Vabadussõja Võidusammas.

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3831
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Aga see konkurss korraldatigi ju Vabadussõja Võidusamba saamiseks. Kõik peaks ju korras olema.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Peale Lihula ja apprillimäsu olen igasuguste monumentide, sammaste, mälestusmärkide vastane. Kellele neid vaja? Selleks, et järgmine võim saaks neid maha kiskuda? Et võimul olijad saaksid selle valguses ennast näidata ja rusikaga vastu rinda taguda? Et keegi teeniks järgnevad miljonid? Nagu ma juba ütlesin, vabadusvõitlejatele seda sammast küll ei ole vaja ja ei tunne ka ise selle vastu vajadust. Vabadust ja selle eest võidelnud ja kannatanuid saab austada ka teistel hoopis parematel viisidel. Näiteks on meil täiesti käes ära riigikaitse, majandus, ajalooõpetus jätab ka eesti koolides soovida rääkimata veel vene koolidest (osades toimub siiani vene suurriigi heroiseerimine, samas osades šokeeritakse 1. , 2. ja 3nda klassi lapsi ning taotakse pähe lausa uskumatut jama)...nimekirja võib jätkata põhimõtteliselt vist lõpmatuseni.

Kasutage tervet mõistust! Ei ole mõtet tormata uhket telekat ostma kui majal katus läbi jookseb.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3831
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kui kellelegile teisele seda sammast ka vaja ei ole, siis vabadusvõitlejatele on küll. 1944.a. omadele. Nad tahaksid seda sammast. Ametlikult nende staatust nagunii keegi ei tunnista. Ja üks oluline funktsioon on sellel sambal veel - olla riigi ametlikuks sambaks, mida ka väliskülalised austavad. Igal riigil on selline koht, aga Eesti riigil siiani ei ole. Seni on seda funktsiooni täitnud häda korras Reaalkooli poiss, aga see on vaid üks Vabadussõja sammas paljude teiste seas, püstitatud selle kooli õpilastele-õpetajatele.
Kasutaja avatar
Heiks
Liige
Postitusi: 334
Liitunud: 23 Dets, 2003 20:47
Asukoht: Reval
Kontakt:

Postitus Postitas Heiks »

wudu kirjutas:Huvitav, kas inimesed ikka loevad kah mida teised kirjutavad?

Rist Vabadussõja Võidusambana täiesti töötab ja on väga hea.
Rist Vabadusemonumendina sakkib täiega.

Need on täiest kaks eri asja!

Vihale ajavad lääne ees koogutajad. Nagu oleks kristlased toonud siia maale kultuuri, nagu oleks meie esivanemad ennem elanud nagu mingid metslased.
Pole see rist nii koll midagi. Olulise osa oma ajaloost oleme olnud kristlik rahvas, ka see on osa meie elust ja kultuurist, mida ei saa eitada. Nagu ei pahandata hiite ja ohvrikividega, mis on osa meie kultuurist, nii ka rist ei peaks olema tüliallikas.
Kristlust ei toodud meie maale vägivallaga, sest kedagi ei saa vägivaldselt kristlaseks ega maausuliseks ega ateistiks teha. XIII sajandil vallutati meid röövvallutajate poolt, aga nende kristlus on samahea kui öelda, et Adolf oli kristlane, sest sõjaväe pandlal "Jumal on meiega" seisab. Nii kristlik usk kui ka maausk on ikka midagi enamat kui vaid sümbol või õllelaua jutt.
Meie esiisad, kes Vabadussõjas võitlesid, valisid risti vapruse ja teenete sümboliks. Pole vahet kas keegi oli kristlane või mitte - seda sümbolit kanti uhkusega.
Tänane vabadussammas või Vabadussõja sammas on universaalne ja see peaks tähendama igaühele Eestimaal midagi. Kellele kristlikku sümbolit, kellele Vabadussõja aumärki, kellele midagi kolmandat, mida ta oluliseks peab. Sellepärast: sammas saagu!
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Qtec kirjutas:Nagu ma juba ütlesin, vabadusvõitlejatele seda sammast küll ei ole vaja ja ei tunne ka ise selle vastu vajadust.
Julgen ka vastu vaielda - sammast ootavad Teises maailmasõjas võidelnud sõjamehed - samuti ma ei näe mingit põhjust, miks Vabadussõja veteranid oleksid samba vastu olnud.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Qtecile ei oska lohutuseks midagi kosta. Hale, kui mõni mees oma väikluses hakkab sõna võtma teiste nimel! Tegid oma antipaatia teatavaks ja hüva on, mis siin enam vehkida. Paljud -mina nende seas- on sinust selgelt lollimad ilmselt, et selle ausambaga rahul on. Lase meil oma nõmeduses õndsad olla, ega seda kuju sinu isiklike säästude eest sinu korterisse ehitata. Nagu öeldi huumorisaates: paneme selle ausamba püsti ja peale seda suleme silmad.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

wudu kirjutas: Rist Vabadussõja Võidusambana täiesti töötab ja on väga hea.
Rist Vabadusemonumendina sakkib täiega.

Need on täiest kaks eri asja!

Vihale ajavad lääne ees koogutajad. Nagu oleks kristlased toonud siia maale kultuuri, nagu oleks meie esivanemad ennem elanud nagu mingid metslased.
Kaks eri asja on ka rist ja Vabadusrist antud kontekstis. Vabadussõda, Vabadusrist ja meie riiklik vabadus on paraku väga üheselt üks asi. Mingit muud abstraktset vabadust tähistab igal inimesel jälle erinev sümbol, aga see ei puutu antud juhul kuidagi asjasse. Ja selle samba rahvakeelse nime juures tundub tähenärimine tõesti kummalisena. Mis seal vahet? Lisaks lääne ees koogutajatele ajavad mind marru ka igasugused usukuulutajad.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Postitus Postitas Pirr »

Wiking kirjutas:Ega pole asjata üeldud: "On pime see rahvas, kes oma vabadust ei hinda." Püstitatav monument on vajalik ja tema näol on tegu vabaduse ja tema eest võidelnute ülistamisega, meie tänuga neile selle eest. Üks tegu kaalub üles tuhat sõna ja võimalik, et see on esimene tegu, kus, me punastades ümberringi ei vaata ja teiste arvamust ei küsi, vaid teeme seda, mis on õige.

Pole mõtet küsida, miks noored ei taha kaitseväkke minna, miks nad nö amerikaniseeruvad. Võimalik, et nad teevad seda sellepärast, et meie ühiskond on vaid ühele väiksele klikile loodud, kes ennast ülistavad ja rahva seljas liugu lasevad.
Võimalik, et noored amerikaniseeruvadki selleks, et see riik pakub neile enam kui, meie, kõike iseendaga seonduvat häbenev, ühiskond.

See Vabadusmonument sünnib taas võitluses, nagu sündis ka vabadus, kõik hea siinmail on sündinud ohvrite hinnaga.
On erinevaid mooduseid kuidas vabadust TEGELIKULT hinnata. Meie riigiisad vist aga peale monumentide mahavõtmise ja uute püstitamisega muuga suurt hakkama ei saagi ja arvatakse, et kui kooliprogrammides suurendada Vabadussõja ajaloo õppematerjali (positiivne muidugi) ja panna üks hirmkallis monument püsti, et siis on kõik vajalik vabaduse hindamisel ja kindlustamisel tehtud ... Tegelikkuses aga poliitikud taovad vastu rinda ja loobivad uhkeid loosungeid aga samas torpeteeritakse Eesti kaitsevõimekust ja laostatakse rahva moraali. Kas see uus monument aitab kuidagi vabadust kaitsta või kaitsetahet suurendada - enam kui kaheldav. Kaitsetahet aitab tõsta ainult sõjaväe mundri uuesti ausse tõstmine ja tõsine panustamine kaitseväe tugevdamisse. Eesti eest võidelnud vanad vadusvõitlejad vangutavad teispoolsuses pead ja vaatavad suure kurvastusega kuidas meie poliitikud tegutsevad Eesti riigi kaitsevõimekuse nimel :twisted:, mille tulemusel Eesti libiseb samm sammu haaval üha enam globalistide haardesse mille lõppresultaadiks on rahvusriigi surm.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2193
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Pirr kirjutas: Meie riigiisad vist aga peale monumentide mahavõtmise ja uute püstitamisega muuga suurt hakkama ei saagi ja arvatakse, et kui kooliprogrammides suurendada Vabadussõja ajaloo õppematerjali (positiivne muidugi) ja panna üks hirmkallis monument püsti, et siis on kõik vajalik vabaduse hindamisel ja kindlustamisel tehtud ...
Ei ole kõik tehtud. Aga see "miks riik rohkem ei tee" on nõukogude inimese hala. Et rohkem midagi toimuks, tuleb kodanikel tekitada organisatsioone, ühinguid ja fännklubisid ja läbi nende kaitseväge vabaduse hinda propageerida. Lääne heaolu pole ainult riikide ja valitsuste loodud, väga suur mõju sealsele riigikorrale on kodanikeühendustel, mis meil paraku on lapsekingades.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Wiking
Liige
Postitusi: 1308
Liitunud: 10 Apr, 2004 18:09
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Postitus Postitas Wiking »

wudu kirjutas:Huvitav, kas inimesed ikka loevad kah mida teised kirjutavad?

Rist Vabadussõja Võidusambana täiesti töötab ja on väga hea.
Rist Vabadusemonumendina sakkib täiega.

Need on täiest kaks eri asja!
Ega ikka ei ole küll. Või sa väidad, et Eesti võideldi vabaks varem? Kui väidad, siis ootan näiteid ja aastaarve.

Just Vabadussõja võit tegi Eestist vaba riigi, oma riiklike sümbolite ja tunnustega. Üheks tunnustatud vapruse sümboliks, eesti rahva vabaks võidelnud meeste seas oligi Eesti Vabadusrist. Selle sümboli all võideldi ka II Vabadussõjas.

Ja veel. Tõepoolest, nagu ka gnadenlose mainis, ära tüütavad mingid isehakanud usuhullud, kes on sattunud ühte valgusesse kirglike jehoova tunnistajatega, määrides pähe igal võimalusel oma ajuvabasid ideesid
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Postitus Postitas Pirr »

Soobel kirjutas:
Ei ole kõik tehtud. Aga see "miks riik rohkem ei tee" on nõukogude inimese hala. Et rohkem midagi toimuks, tuleb kodanikel tekitada organisatsioone, ühinguid ja fännklubisid ja läbi nende kaitseväge vabaduse hinda propageerida. Lääne heaolu pole ainult riikide ja valitsuste loodud, väga suur mõju sealsele riigikorrale on kodanikeühendustel, mis meil paraku on lapsekingades.
Minu tagasihoidlik arvamus oleks, et oleks ju elementaarne kui rahvaasemikud valitsuses-parlamendis tegeleksid Eesti riigi ja rahva püsimajäämise huvides. Igasugused kodanikualgatused on loomulikult teretulnud nähtus aga kui valitsus ajab sõrgasid vastu tobedate põhjenduste vmt., ei vii ka need kuhugi. "Miks riik rohkem ei tee - see on nõukaaegne hala" on minu arust vähe kohatu ütlemine, eriti mis puudutab riigikaitset :roll:. Kui ladvikus lauslollid on, kes ise midagi otsustada ei suuda ja olulised suunad-juhised peaksid altpoolt tulema, siis tekib küsimus milleks meil KaMin ja muid ministeeriume vaja on. Riigikaitse poolelt kumab ju läbi teadlikku kuritahtlikkust-lauslollust ja ressursside ebaotstarbekast kasutamist. KaMin ametnike-strateegide motivatsioon tundub olevat ülemustele pugeda ja omakasupüüdlikusest ajendatud silmaklapid peas karjääriredelil ainult tõusta, omamata tegelike riigikaitse vajadustega mingeidki seoseid.
Võiks edasi jätkata meie alkoholipoliitika, hasartmängude-kasiinonduse jms. ...
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Öäk!, mis värk alati selle rahaga on, et seda mede maal teadmameeste arvates ALATI valesti paigutatakse!? :shock: Ma saan aru, et inimeste õiglustunnet ja kodanikunärvi riivab valusalt see, kui üks partei ostab pea miljoni eest ühelt oma realiikmelt mõned kilod kipsi. Või kui riigikogulased järjekordselt jauravad, et palk on väga väike ja süüa selle eest ei saa. Aga ma ei saa aru, miks peab selle ausamba puhul rääkima toonil, justkui pandaks see püsti vaeslaste suust ära kistud koorukeste arvelt? Kas kusagil jääb nüüd mingi asi tegemata või ostmata, kui see sammas püstitatakse??? Palun vingatsitelt numbreid ja fakte, need paistavad teil olemas olevat! Meenutab väga Vox Populi saadet Kuku raadios mõne aasta eest, kui valitsus Šmiguni miljoniga premeeris olümpiavõidu eest. Inimesed helistasid stuudiosse ja kilkasid, kui uhke on sel päeval eestlane olla ja kui tubli Kiku on. Ja otse loomulikult helistas lõpuks ka üks vanamutt, kes ütles, et kõik muidugi tore, aga milli poleks Kikule küll pidanud andma. Et tal niigi kuulsust ja pappi s*taks, ostnuks selle raha eest parem koolidele suuski. Et see vanamutt siia foorumisse omale konto on teinud, tuli mulle aga tõepoolest suure üllatusena!

Pekki, ausõna, selline tunne peale, et võtaks kasvõi ise hiigellaenu ja finantseeriks ausammast.
Гив Ми Мани
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3831
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kui ajaleheartiklite kommentaare lugeda, poevad nõukaaegse ajupesu ohvrid mingi Lembitu vaimu jm. taha, millega see rist justkui vastuolus oleks, unustades seejuures, et muistne paganlus (kristlik termin) ei tähendanud ateismi ega uskmatust. Ka muistsetel eestlastel olid oma jumalad, kellesse nad uskusid ja kellest me tänapäeval kahjuks palju ei tea. Kroonikate ja hilisemate rahvausundi üleskirjutuste kaudu on meieni jõudnud sellest ainult pudemed. Tänapäevane taarausk on uususund, aga sellegipoolest austustvääriv, kes seda praktiseerib. Kuid enamuse suust-sulest tulev paganlik retoorika risti vastu on sama, nagu võtaksid end kristlasteks kiita need, kes kunagi kirikusse ei jõua ja kellele jõulud on vaid kaubanduslikud pühad. Paganlus (eesti oma usk) ei võrdu ateismiga.
Ateist võib muidugi ka olla, aga lihtsalt sellepärast iga ristikujundit kritiseerida on :oops: ...., ja veel imelikum on ateistide peitumine paganliku retoorika taha. Kui oleksin taarausuline, siis leiaksin, et see on ausale taarausulisele solvav.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

To gnadenlose

Postitus Postitas Qtec »

Sinu kommentaar minu kommentaarile ei saa olla tõsiselt võetav.
1. Iseenda ja teiste eest võtad ka sina sõna (ühte moodi oleme selles süüdistuses süüdi).
2. Mul ei ole midagi ütelda samba kuju, suuruse jm kohta. Mul on täiesti ükskõik, mis kujuga see sammas on. Leian lihtsalt, et selle raha eest saaksime endale paugult 8 - 10 Leopard 2A6 tanki, mis teeniksid meie vabadust oluliselt rohkem ja mitmekülgsemalt.

Mulle lihtsalt teeb tuska, et ka siin kommenteerijatele läheb korda rohkem üks sammas, kui näiteks meie riigikaitse hetkeolukord. Olen teinud üleskutse MTÜ Vabariigi Soomus asutada ning alustada raha kogumist kaitseväe jaoks. Miks teist keegi ei taha selles kaasa lüüa?

Mis puudutab teise maailmasõja veterane ning ka vabadussõja (ei saa mitte aru, kuidas surnud mehed saavad midagi enam tahta ning ega nad samba pärast surma läinud ja usun, et elusolijatele läheb korda rohkem adekvaatne ajalooline tunnustus ning vastavalt sellele ka noorte õpetus) veterane, kui on vaja seda sammast, no eks paneme siis selle püsti. Ei ole vastu. Kuid samasugust, või tegelikult isegi suuremat entusiasmi nagu samba püsti panek, ootaks siis kõigilt ka näiteks muudes tegudes. Alustada võiks näiteks ülalmainitud MTÜ loomine ja käima saamine.

Vabandust kui jutt segane sai...Naistepäeva tähistamine on raske töö :D
PS! ei taha tõesti kedagi oma kommentaaridega solvata ei siin ega ka tulevikus ning olen kindlal veendumusel, et inimesed on loomult heatahtlikud.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Teeksingi siinkohal ettepaneku kõigile samba pooldajatele!

Panen oma suu kinni ja ei piiksata enam ühtegi negatiivset sõna samba teemal, kui tulete ja teeme ära ka minu poolt välja pakutud MTÜ Vabariigi Soomus (selle nimetuse mõtles keegi teine välja ... aga kõlab päris lahedalt) projekti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist