Üks huvitav lendur

Vormid, auastmed, auastme- ja erialatunnused. Ja kõike muud, mis ühe "laigulise" või "mitte-laigulise" pealt leida võib.
Vasta
tossom
Liige
Postitusi: 956
Liitunud: 21 Mär, 2005 15:20
Kontakt:

Üks huvitav lendur

Postitus Postitas tossom »

Tere,

leidsin ühest Ukraina foorumist sellise pildi, mis müüdi maha üüüüüratu raha eest. Üllatuseks avastasin, et taga kirjad puha eesti keeles. Panen pildid ka siia, jääb eesti foorumisse lennundusvärgist huvitatuile jälg maha. Loodan, et pildi endine ja uus omanik ei pahanda.

Kes pildil on muidu? Kange sell tundub olevat...

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
Kasutaja avatar
LoCo
Liige
Postitusi: 552
Liitunud: 19 Nov, 2005 20:03
Asukoht: Lindanise
Kontakt:

Postitus Postitas LoCo »

Seda pilti nägin ma ühes Tallinna antiigis.
tossom
Liige
Postitusi: 956
Liitunud: 21 Mär, 2005 15:20
Kontakt:

Postitus Postitas tossom »

Tere,

njah, ilmselt on se siis eestist välja müüdud...
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Postitusi: 926
Liitunud: 16 Dets, 2003 19:25
Kontakt:

Postitus Postitas nublu »

Fotol on lendurvaatleja Jaan Schultz. Pühendatud on see aga teisele Vabadussõja aegsele lendurvaatlejale Jakob Tillole. Kes polnud ka papist poiss ning vapruse eest lipnikuks ülendatud, 3 Georgi risti. Mõlemid õppisid 1917. a. Sevastoopoli lennukoolis, kuid see jäi neil kooli sulgemise tõttu lõpetamata. Mis ei takistanud neil Vabadussõja ajal lendurvaatlejaina tegutsemast. Tillo arvele jäi vist 6 või 8 lahinglendu, nende seas ka Eesti lennuväe esimesed. Schultzi arvele üle 20.

Käisin minagi seda fotopakki seal antiigiäris vaatamas, aga ei saanud kaubale. Seal oli mingi paarkümmend fotot, mis pärit ilmselt Tillo albumist, ja siis veel 2x rohkem mingeid muid fotosi, milledel polnud Tilloga mingit pistmist. Mina valisin sellise "kõik või mittemidagi" pakkumise puhul "mittemidagi" :wink:
kui sul on vanu lennundusega seotud pilte, dokumente või muud huvitavat - võta ühendust...
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Re: Üks huvitav lendur

Postitus Postitas mart69x »

tossom kirjutas:Tere,

leidsin ühest Ukraina foorumist sellise pildi, mis müüdi maha üüüüüratu raha eest.
Mis summa siis see üüratu oli?
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas just plain mean »

Kui ma nüüd oma teooriaga täiesti alt ei lähe, siis on fotol näha 1918 lõpus varustusvalitsuse ülema käsuga kehtestatud Eesti rahvaväe auastmetunnused, mis seniteadaolevalt ei tulnudki käibele (sama käsk sätestas ka viisnurkse mütsimärgi). Pildil seega hõbedasi rahvusdiviisi õlakuid kandev alamleitnant
Kasutaja avatar
Ben
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 15 Mär, 2004 12:15
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Ben »

sinu teooriat arendades:
pead vist silmas sõjaministri ringkirja nr 42 26.11.1918.
ltn E.Valdin kirjutas oma 1939 novembris koostatud töös "Eesti sõjaväe vormiriide areng Vabadussõja kestel" nii:
Esimene katse organiseeritavas sõjaväes (rahvaväes) auastmestikus ja välistes vormitunnustes korda luua tehti 26.novembril 1918.a Sõjaministri poolt ringkirjaga nr. 42. ( 6 p 59-3).Ringkirja sisu oli "viibimata täitmiseks" järgmine:
"Kõik eesti ohvitserid peavad tingimata vormi riietes käima. Kuni lõpuliku uue vormiriide värvi väljatöötamiseni peab kandma endist vene sõjaväe uniformi, milles on aga allnimetatud muutus: Ohvitseride pagunid peavad olema valged hõbekarva; jalaväes teenivatel sinise kandiga ja vahejoonega, ratsaväes - valge kandiga ja musta vahejoonega, suurtükiväes - musta kandiga ja punase vahejoonega, inseneriväes - musta kandiga ja sinise vahejoonega, keskstaabis ja valitsustes valge kandiga ja lilla vahejoonega.
Pagunite peal peavad kantud saama Eestimaa vapid vene tärnikeste (hõbedased viisnurksed.E.V.) asemel (Neid vappisid ei tulnud edaspidigi.E.V.)
Kuni vormi nööpide valmistamiseni, mis ka Eestimaa vappides saavad olema, võib kanda valgeid metall nööpisid (Neid nööpe ei tulnud edaspidigi. Esinesid peamiselt luust või nahast pressitud nööbid.E.V.)
Mis mütsi tärnidesse (kokardesse) ja paguni vappidesse puudub, siis saavad need ohvitseridele Kiiveri graveerimise ärist Tallinnas väljaantud, raha eest 4.XII. hakates, aga soldatitel nende ülemuse poolt tasuta. Peale seda on kõik sõjaväelased kohustatud kandma mundri ja sineli käikse peal - ohvitserid käikse hakatuses Eesti kolmevärvilist shevroni moelist märki, ja soldatid - käikse keskel, pealpool küünarnukki, selelsama värvilist ruutu.
Shevroni külgede pikkus on kolm tolli ja ruudu pikkus kaks tolli."

aga kaks lehekülge hiljem:
"21. detsembril käskis peastaabiülem kuni uue vormi väljatöötamiseni sõjaväelastel kanda oma väeosast välja antud pagunisi ehk endisi vene pagunisi. Selle korralduse täiendamiseks kästi 23. dets.s.a. ohvitsere paguneil kanda Eesti täpisid, millised need aga olid see ei ole selge."(W.W.63 - 41.46.)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist