Üldine ajateenistuskohustus

Vasta
Kasutaja avatar
Error404
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 25 Nov, 2007 21:15
Kontakt:

Postitus Postitas Error404 »

xawa kirjutas: d) rohkem tagasisidet - saate idee on hea, kuid meil ei suudaks see vist eriti kandev olla. Päris sellist saadet ei saaks teha nagu 'teenin nõukogude liitu'. Küll aga võiks teha mingi sõja ja sõjaväeteemalise iganädalase saate. Teemade ring oleks tohutu nagu ka käesolevas militaarfoorumis. Sõjaajalugu, militaararheoloogia, militaarmuuseumid jne jnt ning see siis läbi põimitud Eesti tänapäeva kaitseväega. Päris huvitav oleks kasvõi läbi ajaloo käsitlus milliseid relvi on eestlased kasutanud ning millistes sõjavägedes teeninud.
Aga vb just mõjuks selline nostaliliselt totras stiilis sari noortele? Ega ennem ei tea kui pole järgi proovitud. Kuna seis suht noh sitt niigi siis ega palju enam loe mis moodi proovitakse. Prooviti heaga, nüüd tuleks proovida natuke halvema vanemaga.Võibolla mõjub 8)
Üksasi on mis peaks sellisel sarjal olema on sisu ja "lahedaks" tegev element. Keegi ei viitsiks vaadata mingit kuiva bingoloto stiilis saadet. Noh Võsa Pets sobiks hästi saadet juhtima :lol: Iga saatejuht teeks kaasa 1 kuu või nädala sõjavöäes ja seda võetaks ülesse kui pool dokumentaali ja tõsielusarja - muidugi lauslollus jääks välja, et tekiks mingit järjekordset Baari või Bussi :D.
Idee et erinevad relvad ja konfliktid kus Eesti sõdur sõdinud on hea.Annaks ülevaate meie sõjandusest ja selle arengust. Iga episood võiks lõppeda mõne kuulsuse ülesastumisega, kes edastab mingisuguse sõnumi vms.

Samas võiks kasutada ak sokiteraapia reklaami - a la stiilis - et oled väsinud olemast luuser? kõrini sellest, et jõudu pole? midagi paremat peale õlle libistamise pole teha? respekti sinu suhtes kellegil ei ole? jne vms - tule sõjaväkke - teeme memmepoegadest mehed vms. ja hiljem juurde ka viide põhiseadusest või kodaniku eetikast et riiki kaista on auasi... no võimalusi lõputult. Kasutegur oleks kordades suurem kui mõtetu reklaamvoldikute vorpimine, mille enamus ära viskab..
ghost
Liige
Postitusi: 277
Liitunud: 17 Mai, 2006 21:01
Kontakt:

Postitus Postitas ghost »

Rivis seisis täisvarustuses rühm, ümberringi sebis-toimetas vast paarsada meest. Mingil põhjusel kamandas keegi rühma kätekõverdusi tegema ja kõrvalt (ca 30 m eemalt) tundus, et karistuseks või ...
Vot siin see ongi. Lähevad mehed kordusõppustele ja siis lambist teevad kätekõverdusi. Ei tea, kas selline tegevus aitab neil paremini varjumist harjutada või. Või mingi uus meetod ennast käte jõul püsti lükata, vajaduse korral, kui enam roomata ei ole vaja. See pole isegi mitte naljakas vaid halenaljakas. Eeldaks kordusõppustelt ikka mingit konkreetset tegevust ja kava, mitte suvalisi võimlemisharjutusi kellegi ülemuse käsu peale, kes aga vist tõesti midagi paremat korraldada ei osanud.
Ei tea kas kaitseliidus ka mõni selline õppepäev - täna teeme kätekõverdusi ja kägarkõndi.
Mida paksem ajatolm, seda ilusamad tunduvad selle all olevad asjad.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Ei olnud kordusõppusega tegemist. Ei maksa asju segamini ajada!

terv
o
Wiking
Liige
Postitusi: 1308
Liitunud: 10 Apr, 2004 18:09
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Postitus Postitas Wiking »

tambovski volk kirjutas:pole käinud ühtegi korda kordusõppustel teenisin 95-96 a,tean et paljud tuttavad kes on peale mind teeninud on juba vähemalt 1 korra ära käinud, ei saa aru miks see nii on.
Teenisin samuti 95-96 ja olen käinud kordusõppustel 2 korda.
Ei oska ka sulle ütelda, miks sind veel kutsutud pole. Samas võimalik põhjus selles, et sa pole KL liige. Samas on kuulda, et edaspidi on lubatud tegeleda ka nendega, kes pole KL's - eks me näe.
Kasutaja avatar
tambovski volk
Liige
Postitusi: 177
Liitunud: 09 Okt, 2005 18:34
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas tambovski volk »

Sissekirjutus Tallinnas,pärast sissekirjutuse saamist saatsin ka oma uued andmed RKO-sse, vaikus ikkagi
malox
Liige
Postitusi: 242
Liitunud: 11 Apr, 2004 19:25
Kontakt:

Postitus Postitas malox »

Mõtlesin kah selle pisut, miks minna ei taheta.

Ise tahan minna, aga minule käivad vastukarva järgmised asjad:
1) Lõigatakse ajateenistuse ajaks muust elust ära - kodu, pruut, õpingud/töö, sport.
2) Tuleb enda eluviise oluliselt muuta. Hakata elama ette antud ajaplaani järgi, mis erineb oluliselt praegusest. Mul pole midagi hommikul vara ärkamise vastu ja hommikut jooksu ja venitustega alustada on super (ärkasin sügisel päris pikka aega kell 6.00 üles ja läksin jooksma, kuni treeningkava muutmiseni). Samas on kellaaja pealt söömine üldise toitumise kohapealt väga tervendav :)
3) Kardan pisut seda, et saan endale seal mingisuguse dolbajoobi ülemuseks.
Minuarust on see suurim piin kogu seal oleku aeg neid "ratsionaalseid" käske täita.
UR
Liige
Postitusi: 366
Liitunud: 17 Aug, 2007 17:05
Kontakt:

nõrganärvilised ärge lugege järgnevat

Postitus Postitas UR »

See et ei taha ja ei viitsi - sellel ma ei peatu.
Miks siis ei taheta teenida- no teate patriotism on tore asi aga räägiks hoopis sellest et väljaõpe peab olema asjalik. See aga tähendab:

1.1. Piisavalt korralikke polügoone, laskevälju
1.2. Piisavalt laskemoona, imitatsioonivahendeid ja erivahendeid.
1.3. Motiveeritud allohvitseride ja nooremohvitseride kaadrit.

Tuletan meelde et mingi aeg tagasi me rääkisime kuidas eesti sõdur käib metsas õhupüss seljas puid kallistamas...

1.4. See va tehnika. Vabandust aga need magiruse romud näevad sellised välja et nuuuu et oehh.....

Nii. Nüüd ma tahan teada kuipalju mehi siin on käinud ajateenistuses ja teinud seal:

2.1. Jao kontaktidrillid: tiibamine ja kiirrünnak kontaktist

2.2. jao väljarullimine suitsukattega. Päris suitsukattega

2.3. jao rännak 20 km orienteerumisega pimedas (ei ole üleajateenija ees, sina ise orienteerusid pimedas maastikul kaardiga)

2.4. kuulipilduja laskmine 600m

2.5. tankitõrje laskmine 300m

Et minu arust seni kuni pole esimeses loetelus mainitud asju on raske teha teise loetelu asju ja tulemus on munemine.
Et eriline patrioot peab olema et pärast seda liitlaseks hakkab mees.
Nu ja see et arendame ja ehitame ja tuleb - nohh see tähendab seda et siis ajateenijad tulevad kahh - siis kui valmis saadakse need asjad ja asi toimib. Mitte munemine vaid väljaõpe.
Eesti noormehi ei tohi lolliks pidada. Või et nad tulevad sinna munema. Nad ei ole ja nagu näha et eriti ei tule. Mott.

Moraalseid ja emotsionaalseid hinnangud mind ei huvita. Räägime ainult asjast. On või pole.
Kasutaja avatar
Kodanik2
Uudistaja
Postitusi: 27
Liitunud: 21 Jaan, 2007 20:36
Kontakt:

Postitus Postitas Kodanik2 »

Ajateenistuses olin 98-99.
2.1. Tegin seda nii pataljonis kui ka lahing koolis.
2.2 Siis ei olnud suitsu kasutada j'i tegemata. Hiljem olen KL teinud korduvalt
2.3 Seeru rännak toimus rühma ( oli meid 9 side rühmas) kaupa oktoobri kuus. Enne maha panekut 2000 paiku tehti segavad ringid autoga ja tent oli kinni. Peale seda esmalt asukoha määramine ja siis esimesse punkti mille kordinaadid saime enne kätte. Rännaku ajal iproviseeritud puhkamine keset sood (magamis varustuseks oli villane tekk ja telkmantel).
2.4 ja 2.5 ei olnud seotud minu erialaga aga TT ja jalaväe omad tegid minu teada.
Janka
Liige
Postitusi: 425
Liitunud: 04 Dets, 2005 19:30
Asukoht: France

Postitus Postitas Janka »

Tehnika poolelt paar sõna.
Ma ei tea, millega tegelevad kaitseväes ajateenijatest autojuhid. Vist ainult sõidavad punktist A punkti B. Seda on näha nende pealt, kes tulevad kroonust, on olnud mingi masina peal, aga tehniliselt poolelt on parajad turbad. Nõus, et tehnika on vana. Aga ei maksa ka arvata, et kogu aeg peaks äsja tehasest tulnud nelivedune tagumiku all olema. Või mõni uus ja moodne veoauto. Mis kuradima vahe on selles, millega sõidetakse.
Mu arust on hoopis tähtsam, et õpetataks seda kõike korras hoidma, remontima, hooldama. Vene kroonust näiteks jäi piletisse märkus "mitmeteljeliste veoautode spetsialist". Minu jaoks tähendas see, et pean oskama kõigi sõjaväes kasutuses olevate gruzadega sõita, neid remontida jne... Igal pool ei ole sul kõrval remondiroodu meest. Mina pidin ise hakkama saama, nõu küsisin teinekord prapporilt, aga mootorit niblimas ja käigukasti krudimas ei käinud autojuhi eest keegi.
Lääne (tolleaegsete vastaste siis) tehnikast ei teadnud tuhkagi, kahjuks. Hea oleks, kui oleks õpetatud midagi ka selle poole pealt. Näiteks kasvõi kuidas käivitada, juhtida, vajadusel ära ajada jne.
Kas meie kaitseväes kah ajateenija autot lahkab, või on selleks tsivilistide töökojad, kus masin vajadusel remondis on niikaua, kui autojuhile platsil rivisammu õpetatakse ja seesama autojuht teab ainult, mis suunas süütevõtit keerata?
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

ER, ei saa sust päris aru. Oma teises punktis kirjutad, et sõjaväes peab oma eluviise muutma aga kohe järgmistes lausetes annad ise tõestuse, mille poolest see positiivne on? :o Ja mis puutub muud juttu, et lõigatakse ära kõigest muust- Eesti kroonus saab linnalube-puhkusi piisavalt, et pruuti põrutada rohkem kui keskmine meremees; sportigi saad teha, esialgu palju rohkemgi kui tahaks; ei sattu su ülemustekski mingid kiskjad. Ja kui ongi mingi jama, alati on võimalus psühholoogi või kaplani poole pöörduda. Ära räägi sellist Bedwettersi juttu.

Janka, vähemalt väeosas kus mina teenisin, sõitsid ajateenijatest autojuhid tõesti punktist A punkti B. Peale noorteaega nad otseselt sõduriasju ei õppinud sest nendeks polnud aega - keegi pidi ju igapeäevaselt ajateenijaid vahtkondadesse ja näiteks arsti juurde toimetama, sinna süüa viima, kokatädisid tööle ja koju toimetama, mehi õppustele viima ja tooma jne. Remontisid niipalju kui oskasid, autopargi ülemad (kutselised kaitseväelased)jhndasid niipalju kui vaja, ehkki otsest mingit koolitust polnud. Samas, ega sõjavägi peagi erilise hoolega autoremondilukkseppasid koolitama. Teades viimase paari aasta olukorda tööjõuturul, kahtlustan, et tänapäeval on need mehed töölt kaitseväest lahkunud, kuidas praegu on, ei tea. Aga kindlasti pole see mehhaanikute probleem meie kaitsejõududes see kõige suurem.
Kasutaja avatar
Markko
Liige
Postitusi: 453
Liitunud: 28 Sept, 2007 7:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: nõrganärvilised ärge lugege järgnevat

Postitus Postitas Markko »

1.4. See va tehnika. Vabandust aga need magiruse romud näevad sellised välja et nuuuu et oehh.....
Teenisin 04-05, Magiruste asemel olid ZILid :)
Nii. Nüüd ma tahan teada kuipalju mehi siin on käinud ajateenistuses ja teinud seal:
2.1. Jao kontaktidrillid: tiibamine ja kiirrünnak kontaktist
tehtud
2.2. jao väljarullimine suitsukattega. Päris suitsukattega
tehtud
2.3. jao rännak 20 km orienteerumisega pimedas (ei ole üleajateenija ees, sina ise orienteerusid pimedas maastikul kaardiga)

27 km tehtud
2.4. kuulipilduja laskmine 600m
päris 600m mitte, pigem 200-300m
2.5. tankitõrje laskmine 300m
kuna olin sides, seda rõõmu polnud
UR
Liige
Postitusi: 366
Liitunud: 17 Aug, 2007 17:05
Kontakt:

Postitus Postitas UR »

Nu esialgu positiivsed on vastused kuidagi olnud. :D
Ilma suitsuta väljarull on nagiu ona aga parem kui mitte miskit.
Jao tiibamine kontaktist ikka pooljagude kaupa? See tankitõrje laskmine ja kulka laskmised on sellisesd asjad et neid ei tahaks mitte teha esimest korda tule all. :shock:
Ja tehnika remondiks on instruktoried ja juppe vaja. Samuti arusaamist mis on hooldusliin ja kes mida teeb.
Huvitav siiski kas kolm neli inimest on siis tenud neid asju jaq 2500 muud kasutajat ja lugejat ei ole või?
UR
Liige
Postitusi: 366
Liitunud: 17 Aug, 2007 17:05
Kontakt:

Postitus Postitas UR »

Vabandused kirjavigade pärast - võõras klaver.

Et kui 2 meest kogu meie austatud foorumlastest on teinud ajateenistuses tiibamisi ja rullimisi on osa vastusest miks ei minda teenistusse olemas.

Mida sahka labidat ja harja nad seal krt lükkavad 8 kuud?????? :evil:
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

1 aasta

Postitus Postitas hillart »

Detailidesse süvenemata (mida aga hulgimates postitustes viljeletakse) on üldine probleem EV-s, et meil ei tegelda kodanike kasvatamisega, missugune oleks just-kui iga riigi esmane ülesanne. Hüperliberaalsetes tingimustes, kus riiki nähakse kodaniku aspektist eelkõige kui igasugumasi õigusi andvat institutsioon, ei eksisteeri nn. vabakasvatuse tulemusena kujunenud nn.(jälle see sõna)kodanikule mingid kohustused mitte karva võrdki. Puhas pragmaatiline suhe, missugune on aga kahjuks leidnud laiale üldsusele kuulutamist nii mõnegi autoriteetse riigiisanda suu läbi. Riik on tööandja ja kodanik töövõtja. Kui riik tahab oma kodanikult teenust, siis ta ostab selle. Ja kui raha pole, siis ta seda teenust ka ei saa.
Kuigi ajateenijatele juba makstakse miinimumpalka+toitlustus+tasuta riietus ja peavari + muud kultuurilised ja sportlikud meelelahutused ning vastutusvaba aasta lapsepõlve pikenduseks.
Ehk siis - vähimagi häbitundeta on kilbile tõstetud loosung "Kõik müügiks!", ning kui seda ajateenistuse teenust riik osta ei jõua, siis - AITÄH, milleks ma peaks.
Nii, et pole tarvis urgitseda detailides. Probleem on hoopis laiem ja sügavam ning hoopistükki mitte selles, et see või teine mees tegi seda või teist.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
UR
Liige
Postitusi: 366
Liitunud: 17 Aug, 2007 17:05
Kontakt:

Postitus Postitas UR »

Lugupeetud Hillart!

See millest mina räägin, on esmane sõjaline väljaõpe. Esmane sõjaline väljaõpe annab esmased vajalikud teadmised ja oskused tegutsemaks riigi kaitsmisel ja võimaluse seejuures ellu jääda.

Patriotism ja isamaaline kasvatus annavad tugeva sisemise veendumuse, et omandatud oskusi kasutatakse ka siis, kui taevas on täis punakotkaid ja rauda sajab ümberringi nagu rahet.
Patriotism ja isamaa armastus annavad moraalse valmiduse kaitsta oma maad.

Esmane sõjaline väljaõpe, varustus ja moraalne valmidus kokku (väga laias laastus) annavad esmase iseseisva kaitsevõime.

Vestlesin kunagi ammu ühe saksa koloneliga, kes oli esimest korda võidelnud Berliini kaitsel Hitlerjugendi ridades. Nendel oli puudu varustusest ja minimaalne väljaõpe. Oli moraalne valmidus. Nad suutsid pidurdada Punarmee edasiliikumist kohati nädalaid ja maksid selle eest suuremalt jaolt oma eludega.

Kas Teie oleksiste nõus selliseks sõdimiseks?

Patriotism ei asenda väljaõpet ja varustust. Kaitseväe ülesanne on eelkõige anda sõjalist väljaõpet.
Niikaua kuni eelnevates postitustes mainitud põhjustel on antud valdkonnad puudulikud, on ajateenistus ebapopulaarne, kuna peamiseks teguriks jäävad "ajude kepp" ja "kaitseväeline molutamine". Erandiks on vast Tapa.

Eesti inimesed on kahjuks selline sortsi sugu rahvas, et saab kõhutundega paljustki aru. Kui noorukid saavad kuskilt haisu ninna, et miskit on mäda, siis paljud ei näe asjas mõtet. Asja parandamiseks on vaja tagada kvaliteetne väljaõpe. Siis võib lisaks rääkida patriotismist.

Ja kuidas küll ROK-is tehakse missiooniüksus valmis 6 kuuga??? Kas seal on imemehed ja mujal äpud?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist