'Uuuu-duhhiii priehali!' See südantlõhestav hüüe jääb vist küll elu lõpuni meelde. Olime enne rongiga päevakese Moskvasse loksunud, seal ööbinud, siis elektrirongiga edasi paar tundi Podolskisse, sealt autobussi peale ja kui kuskil metsaveerel maha tulime, siis rivistas prappor Rabinski, kes meil Tallinnas järel oli käinud, meid ülesse ja teatas, et siit hakkame me nüüd rivisammul astuma, ja et püüdku me hoolikalt, et seda oskust läheb nüüd kõvasti vaja. Me olime seitsmekesi ja marssisime siis kahekaupa kolonnis kilomeetrikese kuni jõudsime oma armsa väeosa aia taha. Rivistusime siis värava taha ülesse ja jäime ootama. Rabinski kadus kuhugile meist raporteerima. Olime paar minutikest KPP ees seisnud ja siis see hüüe kõlaski: 'Uuuu-duhhiii priehali!' Aia taga oli kolmekordne kasarmuhoone, selle teise korruse aknad lendasid järsku lahti ja mingit tüübid ronisid suure elevusega aknale, samuti karjuti sealt midagi segast. Juba hakkas ka välisuks kolisema ja esimesed tegelased tormasid välja. Kuna värav oli kinni siis tungles see hullumeelne kamp teisel pool väravat ja üritas sellest üle piiluda. Süda aimas halba, enamik käratsejatest olid ilmselgelt aasia päritolu ja nende jutust ei saanud ka midagi aru. Möödus veel paar minutit, meie prappor ilmus kusagilt välja, värav avati ja marssisime sisse, tee vabastamiseks andis Rabinski veel paar profülaktilist tohlakat paarile kõige aktiivsemale uudishimutsejale ja rivistusime siis kasarmu ette ülesse. Nüüd oli juba kogu publik kohal, meie peale näidati näpuga, arutati ja kommenteeriti midagi omavahel. Prappor kadus uuesti kedagi otsima ja meie jäime üksi.
Nüüd läks aga õige kauplemine lahti, tüüpidel oli erakaid vaja, et hüppes käia. Kohale ilmusid ka paar eriti aktiivset ja ülbet tüüpi ja hakkasid meiega kauplema stiilis, et kuule, sul on mõnus jope, et kui selle praegu mulle kingid, siis oled minu suurim sõber ja kaitsealune. Üks sell meist oli nii naiivne, et oli sõjaväkke teksadega tulnud. Temaga ei hakatud isegi kauplema, püksid tõmmati lihtsalt valguse kiirusel jalast. Mina kauplesin oma vana katkise nailonjope maha, asemele sain mingi dressipluusi. Kogu asi sai umbes viie minutiga läbi, siis viidi meid juba edasi oma riideid ära andma ja nn. sauna, mis jäi aga ära kuna vett polnud.
Selline esimene elamus pani muidugi tõsiselt järele mõtlema, et kuidas ellu jääda ja ennast kehtestada. Paar korda sain kitli peale, paar korda ajasin ise meeter viiekümneseid kirkiise taga, aga omale hüüdnime teenisin välja juba paari kuu pärast.
Nimelt jäi üks grusiin, kellega seni neutraalselt läbi sain, haigeks. Meie väeosal oli olemas ka 'santshast', kelle pealikku tabletiks kutsuti, aga see oli sellel ajal kuhugile kadunud. Mehel oli oma 30 kraadi vist ära, jalul ta igatahes hästi enam ei seisnud. Kuna ta oli ka minu koikunaaber, siis kurtis ta oma suurt häda ka minule. Ise ta väitis, et ta pole elus kunagi haige olnud ja nüüd hakkab vist surema. Mul olid aga taskus mõned ravimid (valuvaigistid ja palavikualandajad) mis kodust igaks-juhuks kaasa olin võtnud. Andsin siis talle mõned tabletid, käskisin voodis püsida ja palju vedelikku juua. Poisil hakkas varsti parem, käisin siis teda paar korda päevas vaatamas, katsusin autoriteetselt laupa ja andsin jälle tablette. Paari päeva pärast oli ta jälle jalul, minuga suur sõber, grusiinide ja armeenlaste kogukond pidas must ka lugu ja mind hakati kutsuma professoriks. Sellest hetkest oli asiaatidega juba palju lihtsam. Hiljem tuli välja, et mul on veel mõned ülivajalikud anded, aga sellest kirjutan mõnel teisel korral.
_________________ Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
|