www.militaar.net

Militaarteemad minevikust kaasaega
Tänane kuupäev 16 Juun, 2019 4:26

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]




Tee uus teema Vasta teemale  [ 1916 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 128  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 16:11 
Eemal
Liige

Liitunud: 09 Dets, 2018 21:26
Postitusi: 490
Läti sprotid löövad Eesti omasid pika puuga, aga kahjuks täiesti müügilt kadunud. Eesti omad on mingi veidra maitsega (ilmselt mingi odav õli) ja puised.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 16:18 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 12 Apr, 2006 16:49
Postitusi: 16915
Läti sprotte saab läti viinapoest...aint kakssada versta.ń

_________________
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 16:40 
Eemal
Liige

Liitunud: 25 Mär, 2016 22:16
Postitusi: 3676
Tsiteeri:
Läti sprotte saab läti viinapoest...aint kakssada versta.ń

Hiljuti sai see rada käidud. Vääga hääd olid.
:D

Tsiteeri:
Konservid on muidugi tore nostalgialaks, kuid hirmus rasked tassida, eriti kui tahaks mitme päeva toidu seljas kaasa võtta.

Lisaks on alati oht, et katki lähevad ja siis pole enam nii maitsva seguga tegu.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 18:07 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Okt, 2012 23:11
Postitusi: 1506
Asukoht: Reval
AMvA kirjutas:
Läti sprotid löövad Eesti omasid pika puuga, aga kahjuks täiesti müügilt kadunud. Eesti omad on mingi veidra maitsega (ilmselt mingi odav õli) ja puised.

Huvitav need läti sprotid ainult riiulilt vastu vaatavadki, Coopi poodides küll ning hind neil kah soodsam.

_________________
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 19:22 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 12 Dets, 2006 22:43
Postitusi: 9328
Asukoht: Metsas / Ämbris
AMvA kirjutas:
Läti sprotid löövad Eesti omasid pika puuga, aga kahjuks täiesti müügilt kadunud. Eesti omad on mingi veidra maitsega (ilmselt mingi odav õli) ja puised.

Need "veidra maitsega puised asjad" (ka osad odavama otsa Läti tooted) on enamasti selle pärast olematusele ligilähedase söögikõlbulikkusega, et toote suitsuahjus suitsutamise asemel ja/või lühemalt ning vähesema suitsuga suitsutamise kompenseerimiseks, pannakse sinna sisse hoopis suitsumaitseainet elik suitsutuspreparaati.

Toode on vaja ruttu valmis saada ilma pikka aega suitsuahjudes suitsutamisele ja puidulaastudele aega ning raha raiskamata.
Eriti julmad tootjad kasutavadki ainult seda suitsupreparaati. Kavalamad (sest siis ei pea seda saasta pakendil nimetama) "suitsutavad" kombineeritult.
Ehk siis pritsitakse või segatakse vms meetodiga integreeritakse toote sisse ja/või külge seda suitsutuspreparaati ja siis lükatakse korraks... hetkeks toodang suitsuahju... ja kohe kiirelt sealt välja :mrgreen:

Tsiteeri:
Suitsutuspreparaadid

Suitsutuspreparaatide tootmine algab suitsu kondenseerimisest

Kondenseeritud suits lahutatakse/ faaside eraldamine:

Veepõhiseks esmaseks suitsutuskondensaadiks
Vees lahustumatuks suure tihedusega tõrvafaasiks
Vees lahustumatuks õlifaasiks (eraldatakse – ei sobi toidus kasutamiseks)
Esmane suitsutuskondensaat ja esmane tõrvafraktsioon puhastatakse, et kõrvaldada neist inimese tervisele ohtlikud suitsu koostisosad – PAHd
Seejärel võib neid esmatooteid sellisel kujul kasutada toidus või toidu pinnal või suitsutuspreparaatides, mis on saadud esmatoodete edasisel töötlemisel
Mõiste „suitsutuspreparaadid“ hõlmab nii esmatooted (esmased suitsutuskondensaadid ja esmased tõrvafraktsioonid) kui ka esmatoodetest valmistatud suitsutuspreparaadid

Suitsutuspreparaate kasutatakse:

suitsutusprotsessides ja suitsutamise asendamiseks (regenereeritud suits, suitsukondensaadi pritsimine/vannis),
toidule lisamiseks lõhna- ja maitseainena.


See kibekas suitsumaitseaine on IMHO üks rõvedama maitsega rõvedamaid väljamõeldisi üldse, mida pannakse ka "ülesuitsutatud" keeduvorstidesse ja isegi "suitsuvorstidesse"
viewtopic.php?p=457478#p457478

Tuleb pingsalt sprotikarbi nanotekstist lugeda, kas sisse pandud ollus sisaldab seda suitsumaitseainet või ei sisalda.
AGA
Kavalad "kombineeritud suitsutamisega tootjad" on selle "suitsumaitseaine" või "suitsutuspreparaat" asendanud lihtsalt " lõhna- ja maitseaine"-ga
Tsiteeri:
Lõhna- ja maitseaine, mida ei leidu looduses, tuleb nimetada lõhna- ja maitseaineks, terminit kunstlik ei tohi kasutada.

Seega asi on omadega JOKK-ilt sealsamuses, sest loe seda nanoteksti palju tahes - pädevtootja tõmbab sul ikka naha üle kõrvade ja seda, kas toote sees on seda saasta või ei ole, saad teada alles pärast esimest suutäit, kui see suitsupreparaadi kirbe maitse endast teada annab.

Tsiteeri:

Suitsutuspreparaati ei pea nimetama koostisosade loetelus, kui seda kasutatakse suitsutuskambris ning toidul on vastavad maitseomadused. Sel juhul peab olema toote nimetuses termin „suitsu“/„suitsutatud“.
Kui suitsutuspreparaati on lisatud toote sisse või toote pinnale, siis ei tohi olla toidu nimetuses terminit „suitsu-“ (=suitsutatud), aga võib olla „suitsumaitseline“.
Suitsutuspreparaat peab [sellisel juhul] olema esitatud igal juhul koostisosade loetelus, sest seda on lisatud toote sisse/toote pinnale.
https://vet.agri.ee/?op=body&id=1286


****

Kui lihatoodetest rääkida (suitsuvorstid nt), siis korraliku suitsuvorsti tegemiseks on vaja:

* lasta vorstil enne suitsuahju panemist laagerdada ca 5-6 tundi ca 8-10 kraadi juures
* teha esimene suitsutamine 70-80 kraadises suitsuahjus ca kaks tundi
* vanasti käis seejärel järelsuitsutamine ca 50 kraadises suitsuahjus ca 2-3 ööpäeva, moodsal ajal tehakse esmasuitsutamine 80-90 kraadi juures kas pool tundi või tund, seejärel keeduahjus keetmine ca 1 tund, seejärel tsehhi siseõhu temperatuuri juures jahutamine ca 2 tundi ja siis uuesti järelsuitsetamine ca 12 või 12+ tundi.
Siis saab n.ö. täissuitsu vorsti.

Nagu näha, siis isegi moodsaid tehnoloogiaid kasutades on see üpris aja ja ressursikulukas (+ broneerib ahjud pikaks ajaks), vanast tehnoloogiast rääkimata.... (kes see hull hakkab tänapäeval vorsti või sinki kolm päeva suitsutama?)
No ja siin tulebki nüüd appi meile imeline suitsupreparaat.
Põhimõtteliselt on tootja fantaasia ainult piiriks, kuidas sellega toota "täissuitsu", "poolsuitsu" või "ülesuitsutatud" tooteid.

Seal võib ära jätta kas eelsuitsutuse, või järelsuitsutuse, või lühendada mõlemate kestust nii palju kui tahad, pea-asi, et toode ära küpseks... viimast aitab saavutada näiteks ka suitsutamisest odavam keetmine. Et siis surts seda preparaati sisse, keeduahjus küpseks ja siis kiire suitsuahi järgi ning ongi valmis. pakendile märgime et sisaldab lõhna- ja maiseianeid ning, et toode on kas "ülesuitsutatud" (tavaliselt keeduvorstid), või lausa "suitsutoode" (suitsuvorst, poolsuitsuvorst, suitsusink vms).

Ega ma kujutan ette, et kaladega annab samamoodi kombineerida.

Jääb üle vaid soovida HEAD ISU, kamraadid !

_________________
Kohustuslik riigikaitseõpetus väldib hilisemaid ERROR-eid riigikaitses !
Pilt


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 19:41 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 12 Dets, 2006 22:43
Postitusi: 9328
Asukoht: Metsas / Ämbris
Pekki küll... see moodsa toidu teema on minul nii hell teema ( ja ATB Svejk teab seda vägagi hästi, ning spetsiaalselt tekitab meile pidevalt traumasid ), et ma lähen kohe alati nii hirmus põlema ning pöördesse rsk :mrgreen:

See on ikka uskumatu küll kuhumaani me äraarenenud oleme.

Mõelda vaid....
Veiseliha asemel on vorstis kanaliha, sealiha asemel mehhaaniliselt kondistustatud kondipuruga kanamöga ehk MDM ja linnuliha asemel hoopis soja ja tärklis, ning suitsuahju asendab suitsutuspreparaat....

:twisted: :evil:

_________________
Kohustuslik riigikaitseõpetus väldib hilisemaid ERROR-eid riigikaitses !
Pilt


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 19:42 
Eemal
Liige

Liitunud: 09 Dets, 2018 21:26
Postitusi: 490
Walter2 kirjutas:
AMvA kirjutas:
Läti sprotid löövad Eesti omasid pika puuga, aga kahjuks täiesti müügilt kadunud. Eesti omad on mingi veidra maitsega (ilmselt mingi odav õli) ja puised.

Huvitav need läti sprotid ainult riiulilt vastu vaatavadki, Coopi poodides küll ning hind neil kah soodsam.


e-Coopis vaatas vastu ainult paar tundmatu Läti firma sprotipurki, muud kõik kodumaine toodang.

Avastasin, et ainule koht kus saab Riga Gold (neid parimaid) on Kaupmehe hulgiladu.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 19:54 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 27 Mai, 2005 23:55
Postitusi: 5041
Kirvest , andke mulle kirvest !!!

Nagu klassikud ütlevad...


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 20:13 
Eemal
Liige

Liitunud: 06 Juul, 2005 16:48
Postitusi: 852
Leo kirjutas:
SKJ on toidupakis kuivatatud toidud, mis kaaluvad 170-200 grammi ja annavad välja 500-600 kcal, vajavad soojendamiseks 350 ml kuuma vett. Ma eelistan ise selliseid, sest säilivad aastaid ning kerge on kaasas kanda. Põhimõtteliselt päeva toit kaalub alla 1 kilo. Ainuke häda on hind, mis peaks olema mõned € pakist. Konservid on muidugi tore nostalgialaks, kuid hirmus rasked tassida, eriti kui tahaks mitme päeva toidu seljas kaasa võtta.

Meil on ka olemas selliseid toidupakid, aga neid mõned õnnelikud said Siili ajal


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 21:05 
Eemal
Liige

Liitunud: 29 Veebr, 2012 19:47
Postitusi: 431
alari kirjutas:
Leo kirjutas:
SKJ on toidupakis kuivatatud toidud, mis kaaluvad 170-200 grammi ja annavad välja 500-600 kcal, vajavad soojendamiseks 350 ml kuuma vett. Ma eelistan ise selliseid, sest säilivad aastaid ning kerge on kaasas kanda. Põhimõtteliselt päeva toit kaalub alla 1 kilo. Ainuke häda on hind, mis peaks olema mõned € pakist. Konservid on muidugi tore nostalgialaks, kuid hirmus rasked tassida, eriti kui tahaks mitme päeva toidu seljas kaasa võtta.

Meil on ka olemas selliseid toidupakid, aga neid mõned õnnelikud said Siili ajal



Kuidas töö nõnda palk.. :D

_________________
Kuhu istub 300 kg gorilla, kui ta kinno läheb?

Aeg devalveerib kõik, ka banaanid.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 21:38 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 2000
Asukoht: Tallinn
Ma just kavatsen vanaks läinud EKJ välitoidupakke ära visata u 1 riiulimeetri jagu, et teha ruumi uuematele ja parematele. Kuivtoit on tõesti selline, mis ei idane ega mädane ning võib ka rahulikult 3 a üleläinud kuupäevaga paki sisu süüa. Kas soomlased jagasid Kevadtormil oma toidupakke või käib jutt EKJ pakkidest? Kui soome pakid, kas siis olid tavalised või sisside omad, viimastes on kõvasti rohkem süüa, kui tavaline on keskmiselt 3500, siis sissipakk on 5000 kcal.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 21:46 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 01 Dets, 2004 18:53
Postitusi: 1841
Asukoht: Tallinn/Muhu
Ära neid ära viska, anna mulle, ma lähetan sulle ehtsast metslooma lihast vorsti vastu.

Suitsuvorstist rääkides siis meenub tatikapõlvest nii aastast 1980 kuidas külamehed ühiskasutatavas suitsuahjus (koldega puukast) vorsti tegid ja mäletamist mööda kestiski see vahetustega 2-3 päeva. Aga oli ikka hää küll kui lõigati rasvast tilkuv vorstivaks pihku ja selle autoriteeti seltsis sai nahka pista...

_________________
Kas me sellist Eestit tahtsimegi?


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2018 22:10 
Eemal
Liige

Liitunud: 06 Juul, 2005 16:48
Postitusi: 852
Leo kirjutas:
Kas soomlased jagasid Kevadtormil oma toidupakke või käib jutt EKJ pakkidest?

Meie all ma mõtlesin eestit ikka


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2018 12:47 
Eemal
Liige

Liitunud: 11 Dets, 2009 23:35
Postitusi: 199
Söögist ja toidulogistikast USA vaatenurgast: The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals; Michael Pollan. See ei kõlba patta panna, aga toidutööstusest saab küll paremini aru.

_________________
otsin puude taga metsa


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2018 16:25 
Eemal
Liige

Liitunud: 11 Nov, 2005 20:19
Postitusi: 1516
Asukoht: Tallinn
AMvA kirjutas:
e-Coopis vaatas vastu ainult paar tundmatu Läti firma sprotipurki, muud kõik kodumaine toodang.

Avastasin, et ainule koht kus saab Riga Gold (neid parimaid) on Kaupmehe hulgiladu.

Maximas ja Selveris on riiulid täis Läti sprotte (vähemalt siis olid, kui viimati poodides käisin; või on viimastel aegadel mingi muutus toimunud :shock: ).

_________________
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.


Viimati muutis metssiga, 12 Dets, 2018 16:36, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 1916 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 128  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 10 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Eestikeelne tõlge phpbb.ee poolt