Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40239
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See 1g valku on kahtlane info, eriti kui jutt käib füüsiliselt aktiivsetest meestest (nt gladiaatorid), kellel on vaja pidevalt "kulutatud" lihaskude taastada.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:See 1g valku on kahtlane info, eriti kui jutt käib füüsiliselt aktiivsetest meestest (nt gladiaatorid), kellel on vaja pidevalt "kulutatud" lihaskude taastada.
Kulturistide norm, kes kasvatavad intensiivselt lihaseid, on 2,0-2,2 g/kg kohta
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

See on ilmselt õige, see 1 gramm valku on keskmisele mehele, kui on vaja pidevalt lihast kasvatada, siis tuleb kindlasti rohkem süüa, kuid isegi see kogus tuleb taimetoidu peal hästi kokku, eriti siis, kui vahel kanamuna või piima lisaks saab.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Ega heaoluühiskonnas nagu Eesti pole probleemi, et mingit toitainet liiga vähe saab. Pigem on probleemiks, et kõike saab liiga palju - nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid.
mart2
Liige
Postitusi: 5198
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Z03 kirjutas:Ega heaoluühiskonnas nagu Eesti pole probleemi, et mingit toitainet liiga vähe saab. Pigem on probleemiks, et kõike saab liiga palju - nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid.
Siin on , nagu alati, mõned "aga"-d :
- kättesaadavate toitainete kvaliteet
- nende omavahelise suhte tasakaalustatus
- puudu jääb tavaliselt vajalikest mineraalainetest ja vitamiinidest.

PS. Heaoluühiskond ei tähenda, et kõigil on head olud! :cry:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
nimetu
Liige
Postitusi: 7584
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nimetu »

Üks naljakas lugu seoses toitumisega on see, et puudujääkide tõttu kehtestati Inglismaal sõja ajal ratsioonide süsteem, mille mõjul inimeste tervis tegelikult paranes. Point oli selles, et toit ise oli palju tasakaalustatum.
https://www.youtube.com/watch?v=4-6aZD-VpDE
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40239
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Meie küllusliku toidu tingimustes inimeste tervis miskipärast võidukäiku ei tee.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3838
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Mida antakse sõja ajal jaopärast? Suhkrut, rasva (võid), liha põhiliselt. Kui ka meil neid jaopärast antaks, paraneks üldine tervis samuti. Heaoluühiskonnas toituvad just vaesed kõige ebatervislikumalt, ostes odavaid rafineeritud süsivesikuid ja peidetud rasva sisaldavaid toiduaineid, näit. sai, makaronid ja kõige odavamad viinerid/keeduvorst, odavad valmistoidud. Isegi kartulid on makaronidest tervislikumad, aga kuivainele ümberarvestatult on makaronid tihti odavamad ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö. Herned ja oad on samuti odavad, aga keevad samuti moodsa inimese jaoks liiga kaua.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Tõsi, nii see on. Odav jahutoit teeb paksuks ja haigeks. Samal ajal kui köögiviljade + kvaliteetse liha, kala, muna, juustu, kodujuustu kohta seda öelda ei saa.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40239
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Paleo/LCHF toitumise puhul, mis on peavoolu soovituste järgi selgelt ühekülgne (pange üks taoline menüü sisse mõnda ametlikku kalkulaatorisse, punased tuled süttivad kohe, et süsivesikuid on vähe), mingit vitamiinide/mineraalide puudust ei esine (omad kogemused). Lihtsalt liha, kala, munad, köögivili ja juurikad (mitte kartul) sisaldavad kõike ülekülluses.

Küsitav on ka C-vitamiini liigne sisse ahmimine, sest (vaadates enda analüüse) minusuguse suure mehe C-vitamiinivajaduse katavad ilusti ära 2-3 keskmist tomatit või porgandit päevas. Pealegi toob igasuguste antioksüdantide liigne tarbimine kaasa nende vähenemise kehas.

Niiet see toidu tasakaalustatus ja mineraalid/vitamiinid on pigem teemaks ikka süsivesikute liigsel tarbimisel, sest süsivesikurikkad toiduained sisaldavad neid lihtsalt väga vähe.

Mineraalide/mikroelementide/vitamiinide nappust näitab enamasti kehv töövõime väsimuse/magamatuse tingimustes. Viimast on eriti näha õppustel, kus selline krõpsu/cocakoola toiduline seltskond peale esimest magamata ööd ei habla enam suurt midagi. Päris vaevaline on kellelegi asjade selgeks tegemine. Lisaks on süsikutoidulistega see probleem, et sõltuvad liiga palju veresuhkrust ja kui sööki tuua ei õnnestu ja ilm ka veel sitt on, siis käib mott ikka koledasti alla, inimesed tukuvad püstijalu, raadios ühel hetkel ei vasta, kõik mõtted on järgmise pudrulaari (ja sellega kaasneva suhkrusööstust tuleva õnnetunde) juures.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Ma olen seda LCHF stiilis söömist nüüd üle aasta teinud. Kaal on langenud ca 18kg ja kukub vaikselt edasi. Vererõhu olen tagasi normaalseks saanud. Kadus krooniline sinusiit ja nina pole pidevalt umbes. Ei norska enam, ilmselt on see kaaluga seotud. Saaks veel psoriaasi ka lõplikult alla, siis oleks suisa pidu. Vitamiinipuudust pole, testitud kevadel. Taimede osakaal toidust on väiksem, rohkem on liha, mune juustu jne.

Samas, probleem pole ainult süsivesikutes. Rasvade tasakaal on tänapäevases toidus täiesti paigast ära. Palju on omega6 rasvhappeid, pole piisavalt omega3 rasvu ja küllastunud rasvhappeid korjatakse ka toidust välja kuna olla paha. See maksab nüüd kätte.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

LCHF (ja keto) toitumine peaks olema ka psoriaasi vastu tõhus, lihtsalt võtab natuke aega. Vererõhu ja -suhkruga teeb suisa imet, kui toitumispõhimõtetest kinni pidada. Kaaluga on nii ja naa, mõnele ei mõju üldse, mõnele väga edukas viis kaalulangetuseks. Individuaalne.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Ühekülgse toitumisega kaasnevaid probleeme on siin piisavalt kirjeldatud. Ainult limonaadi ja saia peal kasvanutel tekib tõesti selline probleem, et kui paar korda tunnis uut suhkrut peale ei võta, tekib kiiresti loidus, sest rafineeritud suhkur imendub kiiresti, kuid ka kulub kiiresti. Samas kui vanamoodsalt kartulit ja rukkileiba pugides seeditakse seda aeglaselt ja energiat jätkub ka paariks-kolmeks tunniks. Igasugu paleo- ja muud moedieedid, kus välditakse süsivesikuid ja kompenseeritakse puudujäävat energiat suurema koguse rasva ja liha pugimisega, on lihtsalt marketing. Nii tuttavate kui patsientide hulgas on neid olnud ja tõesti, igaüks reageerib erinevat, mõni võtab sahinal alla, teine ajab ainult vererõhu üles. Ma isiklikult väga ei usu, et meie esivanemad enne põllumajanduse ja koduloomade kasvatamise algust eriti palju liha ja rasva said, sel lihtsal põhjusel, et jahiloomi saadi kätte harva ja siis võis küll paar-kolm päeva pidu olla ja söödi liha või kala kuid toitu ju säilitada ei osatud, nii et varsti mindi jälle juurikate ja koriluse peale üle.

Siin on teemaks viimsepäevavarud ja nende puhul on kriitiline mitte see, et kõik toitained oleksid tasakaalus, vaid see, et oleks üldse midagi süüa ning see söök võiks ka toatemperatuuril säilida mõned aastad. Seega ei ole erinevatele süsivesikurikastele viljadele eriti alternatiive, ja sinna sisse siis mõni konserv või rammusam orav, kui selline õnnestub kätte saada.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Ega jah, tuleb nõustuda. Õnneks ei suuda inimesed ühekülgseid ja terveid toidugruppe välistavaid dieete kaua järgida. Minu kogemus LCHF-ga oli positiivne, enesetundele ja tervisele mõjus hästi, aga inimesed on erinevad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40239
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Samas, probleem pole ainult süsivesikutes. Rasvade tasakaal on tänapäevases toidus täiesti paigast ära. Palju on omega6 rasvhappeid, pole piisavalt omega3 rasvu ja küllastunud rasvhappeid korjatakse ka toidust välja kuna olla paha. See maksab nüüd kätte.
Aga sa ära söö seda tänapäevast toitu, vaid söö selge algaineid ühekaupa.
Siis saad kontrollida, et sulle mingeid siserasvu (kahjulik) või peidetud suhkruid ei söödeta.
Tõsi, see tähendab ka enamasti toidukoha toidust ja pole pool/valmistoidust loobumist
Näiteks ära osta poekotletti, vaid osta jahutatud sealiha. Või kana. Või kala.
Sealihaga küll tundub olevat vastupidi, vene ajal oli saada olev liha nagu rasvakärakas, täna on sead palju sportlikumad.
See tuleb sellest, et toona maksti vaid kilo eest, mida pekisem siga, seda parem. Täna vaadatakse ka selle sea koostist ja selliseid kunstlikult üles aetud kaaluga sigu niiväga ei taheta. Selle rasvaga pole lihtsalt midagi teha, tarbija taolist liha ei osta, toodetesse peitmiseks tekib seda tööstuses niisama kah ja sellest rasvast lahti saamine on kulukas.

Meil oli kodus üksvahe kombeks teha ise kotlette. Kui kasutada riivitud kaalikat sideainena, siis polegi riivsaia vaja. Aga poe hakklihaga oli tunda, et pole see, ärritas kõhtu, praadimisel tegi rupskite haisu jne. Hakkasime siis tegema hakkliha ise. Näiteks kaelakarbonaad hakklikamasinast läbi (meil on selline alumiiniumist veneaegne vändaga masin, üli töökindel, jahvatab ka puuhalud läbi) ja taolised sümptomid kadusid. Järeldus? Lihatööstus segab sinna hakkliha sisse sodi, mis ärritab sisikonda. See ei pruugi olla isegi e-aine, vaid lihtsalt rupskid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 44 külalist