Tsiteeri:
Kalju Eha kutsus mind enda laskuri pessa. Ta rääkis mis juhtus paar päeva tagasi. Pataljon on ühes jaamas või jaama ligidal välja tulnud ja hakanud kõndima ja järsku on venelaste tankid metsast välja tulnud, algas kõva jooks teise metsa suunas. Metsa jõudes ta märkas, et sakslaste tankitõrje kahurid ootasid vene tanke. Reiksaar on mehed kokku korjanud ja viinud sügavasse metsa. Nad on ainult kuulnud kõvad tankitõrje ja tankide kahurite mürinad. See kestis tükk aega ja siis olevat olnud surmavaikus. Kompanii hakkas tuldud teed tagasi kõndima. Kalju ütles, et ta varem pole näinud niisugust möllu, mis pidi juhtuma seal. Tankid põlesid - paljudel olid kuplid õhku lennanud ja kõrbenud haisu oli igas kohas. Ka sakslastel olid suured kaotused - ta ütles, et nad lihtsalt vahtisid maha ja kõndisid, hais olevad olnud nii kõva, et paljud mehed on oksendanud.
Ruus hõikas mu nime - ma läksin tema juurte - ta ei olnud minu peale tige, ta ainult tahtis, et ma vahetaks Elmo küünist välja, kust ta hoiab silma venelaste suunas. Ma tahtsin teada, kus see rinne asub? Sain teada, et ma seisan rindel nüüd ja venelased on teiselpool madalikku. Ma läksin küüni, Elmo istus seal ühe augu ees ja tõmbas suitsu. Ta tegi minule selgeks, kus venelased asuvad, eriti teiselpool madalikku on talu ja selle all on venelaste laskurpesa. Ta kõndis minema ja hakkasin uurima ümbrust. Küün asus mäe nõlvakul - minul otse ees oli lage väli - heinamaa - vasakul paistis olema soine maa ja seal olid kaks sakslaste tanki - sohu kinni jäänud - liikumist ma seal ei näinud. Paremal oli võsastik päris tihe, istusin kus Elmo oli istunud, panin ka suitsu põlema.
Järsku sakslaste kahurvägi avas tule ja mürsud vuhisesid õhus ja lõhkesid selle maja ees, kus olid venelaste laskurpesad. Kuulsin kõnelemist ja piilusin endale selja taha - neli ohvitseri seisid minust paremal ja uurisid ümbrust. Tundsin kahte - kapten Kivi ja major Saimre - teisi ma ei tunnud. Ruus kutsus mind küünist välja ja meie saime teada, et terve Rügement teeb rünnaku, et ära purustada venelaste kiilu. Meist vasakul on 38ndas pataljon ja paremal tiival 42 pataljon. Rünnak kestab, kuni meie jõuame järveni, mis on umbes 3-4km eemal.
Kahurvägi alustas tulistamist ja meie liikusime ahelikus oma laskurpesadest välja. Meist paremal käis kõva laskmine (Kuulsin hiljem, et mehed hirmust lahti saamiseks põmmutasid mõned paugud). Tulime mäest alla ja mäe all lamasid kolm venelaste surnukeha. Mürsk oli nendele keskele tulnud. Paukumisi oli igas kohas, kuid ma ei näinud kedagi, keda ma võiks lasta. Jõudsime maja juurte, seal oli verd ja poisid said endale paar venelaste kone. Liikusime edasi kuni tulime kõva miinipilduja tule alla - väga raske oli maast ülesse tõusta - läbi suitsu tuli allohvitser “Maat” ja käsutas meid maast ülesse tõusta ja tulest läbi joosta, mida meie ka tegime - senini kompaniil kaotusi ei olnud.
Jõudsime kohale, kus venelaste miinipildujad meid tulistasid. Venelased olid läinud, kuid nad jätsid maha kõik oma miinipildujad ja laskemoona. Hiljem ma kuulsin, et 6 toru ühes suure hulga laskemoona jäid meie kätte. Jõudsime teele, päike oli juba looja läinud, kuid valgust oli külluses. Käsk tuli seisma jääda ja saime teada, et meie jääme siia ööseks. Ma keerasin ennast kraavi kerasse ja uni tuli väga kiirelt.
Elmo äratas mind ülesse ja teatas,et Reiksaar tahab meid näha. Kalju ja Ruts olid juba seal - Reiksaar teatas, et meil pole ühendust vasaku tiivaga, kus asub 38 pataljon ja meie nelja kohus on, et meie loome sidemed 38nda pataljoniga. Hakkasime astuma tee peal, saime kõndida umbes pool kilti kui kuulsime appi hüüdu. Läksime hüüdja hääle suunas ja leidsime mehe kraavist, ta oli oma põlve ära väänanud. Meie ütlesime temale, et ta nii palju ja kõvasti ei karju, et ka siia jäänud venelased kuulavad teda. Lubasime temale abi saata nii ruttu kui võimalik.
Liikusime edasi, siis Kalju tegi otsuse, et liigume järve suunas, võib-olla 38. pataljon läks järveni. Õhtu hakkas uduseks minema - kõndisime järve suunas, kui kuulsime jutukõminat. Ruts ja Kalju teatasid minule, et mine ja vaata, kes need kõnelejad on. Ma andsin neile oma püssi ja kõndisin häältele vastu. Ma karjusin Eesti keeles, kes teie olete? Ja vastuseks ma sain sõnad - kuradi igaunia poiss on siin! Läksin neile vastu - vastutulijad olid Läti politseipataljoni mehed. Üks neist oli pärit Valgast ja rääkis päris head Eesti keelt. Tegime neile selgeks, et otsime 38. pataljoni. Kolm lätlast tulid meiega ühes, et sidet teha, kui mees kargas põõsast välja ja käsutas meil käed ülese panna. Hea oli, et ta seda käsku andis eesti keeles, kuna temal oli peas Itaalia kiiver - mis on peaaegu sarnane vene omaga. Lätlasel oli juba kone puusal. Nüüd meil oli ühendus kõigiga. Läksime tagasi, Kalju läks Reiksaare juurte reportima - Mina keerasin ennast kerra maantee kraavi ja lasin silmad looja.
Sellel rünnakul kompaniil kaotusi ei olnud. Ma mõtlesin enne magama jäämist, et oleks kõik tulevikku rünnakud nii kerged.
Maragratt