Kui leian otsingutel inimsäilmed ...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Hukkunud sõduri säilmed jäeti kadakate alla vedelema
27. september 2008 kl 08:57

Kertu Kalmus


Saaremaal Salme koolimaja juures kaevetööde käigus kolmapäeval välja tulnud arvatavasti II maailmasõja aegsed inimese säilmed vedelesid veel eile lõuna ajal kadakapõõsaste all laiali laotatuna.

Seetõttu on kaduma läinud ehk nii mõnigi väärtuslik ese, mis oleks aidanud kontide omaniku päritolusse selgust tuua, kirjutab Oma Saar.

Kolmapäeval leitud purustatud skeletiga koos oli maapõu kaablitrassi kaevetööde käigus välja andnud ka mõned esemed. Paar täringut ning arvatavasti ka sõduri mütsimärgi. Kuna leid lihtsalt teeveerele vedelema jäeti, olid poisikesed huvitavamad esemed laiali kandnud.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa arvates oleks pidanud leiu eest hoolitsema omavalitsus kuni keegi muinsuskaitsest kohale jõuab. Kuid kohalik vallavanem Kalmer Poopuu on teist meelt.

“Kui nendel pole inimest, kes kohale tuleks, siis pole vallavanema asi neid konte valvata,” märkis Poopuu.

http://www.epl.ee/?uudised=443027
Viimati muutis MOrav, 27 Sept, 2008 18:24, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
guits
Liige
Postitusi: 53
Liitunud: 29 Jaan, 2006 13:37
Asukoht: saaremaa-järvamaa
Kontakt:

Postitus Postitas guits »

Töölised sattusid kaevamise käigus inimluudele
Autor: Ahto Jakson
Laupäev, 27. september 2008.

Salme kooli lähedal tulevase jalgrattatee kõrval maad kaevanud töömehed sattusid kolmapäeval inimluudele, mis kuuluvad tõenäoliselt II maailmasõja ajal 1944. aastal toimunud lahingutes osalenud sõduritele.

Saarte Teedevalitsuse juhataja asetäitja Toomas Magusa sõnul sattusid luudele OÜ Nattelco töölised, kes paigaldavad Tehumardi-Salme jalgrattatee äärde valgustuspostide kannusid.

“Algul leidsime ühe, kuid hiljem hakkas neid kraavi ääre pealt veel välja tulema, selgroo- ja roiete luid,” rääkis töödejuhataja Toomas Freidrich. Luude juures märkasid töömehed kahte täringusarnast eset, tääki ning mütsimärki. Kuna märk oli roostes, ei saanud selle päritolu kohapeal tuvastada. Töölised panid leitud inimluud koos esemetega ööseks kilekotti ja jätsid kohapeale.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu lükkas ümber Kanal 2 saate “Reporter” väite, nagu oleks keegi pahatahtlik esemed öösel kilekotist varastanud. “Palusin need kilekotti panna. Lastele sai selgitatud, et midagi ei tohi puutuda. Operaator viibis ise juures. Kilekott oli küll ümber kallatud, aga asjad tulid luude seast välja,” selgitas vallavanem. “Ainult need täringu moodi esemed on kadunud, ju poisikesed võtsid need kaasa ja mängisid nendega,” arvas Poopuu.

Muinsuskaitseamet peatas luude leiukohas kaevetööd. Muinsuskaitseameti vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul saabub täna Salmele Saksa Sõjahaudade Hooldeliidu koostööpartner Arnold Unt, kes paiga lahti kaevab ja kaardistab. “Seejärel selgub, mis paigaga on tegemist ja mis leitud luudega edasi teha,” ütles Peirumaa. Jalgrattatee valmimist luude avastamine esialgu ei takista. Tööga jätkatakse nii kaua kaugemal, kui on teada, mis leiukohast saab.

Arnold Unt, kes osalenud ka Tallinnas Tõnismäel sõjahaudade kaevamistöödel, pidas Salmel inimluudega ümberkäimist tõeliseks sigaduseks. “Kogu leiukoht on tuksi keeratud ja ei tea, kas üldse on võimalik tuvastada, kelle luudega on tegemist,” lausus Unt. Tema sõnul oleks tulnud luude maa seest avastamise korral kohe tööd peatada, mitte aga hakata oma uudishimu rahuldama ning luid kilekotti toppima. “Tuleb luud kokku korjata ja vaadata, kas on midagi puutumatuks jäänud ning kas leidub esemeid, mis viitaksid säilmete päritolule. Tegemist ei pruugi üldse olla sõjahauaga,” sõnas Unt. “Kui pindala piirdub selle osaga, mis seni leitud, siis väga palju tööd ei ole, aga kui midagi enamat välja tuleb, siis võib asi lükkuda edasi järgmiseks aastaks,” lisas ta. Mees peaks enda sõnul tegutsema hoopis Harjumaal Maardus ühe teise objekti kallal ja pikalt ta Saaremaal olla ei saa.


http://www.meiemaa.ee/index.php?content ... rtid=26226
soadf
Liige
Postitusi: 1194
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:15
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas soadf »

Tundub ,et kuulus tehumardi lahing , peeti odadega.Tegemist on muinasaegse kohaga. Mis on juba teist korda segi kaevatud. esimest korda vene ajal side kaabli paigaldamisega.
Kui pihta ei lase,siis vähemalt mööda lased!
soadf
Liige
Postitusi: 1194
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:15
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas soadf »

Salmelt leitud inimluud võivad olla tuhat aastat vanad

Esmaspäev, 29. september 2008

Kaevetööde käigus Salme alevikus välja tulnud inimluud ja erinevad esemed võivad esmastel hinnangutel pärineda 5. – 9. sajandist, mitte II maailmasõja ajast, nagu Tehumardi lahinguvälja läheduse tõttu algselt arvati.

“Ma ei ole küll kuulnud, et II maailmasõjas odadega sõditi,” viitas laupäeval sündmuspaigas viibinud Saksa sõjahaudade hooldeliidu koostööpartner Arnold Unt leitud esemetele. Tema sõnul on leiupaik luude ühest kohast teise tõstmisega väga segamini aetud, nii et esmapilgul on raske täpsemat selgitust anda, kuid kindlasti on tegemist arheoloogilise leiuga.

Arnold Undilt saadud info ning fotodel olnud odaotsa ja luust seibide põhjal avaldas Eesti ajaloomuuseumi teadur Mati Mandel arvamust, et tegemist on varajasest viikingiajast, 8.–9. sajandist pärineva põletamata matustega.

“See on rõõmus teade, et selline asi on avastatud, see on kahtlemata uurimist vääriv objekt,” lausus Mandel. “Tegemist on huvitava perioodiga, mil valitses väga keerukas ja põnev matmiskombestik,” rääkis arheoloog.
Nimetatud perioodi kalmed on väga haruldased, Eestis on neid seni avastatud vaid 2–3, Saaremaal teadaolevalt mitte ühtegi.

Intrigeerivaks teeb leiu ka asjaolu, et samas kohas aastaid tagasi toimunud kaevamise käigus on see matmispaik juba korra lahti kaevatud, kuid siis ei peetud vajalikuks sellest kellelegi teatada ning kõik luud ja esemed visati auku tagasi.

Sündmuskohal käinud Arnold Undil on oma arvamus ka esemetest, mida luud avastanud töömehed olid täringuteks pidanud. Kahjuks jõudis keegi nimetatud leiud endale tasku pista või minema visata ning Unt ei soostunud täpsemalt selgitama, mida need nn täringud endast tegelikult kujutasid. “Ma ei ole neid esemeid näinud, seega ei saa spekuleerida,” ütles ta.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa kinnitusel hakatakse juhtumiga tegelema täna. Salmele üritatakse kiiremas korras kohale saata arheoloogid, et välistada uudishimulike omaalgatuslikke väljakaevamisi. “Politseid me sinna valvama saata ju ei saa,” nentis Peirumaa, kelle kinnitusel peatatakse kuni väljakaevamiste lõpuni selles paigas ka Tehumardi–Salme kergliiklustee ehitus.

Salme kooli lähedal tulevase jalgrattatee kõrval maad kaevanud OÜ Nattelco töömehed sattusid inimluudele kolmapäeval. Esmalt arvati, et luud kuuluvad II maailmasõja ajal 1944. aastal toimunud lahingutes osalenud sõduritele.

Raul Vinni, Ain Lember

http://omasaar.ee/index.php?content=art ... 9358&sec=1

Vt ka

http://www.postimees.ee/?id=36759
Kui pihta ei lase,siis vähemalt mööda lased!
johnbull
Liige
Postitusi: 470
Liitunud: 07 Jaan, 2007 0:59
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas johnbull »

dna analüüsi tegemata nii õelda ei saa
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)
Kasutaja avatar
desert eagle
Liige
Postitusi: 1086
Liitunud: 02 Nov, 2005 16:56
Asukoht: tartu
Kontakt:

Postitus Postitas desert eagle »

Tüüpiline näide jälle sellest kus asjast mitte midagi jagavad tegelased hakkavad omal käel tegutsema.Tahaks ka kohe oma silmaga näha seda eset mida mütsi märgiks peeti.Siin on jälle järjekordne näide et kui ei jaga asja siis ära näpi!
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Mingisuguse mütsimärgi leidmine pinnnase pealmisest kihist ei ole ju võimatu? Sealkandis mitmete erinevate märkidega mehed ringi lipanud ja miks neist mõni ei võinud midagi just selle haua kohal maha puistata.
Pealegi oli see haud juba varem kaablipaigaldamisega korralikult segi kaevatud.
Krapp
Liige
Postitusi: 48
Liitunud: 13 Mär, 2007 15:16
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Krapp »

Pealegi oli see haud juba varem kaablipaigaldamisega korralikult segi kaevatud.
Huvitav, mis aega need eelmised kaevetööd jäävad?
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Keegi siin mainis, et esimene kord oli nõuka ajal.
sitt päev, kellele kurdad
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Mingi veneaegne kaabel seal tõesti oli.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Pilt
Pilt
No comments - nagu Euronews armastab allkirjastada väga üheselt mõistetavaid videolõike.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Ja delfis oli hää kommentaar:
siil, 29.09.2008 10:13
Ut,ut Arnold, rumal jutt kähku suhu tagasi,....olles miski Leningradi rinde kõrge asjapulk, laskis Kliment Voroshilov taguda Putilovi tehases 2000 odaotsa, et kui Lenini linnal on tõsine kusi majas, siis saata kõik linna intelligendinärakad faalanksina rünnakule, sellest ajast too odaots kellegil saksmannil trofeena kaasas (allikas M.Solonin 22. juuni )
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

See täringute jutt ei pruugi ka üldsegi vale olla - nimelt on täringud naaberaladel tuntud vähemalt 8. sajandist ja fotol nähaolevad luude otstest lõigatud poolsfäärid on mingilaadse mängu mängimise vahendid.
Seega võivad nagamannid olla ära tassinud vanimad Eesti täringud - kasiinoärikad peaksid leiutasu välja panema!
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Telefonireportaaž sündmuskohalt reaalajas - hetkel käib luude süstematiseerimine, materjali tassitakse juurde, kohalikud taibud otsivad võsast äravisatud "täringuid", imelikke luust poolsfääre on leitud juba kuraditosin! :lol: Vahva!
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Postitusi: 802
Liitunud: 29 Veebr, 2008 19:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

desert eagle kirjutas:Tüüpiline näide jälle sellest kus asjast mitte midagi jagavad tegelased hakkavad omal käel tegutsema.Tahaks ka kohe oma silmaga näha seda eset mida mütsi märgiks peeti.Siin on jälle järjekordne näide et kui ei jaga asja siis ära näpi!
Täiesti nõus! See Salmes kordasaadetud barbaarsus osutab järjekordselt sellele, miks ei saa ega tohi muinasteadlaste ülesandeid delegeerida suvalistele, ilma igasuguse erialalase ettevalmistusteta inimestele.
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist