Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
Rändur
Liige
Postitusi: 1124
Liitunud: 02 Juul, 2005 7:48
Kontakt:

Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Postitus Postitas Rändur »

Olen siin siis uurinud lahinguid 1944 aasta augustis selles piirkonnas, Nõuni kuni Sangaste ja Sangaste kuni Kanepi. Enam-vähem selgunud seal võidelnud diviisid, nende ülemad jne. Kuid palju on aetud kägu just nõuka aegsetes allikates, seega kena kui saaks kamba peale kokku osalenud üksuste nimekirja ja ehk spetsiifilisemast küljest ka just soomusvägede ja lennuväe esinemise. Lennuväerünnakuid ja õhulahinguid on mainitud, huvitav oleks teada kas ka mõned ässad osalesid. Üldiselt piiranguid ei paneks teemale.

Näiteks selline küsimus - lahinguis osalesid 12.Luftwaffe välidiviisi osad, aga kus viibis ülejäänud diviis ja kus nende ülem sel momendil? Septembris mässasid diviisi viis pataljoni juba Hiiumaal...

Väga tänulik oleks kui keegi saaks postitada ka lahingukaarte, endal üks väga üldiste positsioonide ja vägede liikumissuundadega.

Kirjandust selles vallas nagu on, nt A.Kalvo "Nemad vabastasid Lõuna-Eesti", EKP Keskkomitee ..."Ühises rivis ühise vaenlase vastu" ja P.Mõtsküla "Nad läksid rinde paremal tiival". Muidugi ka Laari raamat annab midagi. Samas on palju infos lünki.
kallesir
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 28 Dets, 2004 10:54
Kontakt:

Postitus Postitas kallesir »

Mõni rida Karl-Richard Sireli mälestustest, mis on kirja pandud nime all
"Veerevd kivikesed". Mälestusi kasutas ka Mart Laar oma Emajõe lahingute kirjeldamisel. Lahingutest Roobel on Laari raamatus juba juttu.

Meid saadeti kitsarööpmelist raudteed mööda rongiga Tammsallu. Seal laaditi ümber laiarööpmelisele raudteele ja sõit läks läbi Tartu Petserisse. Raudteejaamast läksime jalgsi Lõunalaagrisse. Laagris, mis oli olnud varem Eesti sõjaväele välja ehitatud, jaotati meid kahe saksa diviisi vahel ära. Mina jäin selle poole sisse, mis anti üle XII Luftwaffe FeIddivisionile. Mis üksusesse teine pool sattus, jäi mulle teadmata.
XII Luftwaffe Felddivision on eesti keeles XII Õhujõudude Välidiviis. Iseloomult oli ta nagu iga teine jalaväediviis. Tavalisest diviisist eristasid teda vaid nimetus ja vorm. Seal kanti lennuväevormi. Kuna tumesinine riietus on lahinguolukorras paremini nähtav kui “välihall", siis olid meil moondamiseks telgiriidest ürbid peal. Neid diviise olla varem olnud rohkem. Juba järjekorra number näitab, et vähemalt kaksteist. Teised diviisid olla sakslaste juttude põhjal olnud madala võitlusmoraaliga ja kandnud lahingutes suuri kaotusi. Seetõttu olid teised siis saadetud laial .Kahe-teist kümnenda kõrget moraali rõhutati ülemuste poolt korduvalt. See oli sakslaste jutt. Kuidas asi tegelikult oli, seda ei tea, sest oma üksust püütakse ikka kiita.
Kui meid Lõunalaagris rivvi võeti, siis oli rivi väga kirju. Seda just vanust arvestades. Suurem osa mehi olid vanematest aastakäikudest.Nad olid just 1944. aastal mobili- seeritud. Hulgas oli vaid mõni üksik noorem. Rivi ees liikusid saksa komandörid, kes püüdsid leida oma üksustesse sobivaid mehi.M a paistsin vist silma ühele jaoülemale, kes tuli juurde ja tegi juttu. Mu saksa keel oli talutav ja ta tahtiski mind omale saada. Selle kõneluse ajal jõudis juurde ka pataljoni adjudant, keegi leitnant. Ta võttis jutuajamise kohe üle. Päris mu teenistuskäigu kohta, hariduse kohta. Jutu lõpus teatas jaoülem, et tahab mind oma jakku saada.Leitnant näitas talle aga, et peab minu suhtes oma silmad sulgema. Nüüd kujuneski olukord,kus olin tõlk ja käskude edastaja. Vanemad mehed ei olnud minu vastu meelestatud, kui d mulle tehti märkus, et vanuse poolest võiks mõnigi neist olla mulle isaks. Lõunalaagrist peale algas taandumine.Mõnel korral võtsime küll kaitsepositsioonid sisse, kuid jätsime need siis ilma lahinguta maha. Mäletan korda, kus matsime oma varustust ja lõhkeainet maa sisse. Kord ühel öisel rännakul jäi hulk mehi kaduma. Kas nad eksisid või lasksid jalga, seda ma ei tea. Kahtlustan küll viimast. Sakslastele andis see küll põhjuse jaotada kõik eestlased laiali saksa rühmade vahel. Mina sattusin pataljoni reservi. See sõna reserv oli küll vormilist laadi, sest tegevus ja kohustused olid teistega samad. Oli nii postiteenistust kui hiljem lahingutes osalemist. Taandus ime marsruudil Lõunalaager - Värska - Otepää - Roobe Väike-Emajõe ääres. Kui möödusime Otepääst, oli linn leekides. Otepää kandis tekkis kontakte venelastega. Uks selline ähvardas muutuda kriitiliseks, aga õnneks lahenes meile soodsalt. 0lime tol korral ühel mäeveerul vilja sees ahelikus. Laskepesad olid veel kaevamata ja puudus seega igasugune varjumise võimalus. Eemalt metsast hakkasid liikuma meie suunas tankid. Minu kõrval olev sakslane ütles, et need on vene omad, aga ärgu ma seda teistele öelgu. Ta kartis, et mehed ei pea vastu ja hakkavad hirmu pärast plagama. Meie õnneks hakkas seda metsatukka tulistama üks vähestest saksa rakettsuurtükkide patareidest nn. “uduheitja". Samal ajal jõudsid kohale ka saksa “ stukad". “Stukad" tulistasid kuulipildujatest ja pardakahuritest ning heitsid pomme. Mul oli seal esmakordne juhus näha kasettpommiga pommitarni st. Lennukist raldus kõigepealt üks pomm, mis teatud langemise järel lagunes kolmeks osaks, mis siis maapinnal kõik lõhkesid. Sakslane,kes oli olnud mu kõrval hüppas püsti ja karjus õnnest. Nüüd oli meil jälle võimalus vaikselt taanduda. Enne Emajõge pidasime veel mõne lahingu pealetungiva venelasega. Pikem peatus oli Roobe.l endisaegse siseministri Veermaa venna talu juures- Sakslane püüdis end seal kindlustada. Kaevat i kaevikuid ja ehitati punkreid. Nüüd oli reservrühm tõesti veidi tagapool pataljoni staabi juures.
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Muide, Arved Kalvo arhiiv peaks olema Elvas koduloomuuseumis või mis iganes ta nimi nüüd on (Elva muuseum).
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Postitusi: 1112
Liitunud: 10 Juun, 2004 15:02
Asukoht: Tartu või Sinimäe
Kontakt:

Postitus Postitas ugandiklubi »

:wink: Ta on nüüd Tartumaa Muuseum , aga jah seal on päris palju head matejali ,aga ka Põhja -Läti kohta .
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Postitusi: 72
Liitunud: 17 Aug, 2005 0:30
Kontakt:

Postitus Postitas Nestonia »

Olen kuulnud väiksest madinast mis toimus Sangastest ca 3 kaugusel Antsil, kus kaitses olid sakslased, sinna samale lahinguvälja juurde olevat maetud üks saksa sõdur, lähedale metsa olevat kukkunud lennuk, mis sohu vajunud (tiivaotsa olevat mõned aastad tagasi veel näha olnud) seal lähedal olevat vajunud sohu veel tank. Ühesõnaga tankid sõitsid ja isegi Stalini orelid lasid vilet, panen paar pilti sellest kohast ülesse, hea kaeda.


http://www.nestonia.pri.ee/bf.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/bf_1.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/bf3.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/bf4.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/bf5.jpg
kari lumppio
Liige
Postitusi: 312
Liitunud: 30 Mär, 2005 9:46
Asukoht: Espoo, Soome
Kontakt:

Postitus Postitas kari lumppio »

Sangaste - Otepää lahingud

ÕHUVÄE TEGEVUSEST

Luftwaffe üksustest. On olemas lehekülg kus võib alla laadida nimekirjad LW väidetel allatulistatud lennukidest. Selle asukoht on:

Tony Wood's Combat Claims & Casualties Lists
http://bb.1asphost.com/lesbutler/tony/tonywood.htm

Ma ei saanud praegu kontrollida kas aadress on õige, sest lehekülg oli ületanud oma bandwidth kvoodi.

Selles listis on toodud allatulistamiskoht kaardiruududena. Selle saksa süsteemi tutvustuse võib leida siit:

LUMA õpetus
http://www.gyges.dk/LUMA%20Guide%20ver%202.pdf

See LUMA on ühe taani mehe Excel-program mille kaudu on võimalik kohad ka mitte ise mõtlemata netikaardile kuvada. LUMA aadress:

LUMA
http://www.gyges.dk/LUMA.xls

Otepää ruud on umbes (25 Ost) 698 ja Sangaste (25 Ost) 682. Tamsa asub ruudus 25Ost69739c (mida rohkem numberid/tähti seda täpsemini on asukoht määratud).
Põhja-Eesti 59 laiuskraadi põhjapoolel on 26 Ost ja Lõuna-Eesti 59 kraadi lõunapoolel on 25 Ost.

See sissejuhatuseks allikadele.

Lõuna-Eesti lahingude ajal seal oli ainukesena hävitajade üksusena II/JG54 ehk Jagdgeschwader 54 teine Gruppe. Selle staabis lendas Major Erich Rudorffer mis on äkki kõige tundtum "ässa" küsimuses olevas rajoonis. Elva tankilahingu ajal 23.-24.8. ei seal kandis käidud suuremaid õhulahinguid claimide järgi vaadates.

Elva lahingu ajal Rudel'i Stukad olid vist juba Ungaris või kuskil. Augusti 23ndal 9./SG 3 kaotas ühe Fw 190F-8 (JaBo) Tartu lennuvälja kohal ja järgmisel päeval 8./SG3 teise Fw 190 Pihva juures. Mõlemad Stafflid kuulusid III/SG3 koosseisu ja see võis siis juba baseeruda Põltsamaal. Kuna Tartust lahkusid viimased Lw üksused?

Teiste JaBo/Stuka üksuste kaotustest mul pole andmeid. Stukasid Ju 87 lendas siis ainult I/SG 3 kui ei olnud juba ümberkoolitusel Fw 190dele Poolas. Võimalik et I/SG 5 osales ka Elva lahingus, Tartu kandis kindlasti.

Minu teada ainuksena siin 1944 suvel tegutsenud LW üksuse säilinud sõjapäevik on III/SG4 oma. Aga kardan et see Gruppe ei palju lennanud Eesti suunda. Olen kaua mõelnud selle päeviku koopiade muretsemist endale aga see on jäänud. Äkki kambas muretsemine oleks odavam?


FOTODEST

Eesti Filmiarhiivis on fotokogumikudes alaliik: sõjategevus, sõjapurustused "Purustatud, mahajäetud sõjatehnika". Ise otsisin mõni aasta tagasi sealt lennukide pilte peaaegu asjatult. Aga seal on mitu fotod Elva lahingus mahajäetud saksa soomukidest. Siis väga ei tundnud huvi selle vastu aga meeles on nagu et ehtsaid tanke oli vähe ja enamus olid soomukid (sellised kastitüüpi, nagu uduheitjate patarei soomukid aga ilma uduheitjaid). Aga kaks fotod oli pealtnäha tervest Pantrist, torni peal mustad numbrid "201" õhukese heleda servaga. Torni lael vimpel (loodetavasti õige nimetus, soome keeli viiri, inglise keeli pennant.). Kas keegi oskab nende markeeringude järgi öelda mis üksuse tank see Elva Panter oli? Nende Filmiarhiivi fotode järgi võib imselt ka teha mingisuguseid järeldusi tegelikult purustatude saksa tankide arvust? Fotod iseenesest on ilmselt reprofotod vene fotoarhiivist. Originaaltekst nendele kahele sama Pantri fotole kõlab nii: "Nõukogude armeele sõjasaagiks langenud vaenlase rasketank "Panter" Elva lähedal." Fotode koodid O-51872 ja O-51873.


Ennast on hakanud see lahing ning üldse Lõuna-Eesti lahingud viimasel aja rohkem huvitama kui Sinimäed. Laari Emajõe raamat selgitas mitmed asjad aga ikka tahaks rohkem teada.

Kari
kari lumppio
Liige
Postitusi: 312
Liitunud: 30 Mär, 2005 9:46
Asukoht: Espoo, Soome
Kontakt:

Postitus Postitas kari lumppio »

Antsil allatulistatud lennuk

Sangaste lähedane Antsi bussipeatus asub Luftwaffe ruudus 25 Ost 68 161c. Leidub üks sobiv claim selle jaoks:

20.09.44 Maj. Gerhard Weyert Stab III./SG 4 Il-2  68 161: at 300 m. 10.46



teine üsna lähedal (Kärstnäs) ning juba augustis:
21.08.44 Ofw. Hans-Georg Schulz II./JG 54 La-5  68 166: at 2.500 m. 18.20

Lisaks ruudus 68 16:
12.09.44 Ltn. Oswald Unterlerchner II./JG 54 La-5  68 164: at 50 m. 12.05
14.09.44 Ltn. Gerhard Thyben II./JG 54 Yak-9  68 162: at 3.500 m. 10.43
15.09.44 Ltn. Gerhard Thyben II./JG 54 La-5  68 167: at 1.200 m. 12.00

Need viis olidgi ainukesed ruudu 25 Ost 68 16 kohta (juuli-september 1944).


Kari
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Postitusi: 72
Liitunud: 17 Aug, 2005 0:30
Kontakt:

Postitus Postitas Nestonia »

vabandust, see oli hoopis sarapuul, aga vahet pole need mõned meetrid
oleng
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 03 Juun, 2005 19:21
Asukoht: est
Kontakt:

oled teadja?

Postitus Postitas oleng »

olen seda lennuki juttu ka isegi kuulnud ja pidavatki tosi olema.tank olevat ka ja tuhrasin ja vist isegi leidsin.kuigi ei ole veel kindel mille leidsin aga leidsin.loodan selgust saada.jagad ehk veel infi?
mida ei tea see huvitab
Kasutaja avatar
Rändur
Liige
Postitusi: 1124
Liitunud: 02 Juul, 2005 7:48
Kontakt:

Postitus Postitas Rändur »

Tankijuppe vähemalt peaks olema küll Sarapuult Antsla poole mitmes kohas, suuremat rauda enam leida ei tohiks. Kuigi iga teine külaonu ikka tavalist igas-järves-kahur/tank/lennuk juttu vestab. :wink:
Kasutaja avatar
Rändur
Liige
Postitusi: 1124
Liitunud: 02 Juul, 2005 7:48
Kontakt:

Postitus Postitas Rändur »

Ärataks teema surnuist ülesse ja võtaks ka sõnad tagasi suurem raua osas :lol: Oleks huvitet selles ruumis hävitatud soomustehnika ligikaudse nimekirja koostamisest, vastavalt eri mudelid ja arvud. Plus eri põhjustel mahajäetud ja ise hävitatud tehnika. Seda siis Otepää-Sangaste, Sangaste-Antsla vahelises piirkonnas. Ehk kohal käinud huvilised lisaks siia oma kommentaare? Märdi-Härma veski juures leidis otsa üks saksa StuG - mis tüüpi? Ristteel Restu ligidal peaks olema päris mitme tanki hauad, leitud nt SU76 juppe (kui õigesti meeles), kuulda olnud T34 juppidest. Sarapuu ligidale sai matsu vähemalt üks JS (Josif Stalin rasketank), sellest ka foorumis juttu olnud.
Arvestades lahinguis osalenud vägede hulka ja lahingute kestvust (üle nädala), peaks nimekiri tulema päris tummine?!
Kasutaja avatar
varing
Liige
Postitusi: 576
Liitunud: 26 Mai, 2007 13:09
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

Sarapuu lähedale võib lisada ka Studebaker US6
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Kasutaja avatar
Yamamoto
Liige
Postitusi: 135
Liitunud: 27 Dets, 2007 12:19
Kontakt:

Postitus Postitas Yamamoto »

Kas Nõuni ja Päidla läheduses ka miskit madinat toimus?
rayywo
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 05 Apr, 2014 21:05
Kontakt:

Re: Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Postitus Postitas rayywo »

Tere

Kas kellegil on rohkemat informatsiooni Sangastes Restu lähedal Ristteel olevate tanki haudade kohta või Sarapuu juures olevast lennukuist?
sturman
Liige
Postitusi: 148
Liitunud: 02 Nov, 2008 21:18
Asukoht: võrumaa,antsla
Kontakt:

Re: Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Postitus Postitas sturman »

olen nendes metsades käinud-nii sarapuu,antsi,kui kakuldre,sangaste.toimunud seal midagi on,sest ühte-teist välja tuleb.paar nädalat tagasi sai sealt nii vene kergekuulipilduja kettaid,kui ka saksa püssigranaate.nii et ,madinaid on olnud.vast huvitavam koht on see,kus vene borissovi polk 44-ndal oli ümber piiratud.osalised olid mõned saksa üksused ja rõngu ning sihva omakaitse.ümbruskonna küngastel olen käinud-sealt tuleb ikka saksa laskemoona hulgim välja.tähendab-olid ikka venelased rõngas küll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist