M14

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
snaiper
Liige
Postitusi: 173
Liitunud: 20 Mär, 2006 13:07
Kontakt:

Postitus Postitas snaiper »

Larryl on ju põhimõtteliselt õigus, aga on üks AGA.
Nimelt kui riik (õigemini selle riigi ametnikud oma mugavusest) kaitseliitlasele niipaljukestki vastu ei tule et ta saaks sellesama riigi kaitseks kasvõi veidikenegi odavamalt tuki osta, siis on reaalne oht, et ta küll jah ostab endale poest kalli raha eest vinge täpsus - või muu püssi, kuid selle niisama enda lõbuks harjutamiseks ja sellelsamal x päeval tekib motivatsioonikriis... Või õigemini juba veidi enne seda päeva, mingid märgid ju kindlasti näitavad, et ilmselt läheb jamaks. Ja seesama kaitseliitlane müübki aegsasti vara maha ja päevitab koos perega sellel õnnetul x päeval nt Kanaari saartel ja loeb ajalehest uudiseid tapatalgute kohta siinmail, haigutab, ning mõtleb et tea kas peaks enne uue külma õlle tooma rannabaarist või peaks enne seda veelkord ikka ujumas käima...
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Postitus Postitas Larry »

Pole siin mingit AGA. Ma siiralt usun, et õige kaitseliitlane ei lähe päeval X püss käes ametnike eest võitlema, vaid ikka palju kandvamate väärtuste eest, nagu vabadus, õiglus, perekond ja kõik need muud üllad aated. Kui kellelgi sel päeval X motivatsioonikriis tekib, siis just neilsamadel ametnikel. Ka välismaale minekuga on sama teema - õige kaitseliitlane ei hiili minema, kui teistpoolt piiri tankimootori müra kuuleb. Pigem on lahkujaiks muu kontingent. Ma ei taha öelda, et riigi püsse polegi vaja, vaid et saab ka teisiti ja üsna edukalt. Ja pole ka mingit jama, et su relv võidakse sult ära korjata ja määramata ajaks "kontrolli" või "parandusse" saata vmt.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Minu arvates võiks M14-eid kaitseliitlastele ära anda küll, kuid sellisel juhul peaks siiski säilima üsna tugev kontroll selle üle, kellele neid relvi ikkagi antakse. Nii näiteks ei tohiks iga Kaitseliidu noorliige automaatselt karabiini koju saada, vaid tuleks kehtestada ranged kriteeriumid: nt relvasoovija peab Kaitseliidus olema olnud liige teatud arvu aastaid, peab olema aktiivselt osalenud kõikidel ettenähtud väljaõppepäevadel ja -kogunemistel, tal ei tohi olla mingeid probleeme distsipliini, alkoholi jms. Lubadus korraliku teenistuse eest endale korralik relv tasuta saada (M14 on ju väärt riist) motiveeriks ka kaitseliitlasi hoolsamalt õppustel osalema jne.

Vastasel juhul pöördume me tagasi 1992. aastasse, mil võimalus kiirelt relvaluba saada tõmbas meelitas Kaitseliitu igasugust kahtlast elementi.

Samas on selge, et olukorras, kus Kaitseliidu 10 000-st liikmeid aktiivseid inimesi on vaid umbes pool, ei ületa ka välja-antavate M-14-te arv kunagi paarituhandet.

Küll aga tekib mul küsimus, kas kaitseliitlastele üldse on neid relvi koju vaja, kui niikuinii on olemas tahtmise korral võimalus saada endale koju tabelrelvastuses olev AK-4. Olgem ausad, oma kodu või perekonna kaitseks kipub M14 olema natukene võimas pill - nt korteriuksel märatsevat narkomaani tulistades läheb M-14 kuul narkomaanist nagu sulavõist läbi, lendab läbi vastaskorteri ukse ja tapab seal halva õnne korral veel kellegi ära.
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

A4 kirjutas:Minu arvates võiks M14-eid kaitseliitlastele ära anda küll, kuid sellisel juhul peaks siiski säilima üsna tugev kontroll selle üle, kellele neid relvi ikkagi antakse. Nii näiteks ei tohiks iga Kaitseliidu noorliige automaatselt karabiini koju saada, vaid tuleks kehtestada ranged kriteeriumid: nt relvasoovija peab Kaitseliidus olema olnud liige teatud arvu aastaid, peab olema aktiivselt osalenud kõikidel ettenähtud väljaõppepäevadel ja -kogunemistel, tal ei tohi olla mingeid probleeme distsipliini, alkoholi jms. Lubadus korraliku teenistuse eest endale korralik relv tasuta saada (M14 on ju väärt riist) motiveeriks ka kaitseliitlasi hoolsamalt õppustel osalema jne.
Absoluutselt nõus!
Lisaks juhin tähelepanu sellele, et MINGEID LUBADUSI POLE ANTUD! Pealegi ei otsusta siin KL.
See oli siis mõeldud neile, kes on skeptilised KL lubaduste osas. Nagu öeldud, selles osas lubadusi polegi.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 13 Okt, 2006 14:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Larry kirjutas: Üks staazikas kaitseliitlane on elutargalt öelnud, et õigel kaitseliitlasel on oma relvad 8) , loodetavasti see nüüd ei solvanud ilma isikliku püssita õigeid kaitseliitlasi :D .
Jah, kahjuks on tõesti tihti nii. Enamasti pole "oma" relvade puhul tagatud ka seaduses ette nähtud hoiutingimused. Mina arvan, et kui inimene on loovutanud suure osa oma vabast ajast riigi kaitsmisele, siis vahendid kaitsmiseks peaks andma riik. Jah, ka mina olen loobunud KL peale lootmisest ja kogun raha politseiregistrisse relvade soetamiseks. Aga andke andeks - see on absurdne.

Saadame siis KL laiali ja koondume jahiseltsidesse, kui niiehknaa kogu asi oma taskust ja oma äranägemise järgi käib. Või mis?
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
snaiper
Liige
Postitusi: 173
Liitunud: 20 Mär, 2006 13:07
Kontakt:

Postitus Postitas snaiper »

See on loomulikult elementaarne et m-14 ei müüdaks kõigile hingekirjas olevatele. Enesekaitserelvaks on see samuti absurd. Kuigi tõe huvides tuleb mainida et väljatoodud argument narkomaani, tema taga oleva korteriukse ja korteriukse taga oleva naabrimehe läbistamisest ei ole kuigi tugev, kuna samaga saab üliedukalt hakkama ka tavaline 9x19 püstol.
Aga isiklikult ei pea selle teema arendust eriti mõistlikuks ajakasutuseks, kuna võin kihla vedada (ja tunduvalt rohkem kui siin läbi käinud kasti õltsi peale) et teoks see asi ei saa, ei 1 ega 10 aasta pärast.
Veits häirib mõne mehe kalduvus liigitada kaitseliitlasi "õigeteks" ja "valedeks". Kas keegi teab mõnda, kes endaarust "õige" ei oleks? :D
Niipalju kui mina tunnen, ja tunnen ma suht paljusid, on kõik täiesti tavalised inimesed, ei loobi üllaid loosungeid (see viimane on omane pigem provokaatoritele) ja omavad kõiki üldinimlikke tundeid, sh solvumine.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

See M14 kaitseliitlastele müümise (mitte tasuta kinkimise, nagu mõned siin foorumis pläravad) plaan on hea küll, kuid hetkel ikka veel laskmata karu nahk. KL aastate kogemusena ei usu midagi, mis enda kapis luku taga ei ole. Mulle meenub ka see TTde müümise plaan, mis lõpuks uute saksa püstolite ostmise käigus metallipurustajasse lükati ja mitu muud head plaani, mis jäidki ainult plaanideks.

Kui relv on riigi oma, siis võib selle igal hetkel tagasi küsida, nagu pealinna meeste automaatidega tehti. Ülemad kardavad kaitseliitlast rohkem, kui viiendat kolonni või moskoviite, see on ammu teada, sest vastutust ei taha keegi, see segab riigiametis vegeteerimist ja järjekordse kõrgenduse saamist.

Teadlikumad ja rahakamad kaitseliitlased on enda torud registreerinud politseis, et oleks midagi, millega raskel hetkel ennast relvalattu välja võidelda. Igasugu laod on esimesed, mille kohalik viies kolonn üle võtab või hävitab, kui jamaks läheb. See on väike ime, et eelmisel kevadel seda ei tehtud, ilmselt ei jätkunud Tallinnas trussikuid varastaval jõugul selleks pealehakkamist. M14 loo lisateemana räägitakse ka püstolite PM ja Colt müümisest kaitseliitlastele. Need on enesekaitseks väga head relvad, M14 on selleks liiga kolakas. Kas või millal sellest asja saab, sõltub puhtalt Kaitseministeeriumi suvast. EKJ on teinud kõik, et relvad massidesse saata, küsige Aaviksoolt, millal relvi saab.

Jutt ei käi ainult kaitseliitlastest, vaid ka kaadrikaitseväelastest, politseinikest, piirivalvuritest jne. Samas on täna selge, et enamik võtab pigem püstoli kui vintpüssi. Isegi kui ainult paar tuhat M14 kaitseliitlastele läheb, on seegi suur asi. Teine teema on padrunimajandus. Saad odavalt relva ja siis? Kas EKJ müüb padruneid ka mingi naljahinnaga või peab neid ise relvapoest hankima? Pole ju mõtet relva pidada, millele padruneid pole ja lasketrenni teha ei saa.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

M-14 peaks olema ajakirjanduse andmetel kokku 45 000, mingi suhteliselt väike kogus on neist tehtud täpsuspüssideks, põhimõtteliselt on neid piisav arv, et tekitada Shveitsi stiilis olukord, kus igal EKV reservistil on püss kapis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
snaiper
Liige
Postitusi: 173
Liitunud: 20 Mär, 2006 13:07
Kontakt:

Postitus Postitas snaiper »

Politsei loa peale lahingrelva võtmisega on ka üks häda. Nimelt piisab vaid korra autoroolis üle 0,5 promilli puhuda (ja see võib ka mittealkohoolikul ja muidu korralikul inimesel nt hommikul väga lihtsalt juhtuda) ja relvaluba nagu naksti aastaks peatatud ja tukk ise pollaris. Ja lisaks siis veel see, et selle aasta jooksul ei tohi olla mitte ainult et uut joobes juhtimist vaid mistahes väärtegu (turvavöö, kiirus, maha sülitamine, jne), muidu läheb veel aasta otsa. Ja kui sõda tuleb, siis on relvast, mis asub pollari relvahoidlas, vähe kasu.
Muidugi võib ise poest väärt riista ka KL loa peale osta, aga seal on jälle see viga, et kui kunagi miskil põhjusel tahad relva müüa, siis saad seda teha vaid KL siseselt, kus turuhinna saamine mõistliku müügiperioodi puhul võib kujuneda problemaatiliseks.
Ja sellepärast olekski imetore kui ennast ammu tõestanud kaitseliitlastel võimaldataks tiba soodsamalt relv muretseda.
viiking
Liige
Postitusi: 594
Liitunud: 06 Mär, 2008 11:00

Postitus Postitas viiking »

Ei tea kas siia teemasse sobib või peaks eraldi teema algatama kuid eelpool oli juttu et nagu nüüd peaks läbi aastate KL read olema puhastunud jne., mida iganes et alles jäänud parimad...
OK, kindlasti mingis osas see nii on kuid paljud on nõus ka sellega et nüüd ja mitte vähe pole neid, on eesotsas ja ridades selliseid, vabandust väljenduse eest, kui kedagi solvab... kuid ütlen sageli välja seda mida mõtlen ja mis õige, et siis selliseid tegelasi on palju kes siis kui häda oli suurim need mehed istusid põõsas et vaadata kuhupoole õnn pöörab :!: :idea: Et tõeline olemus ikka kriisis välja tuleb. Ja , hm, paljud mõtlevad et kas siis sellist Eestit tahtsimegi...

Ma ka KL liige aastast 91 ja tegev ka enne, nüüd enam liige pole, tulin ära ja aeti tulema ilma asju arutamata... nagu paljud-paljud ja tean et kui vaja tullakse ukse taha et ole hea ja aita.
Pole solvunud, pole kunagi olnud, ja aitan, aga teatud tingimustel, nüüd lood sellised on.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Nagu üks kunagine kaitseliitlane ja praegu kaitseliitlaste seas lugupeetud mees, kes ka tehnilistel põhjustel lahkuma oli sunnitud, ütles: "Kaitseliit ei koosne juhtidest. Juhid tulevad ja lähevad, meie jääme." Ehk siis kaitseliit on need mehed, kes ei lase end kõigutada poliitilistest tuultest ega lase oma varustusel tolmu koguda.

Kui ma siin oma kaasvõitlejate peale mõtlen, siis ma oskaks näpuga näidata kümnetele meestele oma malevkonnas, kellel võiks vabalt M-14 kodus olla. Ma tean, et nende käes leiaks see õigel ajal otstarbekat kasutamist ja oleks vaat et paremini hoitud, hooldatud ja kaitstud, kui maleva, või kaitseväe laos.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Indrek
Liige
Postitusi: 209
Liitunud: 05 Mär, 2005 21:56
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas Indrek »

võimalus M14 koju saada on meestel südamed ikka kiiremini lööma pannud :lol:
Another bites the dust
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 13 Okt, 2006 14:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Pigem on minul lihtsalt kopp ees sellest haldussuutmatusest. Selge see, et relvastus peab olema hajutatud, ja suures osas ka on. Üsna savi mis tukk seal kapis on, peaasi et on. Kopp on lihtsalt ees sellest, et kaitseliitlased ostavad foorumites EKV vorme selga, panevad kohati (sadu) tuhandeid oma pappi magama, et saaks relva ja laskemoona jne.

Kõigel sellel on üks eesmärk - Eesti riigi ja selle elanike kaitsmine. Miks seda jätkuvalt peab oma raha eest ja ümber nurga tegema?

Ometigi ei tohiks tänasel päeval enam riigil raha vähe olla, aga ikka jätkub see kraapimine ja mangumine ladude uste taga või isiklike kontaktide kaudu ja oma raha eest. Kaua võib.

PS. Mulle on tehtud taustakontrolli viimase 3-5 aasta jooksul vähemalt 5 korda, mul on olemas isikliku relva luba (hetkel üks püstol kodus) ja kõik seadusega nõutud hoiutingimused on tagatud. Töötan riigiametis. Kas ma olen jätkuvalt "mitteusaldusväärne" ja "turvarisk" kui mulle relv koju antakse? Või milles on probleem? Oma inimesi kardetakse? Mõttetu.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kuule, sai ei saa ikka aru.

Hea on niisama ju vegeteerida oma kabinettides ja ähkida väikese palga üle. Milleks see relvajama? Mingi arvepidamine, mingi iga-aastane kontrollimine, mingid intsidendid, mingi jama. Parem istume kabinetis, vahime internetis, toodame paar paberit ja ajame omi asju. Nii mugav on ju!

Kas sa tõesti arvad, et su organisatsiooni kaadrit huvitab kaitsevõime?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 13 Okt, 2006 14:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Ammu enam ei arva. See teebki muret.
:evil:
Neid huvitavad pigem paberid ja templid, exeli tabelid jms träni. Pluss neile meeldiks kui neid tabeleid ja pabereid nad ka ise enam üldse täitma ei peaks, selle võiks ka vabatahtlikud täies mahus ära teha. Ehk siis jääb üsna arusaamatuks, misasja nad siis üldse teevad, millist teenust kaader osutab vabatahtlikele.

Vormid - kui teil on vaja hankige ise,
relvad ja laskemoon - kui tahate lasta ja peate vajalikuks - hankige ise,
väljaõpe - tahate midagi teha - korraldage ise (kui me lubame),
dokumendid - vormistage ise.

Noh... tekib nagu küsimusi....

PS. Hakkab nagu teemast kõrvale kalduma, seega tüürime tagasi:
Oi kui tore - küll tahaks M14 et koju. Ja küll tahaks sellist süsteemi, et kui ma lähen selle M14ga Männiku tiiru, siis löön seal oma liikmepileti ja laskepäeviku (selline juhiloa suurune paberike) letti, siis mulle antakse vähemalt kaks karpi padruneid ühe kuu kohta ja lüüakse laskepäevikusse tempel selle kohta. Eriti peen oleks kui liikmepiletil oleks magnetriba või vöötkood (CRAZY täiesti eksole :? ) ja tiirus tõmmatakse vöödilugejaga otse PERSONALIARVESTUSE andmebaasi, mis muuhulgas jälgib õppustel käimist, aktiivsust jms.....

Vott see oleks süsteem... kahjuks ilmselt see oleks juba kõrgem pilotaaž, igatahes NII keeruline, et KL küll seda korraldada ei suuda. Vapsee, ega meil mingi 2008. aasta siis pole. Kütame ikka perfokaartidega... :roll:

PPS. Sisuliselt saaks kogu asja siduda ka ID kaardiga, aga see oleks juba ... pole sõnu kui keeruline eksole.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist