Kaitseministri ajateenistus

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Kaitseministri ajateenistus

Postitus Postitas Arnold »

Ei ole tark rääkima, aga tahaks kuulda militaarnetlaste arvamusi, seisukohti, jne. Mingite tankikolakate üle arutate sada lehekülge jutti, aga Kunnas versus Evelin Sepp kaitsejõudude juhataja ja seega kaitseväe staatuse tuleviku muutmise osas Riigikogus - ei kippu ega kõppu! :? :shock: :cry: :evil:
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

Ja sinu teemaarendus oleks?
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Ja sinu teemaarendus oleks?

Ei olegi - mina ei tea kas eelistada "sõdurjumalat" Kunnast või eksrektor Aaviksood. Räägitakse ka vähe :(
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Kui keegi suudaks garanteerida, et edaspidi saavad kaitseministriteks ainult mõistlikud, riigikaitse vajadust tõsiselt võtvad mehed, siis poleks tõesti probleemi kaitseväe juhataja alluvusega. Praegustes tingimustes, kus meil on olnud kaitseministriks asjatundmatu, kuigi püüdlik Mikser ja avalik defetist ja kaitseväe vastane Ligi, leian mina, et kaitsevägi ja kaitseväe juhataja peaks jääma päevapoliitiliselt puutumatuks, nagu seda on teised institutsioonid, kes pannakse paika presidendi soovitusel riigikogu poolt.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
kuits
Liige
Postitusi: 65
Liitunud: 28 Nov, 2005 13:50
Kontakt:

Postitus Postitas kuits »

Paraku on meie poliitika ikka selline et kaitseministriks pääseb inimene, kes sõjaväge ainult kaugelt näinud, ja kaitseväe juhataja on pesueht militarist siis on konfliktid kerged tulema ja tagajärg on see et ministriks oleku ajal vahetub neid kaitseväe juhataiajd mitu. Kurvem on see et selle tagajärel laguneb kaitsevägi ja distsipliinist pole lõhnagi- rääkimata
mingist stabiilsusest ja kaitse konseptsioonist.
Armees 1963-66
Moskva oblast
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

Mind on alati imestama pannud suhtumine, et ega kaitseminister ei peagi olema mingi militaarasjatundja, kaitseministeeriumi väiksematest jorssidest rääkimata. Samahästi võiks ju kultuuriministriks panna tüübi kes pole elus ühtegi raamatut läbi lugenud ega kordagi teatris käinud.
Lemet
Liige
Postitusi: 19937
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kõrgharidusega suurte kogemustega raamatupidajast pooleaastase staažiga kirurgi peksaksime enda operatsioonilaua juurest pika puuga minema,aga rektorist-ökonomistist-ja kesnadmeilveelsiinonolnud kaitseminister on otsuseid tegema ja sihte seadma hea küll.Kas tõesti on ülikooli juhatamine vms ja riigi kaitsmine niivõrd kattuvad tegevused?
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Riigi halduses on raskusi "juhin kõike" stiililt kompetentsete juhtide kasutamisele üle minekuga ...
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Postitusi: 299
Liitunud: 22 Sept, 2004 15:58
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Siis kui eelmine kord võhikud ajakirjanduses kiresid, et annab partei ameti, annab ka mõistuse, kirjutasin siia foorumisse õela allegoorilise paskvilli.
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... alitsemine

Ilmselt pole vahepeal maailm muutunud. :roll:
Frundsberg
Liige
Postitusi: 1649
Liitunud: 15 Mär, 2005 10:15
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Ei tea, miks see Kaitseministeerium peaks midagi erilist olema? Kõlbavad igasugused klounid juhtima näiteks Justiitsministeeriumi, siis Aaviksooga peaks Kaitseministeerium küll üsna rahul olema. Vähemalt haritud inimene... :) oskab lugeda ja kirjutada, ei ropenda ega sõima oma alluvaid vene keeles ning ei too turule uusi õllemarke.
metsavend50
Uudistaja
Postitusi: 9
Liitunud: 13 Nov, 2007 20:13
Kontakt:

Postitus Postitas metsavend50 »

njah eks see nii ole.
:(
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

Minu vaatevinklist on see tegelikkuses Kaitseväe ülemjuhataja koha väljakirjutamine täiesti lubamatu tegu. Hetkel on meid siiski õnnistatud inimesega, kes ei mana endale ette roosasid prille ning ei peitu poliitilise korrektsuse taha, vaid ütleb otse välja, et hetkel on meil asjalood na kehvakesed. Usun, et ka juhul, mil meid oleks jällegi karistatud sellise riigivaenlasega, nagu oli meie eelmine kaitseminister, suudaks praegune ülemjuhataja siiski oma arvamuse mingilgi määral maksma panna. Kui tema ametikoht aga kaotada, siis ei oleks tegelikkuses ühtegi piisavalt prestiižset ametikohta, mille täitjat ka rahvas kuulaks. Karm reaalsus on, et peaministri poolt mingit korralekutsumist ebapädeva kaitseministri suunas ei tulnud, pigem vaikne heakskiit.
Mina elan siiras usus, et härra Laaneots on inimene, kes suudab korra majja lüüa ning ka rahva kaitsetahtele ergutava "süsti" teha. Samuti olen pannud suured lootused ka härra Aaviksoo peale, kuna inimene tundub olevat asjast vähemasti huvitatud (minu teada on ta ka Kaitseliidu liige).
Kirjatükk sai küll hetkeseisukorrast lähtuvalt, ent praegune olukord on minu jaoks musternäidiseks, kui palju sõltub tegelikult ülemjuhatajast. Muidugi, situatsiooni vastandiks oleks vististi olukord, kus minister on ihu ja hingega asja juures, ent Kaitseväe ülemjuhataja tegeleb pigem palga väljateenimisega ning riigi kaitsevõime hävitamisega.
Nagu juba ütlesin, loodan väga palju praegusest kombinatsioonist (Aaviksoo + Laaneots) eelkõige korra majja löömises ning kaitsetahte suurendamises rahva seas, sest see tundub lõpuks ometi täiesti reaalne.
Kui aga Kaitseväe ülemjuhataja mängust välja jätta, võib paremuse poole arenemise mõtte kiiresti maha matta...
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Kes kinnitab ametisse valitsuse, kuhu kuulub ka kaitseminister? Riigikogu.

Kes kinnitab ametisse kaitseväe juhataja? Seesama Riigikogu.


Riigikogu eelmine koosseis kinnitas ametisse nii Jürgen Ligi kui ka Ants Laaneotsa. Järelikult: kaitseväe juhataja ametikoha olemasolu iseenesest ei ole küll mingi kindel garantii, et sellele kohale ei satu valet inimest (seekord sattus muidugi õige inimene).

Räägitakse, et kaitseväe juhataja institutsiooni väljajätmine põhiseadusest tähendaks seda, et poliitikud saavad kaitseväe juhatajat oma suva kohaselt ametist vabastada. Aga kas praegune seadusandlus siis takistas seda kuidagi? Tuletage meelde, kui nobedalt käis kindralleitnant Kerdi vabastamine ma ametikohalt, kui ta ühel hetkel president Lennart Meri arvates enam ei olnud õige mees sellele kohale. Järelikult ei anna ka praegune seadusandlus kaitseväe juhatajale mingeid kindlaid garantiisid.

Veel räägitakse, et põhiseadusemuudatus võib viia kaitseväe juhataja institutsiooni politiseerimiseni. Teiste seas väidab seda riigikogu liige Tarmo Kõuts. Aga ometi oli see Tarmo Kõuts ise, kes põhimõtteliselt politiseeris oma ametikohta, teatades kolm kuud enne ametist lahkumist oma liitumisest Isamaa ja Res Publica Liiduga ja kandideerimisest järgmistel valimistel. Järelikult ei välista praegune seadusandlus samuti mitte midagi.
Kasutaja avatar
kuits
Liige
Postitusi: 65
Liitunud: 28 Nov, 2005 13:50
Kontakt:

Postitus Postitas kuits »

Ok Aaviksoo ja Laaneots on praegu hea valik- olen nõus, kuid see hea valik kehtib ainult 4 aastat ja kes annab siis garantii et järgmine kaitseminister on samasuguse suhtumisega kui praegune. Vahetub minister vahetub ka kaitseväe juhataja- kui see ministrile meelepärane ei ole. Ja veel minister on poliitiline tegelane ja hoidku jumal selle eest et kaitseväge hakataks politiseerima: Kõuts oli hea näide. Kui väga neid muudatusi tahetakse teha võiks kaitseväe juhataja alluda valitsusele mitte ainult kaitseministrile.
Armees 1963-66
Moskva oblast
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

A4 kirjutas: Veel räägitakse, et põhiseadusemuudatus võib viia kaitseväe juhataja institutsiooni politiseerimiseni. Teiste seas väidab seda riigikogu liige Tarmo Kõuts. Aga ometi oli see Tarmo Kõuts ise, kes põhimõtteliselt politiseeris oma ametikohta, teatades kolm kuud enne ametist lahkumist oma liitumisest Isamaa ja Res Publica Liiduga ja kandideerimisest järgmistel valimistel. Järelikult ei välista praegune seadusandlus samuti mitte midagi.
Kõutsi puhul oli tegemist isikliku möödalaskmisega eetilises mõttes. Tema selline käitumine ei olnud lihtsalt ilus ja sellisele inimesel kohane. Nii et pigem võtaks seda juhtumist kui erandit.

Ei vaidle absoluutselt vastu, et Kaitseväe ülemjuhataja määramisel on ka poliitiline maik juures, ent minu eelneva postituse mõte oli, et praegune situatsioon võimaldab hea juhuse korral (pädev kaitseminister + pädev ülemjuhataja), milliseks loen mina ka praegust seisu, siiski mingitki piirangut ministrile, kes ei saa uisapäisa otsuseid vastu võtta. Kui ülemjuhataja põhiseadusest välja kirjutada, kaoks kaitseministril ära üks väga hea koostööpartner ning kogu kaitseväe suunamine/arendamine lasuks ainult ministri õlule, kes võib seda kurjasti ära kasutada või ei pruugi lihtsalt selle tööga toime tulla.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist