Vene rajatised militaarturismiobjektidena.

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

alax kirjutas:Mind ennast huvitaks näha Sännas seda stardipaika, kust olevat kunagi rakett lendu saadetud. Muu nagu huvi ei paku, sest ülejäänud on nagu Nursipalus nähtud. Raketistardist pidid jäljed järele jääma, kui muidugi neid ei kõrvaldatud.
Sänna baasist on üks foto siin:
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?p=88666

Sarnane teema:
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?p=89748
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
alax
Liige
Postitusi: 1529
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Maradör kirjutas
Postitatud: 17 Okt, 2006 15:17 Teema:

--------------------------------------------------------------------------------

nursipalust ilmselt pole starti toimunud ja andmeid ka selle kohta pole, kuid sännast on teadaolevalt 1964a. 2. dets. toimunud start novaja zemlja tuumapoligonile ja start ning tuumakatse õnnestusid...selle kohta oli mälestusmärk aga see hävis ajal mill logistika keskuse tarvis ümeberehitus tööd sänna baasis käisid ja metsa maha võeti.
Liiga palju liigub jutte raketistardist Sännas, just erinevatest allikatest
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Nende juttude algataja võis pidada silmas ikkagi seda, et tulistati Sänna polgust või divisjonist polügonilt, mitte Sännast. Viimane asjaolu oleks 1964.a olnud täielik "tše-pee", mis oleks paljastanud divisjoni asukoha ja raketitüübi ning mille järel oleks palju miljoneid maksnud infrastruktuur tulnud maha jätta ja rajada uus kusagile mujale. Mõeldav oleks selline asi olnud aastal 1986 või 1987, mil minek oli juba teada. Pealegi ei oleks R-12 tol ajal Sännast Novaja Zemlja põhjaosani väljagi lennanud, sinna on üle 2200 km.
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

ictta kirjutas:tänu. aga seal juba päris rusud. on kellegil järsku pilte kus metallist jurakas ka veel torni otsas on
Tegin Kikepera kohta eraldi teema ja panin pildid sinna.
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=11015
Kasutaja avatar
onu-raul
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 08 Veebr, 2006 20:14
Asukoht: Võru
Kontakt:

Postitus Postitas onu-raul »

diversant kirjutas:lähen mõnipäev luusin seal natuke.... kaldun arvama ikkagi,et valve all on seal ainult väike osa sellest endisest baasist ehk siis laod ainult.poleks ju mõtet vanu lagunenud hooneid valvata kui neid niikuinii ei kasutata.

Raudselt nähtakse sind kui sa seal luusid ja usu mind.. uurima tullakse päris kindlasti, et kes oled, mis asju siin ajad jne... need 90 kamerat näevad kogu territooriumit ja võid kindel olla , et sind nähtakse juba ennem kui ise teadlik oled ;) Kasutusel on ka soojuskaamerad. Tõsise huvi korral soovitan käia Võrus Kaitseliidu staabis ja rääkida oma soovist. Vastasel juhul võib asi kehvasti lõppeda..

Kasutusel ei ole vanadest hoonetest minu teada midagi. Valvuritele on uus hoone ehitatud.

Hooneid kasutatakse erinevate õppuste korraldamisel tänaseni.

Juttude järgi on plaan hakata midagi seal taastama. Seda , et mida ma hetkel öelda ei oska.

Mis aga puudutab õhku lastud raketti, siis väidetavalt on see tõsi. Ühe stardiplatvormi juurde oli kunagi rajatud mingi ausammas. (väidetavalt pidi see tähendama õnnestunud starti).

Sännas vedeleb veel ühe kasarmu ees raketi lõhkepea kest. Kaitseliitlaste sõnul kuulus see ühele tuumaraketile.

Sänna kohta on räägitud igasuguseid jutte. Väidetavalt on sinna maetud üks tuumalõhkepea kuskile jne. Küsisin sama asja kohta kohalikelt kaitseliitlastelt, kes selle peale ütlesid et tegelikult on neid veel maha maetud 2 tükki. :? Kas see ka tõsi on , seda 100% ei tea. Kunagi noorena kui sai oldud noorkotkas, siis õnnestus seal käia 90'ndate keskpaigas. Siis oli seal kõik sisuliselt puutumata ja praegune relvaladude ala oli veel tiheda männimetsa all. Imelik oli siis see, et kui räägitakse , et seal pole kunagi midagi olnud, siis millegipärast valvasid relvastatud kaitseliitlased raketiangaari.. Tol ajal seal veel relvaladusid ei eksisteerinud. Valve oli baasis juba siis väga tugev. Mäletan juhust kui üks noorkotkastest läks oma põit tühjendama metsaalla ja siis tüüp ehmatas ennast täis kui nägi relvastatud valvureid tema poole jooksvat... Hiljem uurisin seda asja ja selgus , et kodanik oli astunud üle n.ö. turvatsooni, mille tagajärjel oli valvuritel häire tööle läinud.

Mina igatahes ei julge küll väita 100% et seal ei ole kunagi midagi olnud :)
maradör
Liige
Postitusi: 172
Liitunud: 06 Sept, 2004 11:01
Kontakt:

Postitus Postitas maradör »

(minu) kirja pandud jutt pärines võru kaitseliidu meestelt. teemaks olnud monument ja 1962 toimud start vastas tõele. monumendil oli olnud kuupäev 2. dets 1962, mis tähistas siis õnnestunud starti ja nimesid - ohvitsere, kes üritusel osalesid.
paar aastat tagasi sai seal sees käidud koos võru KL meestega ja tegin isegi selle R-12 lõhkepea kesta juures pilti. oli teine ikka minust kõvasti kõrgem. olen ise 1,80 aga see kest oli ikka ca 2,5-3 m ära. siis täpselt mõõtma ei hakanud.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Sänna kohta on räägitud igasuguseid jutte. Väidetavalt on sinna maetud üks tuumalõhkepea kuskile jne. Küsisin sama asja kohta kohalikelt kaitseliitlastelt, kes selle peale ütlesid et tegelikult on neid veel maha maetud 2 tükki. Kas see ka tõsi on , seda 100% ei tea. Kunagi noorena kui sai oldud noorkotkas, siis õnnestus seal käia 90'ndate keskpaigas.
Nende hetkede nimel tasub elada! :D :D :lol: :lol:
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

maradör kirjutas:teemaks olnud monument ja 1962 toimud start vastas tõele. monumendil oli olnud kuupäev 2. dets 1962, mis tähistas siis õnnestunud starti ja nimesid - ohvitsere, kes üritusel osalesid.
Seda enam, et veel 1962, s.t üsna varsti peale baasi enam-vähem töökorda saamist -- ei olnud mõeldav mingi start nendelt positsioonidelt. Selle eest oleks polgu juhtkond arvatavasti maha lastud! Peale seda pauku oleks positsioonide kogu edasine aastakümnete pikkune maskeerimine olnud mõttetu. Tuletan meelde, et see oli aeg, mil isegi üritati raketiväeosi nt haubitsa-, lennuväe- või muud sorti polkudeks maskeerida. Kuigi sellega sageli isegi kohalikku elanikkonda ära ei petetud, pingutati selle nimel siiski.

Starte tehti ikkagi selleks ettenähtud polügonidel. Minu teada käisid raketiväes asjad niimoodi, et positsioonide ehitamise ajal isikkoosseis õppis uut tehnikat tundma mingites õppekeskustes, seejärel tutvusid polügonil oma tulevase tehnikaga ning sooritasid sellest esimese(d) laskmise(d). Seejärel pakiti tehnika ešeloni ning sõideti ettenähtud asupaika, kus paigutati tehnika stardipositsioonidele laiali. Polgu või divisjoni esimese sellise stardi mälestuseks võiski olla see mälestusmärk vastava patarei asukohta paigutatud.
Mobutu
Liige
Postitusi: 190
Liitunud: 14 Nov, 2005 23:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Mobutu »

Kui rakett oleks tõepoolest lendu lastud, kajastuks see kindlasti ka kohalikus rahvapärimuses. Mul elavad sugulased seal lähedal, kuid ei tea raketi lennust midagi. Seda teati vene ajal küll, et Sännas olid raketid, aga Nursipalu baasi peeti ehitusväeosaks.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

jah raketi õhkutõusmine eriti veel sellise kolaka oma on vägagi meeldejääv sündmus,kohalikud külaelanikud oleks pidanud märkama

1988 a lõpus õnnestus mul Kapustin Jari riiklikul polügoonil Astrahanis

http://www.russianspaceweb.com/kapyar.html

jälgida 3 raketi õhkulaskmist meie raketidivisjoni poolt ca 1km pealt .ikka päris võimas vaatepilt

ja need polnud mitte sellised suured vaid palju väiksemad SS-21 raketid

Pilt

Pilt

Pilt
alax
Liige
Postitusi: 1529
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Sõmerpalu rahvapärimustes kajastub küll. Nimelt Sõmerpalu sovhoosi maadel elas ja elab küllalt palju raketibaasis teeninuid, nii ajateenijaid kui üleajateenijaid. Põhjus oli segaabieludes kui et sovhoosil oli vaja töökäsi.
Mul elasid vanaisa-vanaema Nursis, just Sõmerpalu teeristist ca 200m. Kõik suved olin seal ja nägin seda ehitamise transporti pealt. Ehitamine toimus ööpäev läbi. Suurte angaarikaarte ja suurte kütusemahutite vedamist nägin. Ja et ehitati raketibaasi, seda teadsid kõik. Ka mina lapsena teadsin, et kuskile Nursi-Sõmerpalu tee lähedale. Ja et see otsetee ehitati käänulisemaks. Kogu ehituskruus võeti Nursi Jaanimäest, mis on nüüd 18meetrit madalam. Suur tranportüksus baseerus Vana-Nursi mõisa ümbruses. Muide Vana-Nursis oli enne seda tankiväeosa, mis hiljem koos Tatšinski diviisiga ära viidi.
Aga Sänna baasist teadsin vähem. Aga ma ei uurinud ka, polnud sellist erilist huvi.
Aga Nursi- Sänna rahvapärimusi pole uurinud ja vist pole enam ka kelleltki uurida.
Võtmeküsimus on stardiväljaku uurimine. Raketi stardist peaksid jäljed maha jääma.
Aivo
Uudistaja
Postitusi: 25
Liitunud: 14 Mär, 2005 21:54
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Aivo »

Ülalpool mainituga sarnane mälestusmärk (rakett ca 2-3 m kõrge metallsõrestiku otsas, alusel metallplaat tekstiga, mis rääkis edukast raketi stardist sellest paigast Novaja Zemljale aastal 196x ja hulgast asjaga seotud ohvitseridest), oli Lintsi baasis alles veel paar aastat tagasi. Hiljem pole sinnakanti sattunud. Äkki oli selline "pühapaik " nende baaside kohustuslik element?
S-2
Liige
Postitusi: 174
Liitunud: 21 Apr, 2007 11:45
Kontakt:

Postitus Postitas S-2 »

Jälle levib mingi müstiline teema, kuidas Sänna metsas inimesi kinni peetakse. See on jamps.

Eestis on siiski juriidika paigas. Kui inimest ei informeerita keelusiltidega ja aedasid pole, siis pole mitte vähematki alust kedagi kinni pidada - see oleks EBASEADUSLIK! Jätame eriolukorra (n. aprillimäss) kõrvale.

Jälgida. Palun väga seda nad oma kaameratega võivad. Kui baasi väravani viiva tee ääres on kuuse küljes poolmädanenud sildil kiri "Baasile lähenemine keelatud", siis see ei ole mingi silt, eriti kui see asub ikka tee ääres, kus kehtib liikluseeskiri. Esimene kehtiv silt sel teelõigul on ikka liiklusmärk.

Metsaalustes keelussilte küll näha pole. Nii võid rahumeeli konnata kunagisel lasketiirul ja mingil platsil. Proovitud.

Logistikakeskuse laod ise on teine teema. Seal isegi aed.
S-2
Liige
Postitusi: 174
Liitunud: 21 Apr, 2007 11:45
Kontakt:

Postitus Postitas S-2 »

Et Sännas ikka lõhkeainet, laskemoona hoitakse tõendab seegi, et seal on seitse 5-tonnist veemahutit. :)
S-2
Liige
Postitusi: 174
Liitunud: 21 Apr, 2007 11:45
Kontakt:

Re: Vene rajatised militaarturismiobjektidena.

Postitus Postitas S-2 »

Baasi linnak on nüüdseks likvideeritud. Sellest on järgi vaid kivipudi. Baasis on kaks renoveeritud hoonet ja raketisõidukite angaarides on laod. Lasketiir, staadion on võssa kasvanud. Riviplatsist on kiviklibu laoplats saanud. Juurdepääs on tõkestatud vaid nimetatud hoonetele ja ladude territooriumile.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist