Tsiteeri:
--------------------------------------------------------------------------------
Kikepera raba baasist
Tsiteerin::
Postitatud: 01 Apr, 2005 9:12 Teema:
--------------------------------------------------------------------------------
Minu teada oli Kikeperas üksik raadiolokatsioonirood (s/o 95003), mis allus Pärnus asunud õhukaitse raadiotehnilisele keskusele (hiljem nimetati ümber r-t pataljoniks). Aga võis olla ka nii, et algul oli r-t keskus Kikeperas ning rood Pärnus ja hiljem vahetati ringi. Käisin seal kas 1990. või 91. a ning tegin väikesekaadrilise "Tšaikaga" pilte (diapositiive). Erines teistest Eestis asunud rlr-dest selle poolest, et põhiragament asus hoonekatusel ja kandis vist koodnimetust 1RL-115 (vähemalt leidsin sealt selle aparatuuri kohta käivaid pabereid). Ühes ajalehes avaldatud pildil oli ragament juba katuselt upakile kukutatud, minu piltidel on ta veel püsti. Käisin ka seal otsas ning sai ülevaltki mõni pilt tehtud.
Seal oli vist teine tehniline territoorium veel (vähemalt olid seal alajaamad Kikepera I ja Kikepera II, kus olid üsna suurte koefitsientidega voolutrafod -- nt x2000, mis näitasid suurt tarbimist), aga sinna ma ei jõudnud. 1RL-115 kohta on kirjutatud, et see on justkui väike tehas, ja ilmselt on see mingi kaugavastusradar. Rajati see "objekt 503" kuskil 1960-te keskel -- teistest radariüksustest hiljem. (Muide ka Ruhnu saarele pandi rlr üles alles 1968 või nii.)
Miks ta 1984.a likvideeriti, ei tea -- võib-olla käis ka mingi lepingu alla nagu strat. raketid või siis said teised roodud või pataljonid parema lokatsioonitehnika ning polnud enam mõtet seda "sookolli" üleval pidada. Seal endise Lutsu küla kohal oli ka 8-10 "soome majakest" ohvidele-prappidele. Aga Pärnus peaks veel elama mõni pensionil praporštšik, kes seal teeninud on ja teab sellest rohkem rääkida.
Tagasi üles
Sinna oli mõedud ehitada kaugradar. Paraku loobuti, kuna kosmoseluure hakkas juba toimima. Ehitus jäigi pooleli, hiljem kasutati teisel otstarbel. Seal olevat olnud lampidega el.arvutid. Muide el. liine ehitas sõjaväe ehitusorganisatsioon.
Midagi väiksemat on Eestis Kikepera rabas, varemed pidid alles olema.
Sobilik militaarturismiks.