Oeh... jätkates Läti teemal...
Läti poliitikute ja sõjaväejuhtkonna vabandused ajateenistuse välistamiseks muutuvad järjest absurdsemaks.
https://www.sargs.lv/lv/nbs/2019-12-03/ ... -apsaubamsKaitseminister väidab, et ajateenistus on kallis ja selle kasu kaheldav. Jamestown Foundationi analüüsi kritiseerib selle poolest, et see ei võta arvesse nende versiooni laiapindsest riigikaitsest ega
riigikaitseõpetust koolides (!?). Ma ei kujuta kahjuks hästi ette, et kuidas riigikaitseõpetus koolides peaks kompenseerima kaitseväes esinevaid märkimisväärseid puudujääke.
Kaitseminister jätkab juba ammu korratud "tõega", et kohustuslik ajateenistus maksab tänapäeval võrreldamatult rohkem, sest inimesed võetakse selleks majandusest välja. [Minu vastuväiteid ja konkreetsemaid arvutusi selle argumendi osas saab siit samast teemast lugeda.] Ta toob lisaks välja selle, et ajateenistus pole efektiivne, sest teenistuses veedetakse kaks aastat, kuid peale paari aastat unustatakse kõik jälle ära ning seetõttu tuleks teha kordusõppusi, mille jaoks polevat raha. Samal ajal pidavat rahvuskaartlased igal aastal vähemalt kuu aega õppustele kulutama. Tasuks siiski ära mainida, et tegelikkuses oli veel mõned aastad tagasi vaja teha ainult 10 päeva aastas. Ma ei ole hetkel kursis, kas see lõpuks muudeti 20 päeva peale ära või mitte. Lisaks sellele oli võimalik kompensatsiooni saada ainult nende 20 õppepäeva eest, mis nüüd vist lõpuks otsustati pikendada. Mis puudutab aga kordusõppuseid, siis mulle meenub vist üks akf Heremi postitus, kus ta väitis, et ühe pataljoni nädalane õppus pidavat maksma kusagil miljon või pool miljonit. Loomulikult kui lisada raskerelvad (mida Zemessardzel tegelikult väga ei ole), siis tõuseb maksumus veelgi. Siiski, üldplaanis ei tundu see sugugi mingi ulmelise summana.
Mis mulle aga kõige rohkem üllatust ja pahameelt tekitas oli kaitseministri argument mobilisatsiooni kiiruse kohta. Ta väidab, et ootamatu kriisi korral poleks võimalik reserviste kaheksa tunniga kokku ajad, vaid selleks kuluvat
kaks või kolm nädalat. Viimaseks naelaks kirstul on aga see lause:
Tsiteeri:
Nedomāju, ka krīzes apstākļos pat igauņi savu obligāto militāro dienestu varētu veiksmīgāk izmantot nekā mēs. Galu galā mēs pat varētu būt kaujas spējīgāki,
Lihttõlge:
Ei usu, et isegi eestlased suudaks kriisi korral oma kohustuslikke teenistujaid meist paremini kasutada. Lõppude lõpuks võime isegi võitlusvõimelisemad olla...Selle peale ütleks küll, et "tead, mine perse, mees".
Kirsiks tordil on muidugi tema unistuslik lause sellest, et kui Läti rahvuskaart suudaks värvata
20 000 liiget, siis see oleks väga hea jõud.
Vot selle peale pole mul tõesti midagi lisada.

Ma hakkan sellise jama peale juba vaikselt kahtlustama, et see ajateenistuse välistamine on mingi kõrgemate riigireetjate vandenõu.