Sellest Mustasaarest ma ka juba kirjutasin, mille kohta nüüd see kaart oli, et see asus üpris kaugel Kautlast. Pigem Albu lähedal. See on ju linnulennul Kautla memoriaalist 9 km. Kas seda saab veel Kautlaks pidada ja usutavaks Kautla staabikohaks??? Või kas peaks siis arvama, et algne mälestussammas oli praegusest 8,4 km kaugusel? Albu keskusesse on Mustassaarest 4,3 km. Äkki tuleks siis rääkida pigem Albu metsavendade laagrist kui Kautla laagrist? Paistab, et ma olen avastanud midagi uut.

Aga see kaardil oleva Mustassaare on liiga lähedal pigem küla servale ja ilmselt liiga kerge saak Albu poolt tulevale vaenlasele.
Neid pärandkultuuri kihte vaatasin ka juba jah aga ega seal ka nii palju ei ole, kuid uurin edasi. Muidu need metsavennapunkrid on minu mõistmist mööda hilisemast ajat pigem ehk ca 1945, mitte Kautla sündmuste ajast.
Samas kirjutatakse, et Kautlasse tuli haarangust tuli teatama ratsavirgats ernalaste staabist Mustassaarest. Nii et lähedal või sealsamas üle tee see ilmselt ei olnud.
Käpamäe lahingu juures kirjutatakse, et vaenlane tungib seljataha - Loibult Mustasaare mäele. Loibu peaks olema Kõue vallas Laane külas. Üsna kaugel Loodes ja üldse mitte Albu pool, mis vähendab selle Albu-poolse Mustasaare tõenäosust. Pigem mõni küngas Käpajärve ja Kautla talu vahel. Pigem Käpajärve vahetus läheduses ja Sae metsavahikohast põhja pool. Väidetavalt oli lahing Käpajärve mäe juures, mis on järvest veel põhja pool. Kui hävituspataljon tungis Mustasaare mäele ja lõikas ära tee selja tagant Kautlasse, siis järelikult pidi Mustasaare staabikoht olema Käpajärve lähedal. Oleks veel lõuna pool olnud, siis oleks räägitud juba Sae talust. Veel lõunapool Kõrgemäe teeristi juures oli veel mingi talu, mis võiks isegi ka olla. Aga see on katastrikaardil oma nimega Ussimäe. Käpajärve lähedal oli ka hiljem metsavendade punker. Teisal olevat Erna grupp saatnud Marnoti salga just Sae juurde. Kui neid oleks saadetud Käpajärve juurest, oleks neid saadetud lõunasse aga tegelikult saadeti põhja poole.