21. leht 235-st

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Sept, 2012 15:47
Postitas Kapten Trumm
Aga panid tähele, konservis sisaldub ehe kiuline liha, mitte lihatööstuse jääkidest tehtud lihapudru, mis tavaliselt on ja mis neid kõrvetisi tegelikult tekitabki (saba, sarved, udarad).

Lihatööstuses tekib koledat moodi igasugu jääkrasvu ja ülejääke, mida üritatakse igale poole ära sokutada. Nende utiliseerimine on kallis ja sestap kohtabki tooteid, millest peale mikrouunis soojendamist jääb järgi nahk ja sularasv.

Vene ajal oleks sama retseptuuriga konserv koosnenud vähemalt kolmandiku ulatuses hangunud searasvast, sest tollal oli sea füsionoomia vähe teistsugune (aeti taga kvantiteeti, mitte kvaliteeti) ja õige tapasiga oli nii jõhkralt nuumatud, et vaevu jaksas seista. Praegu lähevad kombinaati täitsa sportlikud notsud võrreldes sellega, mida kunagi nähtud sai.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Sept, 2012 20:05
Postitas pagan
Mul jõudis viimasena järg loomaliha (govjadina) nostalgia kätte. Pean osa kiitust tagasi võtma. Loomaliha polnud eriti hea maitsega, seda ma uuesti ei osta.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Sept, 2012 21:02
Postitas kalleb
äkki polnud sees godjaviina vaid tundmatu looma liha , seal võib näitels ishak või kaamel sees olla

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Sept, 2012 21:55
Postitas pagan
Kõik võib olla. Võibolla antud juhul oli tuletatud sõna govjadina sõnast govno? :)

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 27 Sept, 2012 19:09
Postitas ktamm
Ma ei viitsinud kõike seda juttu läbi lugeda, aga Valgevenesse sattudes ostke kohalikke lihakonserve. Mina viskasin peale seda Eestist kaasa ostetud konservid minema ja tõin koju ka kaasa. Puhas kraam, ei kamarat ega kõhre.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 15 Okt, 2012 22:35
Postitas jaanpht
uus ja hea konserv, täna avastasin. Ütlen kohe et 90% letil olevaid konserve ma ei suutnud süüa. Mõnes mõttes olen gurmaan, ja siiani olin peatunud Oldehäuser ja Rannarootsi konservidel (kuigi Rannarootsi viimasel aastal vähendas liha sisaldust 95% pealt 60+% le, ai ai, vähemalt Veiseliha konservis, õnneks suured vanad varud olemas, kus oli rannarootsil 95% liha).

Täna Tipipoes (Akadeemia tee, Tallinn) ostsin prantsuse veiseliha konserve, ja julgen soovitada, puhas liha, rasva pole, natuke zeleed. 1.80 eur 420g pildid: http://nagi.ee/photos/jaanpht/sets/359659/ sorry pildil on juba pool purki, nii maitsev et õlle kõrvale sõin ära terve purgi.
pole 3 aastat kiitnud ühtegi marki, kuid see tootja vallutas mu südame+kõhu:)

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Okt, 2012 7:51
Postitas Sporrenberg
ktamm kirjutas:Ma ei viitsinud kõike seda juttu läbi lugeda, aga Valgevenesse sattudes ostke kohalikke lihakonserve. Mina viskasin peale seda Eestist kaasa ostetud konservid minema ja tõin koju ka kaasa. Puhas kraam, ei kamarat ega kõhre.
Tõsijutt. Valgevenes teisedki toiduained ülimaitsvad, juust, hapukoor, sardellid-viinerid... Kui pärisin sõbralt, ta juhtumisi valgevene suurte kontiitrivabrikute, "Slavjanka", "Kommunarka" üks omanikest, miks Teie kraam nii hästi maitseb, siis oli põhjendus lihtne. "Ära Sa arva et meie kui ärihaid, ei tahaks toodete, näiteks šhokolaadi koostisesse surrogaate, mis läänes kombeks, segada? Selge, et sooviksime piimapulbri ja kakaorasva peal ökonoomitada. Aga näe, Batka hoiab siiani nõuka-aegsetest GOST:idest kinni. Ja SORVO töötab ka nii et mühiseb. Ülesandeks tehniliste tingimuste ja kvaliteedi-vastavuse kontroll. Et tarbijaid-töörahvast ei petetaks vereimejate poolt. Ja kriminaalkoodeksis siiani kogu vara konfiskeerimine."...
Vot nii. Seetõttu minulgi kombeks valgevenekäigud alati "cherez gastronom" korraldada.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 16 Okt, 2012 11:04
Postitas Kapten Trumm
Tõsijutt. Valgevenes teisedki toiduained ülimaitsvad, juust, hapukoor, sardellid-viinerid... Kui pärisin sõbralt, ta juhtumisi valgevene suurte kontiitrivabrikute, "Slavjanka", "Kommunarka" üks omanikest, miks Teie kraam nii hästi maitseb, siis oli põhjendus lihtne. "Ära Sa arva et meie kui ärihaid, ei tahaks toodete, näiteks šhokolaadi koostisesse surrogaate, mis läänes kombeks, segada? Selge, et sooviksime piimapulbri ja kakaorasva peal ökonoomitada. Aga näe, Batka hoiab siiani nõuka-aegsetest GOST:idest kinni. Ja SORVO töötab ka nii et mühiseb. Ülesandeks tehniliste tingimuste ja kvaliteedi-vastavuse kontroll. Et tarbijaid-töörahvast ei petetaks vereimejate poolt. Ja kriminaalkoodeksis siiani kogu vara konfiskeerimine."...
Vot nii. Seetõttu minulgi kombeks valgevenekäigud alati "cherez gastronom" korraldada.
Oli meil ühes surematus teemas hirmus löömine, kuidas ENSV ajal ei osatud vorsti teha. :dont_know:
Tegelikult pole selles ju midagi paha, kui toiduainetööstusel kamm turjas hoitakse, teine variant on alati korralagedus (nagu meil igasugu -sisaldustega olema kipub), kus tootja segab kokku parasjagu sellise mögina, mis endale rahaliselt kasulikum ning väheteadlik ning hinnatundlik mass sööb ja rikub oma tervist ning tervisekaitse sekkub alles siis, kui mingi suurem jama toimub. Vabadus ei tähenda ju automaatselt pardakki.

MAXIMA

Postitatud: 18 Okt, 2012 19:11
Postitas ivanorav
No mehed, lennake peale! :D

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 19 Okt, 2012 19:06
Postitas Roamless
Kulla Trumm, kui sinu järgi võtta, siis korralagedus pole ju ainult meil, vaid näit ka sakslastel ja sommidel. Ühed müüvad 100 aastat igahaljastena püsivaid keekse ja teised pakuvad karva lahtistavat Mehukattit (Soomes ikka riiulitel, mäletan, et lapsepõlves pidin peale Mehukatti joomist käima pikalt nahaarstil allergiat ravimas). Meie toiduainetööstus vastab tänapäeval rangetele euronormidele, kuid kahjuks on euronormid veel suhteliselt keemiasõbralikud. Euroliidu palgad on kõrged ja toorained on kallid. Batja juures on palgad ja ka kohaliku tooraine hind kunstlikult madal, osaliselt on see seotud ka odava Vene kütte ja gaasiga (võrdle hinda meile ja neile). Masstootmine Euroliidu sees peab olema kiire ja odav, kuna korralik tooraine on kallis, siis kõige odavamad ongi ebakvaliteetsest toorainest toidud, nagu lätlaste sõrgadest ja kõhredest sealihakonservid, sommide torusiili lisandiga mahlajoogid, sakslaste surematud keeksid jne (meie kodumaistest šhedöövritest on siin teised küllalt rääkinud). Tegelikult on ka kodumaises tööstuses puhumas puhtama toidu tuuled. Natukene kallimad nn 100 prossa lihasisaldusega ilma E621 ja E250-ta vorstid, singid jne. Seega mina ei nutaks küll, et meil ainult p...a tehakse a vot Batja juures on kvaliteetsed toidud. Lihtsalt maitsed on erinevad ja välismaal leiab inimene endale tihti midagi nii head ja meelepärast, et harjumuspärane ja ära tüüdanud kodumaine toit tundub täieliku jamana. Samas kui tihti peab välismaal elades pikemalt nende kohalike toite manustama (mis alguses tundusid üliheadena), tekib jube kiirelt nostalgia müütilise hea kodumaise toidu kohta (ok, see võib juhtuda Soomes, Rootsis Saksamaal, kuid Prantsusmaal, Itaalias ja Kreekas vähetõenäolisem). Mitmed tuttavad veavad Saksamaale ja Soome sõpradele tuttavatele kodumaist hapukoort, musta leiba, Piraadi krõpse jne jne. Nimekiri on pikk. Olles ise mingil ajal pikemalt Soomes resideerunud, võin öelda, et põtrade ninaesine viskas suht kiirelt kopa ette. Kõik odav oli veel p......m kui Eestis ja hea oli ropult kallis. Sommide säästukad müüs sellist jama, et meie odavpoed tundusid lausa gulinaaria ekstraklassina kauplustena. Seega kõik on suhteline ja eestlane on alati olnud kõva viriseja kodumaal toimuva suhtes.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 19 Okt, 2012 20:08
Postitas wambambola
Ühesõnaga vaheldus on oluline.
Minu lemmiksöögiks on siiani omatehtud seljanka ja see püsib parimana kuna ma saan seda ainult 3-4 võibolla 5 korda aastas.
Konservidest meeldib kõige rohkem sealiha konserv. Loomaliha on tundunud kuidagi "puisem"? ja silm on pidama jäänud rannarootsi omadel.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 21 Okt, 2012 20:45
Postitas hulgus
Roamless kirjutas:... Mitmed tuttavad veavad Saksamaale ja Soome sõpradele tuttavatele kodumaist hapukoort, musta leiba, ...
sry teemast välja aga...:
Aastaid saksas tööl olnuna, ei saa nüüd aru, kas tegu oli purulaiskade inimestega, või lihtsalt juhtus kodu kõrval Aldi pood olema (ja sealgi kilekotileib müügil)? Viimasel korral Saksast tulles ostsin kaasa kohaliku kandilise rukkileiva (dinkelbrot), mis soe ja krõbeda koorikuga, meenutas ehedat natuke nätsket ja murenevat nõukaaegset. Ei olnud sees igatsorti seemneid, siirupeid, erinevalt mustadest magusatest viilutatud kilekotipläntsakutest, mida meie kaubandusvõrk pakub. Ok, hind oli 1,60€ (1kg) aga asi oli seda väärt. Hapukoor jms piimatooted saadaval ka Aldis, jm odavmarketites. Erinevalt meist erineva rasvasisaldusega ja täiesti õige mekiga. Nüüd söön Taani rukkileiba ja olen ka koju kaasa ostnud...

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 23 Okt, 2012 23:04
Postitas Roamless
Nagu ütlesin, tuttavad veavad, mitte mina ise. Seega võin Saksamaa kohta veelkord üle küsida, kuid eks ka Soomes on tegelikult kohti, kus antud tooteid leiaks, kui viitsid otsida. Aga ikkagi võetakse moonakott kodumaalt harjumuspärase toiduga kaasa ja seda mitte enam hinnavahe tõttu.

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 04 Mär, 2013 17:53
Postitas ruger
http://www.tarbija24.ee/1158054/rimi-ko ... konservid/ Hakka või konserve üle vaatama. Samas, kes siin ütleb, et tegelikult õgime loomaliha asemel hobuseliha, kui seda koostises ära mainitud pole. :dont_know:

Re: Lihakonserv - kas see ka süüa kõlbab?

Postitatud: 04 Mär, 2013 18:02
Postitas Lemet
Arusaamatu paanitsemine...hobuseliha on igati tahe suutäis. Sellepärast nüüd konserve hakata üle vaatama... :dont_know: Iseasi, et viisakas oleks esteetide tarvis see sisaldus sildile siiski kirja panna.