Postitatud: 04 Veeb, 2010 3:32 Teema: Põgenenud vangid metsavendade käes
Vana lugu aga ...
1945 aasta suvel põgenes kolm sakslast Järvakandi vangilaagrist. Põgenemisel sai üks surma aga kaks pääses. Mõne aja pärast kohtusid metsavendadega. Need võtsid vangid enda juurde umbes kaheks kuuks, kuni mehed kosusid. Siis andsid vangid üle Käru metsavendadele. Mõlemad said kaasa vindi, umbes 10 padrunit ja kaks granaati. Mehed tahtsid jõuda Valka, sest tegelikult oli üks neist hoopis lätlane, kes end sakslaseks oli valetanud. Metsavendade abiga kavatsesid nad niiviisi koju jõuda. Sakslase nimi oli Schmit (kirjapilti tegelikult ei tea) ja eesnimi algas K tähega. Lätlase nimi oli Rekis.
Huvitav kas nende meeste käekäigust on ka midagi kuulda olnud?
Postitatud: 04 Veeb, 2010 3:39 Teema:
Eks ole - võid ka küsida venelase Ivan Ivanovi ja eestlase Jaan Tamme kohta
Kahte raamatut olen lugenud, mis endiste saksa sõjavangide poolt kirjutatud - üks oli küll väega fantaasiaküllane ilukirjandus, aga siiski juured Virumaal. Kes pealkirju mäletab? _________________ Arnoldus, frater milicie, ibidem nocte et die laborans, tandem lapide proiectus in martyrum consorcium transmigravit. Qui erat vir valde religiosus et semper orans, et quod oravit, hoc, sicut speramus, invenit.
No nimede iroonilisusest saan ka mina aru, kuid sellised nimed nad andsid. Lihtsalt huvitav, kaugele nende rännak viis. Või jäid nad ikka paigale ja elasid uue arreteerimiseni mõnes "Tuultepesas" Festfaldina
Postitatud: 04 Veeb, 2010 4:14 Teema:
No kui aru saad, siis mis küsid nime järgi "Sepp"? Kulla mees, neid seppasid on terve maailm täis!!! Eristada saab sünni- ja surmaaja, sünnikoha, vanemate eesnimede jms, järgi. Schmit _________________ Arnoldus, frater milicie, ibidem nocte et die laborans, tandem lapide proiectus in martyrum consorcium transmigravit. Qui erat vir valde religiosus et semper orans, et quod oravit, hoc, sicut speramus, invenit.
Kahte raamatut olen lugenud, mis endiste saksa sõjavangide poolt kirjutatud - üks oli küll väega fantaasiaküllane ilukirjandus, aga siiski juured Virumaal. Kes pealkirju mäletab?
M. Lükens - Põgenemine Rakvere sõjavangilaagrist
H. Behr - Hundina Virumaa metsades
Eks ole - võid ka küsida venelase Ivan Ivanovi ja eestlase Jaan Tamme kohta
Kahte raamatut olen lugenud, mis endiste saksa sõjavangide poolt kirjutatud - üks oli küll väega fantaasiaküllane ilukirjandus, aga siiski juured Virumaal. Kes pealkirju mäletab?
Mõtled Aare Biini "Peegelleitnante"? Kui jah, siis tõepõhi on sel lool päris tugev all. Peategelase prototüüp (pool)varjas end ka minu vanaema vanemate talus.
Postitatud: 05 Veeb, 2010 2:44 Teema:
Mõtlesin Shiimu nimetatuid, peegelleitnantidega pole kursis(veel ) _________________ Arnoldus, frater milicie, ibidem nocte et die laborans, tandem lapide proiectus in martyrum consorcium transmigravit. Qui erat vir valde religiosus et semper orans, et quod oravit, hoc, sicut speramus, invenit.
Tallinna sõjavangilaagrist põgenenu kirjutas sellise raamatu:
"Metsa vangis" (Heinrich Keim)
Tsiteerin::
Lugu sakslasest ,kes põgenes Tallinna sõjavangilaagrist lootuses kodumaale jõuda. Algas hoopis 9 aastat kestnud ohtlik metsavennaelu vaheldumisi Lätis ja Eestis, millele järgnes veel mitu aastat võitlust bürokraatiaga.