Eelmine aasta tegi selle läbi Kiili, vist mitte esimest korda. Sirel on selle läbinud 4x. Minul oli alles 2.

Ja minule on jooksmine natuke harrastus ka.
Vaatasin ETV2st Põlisrahvaste tuleristsed. Mõni nädal tagasi oli saade Mehhiko tharaumaradest - jooksev rahvas. Need panid seal kivide vahel, mäest üles ja mäest alla ilma koperdamata. Seda tasakaalu võimaldavad hästi arenenud lihased. Need mis meil väga viletsalt arenenud on. Ma olen "rahvavõistlustel" üsna palju libedaga jooksnud. Kes on hea, see on hea ka libedaga. Sellest ka minu järeldus, mida paremini on inimese lihased (ka sisemised) arenenud, seda paremini saab ta hakkama libedaga ja muud tasakaalu hoidmist nõudvate tingimustega.
Üks füsioteraap käskis mul kunagi vastaval plaadil tasakaalu hoida. Ei tulnud välja. Ma vabandasin, et olengi selles saamatu. Tema aga ütles, et mitte saamatu vaid nõrk! Osad lihased on olematud. Tõestas lihtsa testiga. Pidin keha ettepoole kallutama, nii et varvastega vastu maad suruksin ja tasakaalu hoiaks. Kui ütlesin et rohkem ettepoole ei saa ja ka varbad on vastu maad surutud, siis tõstis ta sõrmega mõlemal jalal 3 5st varbast maast üles - ainult kaks varvast töötasid.
Ja nii on veel paljude keha piirkondadega, kus liikumiseks, sh tasakaaluks mõeldud lihased on meil olematud. Selle tulemusel ei suuda me reageerida konarustele, libedusele jne. Ja mina olen selle hea näide tänaseni - nagu lehm libedal jääl.
Kahtlemata on suur roll ka saabastel. Üks eelmine KV hange oli selles mõttes väga jube. Samelinil nagu polegi mingit erilist mustrit ja saabas ise tundub ülilihtne aga minul ei ole sellele midagi ette heita. Ma ei ole seda kasutanud päris sõduri kombel, päevi niiskes ja külmas. Aga paaripäevaseid retki mööda metsi ja rabasid küll. On ikka väga head saapad.