Sakslased Saaremaal 1944

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Postitusi: 852
Liitunud: 05 Nov, 2005 21:47
Asukoht: Rakvere, Kondivalu
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

http://www.postimees.ee/101004/esileht/ ... quote]Siis kulus neile marjaks ära ameeriklastelt sõjasaagiks saadud tankett, et sõidukid ja sõjamoon august läbi tirida[/quote]
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Roco
Liige
Postitusi: 195
Liitunud: 06 Mär, 2005 15:26
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Roco »

ei tea kui palju tanke venelased saaremaal kaotasid?
von manstein
Liige
Postitusi: 1403
Liitunud: 25 Mär, 2008 13:16
Asukoht: saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

Ei tea kuidas 44a. vankadel logistika korraldatud oli, et rasketehnikat saartele vedada, aga41a. tuli terve eesti, kaasa arvatud saared vallutada kahe jalaväediviisi abil. Ühtegi tanki abiks ei kaasatud põhjusel, et põhisuund kulges lõunast läbi Pihkva Leningradi poole. Oktoobriks olid enamus masinaid kaasatud operatsiooni "taifuun" läbiviimisele. Lenska jäigi vallutamata.
represseritu
Liige
Postitusi: 198
Liitunud: 24 Veebr, 2005 18:27
Asukoht: Metsakooli tee9, Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas represseritu »

Huvitav kuidas sattus Saaremaale ameeriklastelt sõjasaagiks saadud
tankett? USA armee relvastuses tankette ei olnud ja neid USA-s ka ei toodetud. Tegu võis olla väiksemat tüüpi soomustransportööriga, mis langes sõjasaagiks Aafrikas või Läänerindel. Seega pidi see saksa väeosa
enne Saaremaad võitlema kas Afrikas või Läänerindel. Tõenäosem on selle soomuki sõjasaagiks saamine Nõukogüde rindel. Venelased said
Lend- Leasiga USA-st hea hulgqa soomustransportööre, nii suuremat kui
ka väiksemat tüüp.i
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

laar&saaremaa

Postitus Postitas istorik »

Peale M.Laari Saaremaa teemalise uue raamatu lugemist mõtlesin siia natuke uut infot postitada. Nimelt tellis mu sõber Eesti Ajaloomuseumist hulga eestlaste fotosid Punaaarmeest ja mõned neist haakuvad ka Saaremaa teema ja selle uue raamatuga.
Laar kirjutab lk.131, et Saksa 23.diviisil oli Saaremaal kasutada mõned 1940.a. toodetud Prantsuse soomusmasinad. Lk.183 mainib ta poolroomiksõidukeid Sd.Kfz.10/4 ja nii lk.131, 183 ja 186 käib jutt sakslaste trofeetankist- USA kergetankist M3.
Julgen väita, et need eelpoolnimetatud sõjamasinad on ka Ajaloomuuseumi fotodel kõik olemas. Ma ei ole küll sõjatehnikaga väga kursis kuid võttes appi M.Õuna raamatu “Wehrmachti tankid” siis vähemalt trofeetankist M3 (ja ilmselt samadest fotodest) on seal lk.83 ka juttu, tanki M3 joonised lk.89. Fotodel on näha, et sakslased on sellele “jänkile” peale võõbanud topelt ristid ja nr.244.
Kui keegi teab Laskurkorpuse veterani H.Mikkinit siis võib temalt, või tema sugulastelt uurida, et mis huvitava saksa sõjamasina (ilmselt miski trofee?)taustal ta koos sõpradega poseerib Salme külas novembris 1944.a.? Masinale jällegi peale võõbatud 2 saksa risti.
NB! Kuna lepingus on kirjas, et neid fotosid ei tohi avaldada internetis siis siia neid minu vahendusel ka ei teki. Pädevamale Saaremaa lahingute uurijale võiks see teema ehk jätkuvalt huvi pakkuda?
Kasutaja avatar
kloss
Liige
Postitusi: 352
Liitunud: 31 Mai, 2004 19:51
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas kloss »

Kasutajal Asjaajaja on arhiivist saadud hulk fotosid Tehumardi lahingust ja ta ise on põhjalikult fotode analüüsi teinud. Ehk ta satub seda teemat lugema ja kommenteerib. Niipalju, kui mina neid pilte mäletan, siis oli seal kindlasti trofeetank M3, saksa enda poolroomik(või oli neid mitu) ja mingi roomikut peal kahur(niipalju, kui mäletan, siis m ingi vene ja prantsuse segu aga mis pidi, ei tea).
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

saaremaa

Postitus Postitas istorik »

Siis jutt samadest fotodest. Tuleks kaaskasutajat asjaajaja aktiviseerida ...
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas metssiga »

Filmiarhiivis ka venelaste kroonikafilm Saaremaa dessandist, mis muidugi puhtalt oma poole peal tehtud, kuid seal pikalt näha uhkelt vurav USA tank M3. Mina ikka mõtlesin, et see Punaarmee lend-leasega saadud masin, aga, jah huvitav lugu
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
asjaajaja
Liige
Postitusi: 799
Liitunud: 07 Dets, 2004 16:03
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

Sain siis lõpuks aega arvuti juurde istuda...
Ka minu käes oli ports ajaloomuuseumist pärit fotosid - need, mis väidetavalt Tehumardi lahinguga seotud. Osa neist siis nähtavasti samad, mis kaasfoorumlane istorik oma postituses mainis.
Fotodel olevad masinad määratlesin nii: SdKfz 10/5 (mitte 10/4, aga siin võisin ma ka eksida, sest vahe on ainult "pardal" olevas flakis ja ma pole flak 30 ja flak 38 väliseid erinevusi viitsinud endale veel peensusteni selgeks teha :oops: ). Ka on kirjanduses need asjad kord nii ja naa, üks ja sama foto on kord SdKfz 10/4, kord jälle SdKfz 10/5. See masin figureeribki suuremal osal Tehumardi lahinguvälja piltidel, õigemini on neid seal näha isegi mitu tükki.
Järgmisena siis USA tank (mitte tankett, nagu "spetsialistid" seda nimetavad) M3. Ristidega, nagu siin juba korduvalt mainitud.
Selle tanki tagant paistab tee ääres seisev veoauto, vist Renault AHN, samas pole kindel, et see masin on lahinguga seotud. See võis vabalt sinna seisma jääda ka pärast lahingut, piltide tegemise ajal.
Ja siis veel see saladuslik "prantslane". Mina määratlesin selle vene tanki T-26 (selle veermikudetailid paistavad päris hästi) ja prantsuse 75-mm tankitõrjekahuri sümbioosiks. Saksmannidel kandis see nimetust Pz.Kpfw. T-26 (r) mit 7,5 cm PaK 97/98(f). Aga ka PaK 97/38 või PaK 97(98)38. Üks internetiallikas väidab, et selliseid masinaid valmistati vaid 12 eksemplari. Netis on üks sellise masina pilt ka olemas, aga väidetavalt Tehumardil tehtud fotol oleval masinal on külgedel veel lisaekraanid, seega üks-ühele sarnasust pole. Aga T-26 veermikudetailid ja "prantslase" iseloomulik suudmepidur ei võimaldanud midagi muud ka arvata.
Kaasfoorumlase Klossi poolt mainitud põhjalik uurimustöö jäi mul kahjuks pooleli, aga nüüd hakkavad asjad tasapisi sinnamaale jõudma, et plaanin asja uuesti tõsiselt käsile võtta.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Postitusi: 2058
Liitunud: 22 Veebr, 2005 12:20
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas speedsta »

Kas mingeid võimalusi nende fotode vaatamiseks ka peale Filmiarhiivi külastamise olemas on?
Suund on ju sellele, et arhiive digitaliseeritakse ja tehakse avalikuks.
Kui on probleem, tõmba lõuga
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Fotist arendatakse ja lisatakse järjest eelvaateid juurde. Otsinguna "Tehumardi" vastavast annab

Purustatud saksa tank Tehumardi lahinguväljal. Saaremaa [1946] EFA.0-137886

Sealt saab ka tellida digipildi raha eest.

Samas on Tõnismäel Riigiarhiivi raamatukogus inv. 4355 Tehumardi lahing, 8.-9. okt. 1944, Saaremaal [fotod] [s.L., 1944 36 l.]

Ajaloomuuseumi fotokogu vist ka vaikselt digitaliseeritakse praegu.
asjaajaja
Liige
Postitusi: 799
Liitunud: 07 Dets, 2004 16:03
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

Estoloog kirjutas: Otsinguna "Tehumardi" vastavast annab

Purustatud saksa tank Tehumardi lahinguväljal. Saaremaa [1946] EFA.0-137886
Kardan, et sellel fotol on ikka see õnnetu Sd.Kfz 10/5 (või siis 10/4), millelt keegi (külamehed?) on esimesed rattad juba jõudnud ära virutada. Kuna roomik ja relva toru on ilusasti näha, tundubki, et tegemist on tankiga. Sealt kogu see jama alguse saigi nende Tehumardi fotodega. Et kas on autentsed või võltsingud. Aga see läheb juba selle postituse algsest mõttest liiga kaugele...
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

M3

Postitus Postitas istorik »

Tehumardi M3 foto siin saidil üles seatud:
http://beute.narod.ru/Beutepanzer/us/M3 ... -light.htm
asjaajaja
Liige
Postitusi: 799
Liitunud: 07 Dets, 2004 16:03
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

Sellel fotol on minu jaoks suur küsimärk vasakus servas seisva mehe ja tanki torni vahelt paistev kauguses olev objekt. Sellelt väiksemalt fotolt paistab halvasti halvasti välja, aga suurelt, hea resolutsiooniga fotolt on näha, et tegemist on kitsa ja kõrgemat sorti ehitisega. Umbes nagu Saaremaale tüüpiline tuuleveski (ilma tiibadeta, mis hetkeolukorda arvestades on üsnagi usutav). Samas on just see "tuulik" sellel fotol saanud tugevalt kannatada - see osa foto pinnast on üleni väikesi valgeid täpikesi (kraapsusid, torkeid?) täis. Just nimelt foto on saanud kannatada, mitte pildil olev tuulik, sest valged täpid on ka veidi allpool näha, tõsi küll, neid on seal hoopis vähem. Ülejäänud pildi pind on heas korras. Kas see on juhus või on keegi püüdnud fotol olevat objekti ära kaotada või tundmatuseni moonutada? Kes ja miks? Vanadel selle piirkonna kaartidel on mõningad tuulikud märgitud, kuid kas nende asukoht langeb kokku fotol olevaga ja kas need tuulikud olid pärast Tehumardi lahingut veel alles, pole mulle hetkel veel selge.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

von manstein kirjutas:
... aga 41a. tuli terve eesti, kaasa arvatud saared vallutada kahe jalaväediviisi abil. Ühtegi tanki abiks ei kaasatud ...
Saarte osas nõustun, kuid Mandri-Eestis kasutati rasketehnikat küll. Eriti Virumaal.

terv
o
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist