Peab ütlema et N-Liidu baaside otsingud on olnud alguses suht juhuslikud või siis ammustest aegadest meelde jäänud kohtade järgi, et kunagi on olnud nedes kohtades keelumärgid ja tõkkepuud koos putkadega.
Olen ise umbes ülepoole aasta uurinud väeosade kohti ja käinud neid pildistamas. Suureks abiks on olnud
www.maaamet.ee leheküljel avalikuks kasutamiseks olevad aerofotod. Olen lihtsalt varem meelde jäänud kohti seal zoominud ja uurinud ja on suht hästi eristatavad venevägede baasid. Õhust vaadetes on neil kuidagi ühine joon mille järgi on kohe aru saada et midagi seal asub. Kuna enamus aerofotosid on pildistatud ca 1994 ajajärgus siis on seal hooned ja teed väga hästi näha. Kuid osad piirkonnad on juba uuendatud fotodega (pildistatud 1998-2002) siis seal on näha ikkagi see tuntav joon kuid on näha et on ka juba võssa kasvanud.
Suureks abiks viimasel ajal aga on tõepoolest ka eelmise kommentaarist loetav link (keskkonna min. poolt koostatud N-Liidu sõjaväe reostus digiväljaanne) kus on KÕIK venevägedega seostuvad krundid ja baasid ära toodud suures tabelis, kaasaarvatud ka sõjaväelaste puhkebaasid ja pioneerilaagrid. Sealt infot saades ja maaameti kaardilt täpsemalt otsides saabki suht hea tulemuseni. Nii et kui huvi võin veel lähemalt nõu anda ja soovitusi. Mailiaadress on siin profiilis olemas.
Eriti huvitavad kohad nimetaks siin aga ära mida olen külastanud või mida plaanin veel külastada:
Keila-Joa raketibaas, Saaremaal asuvad baasid, seal on need suht hästi säilinud- suurem on neist Dejevo raketibaas, Tehumardil, Tagaranna poolsaar, Valga kandis Vilaski tuumaraketibaas, Rooni tuumabaas ja Uniküla baas, seal aga on omavalitsused suurt tööd teinud ja suht palju on likvideeritud ja hooned lammutatud ja metsaalused korda tehtud, kuid jah....Vilaski sahtid on kinnikaetud kuid näha on seal ikkagi ja huvitav elamus siiski. Päris hästi on säilinud ka Haapsalu mnt ääres Ristil asuv Tuuma-keskmaarakettide baas ning saama tüüpi baas veel vana Haapsalu mnt ääres Nissi vallas- need asukohad saab sealt virtaalväljaandest kätte. Huvitavat on vaadata samas ka Tartus raadi lennuväljal ja Tapa piirkonnas. Kuhu ise veel minna sooviks on Võru kandis asuvad Sänna ja Nurisi tuumaraketibaasid kuid need on minu teada kaitseliidu valve all, et sinna oleks hea minna väikese huvigrupiga et teha ekskursioon ja uurida olemasolevat aga ok selleks korraks ma arvan et õiged juhtnöörid on olemas ja uurimist jagab.