Soomes valmistatud töödeldud lihatooted on õudus kuubis
Soome toodetel paljudel puudub pakendil või kodulehel info selle kohta, kui palju millist liha (protsentuaalselt, erinevate lihade suhe) on üldse kasutatud.
Liha peaks olema muidugi jutumärkides, sest enamus tootjad ei kasuta juba ammu
kvaliteetliha poolfabrikaatides... ei meil ega Soomes, aga see selleks
Üks kallima otsa toode
HK Aito Nakki
suomalainen liha (porsas, nauta), vesi, kamara, stabilointiaineet (muunnettu tapiokatärkkelys, E450), jodioitu suola, dekstroosi, lihaproteiini, perunakuitu, mausteet (mm. korianteri, kumina, paprika), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), aromit (mm. neilikka, mustapippuri), säilöntäaine (E250). Makkarankuorena lampaansuoli. Lihapitoisuus 68 %.
Siin on 68% lihasisaldus, aga kui palju sellest on siga ja kui palju loomaliha ei tea.
Kõige suurema lihasisaldusega viinerid on HK-l soomes
"HK Maakarit® Haltialan Heikki artesaaninakki" (Lihapitoisuus 74 %)
Teistel viineritoodetel jääb see alla 70% (enamasti sinna 60% +/- kanti)
Üks odavama/keskmise otsa toode
HK Popsi® Iso Viitonen
suomalainen koneellisesti erotettu liha (broileri, kalkkuna), vesi, suomalainen porsaanliha, kamara, perunajauho, stabilointiaineet (muunnettu tapioka- ja maissitärkkelys), happamuudensäätöaineet (kaliumlaktaatti, E262), jodioitu suola, mausteet (mm. paprika, korianteri, chili, valkopippuri, kurkuma), dekstroosi, lihaproteiini, perunakuitu, aromit (mm. savu), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), säilöntäaine (E250). Lihapitoisuus 13 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 69 %.
Siin on siis toodud selline info, et lihasisaldus (see on siis eeldatavasti sealiha) on 13% kuid
lihaga võrreldavaid koostisaineid (misiganes sinna alla siis nüüd ei kuulu, ilmselt kana ja kalkuni MDM ning kamar) on 69%
Ja HK kõige alumisel joonel asuv HK viiner
HK Popsi® Perhenakki
suomalainen koneellisesti erotettu broilerinliha, vesi, suomalainen liha (porsas ja nauta), perunajauho, kamara, naudan rasva, mineraalisuola (jodioitu suola, kaliumkloridi, magnesiumsulfaatti, hiivauute), hernejauho, stabilointiaineet (muunnettu maissi - ja tapiokatärkkelys, E450), dekstroosi, happamuudensäätöaineet (kaliumlaktaatti, E262), hapettumisenestoaine (E300), aromit (chili, korianteri, valkosipuli, kumina, paprika, valkopippuri, savu), säilöntäaine (E250). Lihapitoisuus 11 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 54 %.
Niisiis 11% liha ja kokku 54% lihaga võrreldavaid koostisaineid....
VS
Eesti HK RLK viinerite n.ö. "lipulaev"
RLK HKScan Lihakas Doktoriviiner
sealiha (75%), vesi, meresool, vadakupulber (sh piim), lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), vürtsid, vürtside ekstraktid, lihavalk, kirsipulber, dekstroos, hüdrolüüsitud taimne valk, rohelise tee ekstrakt.
Siin on siis sealiha sisaldus 75%
Ei ole võimalik küll võrrelda liha kvaliteeti meie ja soomlaste toodete puhul, aga nn "liha" sisalduse % on soome HK viinerite lipuleaval "Haltialan Heikki artesaaninakki" sisuliselt sama mis HK RLK lipulaeval "Lihakas Doktoriviiner" (vastavalt siis 74% ja 75%)
ja meie sama tehase alumise otsa toode
Pereviiner
kanalihamass (28%), sealiha (22%), vesi, seakamar, tärklis, seapekk, vadakupulber (sh laktoos), sool, stabilisaatorid: E450 ja karrageen, happesuse regulaatorid: E262, E326, E451, lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), antioksüdant: isoaskorbiinhape, värvaine: E120, säilitusaine: E250.
Siin siis kui tuua nüüd võrdlus soomlaste Popsi Iso Viitonen asjaga, siis lihasisaldus on 22% ja "lihaga võrreldavaid koostisaineid" on 28% + kamar + pekk
Odavama otsa tootel on meil tunduvalt suurem lihasisaldus (22%) kui soomlastel kodus toodetaval tootel (11%)
Kui vaadata teist Soome suurtootjat ATRIA, kes ka meie turul on kanda kinnitanud, siis nt nende kodulehel enamus viinerite lihasisaldust Soomes üldse antud ei ole (ilmselt pole millegagi uhkustada)
Uudistettu Suomalainen Nakki
Ainesosat: viljaporsaanliha, vesi, naudanliha, jodioitu suola, silava, perunakuitu, stabilointiaine E 450, dekstroosi, mausteet (valkopippuri, korianteri, valkosipuli, kumina), aromit (mm. paprika), hapettumisenestoaine E 301, säilöntäaine natriumnitriitti. Viljaporsaan- ja naudanlihan alkuperä Suomi
või siis
Rehti Lihaisa Nakki
Ainesosat: viljaporsaanliha, vesi, kamara, stabilointiaineet (E 1412, E 450), jodioitu suola, dekstroosi, perunakuitu, savuaromi, mausteet (mm. valkopippuri, inkivääri, paprika), hapettumisenestoaine E 301, aromit, säilöntäaine natriumnitriitti. Viljaporsaanlihan alkuperä Suomi
Atria Nakkipala tootel on lihasisaldus antud 64%
Ainesosat: viljaporsaanliha, vesi, kamara, stabilointiaineet (E 1412, E 450), jodioitu suola, dekstroosi, perunakuitu, savuaromi, mausteet (valkopippuri, inkivääri, paprika, maustepippuri), hapettumisenestoaine E 301, aromit, säilöntäaine natriumnitriitti. Viljaporsaanlihan alkuperä Suomi
Lihapitoisuus 64 %
Alkuperämaa: Sianlihan alkuperä Suomi
Ja ATRIA Soome alumise otsa grillviiner Atria Kunnon Arki Grillinakki
Ainesosat: vesi, koneellisesti eroteltu siipikarjan- ja sianliha (Suomi), perunatärkkelys, siipikarjanrasva, broilerinliha, viljaporsaanliha, naudanliha, silava, kamara, jodioitu suola, perunakuitu, stabilointiaine E 450, dekstroosi, naudan sidekudoproteiini, savuaromi, naudan rasva, aromit (mm. paprika), hapettumisenestoaine E 301, säilöntäaine natriumnitriitti. Broilerin-, viljaporsaan- ja naudanlihan alkuperä Suomi
Lihapitoisuus 15 %
Alkuperämaa: Sian-, naudan- ja broilerinlihan alkuperä Suomi.
Siin on siis 15% lihasisaldus (tegelikult koosneb enamuses MDM-ist)
VS
Atria Maks & Moorits 77,7% Viiner
Tooteinfo
Liharikas viiner, liha kokku 77,7%: sealiha (56,4%), veiseliha (21,3%)
Koostisosad:
sealiha (56,4%), vesi, veiseliha (21,3%), tärklis, sool, stabilisaator E450, dekstroos, lihavalk, lõhna- ja maitseained, antioksüdant E301, säilitusaine E250
Ja kõige väiksema lihasisaldusega (59%) viiner
Väike viiner juustuga
Koostisosad:
sealiha (47%), vesi, juust (12%), veiseliha (9%), seakamar, tärklis, soja, vadakuvalk, sool , stabilisaatorid E450, E451, E452 , dekstroos, maitsetaim, lõhna- ja maitseained (sh seller), antioksüdant E316, säilitusaine E250
Nii üldises pildis võib seega öelda, et Soomes toodetavate viinerite kallima otsa tooted on umbes sama kvaliteetsed kui Eestis toodetavad kallima otsa tooted, aga Soome odavama otsa toodete lihasisaldus on tunduvalt väiksem kui Eestis Soome tootjate poolt pakutavates odavama otsa viinerites.
Meil ilmselt lihtsalt ei ostaks keegi neid 11-15% lihasisaldusega asju, sest veel ei ole surnud kõik need, kes mäletavad õige viineri maitset