Mis teeb IDF tugevaks? (vol 2)

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Mis teeb IDF tugevaks? (vol 2)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Teri leiab ootamatutest kohtadest - ära tõlkimist vääris minuarust üks senini tähelepanuta jäänud osa raamatust "Krõlja vozmezdia. Kratkaja istoria VVS Israelja", Zirohov, M.A, 2001. lk 393-398.

Mis teeb Iisraeli armee tugevaks?

Kui võrrelda Iisraeli rahvaarvu nende riikidega, millega ta piirneb, siis tekib huvipakkuv olukord. Iisraeli territoorium on umbes 21 000 km2 (võrdlus-Eestil 45 000-tõlkija märkus) ja elanikkond 4.5 miljonit. Egiptuse, Jordaania, Süüria ja Liibanoni territoorium on kokku 1,3 miljonit km2 ja elanikkond ca 70 miljonit. See tähendab, et Iisrael ei ole suuteline pidama suurt armeed, tal ei jätku selleks ei maad, inimesi ega raha.

Teisest küljest ei ole Iisraelil õigust kaotada ühegi sõda. Veel enam, kui sõda kellegagi algab, on IDF kohustatud mitte lubama vaenlast oma riiki. Ta peab olema suuteline kiiresti purustama iga vaenlase, tehes seda põhiliselt vaenlase territooriumil.

Kuidas lahendada selline vasturääkivus? Asi on lahedatud sedasi, et IDF sõdib palju paremini kui mistahes vastane. Iisraeli kaitsedoktriin vastab Suvorovi ütlemisele "Sõdige oskusega, mitte arvukusega!". Et IDF tuleb toime suvalise potentsiaalse agressoriga, on raske nimetada ühte põhjust. Seepärast nimetagem peamised IDF lahinguvõimsuse põhjused:

1. Eelkõige-võitlusmoraal. Sõdurid ja ohvitserid teavad suurepäraselt, et nad ei võitle mitte mingi abstraktse idee, vaid enda omaksete elu ja heaolu pärast. Siit tuleneb nende püsivus ja vaprus.

2. Kõrge haridus- ja kultuuritase armees, mis kombineerituna kõrge distsipliiniga lubab efektiivselt kasutada kuitahes keerukat relvastust, mida ei suuda ükski araabia riik regioonis.

3. IDF ületab kaugelt araabia armeesid raadioelektroonika, arvutite, raadioside, UAV-de ja muude vägede juhtimiseks vajalikel aladel, samuti elektroonikasõja alal. Ülekaal luures, sides ja juhtimises kindlustab "kvaliteedivõidu" kaasaegses sõjas.

4. IDF on erakordselt mobiilne tehnikaarmee. Tema varustatus soomustehnika, veoautode, maasturite ja kopteritega edestab mistahes maailma armeed. Kui näiteks Itaalia armees on ühe tanki kohta 270 sõdurit, Türgi armees 158 sõdurit, siis IDF-s on üks tank 50 sõduri kohta. 2/3 IDF-st moodustavad tanki-, õhudessant- ja motoriseeritud jalaväe diviisid ja brigaadid - väeosad, mille mobiilsus on väga kõrge.

5. Sõjalennukite ja kopterite park on väga suur - arvukuselt ollakse 4. kohal maailmas, USA, Venemaa ja Hiina järel. Näiteks IAF on arvukuselt Itaalia õhujõududest kolm korda suurem. Koos suurearvulise hästi väljaõpetatud lendurite reserviga võimaldab see anda massilisi õhulööke ja lühikese aja jooksul saavutada täielik ülekaal õhus. Ülekaal õhus on kaasaegse eduka sõja vältimatu eeldus.

6. IDF tulejõud on tohutu. IDF on alati teinud panuse uutele ja uusimatele relvasüsteemidele. Oluline on märkida, et oluline osa relvastusest viimase 15-20 aasta jooksul on toodetud Iisraelis ja loodud oma konstrukturite poolt. Näiteks UZI, Galil, hävituslennukid Kfir, tankid Merkava jne. USA päritolu hävituspommitajad F-16 ja F-15 on maailma paremikku kuuluvad suure tegevusraadiusega lennukid.

7. Viimase asjana, mis tähtuselt võiks olla esimene - eesrindlik strateegia ja taktika. Selle peamised iseärasused: sõjategevuse ründav iseloom, kiire vägede ümberpaiknemine,, maksimaalne keskendumine peasuunal, lennuväe kontsentreeritud ja koordineeritud kasutamine vastase maavägede vastu, sõjategevuse viimine vastase territooriumile -kaugemale oma territooriumist.


jätkub vist homme.....
Viimati muutis Kapten Trumm, 26 Mär, 2009 20:21, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Kapten, ega seal pole mainitud, kuskohast see olematu pindala ja rahvaarvuga riik võtab raha sellise armee ülesehituseks ja ülevalpidamiseks? Riik, millel puuduvad maavarad, mis ei tooda praktiliselt mitte midagi(peale sõjandusliku kraami muidugi). Sõjatööstus toob muidugi kõvasti sisse, samas nõuab selle käivitamine SUURI rahasid. Nagu ma aru saan, siis lgp. Kapten tahab seda armeed meile eeskujuks tuua, mille juures mina teda oma rumalate küsimustega eksitan. Kahjuks olen sunnitud seda tegema, sest minu peakest vaevavad need küsimused+1 aspekt, kui Eesti suudaks luua sellise armee, siis kuulutatakse meid terve maailma natsionalistlikuks hädaohuks(mida Iisraeli puhul kindlasti mitte ei teha). Mina näen selliseid pisiprobleeme selle ilusa näite ülekandmisel Eesti oludesse.
sitt päev, kellele kurdad
Kasutajanimi
Liige
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Juul, 2007 2:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kasutajanimi »

lisaks et iisraeli elanikkonna suuruseks on ~7.3 miljonit inimest nüüdseks

mis majandusse puutub, siis ehk wikipedia aitab siin esialgu hädast välja: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel
paistab et nad toodavad, ja mitte just vähe.

sõjalised kulutused on ~9% GDP-st, ehk 15 miljardit USD. sinna läheb ilmselt lisaks ka USA abi, mis näiteks 2005. aastal oli 2.6 miljardit USD. egiptus sai näiteks 1.84 miljardit ja ülejäänud (pakistan jt.) olid allamiljardimehed. samas Iraak sai 2004. aastal 18 miljardit.
Kahjuks olen sunnitud seda tegema, sest minu peakest vaevavad need küsimused+1 aspekt, kui Eesti suudaks luua sellise armee, siis kuulutatakse meid terve maailma natsionalistlikuks hädaohuks(mida Iisraeli puhul kindlasti mitte ei teha). Mina näen selliseid pisiprobleeme selle ilusa näite ülekandmisel Eesti oludesse.
ilmselt see terve ülejäänud maailm seda teeb, kui nad peaks kõik pravdat lugema.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

jackpuuk kirjutas:Kapten, ega seal pole mainitud, kuskohast see olematu pindala ja rahvaarvuga riik võtab raha sellise armee ülesehituseks ja ülevalpidamiseks? Riik, millel puuduvad maavarad, mis ei tooda praktiliselt mitte midagi(peale sõjandusliku kraami muidugi). Sõjatööstus toob muidugi kõvasti sisse, samas nõuab selle käivitamine SUURI rahasid. Nagu ma aru saan, siis lgp. Kapten tahab seda armeed meile eeskujuks tuua, mille juures mina teda oma rumalate küsimustega eksitan. Kahjuks olen sunnitud seda tegema, sest minu peakest vaevavad need küsimused+1 aspekt, kui Eesti suudaks luua sellise armee, siis kuulutatakse meid terve maailma natsionalistlikuks hädaohuks(mida Iisraeli puhul kindlasti mitte ei teha). Mina näen selliseid pisiprobleeme selle ilusa näite ülekandmisel Eesti oludesse.
Kirjutada, et Iisrael ei tooda peale sõjatööstuse seadmete mitte midagi on oma teadmatuse halastamatu demonstreerimine. Juudid teevad väga kõrgel tasemel elektroonikat ja paljusid muid asju. Laiatarbesse need otse ei jõua, kuid kaude on juutide kraami kasutanud näiteks ka väga paljud Eesti kodanikudki ilma, et nad seda teaksid.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Ega jah Iisraeli olukorra Eestisse ülekandmine ei lähe mitte. Iisrael sõdis iseseisvumi saavutamise hetkest alates naabritega ja oli 20 aastat pärast iseseisvumist regiooni arvestatav sõjaline jõud. Seda ilma jänkide abita. Viimased hakkasid juute toetama alles pärast 69ndat aastat. Meie oleme elanud naabritega rahus ja üksmeeles, meie areng peaks olema veel suurem.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Seda elektroonika värki tean isegi, aga ma ei räägi pisinüanssidest, lihtsalt kuidagi ebaproportsionaalselt suured on kulutused relvastusele võrreldes rahvaarvuga ja majandusega. Ja minu poolt välja toodud teine aspekt, kuidas härrased seda kommenteeriksid, mul oleks väga tore kuulda, kui keegi minu vaatenurga kummutaks.
sitt päev, kellele kurdad
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Aga kuidas on juudiorganisatsioonide eraannetustega ja kuivõrd need kuskil kajastuvad? Ameerikast peaks ka seda teed pidi tulema tublisti (ja varem mujalt). Pankurid annetavad, et võiksid ilma südametunnistusepiinadeta Manhattanil istuda, samal ajal kui suguvennad kuskil araablastega jahmerdama peavad. Eestil oleks ka teine minek, kui pool maailma oleks murumütsiga pankureid täis.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Kilo Tango kirjutas: Kirjutada, et Iisrael ei tooda peale sõjatööstuse seadmete mitte midagi on oma teadmatuse halastamatu demonstreerimine. Juudid teevad väga kõrgel tasemel elektroonikat ja paljusid muid asju. Laiatarbesse need otse ei jõua, kuid kaude on juutide kraami kasutanud näiteks ka väga paljud Eesti kodanikudki ilma, et nad seda teaksid.
Kusjuures kohati jõuvad päris tuntavalt. Intel'i Israel'i osakond on mitmeid protsessori versioone nii Pentium 4, Centrino kui ka Core 2 Duo'dest disaininud (viimasel minuteada isegi arhidektuuri).

Infot selle kohta on näiteks siin:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 60,00.html
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

No milleks on vaja igale poole sisse tuua annetusi, pankureid ja krt teab mida veel. Vandenõuteooriad on põnev ja lihtsalt loetav materjal kuid 100% seda tõe pähe võtta on ka imelik.
Ülalpool toodud lingil on juudiriigi majanduslikud näitajad kenasti kirjas. Kui sõjalised kulutused on enamuse riigi eksisteerimise ajast kuni siiani olnud ca 10% GDP -st siis ca 60 aasta vältel õnnestub sõjavägi üles ehitada ka ilma annetusteta.
Tsiteerides Madis22:"Iisrael sõdis iseseisvumi saavutamise hetkest alates naabritega ja oli 20 aastat pärast iseseisvumist regiooni arvestatav sõjaline jõud. Seda ilma jänkide abita. Viimased hakkasid juute toetama alles pärast 69ndat aastat.".
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Jaanus2 kirjutas:Aga kuidas on juudiorganisatsioonide eraannetustega ja kuivõrd need kuskil kajastuvad? Ameerikast peaks ka seda teed pidi tulema tublisti (ja varem mujalt). Pankurid annetavad, et võiksid ilma südametunnistusepiinadeta Manhattanil istuda, samal ajal kui suguvennad kuskil araablastega jahmerdama peavad. Eestil oleks ka teine minek, kui pool maailma oleks murumütsiga pankureid täis.
Mitte ainult see. Siinsamas foorumiski on link üsna huvitavale kirjutisele (antud professorite isiklik vaade, mitte Harvardy enda):

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=16541

See on üks vähesesid mõistlikke artikleid sel teemal, mis suudab seletada olukorda USAs üsna adekvaatselt, pakatumata konspiratsiooniteooriatest ja sionistlikest maailmavallutusplaanidest.

Ühesõnaga. Israeli-meelsete lobi ja annetustöö on ikka väga väga kõva USA kongressis, kõvem kui mistahes muu sarnase eesmärgiga jõu oma. Vastasel juhul ei saaks nad ilmaski sellist vankumatut toetust USAst, mis kohati läheb absurdini välja.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Mutionu, proovi uuesti asjale peaga läheneda, 20 aastat sõditi, sõdimise ajal kannatab ka majandus alati, proovi palun ikkagi tõlkida millega ehitati üles sõjatööstus ja armee, seda eriti pideva sõdimise tingimustes. Ka pole keegi veel avaldanud arvamust minu poolt toodud teise küsimuse puhul. Ma ei teagi, kas see arutlus siin läheb teemast mööda või mitte, sest Kapteni postituse täpsem eesmärk on mulle teadmata.
sitt päev, kellele kurdad
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nii mõnelegi Madissoni teaduslike uurimiste kütkes olijatele oleks isegi wiki allikad väga valgustav lugemine. :lol:

Ma arvan, et ka ilma USA abita oleks nad ikkagi sõjaliselt tegijad. Võib-olla natuke vähemal määral, aga väide, et ilma USA abita poleks neil armeed, on rumal jutt.

Nt IAF arengus on eriti huvipakkuv periood alates iseseisvumisest kuni Suessi sõjani 1956. Mööda maailma liikusid ringi relvaostutiimid ja kõik, mis vähegi huvi pakkus, osteti ära - nt lennukeid on ostetud isegi Tsehhoslovakkiast. B-17 pommitajad, Spitfired, DC-3'd, kõik läks käiku.

1948 oli neil ju natuke inglastest maha jäänud kergerelvastust.

60ndate lõpuks suudeti juba ise ehitada hävituslennukeid (Iisraelis ehitatud Mirage - Nesher) ja võib arvata, et kui USA poleks lennukeid andnud, siis oleks ka järgmised lennukid ise valmis ehitatud. Mossad oleks kuskilt tehnilise dokumentatsiooni sisse vehkinud ja ikka oleks tehtud.

Praegu kasutuses olevad F-16I Sufa hävitajad koosnevad rohkem Iisraeli enda avioonikast kui USA omast. Peatatud projektist nimega Lavi nägid ameeriklased tõsist konkurenti enda lennukitööstusele.
http://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Lavi
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Juutide käes lihtsalt on ebaproportsionaalselt palju maailma rahandusest ja selle kaudu mõjust. Juudid lihtsalt on nii tublid, mul pole nende vastu midagi. Rikkad juudid on Palestiinas elavaid suguvendi toetanud ka enne Iisraeli riigi tekkimist juba. Ise sinna kolida kunagi ei kavatse, aga toetavad. Araablaste häda oli see, et neil ei olnud juutide tegelikust mõjuvõimust õiget aimu, muidu oleksid nad kohe Iisraeli esimese piirivariandiga nõustunud ja ei oleks hakanud vaenu kiskuma. Praeguste piiridega võrreldes oli esialgne plaan ikka ülisoodne. Esialgsed juudiasulate maad ostsid ka üles Euroopa pankurid ja siis tegid vaesed väljarändajad Venemaalt seal kommuunid, mitte ei klappinud ise raha kokku. Iisrael toodab ise hulga kallist kraami - näit. lihvimata teemantid sisse, lihvitud välja - aga neid sisendeid majandusse saabub ikka ka mujalt pidevalt. Ainult omaenda sisemaise võimekuse arvel nad ikka kõike seda saavutanud ei ole. Lisaks toetus, mida otse rahasse arvestada on raske. Unikaalne rahvas, unikaalne riik.
Viimati muutis Jaanus2, 25 Mär, 2009 15:41, muudetud 1 kord kokku.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Ma pole mingite uurimuste küüsis, kas ma sain Teist Kapten õieti aru, et toote selle näiteks, kuidas Eesti relvajõud peaksid arenema? Sel juhul paluks vastust minu poolt tõstatatud küsimustele Teie poolt.
sitt päev, kellele kurdad
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

jackpuuk kirjutas:Mutionu, proovi uuesti asjale peaga läheneda, 20 aastat sõditi, sõdimise ajal kannatab ka majandus alati, proovi palun ikkagi tõlkida millega ehitati üles sõjatööstus ja armee, seda eriti pideva sõdimise tingimustes. Ka pole keegi veel avaldanud arvamust minu poolt toodud teise küsimuse puhul. Ma ei teagi, kas see arutlus siin läheb teemast mööda või mitte, sest Kapteni postituse täpsem eesmärk on mulle teadmata.
Sa võiks tegelikult selle wikipedia jutu "economy of israel" läbi lugeda, seal on enamik küsimusi vastatud.

Kui sa neid sõdasid vaatad, siis IDF on alati suutnud need lahendada väga kiiresti ja vältides omamaiseid sõjapurustusi. Nt 1967. a sõja käigus löödi kolme araabia riigi armeed kasti kuue päevaga. 1973. a sõjaga läks vähe kauem, kaks armeed kasti 20 päevaga.

Nende strateegia pole nagu Eestil, et peame viivituslahingut ja kogu riik on maatasa. Neil on piisavalt võimas armee, mis suudab loetud päevadega kasti lüüa ka mitu armeed korraga. See võimas armee on aga rahuajal väljaõppekeskus ja tehnika laoplats, ei mingit "kõrgtehnoloogilist tuleviku profiarmeed".

Kogu asja esmane alus on ülikõva majandus, kuid samal ajal pole seda liigselt kulutatud elu mõnusaks tegemiseks (SKP per kapita kohta on palju rikkamaid riike).

Müüt, et Iisrael elab USA armust, on siin ammu ümber lükatud. USA rahaline abi on viimase dollarini teada ja riigieelarvest moodustab see tühise osa. Ma arvan, et ka "manhattani juudi pankurite" müütilised miljardiobrokid on samasugune rumal müüt. Neid kindlasti on, kuid need pole määravad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist