See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab. Oleme oma põdrad seal mitmeid kordi vorstiks teinud ja täitsa rahule jäänud. Artikkel ka juurde: https://maaelu.postimees.ee/4085531/kol ... ihatoostusAastaid 4-5-6 tagasi või tiba rohkem lasime oma seltskonnaga kuski Viljandi lähedal asuvas tööstuses teha ehtsat põdra täissuitsuvorsti, kuid see tööstus olevat aasta hiljem maha põlenud. Samas toodang oli neil ülihea.
Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
See puhas rööm ju, kui mõnel on nii visa hing olemas.Saunik kirjutas:...
See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab...
Kaks nv veel jäänud, mine tea, äkki tuleb see teekond Karulasse ette võtta.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Oponentide vastuse kellaaega vaadates võib tõdeda, et sisekaemusele jõudmine võttis erakordselt pika aja. Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis Kuid musta valgeks seletamine võtabki pikemalt mõtlema.Svejk kirjutas: Härrad on öösiti väga julged, me vaatame - eriti, kui oponendid magavad...
...
Muideks näpuga sorgivad naisterahvad, mehed võtavad konkreetsesse haardesse ja pigistavad nagu tangidega.
No ma pean kotleti valmistegemist enda jaoks ikka keskmisest keerulisemaks tööks. See aga ei takista vähimalgi määral eemalseisja nõuandeid jagamast. Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga. akf Svejki või näljase karu kombel kahe käega muljudes ei suuda hoomata nüansse.
Igasugused lihatermomeetrid on nõrkadele ja jumala eest ei tohi küpsevat tükki prooviks kahvliga torgata. Sealt torkeaugust jookseb kogu mahl sorinal välja ja siis pole enam vahet kas närida kirsatalda või praeliha.
Küll aga ei kehti see peki kohta. Leti ees peki mõjutamist sorkides, pigistades, muljudes jne jne peetakse ebasündsaks
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis .vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis
Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...vanahalb kirjutas:Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvaleManurhin kirjutas:Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis .vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kell 5 on lihtsalt selline huvitav kellaaeg, mil lõokesed ärkavad ja karmimad öökullid alles hakkavad põhku pugema. Viilaka põdralihavorsti võiks ju võttagi, aga kohvi enne magamaminekut parem mitte .Dr.Sci kirjutas:Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvaleManurhin kirjutas:Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis .vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ikka katsud näpuga, mismoodi Sa siis steiki teed? Tõesti ainuke variant. Noh mahla ajamine ka, aga see on üsna suvakas
Samamoodi kui piima vahustad, tunned käega ära, kui pitcher parajalt kuum... termomeeter on hulga aeglasem.
Samamoodi kui piima vahustad, tunned käega ära, kui pitcher parajalt kuum... termomeeter on hulga aeglasem.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kui tegelikult steiki, mis on nii 2-2,5 cm paks, katsuda, siis ei ole see pealispind sugugi liiga kuum.Manurhin kirjutas: Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Seda tehakse tegelikult nii, et pannakse pöialja nimetissõrm kokku ja katsutakse peopesa poolt pöidla lihast. See vastab liha küpsusastmele "raw", pöial ja keskmine sõrm - see on "medium", pöial ja nimeta sõrm - see on "well done".vanahalb kirjutas:Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
- paadikapten
- Liige
- Postitusi: 305
- Liitunud: 06 Juul, 2005 14:34
- Asukoht: Tartu
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Aga milleks üldse koorida?Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.
https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis
Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.
Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ära räägi midagi: http://alfred.ee/menuu/ ilmselt teise korruse seltskonna tõttu menüüsse lisatud (kes teab see teab...)paadikapten kirjutas: Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Koorimine või mitte oleneb palju ka kartulist - kui mugul ilus sile ja seega võimalik kenasti muld ümbert eemaldada ei ole probleemi - liiv hammaste vahel pole ka just meeldiv.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kartulikoored dipikastmega on ka Haapsalus Talumehe Kõrtsi menüüs, hinnaga 3.50.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kunagi 90ndate lõpus oli Tallinnas mingi kiirtoidu kett, mis pakkus rõhu all keedetud/töödeldud kartuleid. Need oli ka koortega ja megahead. Nimi paraku meelde ei tule, üks söögikoht oli neil Narva mnt - Hobujaama ristil ja teine Enmdla - Suur-Ameerika ristis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Tehke mis tahate aga koorega keedetud kartulid ei meeldi. Aga võiks täitsa ära proovida mismoodi on nad koduselt praetud, eri kõrtsides on ikka aegajalt menüüs leidnud.paadikapten kirjutas:Aga milleks üldse koorida?Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.
https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis
Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.
Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Toda Balti keti aegset lubadust ma mäletan, väga ei süvenendu sest tegelesin tol ajal rohkem tüdrukute taga ajamisega aga korraks lipsas küll mõte peast läbi et kui rahvas peab elama kartulikoortest, siis kes sööb ära kartulid?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
EW-ajal ja sõjajärgsel ajal vaesem rahvas sõi just nimelt kartuleid. Koored hoiti alles ja need pandi kevadel maha. Nii uskumatu kui see ka pole, idanema nad igatahes läksid ja sügiseks mugulad alla kasvatasid. Ise ma lausa koori maha pannud pole, küll aga sai kartulipaneku ajal suuremad kartulid pooleks või lausa mitmeks tükiks lõigatud ja nii võis ühestainsast suuremast mugulast vabalt 4-5 kartulitaime saada.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Bretschneider ja 24 külalist