Tsiteeri:
Ammustel aegadel (4-5 aastat tagasi), kui mina veel süsivesikutesse uskusin (aju vajab ju suhkrut, mis sellest, et mõnele ajule piisab ühest hernekommist) ja iga päev hommikusöögiks kohusetundlikult putru keetsin, mida siis kella 7-8 paiku banaaniviilude või moosiga söödud sai, panin tähele, et hiljemalt 10 keskhommikul tahtis nälg silmanägemise ära võtta. Kui hommikusöögi omleti või kodujuustu ja suhkruta kohviga asendasin, siis sellist fenomeni enam ei esinenud. Magus jook hommikul tähendab veresuhkur kiiresti üles - veresuhkur kiiresti alla, tulemuseks hundiisu.
Sellise (magusa) kaerahelbepudru söömine on ehk õigustatud kasvueas lastel ja noortel. Nendel kellel kipub vanusega päästerõngas ümber vöö tekkima, kahjuks on selline asi ebasoovitav. Kui siia valemisse lisada stress (st tasakaalust väljas kortisool), siis taoline toit põhjustab lausa rasvumist, sest stressis kehal pole varude kogumise alustamiseks vaja muud kui signaali veresuhkru näol.
Nagu ütleb sellise teemaga tegelev Erik Orgu, siis paljudele kaalu vähendajatele on komistuskiviks isegi saanud hommikune "rukki"võileib. Noh, teab mis "rukkist" need tänapäeval pole (rohkem nisujahu ja toiduvärvid) ja ka need "tumedad" süsivesikud ajavad veresuhkru üles nagu niuhti.
Minu hommikumenüüs on viimane 4 aastat paar oliiviõlis praetud peekoniviilu ja 4 muna (vastavalt tujule praetud koos peekoniga või keedetud). Erilist vaevust süüa ma enne kella 14-15 üldiselt ei tunne. Kuigi lõunat söön 12-13 ajal (suht kella järgi). Kellel on probleem liigne söögiisutamine, siis julgen soovitada. Visake need igasugu "täistera kaerahelbed", "müslid" ja muu petukaup menüüst välja ja imestate isegi. Isegi kui kaal ei lange, siis enesetunne, julgen öelda, paraneb - ei teki neid suhkru "hüppeid" ja neist tingitud meeleolukõikumisi-söögiisu sööste.
Kohviga on nii, et kui tegu pole mingi erilise madala vererõhuga tüübiga (mul abikaasa selline on), siis peaks piirduma selle hommikuse tassiga. Päeval, kui kontorirotil on kortisool laes (ja suhkur kah), siis on igasugu ergutid (sh kofeiin) kurjast. Jälgige ikka vererõhku ja kui see kipub juba 130/80 alla, siis esmalt vaadake üle oma kohvi/tee (muide ka paljud teesordid sisaldavad kofeiini) ja kokajookide tarbimine (tänapäev on moes juua seda suhkruvaba Coca Zerot, 1 kcal ja maitse täitsa talutav), maksimum ikka hommikune tass. Kui kohvist loobumisega vererõhku kontrolli alla ei saa, ärge häbenege perearsti väisata, praegu on päris head rohud olemas. Kui vererõhk on puhkeasendis teil 115/70, ei usu ka ise, kui hea enesetunne võib olla.
Tasuta nõu veel - kellel suhkruta kohvi vastuvõetamatu on, siis ärge kasutage neid keemiatööstuse imesid (aspartaam jne). Selle asemel pange kohvi peale vahukoort. Vahustamata kujul, pakist. Saab sama maitsev kui suhkruga, kasutades selleks reaalselt paari suhkrutera jagu suhkrut (palju laktoosi koores leidub, piimatoodetes on seda 3-5%). Ehk täitsa ok maitse suhkruta ja suhkrukeemiata.