Tsiteeri:
Me juba arutasime seda ükskord. Aga olgu pealegi Talebani fännid.
Milles seisneb taliibide edu? Ma ei küsi mis selle taga on, vaid mida te eduks peate
?
Kes see Talibani fänn on? Mina küll pole, üritan pigem saavutatavaid asju fännata.
Kui konventsionaalse armeena tegutsemine ei õnnestu, käib liga-loga (ega hakkagi õnnestuma, kui just ei kehtestata KL liiklmele aastas seadusega 30 päevast teenistuskohustust) ja pole isegi elementaarsete suure tulejõuga relvadega varustatud, siis kuidas peaks sõjaks valmistuma?
-punnitada edasi konventsionaalse armee üksusi, teades tegelikult (aga võibolla teadmist ignoreerides), et neid eales ei saavutata
-keskenduda külameestele jõukohasele sõjapidamisviisile.
Kui vaadata Saddami armee käekäiku 2003-edasi, siis sissisõja formaadis tekitasid "külamehed" märksa suuremaid probleeme kui Saddami soomusdiviisid (mida meil pole isegi EKV-l).
Mitte ainult probleeme absoluutarvus, vaid sissisõja faasis oli liitlaste kaotuste tempo isegi suurem kui konventsionaalses sõjas.
Mida ikka teha, kui keskmiselt on väljaõppepäevi aastas 2,0?
Isegi jalaväejao ettevalmistmata rünnaku enam-vähem tasemele drillimiseks alla 2 nädala välja ei vea.
Muud võimalust polegi, kui komplekteerida KL üksused KV reservist ja sinna mahutada natuke neid entusiaste, kelle ettevalmistus veab KV taseme välja.
Küsimus pole selles, kas KV on tugev ja KL nõrk, vaid KL-s on väljaõppe mahtu per nase liiga vähe.
Tsiteeri:
Kas seda, et koalitsioon on alates 2001 aastast kaotanud surnutena üle 3000 inimese? Kusjuures Taliban on kaotanud oluliselt rohkem. Ma ei viitsi googeldada aga nii see peaks olema. Kas sa Trumm oled valmis Eestis pidama sõda, kus meie poolel langeb rohkem kui vastase poolel? Ja mis sa arvad kaua sind toetatakse?
Mina pole rääkinud rahvarohkes kohas pommiplahvatustest ja tsivilistide selja tagant püssipaugutamisest.
Räägin sellest, et kui sellistel "nähtamatutel sõdalastel" on kasutada ka korralik relvastus ja KL tasemel väljaõpe, siis oleks suvalise koalitsiooni kaotused kordades ka suuremad (ja sisside endi omad väiksemad). Arvan, et kuigi ma olen Stingerit või Javelini näinud ainult telekas, siis paaripäevase väljaõppe järel laseks tankil kupli maha nagu nalja. Relv on piisavalt väike ja kerge, võtan selle peidukohast, lähen üksi kuskile sobivasse kohta (keegi ei tea, kus ma olen), tuleb vastase soomuspatrull, lasen võimalikult kaugelt selle lendu ja annan jalgadele valu. Mingi 1,5 km tagant pole seda laskmise suitsupilve isegi suurt näha. Ja vastane ei saagi üldjuhul teada, kes seda lasi, selleks ajaks kui aru saadakse, olen juba kaugel. Päris kahju hakkab nt jalaväest, kes selle soomuki või kütuseauto lähedal juhtub olema. Ja veel - ära seda mulle omista, et kogu EKV peaks sissideks hakkama. Jutt praegu KL jõukohasest kasutusest.