Tsiteeri:
Kuido20, sellise asja tegemisel sõltub siiski palju rahast. Liiga vähe on eesti keeleruumis neid, keda see temaatika huvitab. Vaadake, kui vähesed üldse vaevuvad siin kirjutamagi.
Kultuurkapital seda temaatikat ei toeta, olen korduvalt proovinud. Seal on oma kindel punt ja teatud kindel isikutering, kes sealt toetust saavad.
Ka Eesti kaitsekulutuste miljarditest ei tasu siia sentigi loota, meie pagunikandjaid ajalugu ei huvita (kuigi kuluks ära, sest ajaloost on palju õppida -- ent kes seal enne on teiste vigadest õppinud, kõik lollused tahetakse ikka omal nahal läbi teha).
Ma saan aru, et enamikule püssimeestest vähegi tõsisem uurimis- ja kirjatöö ei istu, ent nad ei raatsi isegi mitte ühe tankitõrjeraketi raha aastas kulutada sellele, et ajalooalaseid uuringuid tellida neilt, keda need huvitavad ja kes seda suudavad.
Pigem võiks see mälestusteteema huvitada mingeid Lääne sõjaväelaste või erusõjaväelaste ringkondi, ent nende seast huviliste leidmiseks peab sidemeid olema... Need sidemed on paraku aga vaid neil, keda see valdkond külmaks jätab (s.t meie kaitseväejuhtidel).
Päris nii hull nüüd asi ka ei ole. Võtame näiteks minu raamaturiiulil lebava SS-pataljon "Narva" kolmeköitelise ajaloo - esimese osa ("Minu au on minu truudus") väljaandmist toetas muuhulgas ka Kaitseministeerium, teisi osasid aga justnimelt Kultuurkapital. (Rääkige veel, et meie riik Saksa poolel sõdinuid häbeneb!)
Aga samas ei tohiks siiski passiivselt jääda ootama, millal riik ärkab ja NA-s käinute mälestuste kogumisele ja avaldamisele õla alla paneb. Vaadates seda, kui paljud eestlased (kümned tuhanded!) erinevatel aegadel NA-s teenisid, milliseid mälestusi ja kui hea meelega nad pajatavad, vaadates seda, milline memuaaride tulv tabab Delfit iga kord, kui seal NA-d mainitakse, olen veendunud, et see mees, kes viitsib kokku koguda kasvõi 50 või 100 mälestust, need korralikult vormistada-toimetada, mõned pildid juurde orgunnida, raamatu trükikotta saata (trükkimine ei ole tegelikult teab mis kallis lõbu) - see mees saab rikkaks meheks.
Kindlasti mainitakse sellise raamatu ilmumine ära ka kõikides tõsisemates ajalehtedes, ning arvestades sõjaväelugude üldist populaarsust, oleks sellel raamatul minekut.
Algus on muidugi raske, kuid kas tõesti keegi pole üritanud leida tuge kirjastustelt, nt Olionilt, kes ajalookirjanduse üllitamisega tegeleb?
Seejuures tekib loomulikult küsimus sellest, kellele kuulub iga konkreetne mälestus ja kas selle eest peaks kasumit saama mälestuse kirjapaneja, või selle toimetaja ja ja trükikotta viija. Aga samas võiks ju mälestuste koguja ja kirjastaja teha mälestuste annetajatega n-ö diili, et osa kasumist jätame endale kulude katteks ja kergeks boonuseks, osa aga läheb aga heategevuseks, nt Afgaani või Tsernobõli veteranide abistamiseks. Või miks mitte ka Vabadusvõitlejate Liidule.