Runkel kirjutas:
1991 a šoki all mõtled. Pigem retooriline küss.
Mis on retoorilise ja mitte-retoorilise küsimuse vahe?
Ilmselt Sinu puhul siis tegu noorema inimesega, kes 1991. aastat ei mäleta. Aga lugeda oleks ju ikka võinud selle aasta kohta...
Šokk 1991. aastal oli selles mõttes, et tuli järsku hakata lambist ehitama üles oma riiki. Selles mõttes oli 1918. aastal kergem, et selja taga oli 50 aastat omavalitsus-, seltsi- jms tegevust. Kogemust oli...
1991 sellist kogemust polnud. Aga oma riigi põhi- ja infrastruktuur koos kõige juurdekuuluvaga tuli luua. Nt riigikatse-, vangla- ja välisteenistustes oli eestlaste osalemine okupatsioonivõimu ametites seni väga väike.
Uus välisteenistus sai üsnagi hea.
Riigikatse ehitati minu arust ka üsna hästi üles. Erinevalt 1919. aastast polnud hetkel tegelikku sõjaolukorda, seega puudus 1990. üldiselt välissekkumise oht. Annab ülesehitamiseks hoopis teise keskkonna.
Kinnisvara tagastamine ja erastamine oli minu seisukohalt vaadatuna (ehitus ja linnaplaneerimine) totaalne ämber. Lisaks õigusliku järjepidevuse rikkumine.
Politsei olukord vist polnud nii hull, sest inimesi ikka jätkus.
Vanglateenistuses oli olukord hull. Nt perimeetreid valvas ju VV. Lihtsalt üks päev tõmmati uttu, et nüüd valvake ja kantseldage ise. Aga mingit väljaõppinud personali ju polnud...
Sellest šokiolukorrast rabeleti minu arust üsna rahuldavalt välja. Hakati ehitama piirkondlikke vanglaid, et lõhkuma kurjategijate rotatsiooni, hakati ajama uue vangla(te) ehitamist Patarei asemele. Algul oldi üsna sinisilmsed, loodeti müügiga teenida kolme uue vangla rajamise raha. Samututi aga üldiselt õhumüüjate otsa, mis raiskas aega, ressursse ja tekitas kogu asja vastu umbusku.
Iseloomulik on vanglateenistuse pöördesse ka Eesti viimase surmanuhtluse lugu. Viimati oli Patareis nuheldud 18. veebruaril 1970, siitalates saadeti kuskile Venemaale. Nüüd tuli järsku kaks aastat tegeletus juhtumis ise viia täide - kuidas täpselt ja kellega, keegi ju enam (veel) ei tea. Aga tehti siis 11. septembril 1991 ära, oma jõudude ja teadmistega. Eks tegijatelegi oli see šokk.