www.militaar.net

Militaarteemad minevikust kaasaega
Tänane kuupäev 21 Nov, 2019 15:00

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]




Tee uus teema Vasta teemale  [ 159 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Saiatabletid???
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 1:01 
Eemal
Liige

Liitunud: 14 Veebr, 2005 14:23
Postitusi: 1044
Kuulsin oma töökaaslaselt (ja tema läbi kolmanda isiku) sellist lugu: fritsudel olevat olnud säherdused asjad nigu saiatabletid. Ehk siis kokku pressitud ja kuivatatud saiapäts põhimõtteliselt - paned vette ning voalaa - päts saia valmis.
Sõjategevuse käigus olla neid omajagu mingis kohas soviettide kätte langenud, millest need korralikult kõhu täis sõid ning... noh... need olla hakanud kõhus paisuma. Lõpp loomulikult ettearvatav - mina üle kahe pätsi saia endale sisse ei suudaks eriti mahutada korraga...

Jutuks hea küll, ent - kas sellised kuivatatud tablettumid olid ka tegelikult olemas?


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 2:14 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 27 Mai, 2005 23:55
Postitusi: 5076
et siis nagu salarelv venelaste vastu?

lõi mõne lõhki siis

venelastele oleks vodkatabletid vast rohkem peale läinud :D

infot on siin

olevat mingi sojaoa värk

http://www.thesoydailyclub.com/SFC/MSPproducts542.asp


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: toiduainetehnoloogia
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 20:35 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 02 Mär, 2004 18:36
Postitusi: 1001
Asukoht: Tallinn
Sakslased kasutasid leibade puhul ka mingit piirituseimmutus- tehnoloogiat. Ehk siis Kaug- Põhja üksustes ja ka mägiküttidel olid sellised hermeetiliselt suletud leivapätsid, immutatud piiritusega. Ahjus piiritus aurus välja ja leib oligi valmis.
Sellest teooriast rääkis mulle Eesti üks tuntumaid polaaruurijaid V.Park, et peale sõda olid venelased mõned selliste leibadega täidetud toidulaod leidnud ja võtnud sama tehnoloogia kasutusele polaarjaamades "Mirnõi" ja "Vostok". Igatahes tema oli selliselt valmistatud leiba Antarktikas söönud.

_________________
www.taturin.com


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 20:45 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 22 Veebr, 2005 13:20
Postitusi: 1703
Asukoht: Dorpat
Üks vanataat, rääkis järgmist lugu. Mingi aeg peale sõda, aastaid 5 olid saanud/leidnud leiva. Mingisuguse spetsiaal(paber?)pakendi sees. Olevat olnud väga hea maitse ja lõhnaga, kui pakendi seest välja võttis. Pool tundi hiljem ei kõlvandud enam süüa. Ei oska kuuldud jutu kohta ise mingit seisukohta võtta, kas tõesti säilib niivõrd hästi ilma säilitusaineteta jms.

_________________
Kui on probleem, tõmba lõuga


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 21:07 
Eemal
Liige

Liitunud: 14 Veebr, 2005 14:23
Postitusi: 1044
Mis siin salata - oleme isegi 5 aastat vana sülti ja šokolaadi (nato pakkidest) söönud ning pool tundi hiljem imestanud.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04 Jaan, 2006 21:11 
Eemal
Liige

Liitunud: 23 Jaan, 2005 17:26
Postitusi: 5085
Hea küll, ämm käis Tartu väljadel kaevikutest leiba korjamas, sest mingil hetkel 44 lõpus oli söögiga ka maainimesel kehva. Laibad olid muidugi lagunemas, aga pakitud leib kõvasti parem kui ülejäänud poolsajandi pagaritooted. 8)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25 Mär, 2006 20:26 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 15 Mär, 2005 11:15
Postitusi: 1650
Mina olen näinud kahesugust Saksa II m.s. aegset pakendatud leiba - esimene näeb välja nagu kuivik (näkileib, saksa keeles vist Knäckebrot), lihtsalt paberpakendis ja pakuks välja, et kui kuivas kohas hoida, siis mis sellega ikka nii väga juhtub. Teine variant on metalldoosi pakendatud, välja näeb nagu suur konserv. Kahjuks ei ole seda konservi avatuna näinud, nii et sisu ei oska kommenteerida.

Parim variant oli aga kahtlemata välipagarite poolt valmistatud leib - mul peaks paar pilti sellistest leibadest olema. Välja näevad nagu paarikilosed vormileivad.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Sõduripajuk
PostitusPostitatud: 13 Veebr, 2008 22:38 
Sain prillide teemast inspiratsiooni :D , esitamaks küsimust, mille üle ma vahelduva eduga mitmeid kuid juurelnud olen. Ehk siis:
Teatavasti on inimesel elutegevuseks süüa vaja. Aga olles metsas, ei ole alati aega endale süüa otsida või seda väga kaua vaaritada. Sestap tahaksingi härraste/prouade loodussõprade/militaristide tarkuseteri kuulda, kuidas oleks looduses kõige mõistlikum ennast toitlustada.
Kategoriseeriks ka teemat veidi:

1) Mida tasuks kodust/poest metsa kaasa võtta, et seal endale miskit hamba alla vaaritada? Kõige mõistlikumad konservid, juustud, õllesupiretseptid, lihatooted vms. nii ajalises, maitseelamuslikus kui ka toitvuse mõttes. Mõtlen siinkohal üleüldises käibes olevaid toiduaineid, mitte armeede kuivpakke! (Vaaritamine võiks olla võimalik iga ilmaga!)

2) Emakese looduse põu on teatavasti head-paremat täis, ent alati ei ole palmipuud, kust kookospähkleid näpsata, või kartulipõldu läheduses. Isegi kui on, ei pruugi aastaaeg see kõige sobivam olla kartulivõtuks.
Olen kuulnud, et miski müstiline männiokkatee pidavat KL-i üleelamiskursustel olema vaat et sama populaarne kui sealiha jõululaual.
Kuidas on looduses toidu hankimisega? Iga ilmaga ja aastaajaga, eeldusel, et igaks meist ei tunne kõiki taimi peast, ega tea nende ladinakeelseid nimetusi, ning ei ole ka sündinud jahimees, kes igasuguse uluki suurema vaevata kätte saaks.


Üles
  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 13 Veebr, 2008 22:40 
Eemal
Liige

Liitunud: 13 Apr, 2005 22:20
Postitusi: 245
Asukoht: Tallinn
poest on hea võtta kuivikuid, igasugu hommikusöögi tabloosi, kuivatatud puuvilja, ja muud kerget ja kaua säilivat toitu. Konservid on head küll aga rasked.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 13 Veebr, 2008 22:46 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 07 Veebr, 2007 19:21
Postitusi: 1131
Asukoht: Tallinn
No vaarikavartest saab ikka parema tee kui männiokkast. Ja kõik see herilasesupp ja tammetõrukohv on ikka suhteliselt äärmusik ja eestimaa metsas on igast punktist lähima taluni/asulani/poeni lihtsam ja energiasäästlikum jalutada kui hakata herilasi püüdma.

Täis-suitsuvorst on hää asi kaasa võtta - ei lähe halvaks, mida kuivem on seda kergem kanda ja alati hea närida, puljongisisse lõigata või leivapeale panna.

_________________
Pakkuda võib filateeliat perioodist 1918-1941.
www.aiaimpeerium.ee


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 13 Veebr, 2008 23:16 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 22 Veebr, 2005 14:38
Postitusi: 401
Asukoht: Tallinn
Mul interneti avarustest terve kokaraamat kokku pandud. Reenactorid nimelt on taasavastanud ka erinevate armeede retsepte erinevatest sõdadest. Kasutan neid kui kodusandarmeeria kuskil ära on sest naisterahva kõhule on need hõrgutised liiga rajud. Samas on nad suht lihtsad valmistada. Katsun lingid üles leida ja siia üles riputada.

Nagu näiteks inglaste kaevikumoorpraad (piltidega):
http://cookit.e2bn.org/historycookbook/ ... -stew.html

Või ameeriklaste 1MS "Doughboy cookbook": http://www.worldwar1.com/dbc/food.htm

Isiklikest sõjaväemälestustest: "Praetud kartulid Petseri spetsznazi moodi" (2 inimesele): 5-6 kartulit, lihakonserv (kõige paremad on need ungarlaste tushonkad või sea/loomalihatükid tarretises), 1 sibul, 3 muna ja soola- pipart (tänapäeval kartulimaitseaine).
Hakid kartuli tükkideks (nii 1x2x3 cm tükid) ja paned kuumaks aetud pannile (õli ikka ka alla), praed kuni kartul on mõnusalt pruuniks tõmmanud, niikaua hakid sibula peeneks, siis lajatad konservi kartulitele peale ja ajad kogu värgi segamini, sibul omakorda pannile, lased nii minut puliseda ja siis lööd munad kõige peale ja segad kogu värgi korralikult läbi. Siis las praeb kuni munad pole enam vedelad ja raputad värgile ohtralt kartulimaitseainet otsa (st oma maitse järgi). Siis las saadud toode tõmbab kaane all nii 10 min (pliidi pealt maas) ja ongi valmis. Ketsupit, salatit või sellega võrdsustatud asja paneb igaüks vastavalt vajadusele/ maitsele.
Tarvitada külma õllega.....

_________________
Kasuta olemasolevaid ressursse ja ära looda.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14 Veebr, 2008 1:49 
Eemal
Liige

Liitunud: 29 Juun, 2007 2:50
Postitusi: 539
Väga hea kraam on ka kuivatatud/vinnutatud liha. Kaalub vähe, pahaks ei lähe ja väga toitev (sisaldab meeletult proteiini)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14 Veebr, 2008 2:26 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 23 Dets, 2003 21:47
Postitusi: 334
Asukoht: Reval
Siberi matkadel on olnud seni selliseid kogemusi.

Seljas tassimiseks:
Kiirmakaronid. Kerged tassida ja suht palju rammu andvad. Neid peab aga valima, sest enamik odavamaid on maitselt kohutavalt jõledad, aga sekka sattub ka paremaid. Michio omad olid paremad. Blue dragon on ok. Vene ja Ukraina päritolu bomžarikud ei kõlba koera saba allagi.
Eespool nimetatud pähklid, kuivatatud puuvili ja (vinnutatud) kuivatatud liha. Väga mõnusad on kuivatatud maasikad, neid saab kasvõi käigupealt närida.
Kaerahelbed. Alpinistide lemmik.
Tee või (lahustuv)kohv.
Ja soola ei tohi mingil juhul koju unustada!

Looduses:
Sobival aastaajal annavad iga 15 min tagant söödud peotäis murakaid meeletult lühiajalist energiat. Ise proovisin. Ei tea kas see oli psühholoogiline või viisid nad kiiresti suhkrut verre, aga märgatav vahe oli minekul sees.
Kalapüük ei tohiks olla liiga keeruline, kui konks, kork ja tamiil kotis.
Mitmetest taimedest või nende pungadest/koorest/juurest saab teed teha. Umbes ei tasu proovida, osa asju on mürgised. Siberis tahtsime leitud kuldjuurest teed teha, aga teejuht ei lubanud. Ütles, et ajab mehepojad härga täis, minge koju naiste juurde ja siis keetke sellest ... ;-)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14 Veebr, 2008 6:50 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 06 Apr, 2006 21:53
Postitusi: 263
Asukoht: Mäksa
....................................


Viimati muutis jaan59, 05 Sept, 2008 7:00, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14 Veebr, 2008 12:31 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 28 Juul, 2005 16:35
Postitusi: 26916
Mina ei ole küll vähemakt Ukraina asjade suhtes nii kategooriline. Olen metsas korduvalt tarvitanud Mivina tooteid (kiirmakaronid ja kartulipüree pakis). Oma hinna kohta väga maitsvad (eriti püree). Lisaks on nad ka odavad, mistõttu võib neid igasugu militaarpajukites tihti kohata.

Mis aga out on, on Turisti eine. Kaitsejõududes topitakse seda igasse 24h toidupakki. Hea odav vist. Sisu koosneb valdavalt tapamaja jääkidest- ajavad kohutavalt kõrvetama ja peale sööki ei saa pingutada, siis tuleb kõik tagasi. Eestis tehakse väga maitsvaid konserve - mis kuradi pärast peab mingit sovietiajal leiutatud rupskikonservi tänaseni sõduritele toppima? :roll:

_________________
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 159 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Eestikeelne tõlge phpbb.ee poolt