Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Hauaröövlid ja aardekütid

Mauri Kiudsoo
Ilmunud: reede, 22 veebruar 2008

http://www.sirp.ee/index.php?option=con ... 8&Itemid=2

Väljavõtteid detektoristide netifoorumist

http://www.sirp.ee/index.php?option=con ... 9&Itemid=2

http://detektorist.pro-forums.com

Quattro: Oskab keegi soovitada, kus kohas Tallinna lähiümbruses oleks hea otsida? Eelkõige huvitaks militaarse taustaga esemete otsimine aga võib ka muud... Kunagi käisin Hüüru kandis sealt leitsin mõned granaadid. Huvitav oleks teada, kas seal kandis kunagi ka lahinguid peetud või olid need juhuslikult sinna sattunud... pommirühm jäi vastuse võlgu

Kabel: Kunagi käisime ka sõbraga seal Hüüru kandis kolamas, mingit militaari seal polnud peale paari padrunikesta, üks 14 saj. lõpu 15 saj alguse rahapada oli ka, aga sellel oli pott puhta puru. Nii et jah, militaariga on sealkandis sitasti.

Quattro: Aga sellist kohta ei oska soovitada, kus midagi muud huvitavat võiks leida...

Riff: Raekoja plats, Tallinn.

Quattro: Hea mõte. Kang, labidas ja detektor kaasa ning kive kangutama....

Rutz: Kuidas on Tallinna ja ka teiste linnade pargid? Kui mingi suurem ümbertegemine-remont pargis toimub siis peaks üle piiksutama!

Horst: Kui sul Kratt on, siis teed nagu lonkaks oma (spetsiaal)karguga mööda vanalinna ringi. Kaevamise osas pead aga teetöölistega kokku leppima.

***

Plekkpea: Kärstna kant. On keegi seal sebimas käinud? Ise pole sealtkandist , kuid võin juhatada , kust kunagi natuke leiti.

Kessel: Kas pead silmas Viljandimaal asuvat Kärstnat ?

Plekkpea: Jep. Olevat tulnud sealt Rootsi münte, aga seda ammu ammu aega tagasi.

Suurpomm: Mis seal siis enam arutada, lähme teeme puhtaks.

Uitaja: Kärstna ümbruses on mitmeid muinsuskaitse objekte ja üldse vana asustus. Sealsed riigimetsa maad on mulle tuttavad ja põhiliselt ka läbi käidud. Siit-sealt olen leidnud mõned pronksasjad ja mündid, aga kõik peale põhjasõja ajast. Seal kandis on rammus maa ja praegu kõrge rohi, otsida saab paremini vara kevadel.

***

Kabel: Ainult sellisel juhul on võimalik midagi teada saada kui leiu kaevab välja eriteadlane-arheoloog, konstateerib Kraut. Saaremaal kaevaski aarde välja Tema Ise - eriteadlane. Jama muidugi on selles, et joodi nii kõvasti, et isegi seda ei saadud teada, kes siis ikka muinsuskaitse auto täis kusi, mis sa enam muust räägid. Nii palju siis eriteadlaste kaevamisnippidest. Jätkub samasugune üleolev lora nagu ikka - isegi purupurjus ametnik on targem kui ükskõik milline kodanik, olgu viimane nii haritud kui tahes, kõik ümberringi on lauslollid, kahjurid ja kurjategijad ja ainult tema teab, ütleb ja on, rahvas raibe söögu heinu. Söögu aga ise.
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Postitusi: 1119
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:01
Asukoht: Vaivara
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

junkers kirjutas:nii kaua kui karistuseks käsi ei ampulteerita....pilli nurka küll ei viska.
See on üks variant toimuvasse suhtumiseks. Metsas kolada saab ikka, salaküttimine on ka keelatud... Samas ei tahaks ju regulaarselt seadust rikkuda.
MK-l on õigus möirata, kui kaitsealustel kohtadel kaevatakse, eks ole. Detektorite peaaegu 100% keelamine (kaua sa ikka õues tiirutad?) ajaks aga detektoristid möirgama. Kas detektorid ostab MK turuhinnaga kokku? Või soetamishinnaga maksedokumendi alusel?
Mis arvate, millised võiksid olla kompromissvariandid täielikule keelule?
Mina muinsusi ei rüüsta, kasu saada detektorismist ei soovi, räägin alati kõik ausalt ära, aga detektorite keelamise peale lähen päris pahuraks
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Avalik kiri Eesti Vabariigi kultuuri-, justiits- ja siseministrile

Ilmunud: reede, 29 veebruar 2008

Arheoloogiapärandi rüüste metallidetektoritega

Arheoloogiamälestiste, nii riikliku kaitse aluste kui ka kaitse alla mitte kuuluvate, kuid maastikul reaalselt eksisteerivate muististe rüüstamine metallidetektorit kasutavate „mustade arheoloogide” poolt on Eestis viimasel kümnendil võtnud katastroofilised mõõtmed. Arheoloogilised leiud ei jõua teadusasutustesse ja muuseumidesse, vaid leiavad koha erakollektsioonides, antikvariaatides ning välismaistel oksjonitel. Eesti ühinemine Euroopa Liiduga on kaasa toonud peaaegu igasuguse kontrolli puudumise müntide ja väiksemõõduliste arheoloogiliste esemete Eestist väljaviimise üle. Teadusele teeb korvamatut kahju ka kultuurkihi segaminipööramine detektorirüüste käigus ning kollektsionääride ja mustal turul väheväärtuslike, kuid samuti suure teadusliku väärtusega leidude paiknemiskonteksti muutmine. Metallidetektorite kasutamise probleemi teravusest annavad tunnistust viimaste aastate, aga ka praegu käimas kohtuprotsessid, mis paraku kajastavad vaid üksikjuhtumeid. Kohtumenetlusse on jõudnud kõigest kaduvväike osa tegelikest detektorirüüste juhtumitest.

Käesoleva seisuga on metallidetektorite kasutamine Eestis õiguslikult reguleerimata, detektorite arv ja muististe rüüstamise ulatus kasvab iga aastaga. Kontrollimatut rüüstetegevust soodustab maaruumi püsielanikkonna pidev vähenemine.

Arheoloogiapärandi säästmise vajadust silmas pidades peame tingimusteta ja möödapääsmatult vajalikuks keelustada väljaspool linnade halduspiire ja majapidamiste õuealasid metallidetektorite kasutamine ilma muinsuskaitseameti loata. Palume Teid korraldada vastavate paranduste sisseviimine muinsuskaitseseadusesse, seda juba käesoleva muudatuste ringi käigus.

Tallinnas 1. veebruaril 2008. aastal

Muinsuskaitseameti arheoloogide teabepäeval osalejad

(kokku 52 allkirja)

http://www.sirp.ee/index.php?option=con ... 2&Itemid=2

*

Selgitus musta arheoloogia asjus Prindi E-mail

Kaarel Tarand

Ilmunud: reede, 29 veebruar 2008

Eelmise Sirbi lk 14-15 avaldatud Mauri Kiudsoo artiklis „Hauaröövlid ja aardekütid” on lõik: „…isehakanud muinasteadlased on neile vastanud omakorda räigete solvavate repliikidega ja kirjutistega Interneti-foorumites ning kodulehtedel. Parim kaitse olevat teadupärast ju rünnak. Laiemale avalikkusele püütakse jätta muljet, et nn mustade arheoloogide vastane laimukampaania on üksnes vanema põlvkonna arheoloogide kinnisidee. Internetis levitatud ja enesele tuhka pähe raputavate kirjutiste hulgas ei puudu ka igasugused kriminogeense alatooniga lausvaled”.

Just seda ja ainult seda väidet illustreerima olid ette nähtud ka Sirbis avaldatud väljavõtted detektoristide netifoorumist, eriti silmatorkava ja räigena lausvale detektoristide ühe juhtfiguuri Kabeli sõrmede alt, mis esitas väljamõeldisi kutseliste arheoloogide väidetava väärkäitumise kohta väljakaevamistel Saaremaal. Et välistada võimalus väärtõlgendusteks, olgu see siinkohal üle korratud: netifoorumi väljavõtted sisaldavad pahatahtlikke valesid, mille kontekstist välja rebitud kujul kasutamine on kuritegu. Ja andku endale andeks need lihtsameelsed, kes osakestki sest laimust on uskuma kaldunud. Küllap siis andestavad neile ka teised.


http://www.sirp.ee/index.php?option=con ... 3&Itemid=2
Kasutaja avatar
andret
Uudistaja
Postitusi: 4
Liitunud: 24 Juul, 2007 22:46
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas andret »

Sellest Kaarel Tarandi selgitusest ei selgu ju midagi. Täitsa huvitav oleks teada, kui see kõik siin on alatu laim et kes siis ikkagi selle auto täis kusi??
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Postitusi: 1119
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:01
Asukoht: Vaivara
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Huvitav on selles teemas hoopis see, kas keelatakse detektorid või mitte. Auto täiskuseja leidmine ei mõjuta seda oluliselt. Olen nõus enda peale võtma, kui mõjutab minu jaoks positiivselt.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Mulle tundub ka, et osa inimesi raiskab oma auru vale asja peale- keegi pole ju süüdistanud meiesuguseid rauarooberteid, vaid konkreetselt ikka seadusi mitte miskiks pidavaid tüüpe!? Miks nülgida elusalt ametnikke, kui tegelikult on selle kära põhjustajad mõned sita hingega detektoristid? Ja kui need omakorda arvavad, et parim viis end süüst puhtaks pesta on isiklikke suhteid meedia vahendusel klaarides, siis on kahju lugeda, et nii palju asjalikke inimesi selle vähemuse trikkide õnge läheb.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Postitusi: 1119
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:01
Asukoht: Vaivara
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Mõned kompromissi variandid:

1. Sarnaselt relvaloale väljastatakse detektoriluba, taotleja peab olema kohtulikult karistamata ja sooritab MK-s eksami muinsuste tundmise ja seaduse tundmise kohta.
2. Sarnaselt kalapüügiga kehtestada keelupiirkonnad, nt. n vallas on palju muistiseid või arvatavaid muistiseid ja seal on detektorikasutamise keeld.
3. Eramaal detektoriga liikumiseks peab olema maaomaniku kirjalik luba, riigimaal omavalitsuse luba.
4. MK muudab oma diktatuurimentaliteeti ja laskub teise osapoolega koostöö tasemele. Selle ärakeelamise teemaga tunnistatakse, et detektoristid on hirmus jõud. Seda jõudu tuleb ärakeelamise asemel kasutada progressi huvides.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Postitusi: 802
Liitunud: 29 Veebr, 2008 19:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

andret kirjutas:Sellest Kaarel Tarandi selgitusest ei selgu ju midagi. Täitsa huvitav oleks teada, kui see kõik siin on alatu laim et kes siis ikkagi selle auto täis kusi??
Vaadates viimaste kuude ajalehtede netikommentaare või mõningaid foorumeid, siis näeme, et auto täislaskmise jutt on ringlusse paisatud ühe väga konkreetse kriminaali poolt. Mingi lambakari on hakanud kohe ka kooris kaasa klähvima. Takkakiitmist ja parastamist on olnud ikka oi kui palju. Õnneks on siiski olemas ka piisavalt palju detektoriste, kes demagoogist muististehävitaja tegelikku palet tunnevad ja teavad. Kui detektorid ikka tõesti keelatakse, siis on selles süüdi just temasugused kriminaalid ja röövlid, kellele pole absoluutselt mitte miski püha (sh. ka laibahaudadega kalmistud), ning kes oma lahmivate ja bravuuritsevate sõnavõttudega on ausad detektoristid seadnud täiesti teenimatult halba valgusesse. Rääkida mingist arheoloogide ja detektoristide põhimõttelisest vastasseisust, see ei vii ju ometigi kuhugi. Sellisel juhul kannataksid mõlemad pooled. Kriminaalid ja maradöörid aga jätkaksid samal ajal oma Eesti Vabariigi kultuuripärandit hävitavat tegevust. Katk tuleb meie ühiskonnast välja juurida ja mida kiiremini, seda parem mõlemale poolele.
Viimati muutis Arheoloog, 02 Mär, 2008 11:14, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Postitusi: 1119
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:01
Asukoht: Vaivara
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Pole mõtet kembelda, liigsest esinemisest see vaht üles on löödud, vahet pole, kas oma või varjunime tagant.
Mis me edasi teeme selle asjaga?
ats 2
Uudistaja
Postitusi: 17
Liitunud: 20 Okt, 2007 21:36
Asukoht: Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas ats 2 »

MargusM kirjutas:
. Mingi lambakari on hakanud kohe ka kooris kaasa klähvim Härra on senini seadusesilma eest suutnud pääseda, kuid kindlasti mitte enam kaua. Kui detektorid ikka tõesti keelatakse, siis on selles süüdi just temasugused kriminaalid ja röövlid, kellele pole absoluutselt mitte miski püha (sh. ka laibahaudadega kalmistud), .
Linnameestele teadmiseks-lambad ei klähvi . :lol: Aga detektoriomanikke lammasteks nimetada on lihtsalt ebaviisakas.
Kas on midagi konkreetset ka tolle seadusesilma eest pääsenud kriminaali kohta või ikkagi tegemist Teie omavaheliste tülidega.Oleme ikka tõsised ,miks vastamisi ebaviisakusi loopida.Äkki oleks mõned värsked näited tuua kus detektoristid on mingit muistist rikkunud.Ärme räägime 5 aasta vanustest asjadest !
Frundsberg
Liige
Postitusi: 1649
Liitunud: 15 Mär, 2005 10:15
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Kui kellegi vastu on tõendeid, siis pole mõtet neid esitada kuskil foorumis vaid edastada need hoopis teise kohta. Las õigust mõistab siiski kohus ja otsustab kes on kriminaal ja kes mitte.

Olen ka ise selle "kurikuulsa" detektoristide foorumi liige ja suures osas otsitakse seal mööda põlde tsaari ja NSVL-i kopikaid ja muud kola. Lihtsalt selline hobi inimestel. Mõni istub tundide viisi kalal ja rõõmustab ka siis kui isegi saagita koju tuleb, teine kondab mööda metsi ja põlde ringi. Ja kah hea meel.

Tõsised hauarüüstajad ja aardekütid ajavad oma asju varjatult ja ei praali kuskil internetis. Ning see seltskond nagunii ei hakka mingi seadusemuudatuse pärast oma sissetulekust loobuma. Kui detektorid tõesti keelustatakse, siis põhimõtteliselt peab suur hulk inimesi oma hobist loobuma või asuma seadust rikkuma. Tõelised pätid lasevad aga sama moodi edasi nagu muiste.

Ehk lühidalt - hetkel ei ole probleem ju mitte selles, et kuskilt on ilmunud pahad metallidetektorid, pigem ei suudeta tagada lihtsalt ka hetkel kehtivate seaduste täitmist (ka hetkel kehtiv seadus ei luba kaevata mälestistel ja ükski korralik detektorist seda ka ei tee).
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Postitusi: 802
Liitunud: 29 Veebr, 2008 19:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

ats 2 kirjutas: Aga detektoriomanikke lammasteks nimetada on lihtsalt ebaviisakas. Kas on midagi konkreetset ka tolle seadusesilma eest pääsenud kriminaali kohta või ikkagi tegemist Teie omavaheliste tülidega.Oleme ikka tõsised ,miks vastamisi ebaviisakusi loopida.Äkki oleks mõned värsked näited tuua kus detektoristid on mingit muistist rikkunud.Ärme räägime 5 aasta vanustest asjadest !
.

Ma ei räägigi viie aasta tagustest asjadest. Näiteid kultuuriväärtustel toimepandud vandalismiaktide kohta on ainuüksi paari viimase aasta jooksul kogunenud kurvastavalt palju. Paraku ei saa ma siinkohal mainida täpseid nimesid ega sündmuskohti, kuna see kahjustaks tõsiselt käimasolevat uurimistegevust. Tahaks muidugi küll ja kuidas veel :twisted: Ühtteist on kirjanduses olnud viimastel aastatel võimalik siiski päevavalgele tuua. Nt. ajaloolises Kämbla külas paikneva Oru ohvriallika rüüstamine 2006. aasta suvel (huvi korral vt. lähemalt "Arheoloogilised välitööd Eestis"). Nagu selgub konkreetsest artiklist, siis polnud see esimene kord ning mitte ainus tõsiselt kannatada saanud Harjumaa ohvriallikas viimastel aastatel.

Kui Sa mu postitust veelkord korralikult loed, siis märkad kindlasti, et ma ei tõmmanud detektoriomaniku ja lamba vahele võrdusmärki. Seda kohe kindlasti mitte!!! Piir jookseb selgelt kusagilt mujalt. Nagu kogu ühiskonnas, nii on ka detektoristide seas lambaid, kes mõne seltsimehe muinasjuttudele kooris kaasa klähvivad ning on neid, kes seda ei tee. Loe veelkord läbi, siis saad isegi aru, et ma ei vastanda detektoriste arheoloogidele. Mustade arheoloogide katkupisiku väljajuurimisel saavad õla alla panna ka ausad detektoristid. Vastasel juhul tõmmatakse nende hobile lihtsalt vesi peale. Ja kes selles süüdi on? Kindlasti mitte arheoloogid ega muinsuskaitsjad, vaid eelkõige ikkagi needsamad demagoogid, kes nendega on püüdnud manipuleerida.

Mis puutub aga minu ja kiriminaali omavahelistesse tülidesse, siis neid pole. Ja seda väga lihtsal põhjusel: ma ei suhtle kaabakate ega pättidega. Pean tunnistama, et nüüd Sa ajasid mind vist kellegagi segamini.
Viimati muutis Arheoloog, 02 Mär, 2008 10:31, muudetud 1 kord kokku.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Soovitaksin Frundsbergi postituse veelkord läbi lugeda.
Täiesti õige suhtumine, et konkreetsete andmete omamisel toimunud või kavandatava kuriteo kohta tuleb materjal esitada uurimisorganeile, mitte lähtuda loogikast, et "kõik mehed on vägistajad, kuna neil on selleks vajalik varustus olemas".
Teine moment, millest on ka juba varem juttu olnud. :!:
Kui keegi identifitseerib end riigiametnikuna, siis seab see tema keelekasutusele kõrgemad nõuded. Sõnu, nagu "lammas", "klähvima" ei sobi kasutada oma leivaisa kohta. Ei tunne küll detektoristide seltskonda, kuid eeldan, et nad on Eesti Vabariigi maksumaksjad, kes peavad ametnikke ülal.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Postitusi: 802
Liitunud: 29 Veebr, 2008 19:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

EOD kirjutas:Soovitaksin Frundsbergi postituse veelkord läbi lugeda.
Täiesti õige suhtumine, et konkreetsete andmete omamisel toimunud või kavandatava kuriteo kohta tuleb materjal esitada uurimisorganeile, mitte lähtuda loogikast, et "kõik mehed on vägistajad, kuna neil on selleks vajalik varustus olemas".
Teine moment, millest on ka juba varem juttu olnud. :!:
Kui keegi identifitseerib end riigiametnikuna, siis seab see tema keelekasutusele kõrgemad nõuded. Sõnu, nagu "lammas", "klähvima" ei sobi kasutada oma leivaisa kohta. Ei tunne küll detektoristide seltskonda, kuid eeldan, et nad on Eesti Vabariigi maksumaksjad, kes peavad ametnikke ülal.
1) Frundsbergi postitusega olen ka ise täiesti päri :wink: "Kui kellegi vastu on tõendeid, siis pole mõtet neid esitada kuskil foorumis vaid edastada need hoopis teise kohta. Las õigust mõistab siiski kohus ja otsustab kes on kriminaal ja kes mitte"...Kriminaalsete tegudega seotud inimeste nimed, sündmuskohad ja kõik muu sellega seonduv - sellega tegelgu politsei ja muud uurimisorganid. Ise kasutan sõna kriminaal ainult siis kui inimene on varemalt kohtus karistada saanud. Ei lahmi niisama ja see kehtib ka antud juhul...

2) Kas ma olen ennast identifitseerinud riigiametnikuna? Oma teada küll mitte. Muinsuskaitseametis pole kunagi töötanud ega kavatsegi seda teha. Ise identifitseerin ennast Eesti Vabariigi kodanikuna, kes tunneb muret seaduste mittetäitmise ning meie kultuuripärandi hävitamise pärast. Ajaloolase haridus ei tee minust veel maksumaksjate poolt ülal peetavat riigiametnikku.
Viimati muutis Arheoloog, 02 Mär, 2008 11:06, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
varing
Liige
Postitusi: 576
Liitunud: 26 Mai, 2007 13:09
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

ühinen Frundsbergi arvamusega! tahaks loota et see nõiajaht varsti lõpeb :(
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist