Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

AMvA kirjutas:
Some kirjutas:Kõlab küll müstikana, rasv on rasv, olgu taimne või loomne. Rasvhapped võivad küll erineda. Äkitse olid hoopis süsivesikute puuduse tõttu ketoosis? Siis võib küll vererõhk üles minna.
Oi-oi. siis su teadmise rasvadest on küll väga valed. On olemas väga erinevaid rasvu ja mõju orgamismile on ka erinev
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/aa160619
Ermmm, seal artiklis ju ongi juttu polü- ja monoküllastatud rasvhapetest ;)
Kui sa kahtlustad, et said võist rohkem kolesterooli kui margariinist ja see tõstis su vererõhku, siis oled valedel jälgedel. Kolesterool ei tõsta vererõhku, küll aga võib põhjustada ateroskleroosi. Ateroskleroos ei põhjusta kõrget vererõhku, küll aga soodustab kõrge vererõhk ateroskleroosi teket (kuigi võiks arvata vastupidist).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See ei ole kõrge vererõhk. Jääb normi piiridesse. Piiripealne on 140/90 ja kui pidevalt üle selle, siis võiks hakata kuhugi suunda mõtlema, mida teha või mitte teha. Kodus tehtavate mõõtmiste (suhkur, vererõhk) peamine probleem on selles, et inimesed ajavad ennast paanikasse. Lisa siia veel Dr. Google hindamatud nõuanded ja ongi järjekordne hirmunud inimene 112 numbrit valimas või EMO ukse taga. Las parem arstid diagnoosivad.
Neid "piire" on meil tasapisi tõstetud, sest vastasel juhul võib varsti poolele rahvastikust diagnoosi ära panna.
Veel paar aastat tagasi mõõdeti mul 130/80 ja perearst arvas, et hakkab probleemiks muutuma. Sai vaeva nähtud, kuniks oli 110/70.
Kuskil aastal vist 1996 mõõtis mul perearst veresuhkru hommikul söömata olekus 5,1 ja määrati teatud dieedireziim, mis lõppes kui tulemus oli 3,1.
Keelatud oli eelkõige suhkur. Täna ei liiguta sul 6,0 söömata peale arst kulmugi ja 6 paistab mingi soovituslik piir ka igasugu infomaterjalides.

Kõrgushüppe lati pidev langetamine ei paranda ju hüppaja olümpialootusi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Loen Kapten Trummi juttu ja võtsin printer kõrvalt vererõhuaparaadi. 119/88. Manuaali järgi loetakse 119 madala ja normaalse piiri peal olevaks, 88 diastoolik normal-borderline. Muide, elektroonilised vererõhumõõtjad tikuvad luiskama, eriti randmepealsed. Kõrget vererõhku võib veel põhjustada stressiperiood või lihtsalt palav ilm.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Kapten Trumm kirjutas:Neid "piire" on meil tasapisi tõstetud, sest vastasel juhul võib varsti poolele rahvastikust diagnoosi ära panna. Veel paar aastat tagasi mõõdeti mul 130/80 ja perearst arvas, et hakkab probleemiks muutuma. Sai vaeva nähtud, kuniks oli 110/70. Kuskil aastal vist 1996 mõõtis mul perearst veresuhkru hommikul söömata olekus 5,1 ja määrati teatud dieedireziim, mis lõppes kui tulemus oli 3,1. Keelatud oli eelkõige suhkur. Täna ei liiguta sul 6,0 söömata peale arst kulmugi ja 6 paistab mingi soovituslik piir ka igasugu infomaterjalides.
Muidugi on 110/70 vererõhk parem kui 130/80, aga muu jutt kõlab mulle natuke uskumatult või pisut liialdusena või nii. 1996. aastal? Andeks, akf Kapten Trumm, aga siis pidid sa väga noor inimene olema ju, mis seal arsti juures tiksusid niiviisi?

Minu meelest on vastupidi - neid norme on just viimastel aastatel allapoole toodud. Näiteks üldkolesterooli soovituslik näit oli veel mõned head aastad tagasi 5,5, täna on 5,0.

https://tervis.ohtuleht.ee/898281/sudam ... -langetama
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No siis on mõni latt ka õiges suunas liikumas, inimene õpib kogu elu (ka mina). Üldiselt veresuhkru osas oli see "punane joon" 1990ndatel ikka 5,0 peal, see 6,0 peale tõstmine näib olevat lihtsalt excelimeditsiini "lahendus".

Mul perearst mõõtis iga kord, kui käisin - konkreetsel juhul oli vist mingi nahaprobleem. Mis hiljem selgus, kadus koos selle "üleliigse" 2,0 ühiku veresuhkruga. St 5,1 hakkas andma juba näidustusi nahal.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Igatahes diabeeti sul polnud, diabeet on eluaegne ;)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Enne kui tähenärimise kahurid haukuma hakkavad - Voimix on margariin, taluvõi või. Antud kontekstis ja kasutusmugavuse võrdluses võrdse lähtepositsiooni andmiseks nimetagem neid leivamääreteks.
Minu tähelepanekuid mööda oled just sina see, kes siin tähti närib.

Voimixi "tervislik" koostis ei anna häbeneda isegi maaletooja kodulehel:
http://www.voimix.ee/tooted/voimix-60-400-g/
Rapsiõli (33 %) ja taimsed rasvad (MB-palmi-** ja kookospähkliõli muutuvas vahekorras), vesi, sool (1,2 %), emulgaatorid (päevalille letsitiin, rasvhapete mono- ja diglütseriidid), happesuse regulaatorid (naatriumkarbonaat, sidrunhape), A- ja D-vitamiinid, lõhnaained, värvaine (beeta-karoteen). Rasvasisaldus 60%. Säilitada kuivas ja jahedas (+4°C - +8°C)
Ehk siis maakeeli: Voimix (ja teised taolised hästi määritavad leivamäärded) koosnevad transrasvadest ehk siis keemilise menetlusega tahke(ma)ks muudetud taimeõlidest. Kookospähkli- ja rapsiõli on veel suht neutraalsed, aga palmiõli võiks juba ammu inimtoiduks keelatud olla.

Külmkapist võetud või, mida esialgu määrida ei anna, on siiski naturaalne, esiisade retsepti järgi tehtud kaup. Kildudeks pudeneb vaid siis, kui on sügavkülmutatud. Külmkapis oleva 1-2 plusskraadiga võis leiduv vesi ei külmu ja toode on noaga teatud pingutusega lõigatav. Eri aegadel on võisse määritavuse parandamiseks segatud taimeõlisid (nt Võideks 1990ndatel) - tuleks enne tarbimist veenuda, et tegemist on tervisele ohutu, mitte palmi- või mootoriõliga.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Benjy
Liige
Postitusi: 422
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Benjy »

Kapten Trumm kirjutas:
Enne kui tähenärimise kahurid haukuma hakkavad - Voimix on margariin, taluvõi või. Antud kontekstis ja kasutusmugavuse võrdluses võrdse lähtepositsiooni andmiseks nimetagem neid leivamääreteks.
Minu tähelepanekuid mööda oled just sina see, kes siin tähti närib.

Voimixi "tervislik" koostis ei anna häbeneda isegi maaletooja kodulehel:
http://www.voimix.ee/tooted/voimix-60-400-g/
Rapsiõli (33 %) ja taimsed rasvad (MB-palmi-** ja kookospähkliõli muutuvas vahekorras), vesi, sool (1,2 %), emulgaatorid (päevalille letsitiin, rasvhapete mono- ja diglütseriidid), happesuse regulaatorid (naatriumkarbonaat, sidrunhape), A- ja D-vitamiinid, lõhnaained, värvaine (beeta-karoteen). Rasvasisaldus 60%. Säilitada kuivas ja jahedas (+4°C - +8°C)
Ehk siis maakeeli: Voimix (ja teised taolised hästi määritavad leivamäärded) koosnevad transrasvadest ehk siis keemilise menetlusega tahke(ma)ks muudetud taimeõlidest. Kookospähkli- ja rapsiõli on veel suht neutraalsed, aga palmiõli võiks juba ammu inimtoiduks keelatud olla.

Külmkapist võetud või, mida esialgu määrida ei anna, on siiski naturaalne, esiisade retsepti järgi tehtud kaup. Kildudeks pudeneb vaid siis, kui on sügavkülmutatud. Külmkapis oleva 1-2 plusskraadiga võis leiduv vesi ei külmu ja toode on noaga teatud pingutusega lõigatav. Eri aegadel on võisse määritavuse parandamiseks segatud taimeõlisid (nt Võideks 1990ndatel) - tuleks enne tarbimist veenuda, et tegemist on tervisele ohutu, mitte palmi- või mootoriõliga.
Pole sellel palmiõlil nii hullusti häda midagi. Omega-6 rasvhappeid sisaldab ta 10% ringis. Võrdluseks, sama palju on neid oliiviõlis. Probleem on muidugi tootmisega, õlipalmi nahka läheb päris palju troopilist vihmametsa. Ja seda pigem seetõttu, et palmiõlist tehakse biodiislit. Seega jälle see vana hea toit või kütus dilemma. Pigem on probleem rapsiõli oma tunduvalt suurema omega-6 sisaldusega. Viimasel ajal on hakatud mitokondrite haigusi uurima ja paistab, et mitokondrite kestas kasutatavat kardiolipiini tehakse dha puudumisel omega-6 rasvhapetest. See on tunduvalt altim oksüdeeruma ja paistab mitokondrite kestade lagunemist põhjustama. Mis omakorda viib rakusurmani. Lisaks aktiveerib mitokondri dna immuunsüsteemi, sest see dna on bakteriaalse päritoluga. Tulemuseks on põletik ja ilmselt mingit sorti autoimmuunne haigus.
Ma muidugi lihtsustasin toimemehhanismi tunduvalt, aga umbkaudu sinna väravasse see läheb. Minu jaoks on see piisav, et need uued rasvad toidust välja jätta kuni on selgem, mis toimub.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vaatasin huvipärast neid raskestimääritavaid võisid - eri märkimisväärselt torkab koostis silma selle Voimixi kõrval:
Koostisosad: pastöriseeritud koor (ja ei muud)
Rasvaprotsent 82% (see on Eesti naturaalsel võil eri tootjatel ühesugune), sh küllastunud rasvhappeid 51%.
Võimixi rasvaprotsent on madalam, samuti ka küllastunud rasvhapete osa, kuid seda seob piimaga enamvähem lehma pilt karbil, sest toode koosneb hüdrogeenitud taimerasvadest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Vaatasin huvipärast neid raskestimääritavaid võisid - eri märkimisväärselt torkab koostis silma selle Voimixi kõrval:
Koostisosad: pastöriseeritud koor (ja ei muud)
Rasvaprotsent 82% (see on Eesti naturaalsel võil eri tootjatel ühesugune), sh küllastunud rasvhappeid 51%.
Võimixi rasvaprotsent on madalam, samuti ka küllastunud rasvhapete osa, kuid seda seob piimaga enamvähem lehma pilt karbil, sest toode koosneb hüdrogeenitud taimerasvadest.
Keegi pole vist mitte kunagi väitnud, et Voimix oleks loomset päritolu, seega su posti mõte oli....?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kunagi olid ajad, kus selliseid tooteid reklaamiti kui tervislikke. Õnneks hakkab see rumalus mööda minema - tervislikkusel on ka muid aspekte peale rasvaprotsendi.

Voimixi (aga ka Delma ja muu taolise) jama põhiline probleem on selles, et tegemist on tervist kahjustavate transrasva toodetega, mida tootjad marketeerivad veel tänagi "tervislikuna" ("low fat", "dietary" jne).

https://novaator.err.ee/590485/transras ... nute-hulka
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Kunagi olid ajad, kus selliseid tooteid reklaamiti kui tervislikke. Õnneks hakkab see rumalus mööda minema - tervislikkusel on ka muid aspekte peale rasvaprotsendi.

Voimixi (aga ka Delma ja muu taolise) jama põhiline probleem on selles, et tegemist on tervist kahjustavate transrasva toodetega, mida tootjad marketeerivad veel tänagi "tervislikuna" ("low fat", "dietary" jne).

https://novaator.err.ee/590485/transras ... nute-hulka
Transrasvade kahjulikkus südame- ja veresoonkonna haiguste tekitajatena loetakse umbes võrdseks küllastunud rasvadega ja küllastunud rasvad on - võis
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Samas, loogiliselt võttes koosneb ju inimene kui loom ju samuti suuresti loomsest ja küllastunud rasvast, kes rohkem, kes vähem. Kuidas saab meile kahjulik olla miski, millest me ise koosneme? Mina näiteks ei koosne oliiviõlist.

Kuigi see mitokondrite jutt kõlas tõesti veidike hirmuäratavalt (ja tegelikult ma ei saanud millestki aru), seega reaalselt rapsiõlipudel lahkub mu köögikapist ja asendub oliiviõliga. Otsin mingi Extra Light toote, millel ei ole seda mõrkjat oliivide kõrvalmaitset.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

«Juba meie vanaemad teadsid, mis tegelikult hea on – kui nad kasutasid praadimisel hanerasva või võid,»
https://tarbija24.postimees.ee/3278519/ ... kati-umber
vanahalb
Liige
Postitusi: 2617
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Voimix ei ole nüüd ainuke võitaoline määre. See, et ta endise NSV Liidu loodeosas nii tuntud on lähtub sellest, et peale Liidu kokkukukkumist oli Voimix üks odavaimatest läänest toodud võiasendajatest. Odav oli ta just sellepärast, et koosneb nagu eelpool viidatud - suures osas mittesöödavast sodist. Paremat kraami tehti ja tehakse samuti kuid 90-ndate Eestisse oli mõttetu kõrgemat hinnaklassi tarnida. Osta poleks seda nagunii keegi suutnud kui keskmine kuupalk oli hakatuseks 500 krooni (u 30 EUR). Samamoodi on odav ja mittejoodav Mehu-Katti mis tänagi mõne poe alumisel riiulil tolmu kogub ja viimsepäevani säilib, sest täie aruga inimene seda tänapäeva elatustaseme juures enam ei osta. Ning sarnaselt on tekkinud 90-ndatel legend saksa keeksidest mis pole inimtoiduks mõeldud. Nojah, sakslased teevad selliseid keekse mis midagi ei maksa ning ühtlasi kas süüa ei kõlba. Nende kõrval tehakse aga ka vägagi söödavat ning tükk maad kallimat kraami.

Foorumi valguses tahtsin täna poes vaadata, et palju Voimix siis võiga võrreldes maksab ja mu üllatuseks seda ei müüdudki. Keiju oli mitmes variandis (see on ka Eestiski vähemalt 90-ndate lõpust tuttav) ja igasuguseid muid asju, mille nimed meelde ei jäänud. Kui oma külmkappi täpsemalt vaatasin oli seal Oivariin, mis pole ka mitte või vaid koosneb 75 % rasvast (52 % piimarasva ja 23% rapsiõli) ja on erinevalt võist määritav iga ilmaga. Hind on vist umbes sama kui võil kusjuures arvestama peaks, et või Soomes on Eestiga võrreldes odav nagu vesi.

Ning seda, et kui kõik piimatööstused Eestis 80 või 82 % võid teevad pole see mitte ülemaailne juutide vandenõu vaid EL reegel. Õiroliidus tohib "võiks" nimetada miinumum 80 % ollust ja sellepärast on tervel suurel kodumaal või 80 % või natuke üle. Endisel suurel kodumaal oli kõige tavalisem taluvõi 72% (kui ma seda nüüd pruuni majapidamisseebiga segi ei aja... mälu pole enam see :) ) ja niisugust tegid ka Eesti piimatööstused kuni EL liitumiseni. Koos liitumisega tuli tüli majja, sest eesti tööstus tahtis traditsioonilise põhjendusega ("kohaliku tarbija maitseeelistus") sellise poolkõvaga edasi lasta. Kurjad onud Brüsselist aga ütlesid et tehke kui tahate kuid "võiks" seda kraami nimetada ei tohi. Samamoodi on reguleeritud juust (vs "juustulaadne toode") ja veel ühtteist. Nimetuste määratlemine hakkas minumeelest peale shokolaadist ja seepärast, et inglased tegid mingist kalajahust käkke ning nimetasid seda "shokolaadiks". Traditsioonilised shokolaadimaad Belgia ja Prantsusmaa sellest väga vaimustuses polnud ja üleliiduliselt määrati minimaalne kakaoprotsent shokolaadis.
Eestisse puutub see niipalju, et seesama asi, mis nõukaajal oli "kamashokolaad" on tänapäeval "kamatahvel"
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist