Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Akf Fucs on neid nõukogudeaegseid retsepte siia mitu tükki postitanud.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kas ta ikka natuke varasem polnud?Jaanus2 kirjutas:Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
Millegipärast on tunne, et seda sai ka aastatel ca 84 - 86, loomulikult harva.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40240
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Liha teeb punaseks naatriumnitrit, mis ütlasi on säitusaine. Need nitritid ja sorbaadid olidki ainuke keemia, mida vanasti vorsti või liha sisse pandi.Walter2 kirjutas:Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Ka salpeetrit ehk kaaliumnitraati (E252) kasutatakse toitudele lisamisele samal eesmärgil. https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium ... processing Aga suuremalt jaolt on jah tänapäeval mindud üle naatriumnitritile (E250). https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_ni ... eservative
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Nõukaajal oli olemas selline asi nagu Piimaviiner, see oli täiesti söödav kraam.Hydrazine kirjutas:Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40240
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Üks endine Rakvere tehnoloog natuke ülevalpool võib kirjutada, kuidas WC paberi viineritesse segamise komme toodi meie lihatööstusesse sisse erastamise järel välismaa omanike poolt. Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse.
Et tänane vorst on siledam ja maitsvam kui toonane, tuleb rohkem keemiatööstuse arengust kui sellest, et täna kuidagi paremat liha sinna vorsti sisse pannakse. Keemia just lubab toota visuaalselt siledat toodangut madalakvaliteedilisest toorainest ja taoline toodang ei ole inimesele just kasulik.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Kilo Tango
- Liige
- Postitusi: 9152
- Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
- Kontakt:
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Fafafa. Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest? KGB levitas neid jutte sinu arvates või?Kapten Trumm kirjutas:...Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.
...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40240
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Põhjuseks ei olnud rämpsliha kasutamine toodangus või liigne keemia.
Põhjuseid on siin palju, alates sellest, et 1980ndate tehnoloogia võimalused olid natuke tagasihoidlikumad kui on täna, ehituskunst, arusaamad sanitaariast jne jne jne olid teistsugused.
Liha kasutuse osas aga - kui uurida retseptuuri, siis pigem kasutati toona kõrgema kvaliteediga liha kui kasutatakse täna.
Ma töötasin provintsi leivatehases 1994 suvel, juba Eesti ajal. Tehas oli seest "nagu vanasti", lihtsalt selle vahega, et pätsid pandi isekleepuvasse kilesse.
Tehases jooksid ringi kassid. Miks? Et ei oleks rotte. Kassid magasid ka leiva konteinerites, selg vastu sooja pätsi. Olen seganud ka tainast - no mitte midagi keemilist sinna tünni ei läinud. Sai oli muidugi ka selline hallikas, mitte särav-valge nagu täna.
Põhjuseid on siin palju, alates sellest, et 1980ndate tehnoloogia võimalused olid natuke tagasihoidlikumad kui on täna, ehituskunst, arusaamad sanitaariast jne jne jne olid teistsugused.
Liha kasutuse osas aga - kui uurida retseptuuri, siis pigem kasutati toona kõrgema kvaliteediga liha kui kasutatakse täna.
Ma töötasin provintsi leivatehases 1994 suvel, juba Eesti ajal. Tehas oli seest "nagu vanasti", lihtsalt selle vahega, et pätsid pandi isekleepuvasse kilesse.
Tehases jooksid ringi kassid. Miks? Et ei oleks rotte. Kassid magasid ka leiva konteinerites, selg vastu sooja pätsi. Olen seganud ka tainast - no mitte midagi keemilist sinna tünni ei läinud. Sai oli muidugi ka selline hallikas, mitte särav-valge nagu täna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Mulle maitsesid väga nt viinerid (eriti naturaalsooles), sealihasardellid, loomalihasardellid, keeduvorstid "Doktori", "Laste", "Lemmik", "Moskva", "Keeduvorst juustuga" "Lihaleib"...Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest
Ei maitsenud odav maksavorst (nn "koera rõõm"), "Stepivorst", "Kevadine", "Otdelnaja", "Külavorst" jpt
Neutraalseks jätsid "Raiesink", "Teevorst", "Maksavorst" (see kallim) jpt
Ehk, et maitse asi ja maitse üle ei vaielda
Aga rotid olid jah lihakombinaatides tavaline nähe. Isegi Rakvere uues kombinaadis tuli ette, kuigi sinna paigaldasime ehituse ajal ka spetsiaalsed ultraheli rotipeletid iga sissepääsu kõrvale.....
AGA Rakvere vanas lihakas olid nt osadel vorstitsehhide ruumidel lausa MULDPÕRANDAD ! ja üleüldse sisse astudes võis infarkti saada, sest kõik nägi lihtsalt niivõrd jube välja
*
Sitapaberi vms pasa vorsti panemise jutt on aga niivõrd haige BS et seda ma enam ei viitsi kommenteerida. Mäletamist mööda oli sellest pikemalt ja põhjalikumalt juttu juba viimsepäeva toiduteemas kunagi...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kas Nõuka aja lõpus tehti ka juba šašlõkivorste? Või minu mälu petab?
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Võhma lihakombinaat tegi grillvorste, suuremad asjad need polnud, aga süüa kõlasid küll.wudu kirjutas:Kas Nõuka aja lõpus tehti ka juba šašlõkivorste? Või minu mälu petab?
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lihatoodete kvaliteet...
Käisime üliõpilastena Tartu Lihakombinaadid lisaraha teenimas. Heal päeval kuni 25 ruublikut kätte!
Rotte oli tõesti palju ja töötajate jutu kohaselt läks ka "lõpptoodangusse". Hakkliha virutajad ennem lõunat masinate juurde ei kippunud.
Ise nägin kord, kui üle hoovi lükati käruga seakeresid. Koorem läks ümber ja varsti tormas lähedasest uksest üks mees voolikuga ning hakkas sigu pesema. Maast koormasse tõstjad ütlesid talle, et jätku järele, sest pole vaja - nagunii läheb vorstiks. Mees vastas, et kui nii, siis muidugi ja keris vooliku kokku tagasi. Nii oligi.
Lihtsalt meenutus.
Käisime üliõpilastena Tartu Lihakombinaadid lisaraha teenimas. Heal päeval kuni 25 ruublikut kätte!
Rotte oli tõesti palju ja töötajate jutu kohaselt läks ka "lõpptoodangusse". Hakkliha virutajad ennem lõunat masinate juurde ei kippunud.
Ise nägin kord, kui üle hoovi lükati käruga seakeresid. Koorem läks ümber ja varsti tormas lähedasest uksest üks mees voolikuga ning hakkas sigu pesema. Maast koormasse tõstjad ütlesid talle, et jätku järele, sest pole vaja - nagunii läheb vorstiks. Mees vastas, et kui nii, siis muidugi ja keris vooliku kokku tagasi. Nii oligi.
Lihtsalt meenutus.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: avrnbr ja 37 külalist