Öövaatlusseadmed/termokaamerad

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

PNV-57 toitejuhtme küljes peaks olema lüliti, kus saab valida, kas töötab 12V või 24V. Oleneb kui koplektsed need prillid on. Kiivri taga see karp on (trafo)? Kui ei ole siis need prillid ei tööta.

Mingid vene öönägemis prillid töötasid hästi "Pомотшка" (raadiosaatja) aku pealt, aku oli 12V.
ppp
Liige
Postitusi: 723
Liitunud: 05 Apr, 2006 17:54
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Tänan vastuse eest! Pole ise asja näinud, täpsustame!
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Öösihik ( optika )

Postitus Postitas Vabadus »

Tere, kaasfoorumlased

Küsimus selline, et kas keegi on tellinud kusagilt välismaalt öövaatlussihikut ( nightvisionscope ).

Relvaseadus sätestab, et see on tsiviilkäibes keelatud. Kuid kas ka selle lihtsalt omamine on keelatud või ainult selle kasutamine?

Kas keegi teab, kas sellist eset saab arvele võtta KL-i? Juhul kui tsiviilis täielikult keelatud.

Või on näiteks mingid erimäärused sõjaväelastele? ( milles kahtlen )
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Postitus Postitas Vabadus »

(5) Öösihik on tsiviilkäibes keelatud.

[RT I 2007, 7, 38 – jõust. 27.04.2007]

Vägagi kahtlane punkt.

Pole lahti kirjutatud, kas selle omamine, kasutamine, ostmine, müümine on keelatud? Mis täpselt on keelatud? Ja politsei relvainfost ei osatud kah midagi öelda. Ainult, et arvatavasti siis noh on nagu keelatud. :?

Keegi juristikalduvustega ehk oskab seletada seda punkti?
On mõtet sel teemal vaielda kellegagi? Kui näiteks sihik jääb tolli kinni :D
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Postitus Postitas Gordon »

Ma ei ole küll juristikalduvusega aga kui relvaseadust lugeda juba esimesest punktist, siis sealt võiks ka mõne vastuse Sinu küsimustele leida:

§ 1. Mõisted

(1) Käesolevas seaduses mõistetakse relvana käesoleva seaduse §-s 11 nimetatud relvi.

(2) Relva ja laskemoona käitlemine on käesoleva seaduse tähenduses relvade ja laskemoona valmistamine, müük, soetamine, omamine, valdamine, hoidmine, hooldamine, kandmine, edasitoimetamine, vedu, sissevedu, väljavedu, võõrandamine, pärimine, leidmine ja hävitamine ning relvade parandamine, ümbertegemine, laskekõlbmatuks muutmine, lammutamine ja laenutamine.
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Postitus Postitas Vabadus »

Seda puntki nägin, kuid see ei anna ikkagi vastust - kui seaduses pole lahti kirjutatud mis asi konkreetselt on keelatud. Teistes punktides ikka kirjas, et kas omamine, kasutamine vms. lubatud/keelatud.

Vägagi vaidlustatav punkt minu arvates.
Aga eks ma uurin ja puurin edasi.
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Postitus Postitas Gordon »

Kuule, mis asi Sul siin vaidlustatav on? :shock:
Samas relvaseaduses on kirjas, et tsiviilkäibes on keelatud automaattulirelv, millest ühekordsel päästikule vajutamisel saab sooritada valangu.
Punkt, mille üle Sa heietad ütleb: öösihik on tsiviilkäibes keelatud.
Kas Sa märkad analoogi?
See, et politseis ei suudetud Sulle selle küsimuse kohta midagi öelda on muidugi oma ette küsimus. Järgmine kord küsi neilt kõigepealt, kas nad relvaseadust kasvõi eemalt on näinud. :)
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Siit kerkib tegelikult üles küsimus, et kui kaitseliitlane võib teatud tingimustel kodus hoida ja kasutada sihtotstarbeliselt automaattulirelva, mis on tsiviilkäibes keelatud, siis järelikult võiks kaitseliitlane ka mingitel tingimustel hoida kodus ja kasutada sihtotstarbeliselt summutit ja öösihikut.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3831
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kui tsiviilkäibes keelatud, siis militaarkäibes lubatud. Kui kaitseliitlane on militaar, siis OK. Vist ainult täpse reguleerimise küsimus, et mis, millal ja kuidas.
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Postitus Postitas Vabadus »

Lp. Gordon nagu Sa ka järgnevatest postitustest näed, siis asi pole nii must-valge nagu Sa ettekujutad.

Lisaks huvitatud olevatele inimestele selline info, et uurisin ka Kaitseväelase kohta kehtivaid relvaseadusi. Seal aga lisaadapterite/sihikute vms. kohta info puudub.

Kaitseliitlane liigitatakse kaitseväelase alla. Seega tõesti huvitab punkt, mis välja toodi on see, et kui võib omada ja kasutada sihtotstarbelist automaatrelva, mis tsiviilis keelatud, siis kas võib ka kasutada ja omada sihtotstarbelist lisaseadet?

Pöördun oma relvniku poole ja uurin, kas tema oskab midagi targemat öelda.

Kui kellelgi veel selliseid tuttavaid, kes teada võiks asjast, siis ehk vaevuksite kah uurima. Oleksin äärmiselt tänulik.

Jahimeestel see punkt juba kaua aega peavalu teinud, kuna pole piisavalt selgelt tõlgendatud seda.
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Postitus Postitas Gordon »

Relvaseadusega reguleeritav relvade tsiviilkäive on ikkagi suht must-valgelt reguleeritud. Või vähemalt ma kujutan nii moodi ka edasi ette. :)

Küsimus kas Sa saad öösihiku omamise, kasutamise läbi KLi seadustada on juba tõsisem küsimus. Mulle ei jäänud ka kiirel vaatamisel internetis sellist küsimust reguleerivat akti ette.
Aga loodetavasti on Sul malevas pädev relvur, kes annab küsimusele lihtsa ja põhjendatud vastuse.
Ole siis nii hea ja anna teada, millise vastuse said.
Üks idee veel - kui keegi Eestis selliseid relvaseadusega tsiviilkäibesse keelatud lisaseadmeid müüb, siis ehk on neil teada mehhanismid, kuidas neid ilma pahandusteta soetada saab (nt. KL registrisse).
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Eks see pisut ülepingutatud ole nagu kogu relvaseadus aga samas ega sul nii väga seda öövaatlussihikut vaja ei ole. Osta endale öövaatlus binokkel ja kasuta tavalist sihikut. Tuleb odavam, kasutamine on oluliselt mugavam ja täitsa seaduslik. Öövaatlus binokleid ei saa ära keelata sest siis oleksid järgmised juba videokaamerad milledele ka paljudele on öise filmimise võimalus sisse ehitatud.
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Postitus Postitas Vabadus »

Kui sihikul/holol puudub NV võimalus, siis on tavalis öövaatlusseadmega on ikka päris nutune läbi tavalise sihiku/holo vaadata. Need ( näiteks EOTech NV version ) millel aga NV aktiveerimine, siis tõesti sel puhul see varjant oleks mõeldav ( öövaatlusseade plus tavaline sihik relval )

Eks uurin asja edasi.
oll
Liige
Postitusi: 131
Liitunud: 01 Veebr, 2008 10:59
Asukoht: jõgevamaa
Kontakt:

Postitus Postitas oll »

Mõni kohe ei jäta jonni, ok hööveldan siis puust välja ja kui kellelgi on punast värvi võõbake üle. Kui ehitad ise relva ja seda ei ole ju tehases relvaks tehtud kas ta siis ei olegi relv? sama asi öösihikuga, kui kombineerid ise tavalisest optikast ja öövaatlusseadmest öösihiku mis ta siis on ? igal juhul öösihik. Muide paljude snaiperrelvade öösihikud ongi nn kombisihikud millele saab esimese läätse ette paigaldada öövaatlusseadme, olen ise sellistega lasknud, kõva sõna aga väga kallis. Kui sellise asjanduse omamiseks on teenistuslik vajadus siis sulle koju ei anta teda kohe kindlasti mitte väljaarvatud juhul kui on vajadus mingisuguse astme valmisolekuks. Saan aru, et siin on keegi jahimees kellel oskused puuduvad muidu looma tabada ja peab minema kergema vastupanu teed.
Kasutaja avatar
Vabadus
Liige
Postitusi: 305
Liitunud: 23 Apr, 2005 12:38
Asukoht: Lõunas
Kontakt:

Postitus Postitas Vabadus »

Lp. Oll. Ei siin ei ole tegu inimesega, kes peab jahti loomadele( pole isegi jahipüssiluba ).
Vaid inimesega kes sõdib reaalse vastase vastu. Aga see pole teema, kus arutada.
Ja et mõni mees saaks uut infot, siis ma ei rääkinud eelmises postituses mitte mingitest kombineeritud sihikutest vaid( püüan nüüd siis kuidagi kergemalt seda seletada ) näiteks holosihikust, millel saab aktiveerida Nightvision varjandi ( st väike nupukene kirjaga NV tavaliselt ). Ja seda vajutadates kaob holosihikult ära tavaline punane ring/täpp vms. ja ilmub paljasilmaga mittenähtav roheline sihtimistäpp. Seda täppi näed aga ainult siis, kui sul on peas näiteks öövaatlusseade ( kaitseväes kasutatav varjant ja ei aja metsas kohe üldse oravaid ega põtru taga )

Ja kui mul on kodus relva peal holoshik koos NV varjandiga ja eraldiseisev öövaatlusseade, siis ma võin sellega kasvõi öösel moosi keeta pimedas ja miskit eriluba ( va. siis relva luba jms. ) pole tarvis. Seaduste kohapealt on öövaatlusseade ( näiteks peas kantav, binokkli näol vms. ) tsiviilkäibes lubatud. Seni kuni ei taha hakata omama MIL STD ( sõjaväe standard ) öövaatlusseadmeid ja holosid. Samuti ei tohiks öövaatlusseadme generatsioon ületada 2+ gen ( mõningatel andmetel 1+ ). Sest alates Gen 3 on tarvis politsei vms. erilubasid, mida toll võib sissetuues nõuda ja alates gen 4 on vaja lubasid "Jumal teab kui kõrgetelt tegelastelt".

Üsnagi hea ja inforikas teema sellest tulnud, kuid algpunktidest niipalju, et tsiviilisik ei saa tõesti ööoptikat hetkeseisuga omada ( Rootsis näiteks lubatud, kui ma ei eksi ).
Küll aga on teatud varjandid kaitseväelase jaoks. Neid siis täna püüan uurida. Eks näha ole, mis selgub.
Viimati muutis Vabadus, 26 Mär, 2008 12:04, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist