Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Saunik
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 11 Nov, 2015 20:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Saunik »

Aastaid 4-5-6 tagasi või tiba rohkem lasime oma seltskonnaga kuski Viljandi lähedal asuvas tööstuses teha ehtsat põdra täissuitsuvorsti, kuid see tööstus olevat aasta hiljem maha põlenud. Samas toodang oli neil ülihea.
See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab. Oleme oma põdrad seal mitmeid kordi vorstiks teinud ja täitsa rahule jäänud. Artikkel ka juurde: https://maaelu.postimees.ee/4085531/kol ... ihatoostus
bodom
Liige
Postitusi: 216
Liitunud: 01 Jaan, 2012 23:54
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas bodom »

Saunik kirjutas:...
See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab...
See puhas rööm ju, kui mõnel on nii visa hing olemas. :D
Kaks nv veel jäänud, mine tea, äkki tuleb see teekond Karulasse ette võtta.
vanahalb
Liige
Postitusi: 2635
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Svejk kirjutas: Härrad on öösiti väga julged, me vaatame - eriti, kui oponendid magavad... 8)
...
Muideks näpuga sorgivad naisterahvad, mehed võtavad konkreetsesse haardesse ja pigistavad nagu tangidega.
Oponentide vastuse kellaaega vaadates võib tõdeda, et sisekaemusele jõudmine võttis erakordselt pika aja. Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :) Kuid musta valgeks seletamine võtabki pikemalt mõtlema.

No ma pean kotleti valmistegemist enda jaoks ikka keskmisest keerulisemaks tööks. See aga ei takista vähimalgi määral eemalseisja nõuandeid jagamast. Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga. akf Svejki või näljase karu kombel kahe käega muljudes ei suuda hoomata nüansse.
Igasugused lihatermomeetrid on nõrkadele ja jumala eest ei tohi küpsevat tükki prooviks kahvliga torgata. Sealt torkeaugust jookseb kogu mahl sorinal välja ja siis pole enam vahet kas närida kirsatalda või praeliha.

Küll aga ei kehti see peki kohta. Leti ees peki mõjutamist sorkides, pigistades, muljudes jne jne peetakse ebasündsaks :)
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
vanahalb kirjutas:Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Dr.Sci »

Manurhin kirjutas:
vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvale :)
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Dr.Sci kirjutas:
Manurhin kirjutas:
vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvale :)
Kell 5 on lihtsalt selline huvitav kellaaeg, mil lõokesed ärkavad ja karmimad öökullid alles hakkavad põhku pugema. Viilaka põdralihavorsti võiks ju võttagi, aga kohvi enne magamaminekut parem mitte 8).
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
häh
Liige
Postitusi: 213
Liitunud: 23 Nov, 2014 20:42
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas häh »

Ikka katsud näpuga, mismoodi Sa siis steiki teed? Tõesti ainuke variant. Noh mahla ajamine ka, aga see on üsna suvakas
Samamoodi kui piima vahustad, tunned käega ära, kui pitcher parajalt kuum... termomeeter on hulga aeglasem.
AMvA
Liige
Postitusi: 3543
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Manurhin kirjutas: Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...
Kui tegelikult steiki, mis on nii 2-2,5 cm paks, katsuda, siis ei ole see pealispind sugugi liiga kuum.
AMvA
Liige
Postitusi: 3543
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

vanahalb kirjutas:Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
Seda tehakse tegelikult nii, et pannakse pöialja nimetissõrm kokku ja katsutakse peopesa poolt pöidla lihast. See vastab liha küpsusastmele "raw", pöial ja keskmine sõrm - see on "medium", pöial ja nimeta sõrm - see on "well done".
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 06 Juul, 2005 14:34
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas paadikapten »

Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Aga milleks üldse koorida?
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.

https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis

Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.

Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Walter2
Liige
Postitusi: 4001
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

paadikapten kirjutas: Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Ära räägi midagi: http://alfred.ee/menuu/ :D ilmselt teise korruse seltskonna tõttu menüüsse lisatud (kes teab see teab...) :wink:
Koorimine või mitte oleneb palju ka kartulist - kui mugul ilus sile ja seega võimalik kenasti muld ümbert eemaldada ei ole probleemi - liiv hammaste vahel pole ka just meeldiv.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas sadist »

Kartulikoored dipikastmega on ka Haapsalus Talumehe Kõrtsi menüüs, hinnaga 3.50.
smr
Liige
Postitusi: 871
Liitunud: 05 Sept, 2011 7:07
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas smr »

Kunagi 90ndate lõpus oli Tallinnas mingi kiirtoidu kett, mis pakkus rõhu all keedetud/töödeldud kartuleid. Need oli ka koortega ja megahead. Nimi paraku meelde ei tule, üks söögikoht oli neil Narva mnt - Hobujaama ristil ja teine Enmdla - Suur-Ameerika ristis.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Dr.Sci »

paadikapten kirjutas:
Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Aga milleks üldse koorida?
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.

https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis

Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.

Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Tehke mis tahate aga koorega keedetud kartulid ei meeldi. Aga võiks täitsa ära proovida mismoodi on nad koduselt praetud, eri kõrtsides on ikka aegajalt menüüs leidnud.
Toda Balti keti aegset lubadust ma mäletan, väga ei süvenendu sest tegelesin tol ajal rohkem tüdrukute taga ajamisega aga korraks lipsas küll mõte peast läbi et kui rahvas peab elama kartulikoortest, siis kes sööb ära kartulid?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

EW-ajal ja sõjajärgsel ajal vaesem rahvas sõi just nimelt kartuleid. Koored hoiti alles ja need pandi kevadel maha. Nii uskumatu kui see ka pole, idanema nad igatahes läksid ja sügiseks mugulad alla kasvatasid. Ise ma lausa koori maha pannud pole, küll aga sai kartulipaneku ajal suuremad kartulid pooleks või lausa mitmeks tükiks lõigatud ja nii võis ühestainsast suuremast mugulast vabalt 4-5 kartulitaime saada.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Bretschneider ja 24 külalist