Teema on läinud väga kulinaarseks ära
Kapten Trumm kirjutas:
Jutt oli võrdlusest sööklatoiduga väljaspool Eesti piire, Venemaal, mida mitut puhku manustama olen pidanud.
Kõige paremini klapibki vanemate meeste nõuka armee perlovka (pärlipuder) ja muu taolise jutuga.
Meil siin kogu viletsuse juures sellist makaroni, tatra ja hirsi rallit siiski polnud.
Mina ei kurda ka NA toidu üle. Selles mõttes, et oleks maitsetu olnud või saast. Küll aga ei saanud seal kõike vajalikku piisavas koguses ja nii mõnelgi mehel algas ca 0,5 - 1 aasta pärast probleem nt. lagunevate hammastega, või ka nt. nn pidevate "kõrvetistega" (mao ülihapesus, või vbl ka närvidest) vms.
Meie pataljoni sööklas olid kokkadeks ajateenijad, valdav enamus lõunamaa poegade välimusega.
Hommikuti anti E-R kruubi- odra- või hirsiputru mingi kastmega (liha v. hakklihakaste, guljaš, määratlemata asi kus kasutatud ohtralt tomatipastat või paprikat/tomatit/kabatšokki jms), tee (üldiselt piiramatus koguses), suhkur (tükisuhkur 2TK), võid ("võiratas" e. üks kindel 20 grammine portsion alati mis kaabiti võikastis olevast võist spetsiaalse dosaatoriga), valget leiba (kolm pöidlajämedust viilu pikupidi pooleks lõigatud leivast).
L ja P (või L või P) ja riiklikel pühadel anti hommikuti tatra-piimasuppi (kasutati ka eelmiste päevade tatrapudru ülejääke), hirsi-, tatra-, riisi- või kartuliputru (või keedukartulit) kastmega (pidupäevadel defteelidega), tee, suhkur (pidupäevadel 3-4tk), must leib, valge leib, kaks keedumuna.
Lõunaks anti mõnda suppi (kapsasupp, borš, rassolnik vms, harva ka vermišellisuppi), musta leiba (üldiselt ei olnud mõistusepiires normeeritud), tatraputru keeduliha/hautatud lihaga või köögiviljaraguuga + mingi salat (konserveeritud kurk/tomat jms), kissell või kompott (kuivatatud puuviljadest, peamiselt õun ja pirn), 3 poolikut viilu valget leiba. Pidupäevadel anti vahel lisaks ka lisaportsjon võid (vahel aga anti pidupäeva lisaportsion võid hommikul e. said kaks portsionit võid).
Õhtusöögiks anti keedukartulit või kartuliputru/püreed ja kala (keedukala, küpsetatud kala, kalakaste, vahel harva "kilu-" või "räim tomatis"), tee + suhkur (2tk), või, must või valge leib.
Väliköökides olid veidi teised toidud ja ratsioonid.
Põhiline puudus oli piimast ja piimatoodetest. Hapukoort (ja nisujahutooteid, saiakesi, küpsiseid, vahvleid jms) sai ainult väeosa voentorgi puhvetist ise ostes. Nii sai veetud kaasteenijatele poodidest (tellimuse peale) pidevalt piima ja saia. Kolmas kohustuslik komponent mida pidi alati tooma oli povidlo/džemm (või moos). Ise sai esimesel poolaastal üle päeva lisaks kroonutoidule sisse aetud terve päts saia + 1 liiter piima
...ja magusavajadusest ei ole mõtet rääkida - see kehtib iga riigikorra ja ajateenistuse ajal.
Tavanorm (kui aga kusagilt kätte sai) oli 1 või 2 purki magusat kondenspiima (kõlbas ka see vähemagus)