Teooria Afganistanist või mida iganes

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9144
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Mis Afganistaani puutub, siis minu meelest on siin viimase poole aasta jooksul üsna tugev muudatus toimunud. Kui varemalt tundus, et Taliban on lähedal olukorra kontrollimisele, siis praegu tundub, et asjad liiguvad kiiresti talibani kaduviku suunas. Suur osa põhjusest on siinkohal ilmselt paljude sõjapealike ja Puštu hõimude poolevahetuses. Suur osa aga ka ilmselt mingis propagandatöös, mida on tehtud koos kohalikega, millest eriti ei räägida ja mis ilmselt meinstriim ajakirjandusele nähtav ei ole. Ehk teisisõnu - seesama infosõda.

Mind huvitab pigem see, et kujutame nüüd korraks ette ennast aastasse 2012. Taliban on marginaliseerunud. Afganistaan (ehkki siiski veel tilguti otsas) hakkab tasapisi muutuma toimivaks riigiks. Kui kaua suudetakse ära hoida reradikaliseerumist. Ehk siis teisisõnu - mis on see spetsiifiline põhjus, mis hoiab Afganistaani puhul ära Pakistani sündroomi tekke (riigi struktuuride kaudu poputatakse ühe käega mingeid äärmuslasi, et siis välissurve kasvades neid teise käega ahistama hakata). Sest mulle isiklikult tundub, et võimude tasakaal saab olema loodud väga haprale pinnale, mille moodustab terve hulk isikuid, kellel on selge veendumus, et keskvõim ei hakka neile dikteerima, kuidas nemad oma oopiumiäri ajama peavad. Aga esialgu nad toetavad keskvõimu, sest Taliban on tuludele kahjulik (sõda "turul ja tehases" ei meeldi ühelegi ärile. Peaaegu).
Kasutaja avatar
Felix
Liige
Postitusi: 143
Liitunud: 06 Apr, 2005 22:06
Kontakt:

Postitus Postitas Felix »

Talibani jaoks on kindlasti tegu eduka aastaga, juba esimese kahe kuuga on 101 meest kasti taotud. Tundub , et sellel aastal ületatakse 2009. aasta partimadki tulemused, reaalne koalitsioonivägede kaotuste arv saab aasta lõpuks kindlasti olema juba ligemale 800 või üle selle. Nii, et olukorra stabiliseerumine on juba selgelt märgatav... :lol:

Võrreldes 2009. aasta jaanuariga on hukkunute arvu kasv +80%
Võrreldes 2009. aasta veebruariga on hukkunute arvu kasv +134%
Võrreldes 2009. aasta märtsiga on hukkunute arvu kasv +40%
Võrreldes 2009. aasta aprilliga on hukkunute arvu kasv +145%
Võrreldes 2009. aasta maiga on hukkunute arvu kasv +90%
Võrreldes 2009. aasta juuniga on hukkunute arvu kasv +169%

Huvitav on veel märkida, et 2010. aasta jaanuari ja veebruari hukkunute arvu on vähendatud 101-lt 96-le.

2010. aasta jaanuari hukkunute arvu on vähendatud 2 hukkunu võrra, algselt oli 45, nüüd on 43.

2010. aasata veebruari hukkunute arvu on vähendatud 3 hukkunu võrra, algselt oli 56, nüüd on 53.

2009. aasta veebruari hukkunute arvu on suurendatud 1 hukkunu võrra, algselt oli 24, nüüd on 25.

http://icasualties.org/OEF/index.aspx
Viimati muutis Felix, 01 Juul, 2010 14:46, muudetud 5 korda kokku.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4870
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Felix kirjutas:Talibani jaoks on kindlasti tegu eduka aastaga, juba esimese kahe kuuga on 91 meest kasti taotud. Tundub , et sellel aastal ületatakse 2009. aasta partimadki tulemused, reaalne koalitsioonivägede kaotuste arv saab aasta lõpuks kindlasti olema juba ligemale 600 või üle selle. Nii, et olukorra stabiliseerumine on juba selgelt märgatav... :lol:

Võrreldes 2009. aasta jaanuariga on hukkunute arvu kasv 80%
Võrreldes 2009. aasta veebruariga on hukkunute arvu kasv ~92%

http://icasualties.org/OEF/index.aspx
http://icasualties.org/Iraq/index.aspx

Juhiks tähelepanu kaotustele Iraagis 2007 esimesel poolel. Ometi olid kohapealsed sõdurid enamasti meelel, et olukord oli paranemas (näiteks seetõttu et infot al-qaeda ja mässuliste kohta hakkas tiksuma ka sunniitidelt, mistõttu saadi neid kõvasti rohkem kätte kui varem ja palju muud). Eks näis mis saab operatsiooni kaotustest, kui hakatakse tegelema alade ülesseehitamise mitte ründamisega.

Samas Afghanistani juhtkonnal ja politseil on korruptsiooniga probleeme ikka astme jagu rohkem kui Pakistanis. Ka see võib oluliseks probleemiks osutuda rahva toetuse saamisel.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3835
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Ei maksa kogu seda "edu" nüüd Talibani arvele ka kirjutada. Taliban on pigem midagi müütilist - mõned Pakistanist pärit veidi islamit tudeerinud sellid, kellele Afganistani kohalikud raha eest "teenust" osutavad. Alltöövõtjad on kirjaoskamatud, ei tea sellest , mis koraanis kirjas on ööd ega mütsi, töötavad sellele, kes rohkem maksab. Ma usun ka, et Afganistani praegune režiim võib jääda püsima seal, kuhu ta on kohale aidatud. Teine asi, kas selline Afganistan on palju parem - moone kasvatavad endiselt (ei ole lihtsalt midagi sama tulusat) ja islamiseadused kehtivad ka edaspidi, mitte nii karmilt ainult võibolla - nii on lihtsalt rahva traditsioonidega kooskõlas. Mingeid Osama jüngreid küll enam välja ei õpetata, niipalju on parem.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9144
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

See moonikasvatus ei pidavatki seal enam nii tulus äri olema (valitsuse kontrollitud aladel) järgnevatel põhjustel:
1. ISAF toetab põllumehi teravilja kasvatamisel
2. Teraviljal oli vahepeal kõrgkonjunktuuri aeg (hetkel vist mitte)
3. Moonikasvatus on seotud riskidega kogu saagist ilma jääda
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist