Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
- Che Latino
- Liige
- Postitusi: 589
- Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Svejk: et kohetäna läheb LIHAsuitsetamiseks...
Samazin, esimese portsu kanu sain juba kätte.
Erilist tähelepanu palun pöörata sidumistehnikale!
Samazin, esimese portsu kanu sain juba kätte.
Erilist tähelepanu palun pöörata sidumistehnikale!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kord toppinud üks lihakombinaadis töötav naisterahvas omale paraja joru kileviinereid põue. Tulnud nendega rõõmsalt väravast läbi ja hakanud kohe sealsamas üle tänava minema. Paraku aga astus ta otse läheneva auto ette. Õnneks polnud autol kiirus suur ja eks juht üritas meeleheitlikult pidurdada ka, aga väikese müksu ta autolt siiski sai ja käpuli lendas.kalleb kirjutas:Lihakombinaadi väravas oli valvuriputka ja selles valvur, kes pidi tulejatel-minejatel silma peal hoidma. Tuleb üks meesterahvas töölt, aga oh õnnetust- vorst kukkus vöö vahelt välja. Kuid ei löönud mees verest välja, vaid pani vorstile jalaga ja ütles: "Vedeleb teil seda vorsti siin ka nii palju!"
***
Kohale kutsutud kiirabitohtritel tuli tunnistada, et jalakäija ainsaks "vigastuseks" oli paar eest ära tulnud mantlinööpi, aga autojuhti tulnud pikalt turgutada - too saanud tõsise närvivapustuse, kui nägi, kuidas pikali käinud inimesel kõik soolikad hooga kõhust välja lendasid...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Neid "kord oli nii" asjadest räägiti meie majas kunagi hommikust õhtuni imelugusidKord toppinud üks...
"Meie maja" oli maja kohe vana RLK kõrval, kus elas terve rida RLK töötajaid, s.h. ka naismilitsionäär, kes vana RLK väravas valves käis. Elts oli nimi.
Neid lugusid ma rääkima ei hakka, aga kaks reality show asja nii jutu jätkuks siia....
1. Vana RLK ümber oli kõrge roheliseks värvitud plankaed. Üleval ääres okastraat. Toonase Lauristini tänava pealt keeras mööda aiaäärt alla üks kitsas kahe rattarööpaga teekene, mis läks RLK taga auvate puhastus/settebasseinide juurde ja sealt edasi toonasele nn "pagusoole" kus see lihtsalt keset "pagusood" lõppes. Umbtee selline. Vot selle tee tagumises otsas, enne settebasseine, oli üks selline koht, kus plankaia otsast oli okastraat maha kistud. Sealt visati aegajalt kokkulepitud ajal igasugust väärtkraami üle aia. Väljapool aeda siis ootas "klient" (tavaliselt ikka mõni RLK töötaja) ja korjas kähku kraami kokku, ning lasi jalga.
Selle koha vastas üle teekese oli rsiti-rästi hunnikus mingi kandiliste betoon"torude" (mingid ehituspaneelid, kuhu sai sisse ronida/läbi ronida) hunnik mis oli seisnud seal igavesti ja sellest läbi kasvas juba korralik võsa. Meie käisime seal "tankiste" mängimas. Sai "luugist" sisse ronida ja paneelidest moodustus mingi minikatakomb kus sai ringi roomata.
Novot. Seal siis see "äri" käis ikka vähemalt nädalas korra. Tavaliselt õhtuti. Oma silmaga nägime seda asja tihti pealt, kui juhtusime jälle seal turnima nii, et keegi ei näinud.
Aga SORVVO sai haisu ninna ja hakkas käima samuti passimas. Seda meie ise ei näinud, aga sellest rääkis see naismilitsionäär juba, kuidas siis ühel õhtul üle aia seal lendas jälle mingi kott kraamiga ja "klient" teiselpool aeda tõttas seda üles korjama. Samal ajal istus SORVVO mees erariietes seal meie "tankis" peidus ja tõttas amuti kohe ruttu kohale "klienti" kinni pidama. Klient aga pidas SORVVO meest teiseks "kliendiks" ja oli käratanud enne veel, kui SORVVO mees miskit ütelda jõudis, et "ära krt roni siin valet kraami kahmama! See on kindlalt minu jagu ja sina oota oma kraami edasi!"
2. Teine kena lugu juhtus minu endaga. See võis olla 1985a sügisel kusagil, kui ma vedasin GAZ-53-ga Paidest spets juustu RLK-sse juustuvorstide tarbeks.
Sõitsi juustukoormaga värava kaalumajja sisse, kaaluti masin ära, siis lao juurde, seal viskas kohalik täistätoveeritud kiilakas kaader koorma maha ja siis tagasi kaalumajja ülekaalumisele ja siis minema. Võtmed jäid masinale alati ette, kui kohe ei saanud lattu sisse sõita ja kui ise minema oli kavatsus jalutada, sest masina koos koormaga just sinna kuhu vaja ja nii või naapidi ajas laos juba seesama kaader. Tavaline taks.
Viisin siis jälle oma koorma sinna lao juurde mahalaadimisele ja läksin ise kontorisse sõidulehti vormistama. Noh kuidas kunagi, aga tavaliselt läks nende sõidulehtedega mingi 20-30 minutit kui teisi autojuhte ei olnud samal ajal oma lehti vormistamas ja koorma mahaviskamisega läks üldiselt alati natuke kauem.
Sain siis oma sõidulehed ja saatelehed mingi poole tunniga korda ja kõmpsin üle õue lao juurde tagasi. Minu üllatuseks oli seekord koorem õigekähku maha visatud ja masin ilusasti laost välja aetud ning ära pargitud. Hopp - kabiini, masin käima, käik sisse ja värava kaalumajja. Kaalumajas vahel vaadati väljasõidul ka istme taha, kasti ja nt. varuratta sisse kasti all. Seekord vaadati istme taha ja babuulja kaalumajas andis käega märku läbi akna, et võin minema sõita. OK. Käik sisse ja kaalumaja väravast välja. Nii kui väravast välja sain, nii üks kiilakas seisab seal ja vehib käega, et pea kinni. Jäin siis seisma ja kiilakas tegi kõrvalistuja ukse lahti, ning hopp sisse kabiini. "Davai poehali!" Mina, et kuhu? Tema, et davai davai poehhali po dalše ostsjuda". No ma siis sõitsin kiilakaga po dalše sealt, mööda Lauristini tänavat mingi 500m. STOP ! käskis kiilakas, kobis masinast välja ja ronis veoka alla......
.....Ja seal oli masina alla pädevalt seotud ~20 kg viinereid !
Ühesõnaga, vennad lasid juustulaadimise ajal millalgi mul kiisu radikast 20 liitrit vett salaja välja ja sidusid ekvivalentses kaalus igale poole kuhu said viineripakikesed
Et "ära pahanada, mužik, naado bõõlo ponimaješ". Ära pikka viha pea! Viskasid mulle kaks pakikest viinereid istme peale, teavitasid, et radikas on veest tühi - po tihhonku mužik davai! ja lasid ise Moskvitšiga jalga sealt. Põhimõtteliselt, kui ma oleks väravas vahele jäänud, siis oleks mina süüdi olnud rsk!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma kütsin muide selle portzuga zamalpäeval zust mööda ja mõtlesin peaaegu läbi astuda....Che Latino kirjutas:Samazin, esimese portsu kanu sain juba kätte
Nii, suits tehtud:
P.S.
...ja AKFTP/JMA (nimesid nimetamatta!) pühkigu kenakesti oma suukesed puhtaks, sesta pole ärateenind! Ja kui ongi, sis oopismidagi muud!
Laimavkade jne! Teie väärustegude näidiste loeteluni me kohe veel jõuame!
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ühesõnaga sotsalistliku omandi riisumine suures ulatuses vabadusekaotus 2-4 aastani.....Ja seal oli masina alla pädevalt seotud ~20 kg viinereid !
Ühesõnaga, vennad lasid juustulaadimise ajal millalgi mul kiisu radikast 20 liitrit vett salaja välja ja sidusid ekvivalentses kaalus igale poole kuhu said viineripakikesed
Et "ära pahanada, mužik, naado bõõlo ponimaješ". Ära pikka viha pea! Viskasid mulle kaks pakikest viinereid istme peale, teavitasid, et radikas on veest tühi - po tihhonku mužik davai! ja lasid ise Moskvitšiga jalga sealt. Põhimõtteliselt, kui ma oleks väravas vahele jäänud, siis oleks mina süüdi olnud rsk!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kuss on SORRO silmad!kalleb kirjutas:.....Ja seal oli masina alla pädevalt seotud ~20 kg viinereid !
Ühesõnaga sotsalistliku omandi riisumine suures ulatuses vabadusekaotus 2-4 aastani
Vähe, ma ütlen vähe! Ega sellised eiõpi! Seinaääres on selliste koht!
Meile on teada asjaolusid ja vhaktisid, kus nimetatud kaader organiste märgates sellesama trandulett-turboplatvormiga põgenema pistab! Aga ega tühja radikaga ei paaruta ikka küll!
Ja oleks siis et tal veel viinereid oleks old, aga ei! Lihtsalt must südame tunnistus!
Ma loodan, et seeütleb kõik!
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Hähh, õige meil vaja Teiede suitsujunne (asjade nimesid nimetamata!)....ja AKFTP/JMA (nimesid nimetamatta!) pühkigu kenakesti oma suukesed puhtaks, sesta pole ärateenind!
Meie olema juba ammu isetadlikud tarbijad... KMI.... kolesterool.... kantserogeenid jm staff.... ning toitume peamiselt hautatud rabarberitest ja hapuoblikatest.
Ja nende tarbimisel ei ole vaja muuseas ka pärast suud mingitest tootejääkidest puhtaks pühkida, sest nad ei tekita ümber suu mingeid pigi- ega rasvarõngaid.
Just jah.Ühesõnaga sotsalistliku omandi riisumine suures ulatuses vabadusekaotus 2-4 aastani
Muideks siis kui vana RLK spetsialistid olid ümber kolinud uude RLK-sse, kus kontroll oli üle antud spetsnaz turvafirmale, ning läbiotsimised üpriski põhjalikud, avastati tore tõsiasi, et kogu spetsnaz oskab otsida ainult hästilõhnavaid ja isuäratava väljanägemisega lihatooteid. Nimelt avastati, et uues RLK-s on palju muud ja palju kallimat ning defkamat kraami, kui mingid suitsukarbonaadid või viinerid. Näiteks tõsised kogused roostevaba ja happekindlat metalli igas mõeldavas konditsioonis (lehtmetall, karpraud, torud, "balvankad" ehk erineva dismeetriga metallilatid jms), samad tooted alumiiniumist, vasest ja pronksist, ORAS segistid, roostevabast ja erimessingust kuulkraanid, vorsti ja viinerikile, keevituselektroodid (eriti rostfrei), kapitalistlikud elektrikaablid-pistikud-lülitid-kilbid-automaadid jms, proff tööriistad mida siinmail enne poldud nähtud (inverterkeevitused, ketaslõikurid, drellid, lintlihvijad, teemandkettad, akutööriistad, leht- ja padrunvõtmete komplektid, Kärcher survepesurid, "Clipsi masinad" (löövad alutraadist "klipsid" ehk sulgurid nt. singi või vorsti otsa), ROCLA akud, ROCLA käsi-kahveltõstukid jne), epoksiidvärvid (s.h. epoksiidtsink ja alu- ning rostfrei spetsvärvid), plastikkattega erinevat värvi aluplekk jne jne.
Spetsnazil sai nende ennenägematute kapitalistlike toodete osas alguses kuidagi nagu mõistus otsa ja juhe jooksis kokku, ning kui nt. ketaslõikur just singi järele ei lõhnanud ja karbonaadi moodi välja ei näinud, siis see ei olnud kontrollimisel teemaks või nii
See võttis ikka omajagu (väga pikalt) aega, enne kui ka sellised tooted lülitati kontrollitavate asjade nimekirja.
Pms alles siis, kui seda kraami enam "üleliigsena" ei olnudki.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Loen siin teie heietusi noorusajast ja meenusid viinerid - sellised, nagu need esialgse retsepti järgi olid - peenikesed, kergelt üle suitsutatud, õrnalt magusa ja puhta lihamaitsega. Võis süüa hea koguse niisama lisandita, ilma et süda pahaks läheks. Toodeti peamiselt väiksemates lihakombinaatides ja mitte enam päris N. Liidu agoonia ajal, siis oli juba kõik "ratsionaliseeritud". Nüüd küsimus tõelistele asjatundjatele - kas keegi teab nimetada mõnd kindlat firmat, mis selliseid ka praegu toodab?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Tõenäoliselt mitteüks firma ei tooda enam. Võib-olla mõni talunik kusagil, aga ka see on kahtlane, sest üldiselt on kõik isegi tollased NLiidu aegsed retseptid raskesti hangitavad (mul on midagi olemas ja panin ka siia teemasse etepoole need üles) + selleks peab kasutama vastavat tehnoloogiat/põhimõtteid ja peavad olema teatud võimalused.Jaanus2 kirjutas: Nüüd küsimus tõelistele asjatundjatele - kas keegi teab nimetada mõnd kindlat firmat, mis selliseid ka praegu toodab?
Et aru saada, millest ma räägin, peaks alustama siit: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 51#p494551
Kordame üle.
Asi algab sellest, kuidas liha kategooriatesse jaotatakse.
Edasi oleneb kuidas liha sortidesse jaotatakse.
Pädeva "vanaaegse" viineri tootmiseks peaks alustuseks olema:
I või II kategooria liha (noorloomad või kõrgekvaliteedilided lihaveised/nuumsead - väga vähe sidekudet)
1 sordi veiseliha (seljatükk, rinnatükk, neerutükk, ristluutükk, sabatükk, reietükk)
Väherasvane sealiha ( 1 sort: abatükk, rinnatükk, seljatükk, kõhutükk, reietükk)
* Sinna 1 sordi "tükkide" alla kuuluvad (kuulusid ENSV-s) nt. ka sise- ja välisfilee, karbonaad jms kvaliteetliha.
Rasvane sealiha (1 või 2 sort) NB ja mitte PEKK !
Liha EI TOHI OLLA SÜGAVKÜLMUTATUD JA KUSAGIL IIDAMAST AADAMAST KÜLMHOONES SEISNUD, ehk siis peab olema värskelt tapetud ja kiirelt jahutatud looma/sea liha.
Liha jahutatakse pärast tapmist ca 2-3 tunniga kuni +12 kraadini (ning vajadusel edasi kuni 10 tunniga mitte alla +10 kraadi) ja mitte alla selle!
S.o. nt. kaheastmeslisel jahutamisel umbes 1,5 tundi ca -12 kraadises külmikus ja edasi 2 tunni jooksul ca -5 kraadises külmikus.
Ülejäänud on ka oluline aga juba n.ö. nipet-näpet.
Valgupreparaat, Kanamunad, Kartulitärklis (2% ! mitte 5 ega 10%), Sool, Naatriumnitrit, Toidufosfaat, Punane peenpipar, Must pipar, Peenestatud koriander.
Mida siinkohal veel ära märgiks on see, et peaks olema kanamunad, mitte munapulber.
Viinerid pritsiti kilesse või soolde ja pandi 5-6 tunniks seisma. Seda nimetati "tihkestamiseks" ja selle käigus toimusid teatud vajalikud protsessid. Siis edasi korraks (paarkümmend minutit) kuumsuitsuahju. Siis sealt edasi keeduahju. 90-100 kraadi juures ca 1 tund. Edasi veega esmajahutamisse.
Aga kuidas nüüd tehakse, ehk leidke "kümme erinevust"
Erinevad tootjad kasutavad erinevaid lihasid, kuid üldjoontes:
III (või heal juhul II) kategooria liha (vanad loomad, vähekvaliteetsed lihaveised/nuumsead)
3 või heal juhul 2 sordi liha (ohtra sidekoega liha, kaelatükid jms)
Lihakehad, mida tükeldatakse, on eelnevalt sügavkülmutatud ja seisnud külmhoones.
Suur osa lihast on asendatud peenestatud seakamaraga (või kohati ka seakoodi, seakõrvade jms).
Viinerite-vorstide "tihkestavaks seismiseks" pole enam eriti aega. Peamiselt lähevad vorstipritsist otse keeduahju. Vahel enne korraks ka kuumsuitsuahju. Siis on selle toote nimi meil nüüd "suitsuviiner"
Nendest erinevustest tulebki teistsugune konsistents (puine, kõva, kuiv, mitte mahlane ja "suus sulav") ning maitse!
Seda püütakse "parandada" :
* Vee lisamisega, mis omakorda toob kaasa vajaduse seda kuidagi viineris/vorstis siduda (vett ei saa puhta lihaga püsivalt siduda), milleks sobib kas tärklis või sojajahu.
* Rohkema rasva lisamisega (rohkem pekki, ploomirasva, hüdrogeniseeritud rasva)
* Odava linnuliha/rasvkoe lisamisega (pms kanaliha ja kananahk)
* Maitsetugevdajate kasutamisega
* Ülesuitsetamisega (või erirõvedal juhul lihtsalt "suitsumaitseaine" lisamisega - on selline vedelik - see omakorda tahab sidumiseks tärklist või sojajahu jne)
TEHTUD !
Mida mõtlevad tootjad, kui nad suure suuga reklaamivad nt. et "rohkem liha" ?
Nad mõtlevad seda, et endiselt läheb viinerisse/vorsti II või III kategooria liha, endiselt läheb sinna 3 klassi liha, endiselt on see liha pärit sügavkülmast, AGA...
...aga nt tärklist ja sojajahu on vähem, kamarat-seajalga-seakõrvu on vähem ja sea või ploomi või hüdrorasva on vähem. KÕIK. Vbl asendatakse ka kanaliha nt II kategooria 3 klassi looma- või sealihaga (see on juba siis "delikatesstoode" ).
Ja sünnivadki "ohtra lihaga tooted"
Nüüd, kui mõni pisi-pisi tootja või talunik teebki midagi paremat (peamiselt siis endale, sugulastele ja headele tuttavatele), siis enamasti tehakse seda nii:
(leia erinevused algretseptuuriga!)
Vähemalt II kategooria liha, erijuhtudel I kategooria liha.
Vähemalt 2 klassi liha, erijuhtudel 1 klassi liha (need on siis ikka tõesti eri-erijuhud!)
Üldjuhul ikkagi sügavkülmutatud liha (erijuhul siis värskelt tapetud ja jahutatud looma/sealihast)
Vähesed kasutavad mõlemaid, nii suitsuahju kui keeduahju.ENSV käsiraamat kirjutas:Liha kõrge temperatuur põhjustab mikrobioloogiliste ja ensümaatiliste protsesside kiiret kulgemist ja laguprpduktide kuhjumist.
Seetõttu tuleb võimalikult kiiresti soojus rümbast eemaldada. Selleks on vaja liha jahutada. Jahutamine on liha algomaduste ja värskuse säilitamise kõige loomulikum võte.
Ta on külmtöötlemise esimeseks ja sageli ainsaks etapiks. Jahutamisel on väga olulisi eeliseld võrreldes liha külmutamisega. See protsess ei põhjusta toiduainetes sisalduva
vee jäätumist ega sellega kaasnevaid liha omaduste osaliselt taastumatuid muutusi....
Muud asjad võidakse teha ka nii, nagu vanasti.
Ja need viimased (väiketootja/taluniku tooted) siis on juba tõesti head asjad... võrreldes muude tänapäevaste toodetega.
- Che Latino
- Liige
- Postitusi: 589
- Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Isepäisele vorstihuvilisele: http://www.saksavorst.ee/
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kuidas foorumlased suhtuvad sellisesse keemiatööstuse tipp-produkti nagu lihavaba liha ehk liha veeganitele
See kõlab nii nagu paekivist sealiha valmistamine ja ilmselt nii see ka ongi
Igaljuhul välja näeb normaalne kuid testida pole julgenud, kellegile andsin pakitäie seda ära ja ütles et väga kahtlane värk - isegi koer ei tahtnud
See kõlab nii nagu paekivist sealiha valmistamine ja ilmselt nii see ka ongi
Igaljuhul välja näeb normaalne kuid testida pole julgenud, kellegile andsin pakitäie seda ära ja ütles et väga kahtlane värk - isegi koer ei tahtnud
Viimati muutis kalleb, 11 Apr, 2018 23:04, muudetud 1 kord kokku.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
@kalleb Väkk!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lihavaba liha degusteerimisest:
https://www.youtube.com/watch?v=GXhJPey3i_A
https://www.youtube.com/watch?v=GXhJPey3i_A
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ikka enamvähem kindel, et keemikute üleplaaniline toodang Vabariigi aastapäevaks?kalleb kirjutas:Kuidas foorumlased suhtuvad sellisesse keemiatööstuse tipp-produki nagu lihavaba liha ehk liha veeganitele
See kõlab nii nagu paekivist sealiha valmistamine ja ilmselt nii see ka ongi
Igaljuhul välja näeb normaalne kuid testida pole julgenud, kellegile andsin pakitäie seda ära ja ütles et väga kahtlane värk - isegi ker ei tahtnud
Võib-olla mingid seened... suursirmik pidada maitsema nagu vasikaliha. Koer, tark loom, seeni ei taha.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot] ja 30 külalist