Kaitseliiduga liitumine

Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Vahest oleks siis idee lüüa lahku NoorKotkad ja NoorHaukad, eri organisatsioonideks?
Nad praegu peaks olema pisut eraldi, kuid reaalselt on üks punt kõik. Saksamaal oli minu mälu järgi Reichi ajal nii, et noored kuni 13 a moodustasid Jungvolk´i ja alates 14 a Hitlerjugend´i. Praktiliselt ma ei tea, kes kellele allus, kuid Eestis ei ole mõtet kahte asja päris eraldi eelarveks ja organisatsiooniks teha, sest süsteem niigi väike. Haugastele loodud katsed ja programm peaks olema isegi ok, sest kuni 11 a vanadele on tõesti liiga vara midagi karmimat veel õpetada. Asi on milleski muus.
Vaid meile õpetati ka maskeerimist, varjumist,liikumisviise,käemärke aga seda kõkkuvõtvalt.Tulepositsiooni valikuid jne ei õpetatud.
Sain enne tekstist veidi valesti aru jah. See on loomulikult tore, et Virus pannaks taolistele asjadele rõhku, kuid tahaksin tähelepanu juhtida asjaolule, et üheski ametlikus nk dokumendis ei ole sellistest asjadest kahjuks siiski sõnagi. Seal on ikka need asjad ette nähtud, mida enne loetlesin ja mis nk filmistki näha. Siiski leidub juhte, kes noortele ka muud pakuvad. Tore, et ka L-Virumaal.

Idee oleks, et küllap peaks nk alusdokumentegi siis vastavalt reaalsele vajadusele kohendama-ajakohastama, kui tegelikult hoopis sageli nagunii allüksustes pigem muud teha tahetakse, kui kirjas. Muuta siis 12+ aastaste poiste (noorkotkad) tegevusi ja katsenõudeid praegusega võrreldes hoopis mitu korda lähedasemaks noorkaitseliitlase omale! Mitte ainult võitelja välioskused, aga ka näiteks relvaõpe...
NK peaks ju valmistama noori ette KL-i astumiseks või KV teenistuseks? Praegu ta seda teoorias kehtivate nõuete põhjal eriti ei tee, kui osa agaramaid rühmasid välja arvata, kus väliväljaõpet tehakse oma initsiatiivil.
Ja ma väidan, et peale selliseid muutusi tõuseks organisatsiooni populaarsus teismeliste noorte seas 2x. 8)
Kasutaja avatar
Tundmatu Sõdur nr. 5
Liige
Postitusi: 281
Liitunud: 08 Jaan, 2006 15:56
Asukoht: Lääne-Virumaa

Postitus Postitas Tundmatu Sõdur nr. 5 »

Noorkotkas olles oli mul õppemapp mille peatükid siis kokkuvõtvalt:
1)Kodukord/Põhikiri
2)Sõlmed
3)Katsete sooritamise tingimused
4)Topograafia
5)Kaitseliit(Struktuur ja ülesanded)
6)Eesti Sõjaajalugu
7)Relvaõpe
8)Esmaabi
9)Auastmed
10)Riviõpe
11)Eesti Riigihümn&Laulud
12)Kotipakkimine,isiklik varustus&Üksuse varustus
13)Morse

Kui max 3 kuu jooksul otsustatakse liikmeksvõtmine ja oktoobris liikmeks võetakse ning SBK algab septembris siis pean järgmist aastat ootama ,et SBK'le saada?
AKf Just plain mean: "Kui hinnata meie kaitsevõime kasvu kiiruse järgi, millega uusi embleeme suudetakse toota, siis on tulemus ilmselt fantastiline..."
Kasutaja avatar
Matu1994
Uudistaja
Postitusi: 23
Liitunud: 09 Juun, 2010 13:22
Asukoht: Tallinn, Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Matu1994 »

Meil Pärnu malevas algab SBK jaanuaris. Kas see algab siis igas malevas erineval ajal ?
Haec olim meminisse iuvabit.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Iga malev teeb oma SBK-d siis, kui heaks arvab. Minuteada on vahete-vahel saadud ka teises malevas SBK läbi käia, kui ikka hirmus kiire on selle asjaga.

Ma arvan, et üritustel võid kaasas käia ja kogemusi ning tutvusi koguda ka nii, et pole veel SBK läbinud. Näed kõrvalt, mis toimub ja saad järeldusi teha. Võid ju ka materjale küsida ja ise uurida, kui huvi on. Ongi pisut lihtsam pärast õpperühmas. Küll aga ei taheta üldiselt lahingrelva metsas kätte anda enne... mis pole ka halvim variant, sest hiljem ei pea puhastama ka siis. ;) "Enesekaitseks" võib õppusel muidugi kasutada-laenata mingit stardipüstolit. :)
Noorkotkas olles oli mul õppemapp mille peatükid siis kokkuvõtvalt:
KL-i astumisel on sellest loetelust reaalset kasu:
4) Topograafia
5) Kaitseliit
7) Relvaõpe
8 ) Esmaabi
9) Auastmed
10) Riviõpe
12) Koti pakkimine, varustus

Hümni võiks kah muidugi teada. Relvaõpet pole NK-s otseselt ette nähtud nagu juba öeldud, kuigi võiks ju olla. Nagunii tehakse, kui vähegi võimalik. Samuti lahinguõpe võiks olla, sest see pole midagi üle mõistuse ega jõu käivat, kuid on väga oluline lahinguväljal ellu jäämise seisukohast (isegi olulisem, kui relva tundmine ja hea laskeoskus). Maast-madalast kogemused ja harjumused tulevad väga kasuks eriti tingimustes, kus KL lahingulise baasettevalmistuse maht on nagunii piiratud.
KL-i astumisel pole märkimisväärset kasu morsest ja sõlmedest, mis iseenesest on toredad, kui oskad, kuid praktikas neid mitte kusagil tänapäeva sõduri baasettevalmistuse juures ei kasutata.

Aga pole välistatud, et kunagi tuleb KL ajakirjas isegi sellest noorte sõjalisema väljaõppe teemast ja kasuteguritest pisut rohkem juttu...
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Midagi on siis juba genereeritud militaarse noortetegevuse ja NK küsimuse kohta KK! jaoks. Kas avaldatakse, kindlalt et tea, aga on mitu lehekülge analüüsivat põhjalikku teksti ja foorumis ka esialgu avaldamisele ei kuulu.

:idea: Kellel aga huvi antud teema vastu ja soov (ennatlikult?) lugeda, saab seda teha läbi priva märku andes !
Võib ka arvamust avaldada.
cedric
Liige
Postitusi: 329
Liitunud: 01 Veebr, 2005 21:02
Kontakt:

Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas cedric »

Tekkis küsimus, et kas keegi, kes kaitseliidus on nõus kirjeldama, mis seal siis reaalselt tehakse ning kas tasuks ära liitumine?

Olen 30 aastane, oman igatsorti relvaliigi lubasid, mõned tukid on ka kodus. Olen töötanud kaitseväes, auaste viimati, 5-6 aastat tagasi, oli vist seersant, kõrgharidus, töötan riigiasutuses.

Miks Kaitseliit? Noh, ma oleks nõus tegutsema ja toimetama aegajalt vabast ajast, kui seal toimub mingit mõttestatud tegevust. Mis mind hirmutab küll on see, et tihtipeale kipuvad seal külajuttude järgi olema kahtlase juhtimisstiiliga ülemused, kelle juhtimisel ei toimu midagi ning kokkuvõttes on suur ajaraisk.

Väga üleüldine jutt, aga olen nõus lugema ka üleüldiseid vastuseid! Ja kui oma nimealt ei taha avalikult kirjutada, võib mulle sõnumitesse vastata.
airman
Liige
Postitusi: 119
Liitunud: 30 Juun, 2004 8:55
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas airman »

Reaalselt tegeletakse vabatahtliku riigikaitsega. On nii mõtestatud kui ka kohati mõttetut tegevust. Aga nii on ka kaitseväes. Juhtide kohapealt on seis läinud tunduvalt paremaks, kui oli see nt. 10 aastat tagasi. Ei tohi unustada, et ka juhid on vabatahtlikud, kes ajavad seda asja oma muu elu kõrvalt. Ma siis hetkel räägin vabatahtlikest, mitte kaadrist. Tegevus erineb ka malevati ja ennekõike oleneb tegevus sellest, kas vabatahtlikud tahavad teha või on lihtsalt nimed paberil. Kas liituda või mitte oleneb sinust, aga kui asi huvitab siis see oleks ainuõige mõte. Kuna sul on kõrgharidus, oled töötanud süsteemis ja hetkel omad ka nooremallohvitseri auastet, siis jaoülemana oleks võimalik alustada oma tegevust ja kui asi pakub huvi ja tahet ja võimalust on siis läbi KL kooli on võimalik kõrgharidusega vendadel läbida nii rühmaülemate kui ka miks mitte kompaniülema kursus. Edasine oleneb juba sinust kui juhist kas sa teed mõtestatud või mõttetut tegevust.
Kerge mõte siis :D
Bjorn
Liige
Postitusi: 439
Liitunud: 06 Dets, 2005 21:11
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas Bjorn »

Omalt poolt ütleks niipalju, et oleneb üksusest. Enne reaalselt liitumisavalduse kirjutamist tasub uurida kas ehk mõni hea tuttav on mõnes üksuses sees ning oskab hingeelu lähemalt kirjutada. Kuna Kaitseliit on siiski vabatahtlik organisatsioon, siis peamiselt sõltubki üksuse pereelu sellest, kui aktiivne ja leidlik on tuumik ning juhtkond (vabatahtlik). Ainult palgaliste staabitööliste peale ei tasu lootma jääda, siis ei toimu mitte midagi. Seega tasub enne uurida mida tehakse, kui tihti tehakse, mis on iga-aastased üritused. Kuidas väljaõppega lood on, mis on ametikoha võimalused tulevases üksuses jne. See viimane on päris tähtis. Kui sa soovid aktiivset kaitseliitlast mängida, siis sa pead tulevase üksuse ülemaga ette liitumist juba asjad selgeks rääkima - mis ametikohale asud teenima ning mis võimalusi/kohustusi sulle pakutakse.

Tasub jälgida ka seda, mis üksuse võimalused teatud malevas/malevkonnas on. Näiteks ühes kohas on pioneerid, teises kohas võitlusgrupp, kolmandas sisekaitse. Vastavalt sellele saad luua endale ettekujutuse mis sulle sobib. Võta julged malevatega ja malevkondadega ühendust ning asu taustainfot koguma!

B.
allatah
Liige
Postitusi: 1063
Liitunud: 15 Veebr, 2006 17:04
Asukoht: Tallinn/Tartu/Võrumaa
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas allatah »

Mida vähem KList oodata, seda väiksem on pettumus. Või positiivse tooniga öeldes on madalate ootustega liitudes meeldiv üllatus suur.

KLis osalevad nii alluvad kui ka rühma ja kompanii taseme ülemused vabast ajast. Koos ollakse aeg-ajalt nädalavahetuseti. Aegajalt liitub keegi, kes pole sõjaväega üldse enne kokku puutunud ning mõni on jälle Chuck Norrise ja Arnold Shwartzneggeri ristsugutis. Siis on nad kõik koos ja peavad kahe päeva jooksul saama selgeks 10 drilli. No muidugi on eelnevalt ka KL SBK ja mõni mees võikski ajateenistuse asemel piirduda vaid KL SBKga, aga paljud on need, kes ei jõua kogu teemat selle lühikese ajaga omandada.
Minul on see aasta 11 terve nädalavahetuse üritust ja 11 ühepäevast laskepäeva, kus võiks osaleda, lisaks veel paar administratiivset päeva. Kõigile ei jõua, aga nii 3/4 on plaani võetud. Kunagi 7-8 aastat tagasi liitudes, osalesin mingil kahel üritusel aastas ja ega neid palju rohkem ei olnudki.

KL eesmärk on siis nii vana kava kui ka uue kava järgi territoriaalkaitse ja sellega seonduv. Liitumisega tuleb see kasu, et tsiteerides Terrast: "et kellelgi ei tuleks kunagi isegi mitte pähe selline mõte, et nad võiks Eestis sõjalist edu saavutada."

Kulukusest: aastamaks 12 euri pluss kõik nänn, mis ise soovid peale baasvarustuse juurde osta.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas metssiga »

Bjorn kirjutas:Tasub jälgida ka seda, mis üksuse võimalused teatud malevas/malevkonnas on. Näiteks ühes kohas on pioneerid, teises kohas võitlusgrupp, kolmandas sisekaitse. Vastavalt sellele saad luua endale ettekujutuse mis sulle sobib. Võta julged malevatega ja malevkondadega ühendust ning asu taustainfot koguma!B.
Sisekaitset peaks saama juba igal pool. Aga erialadest veel - näiteks miinipildujapatarei või TT 90 mm torudega.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
allatah
Liige
Postitusi: 1063
Liitunud: 15 Veebr, 2006 17:04
Asukoht: Tallinn/Tartu/Võrumaa
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas allatah »

Võta julged malevatega ja malevkondadega ühendust ning asu taustainfot koguma!
Ma pigem ütleksin, et liitu ikka oma kodukandi malevaga. Kui ka kuskil teises Eesti otsas on mõnes malevas arendatud mingit sellist asja, mis endale väga huvi pakub (olgu selleks kasvõi hüpoteetiliselt rääkides mehitamata luurelennukite kasutamine), siis see edasi-tagasi sõitmine muutub tüütuks ja kalliks. Alati onvõimalik näidata üles initsiatiivi, minna teise maleva üritustele, et tutvuda oma huvialuse valdkonnaga ja siis seda valdkonda oma kodumalevas arendada. Ning olgem ausad, kõik võimed peaks olema igal pool enamvähem võrdselt arendatud, mitte nii, et Võrumaal on väga head kokad, Hiiumaal head tankitõrjujad ning Alutaguse mehed on kõik miinipildurid..
Pealegi ei tea me milliseid muudatusi toob endaga kaasa uus arengukava.
Sellist mõnusat liikmesolemise tunnet hakkad sa ajapikku tundma siis, kui sind paigutatakse oma üksusesse ja tegutsed seal koos nende meestega, kellest osadega satud võibolla ka KL välisel ajal kokku, sest elate lähestikku või puutute tööalaselt kokku.
Eelmises postis tõin välja negatiivseid tegureid liikmete oskuste osas, aga jätsin mainimata selle kõige suurema plussi. Pole mina veel KLis mingit sellist blokki kohanud, nagu neid ajateenistuses oli. Paljud on aktiivsed ja edukad inimesed ka muudes valdkondades ning nendega võib nii KLis kui ma mujal suuri tegusid teha.

Arvesta sellega, et sa oled kindlasti oodatud, aga eriti allguses, kui on igasugust paberimajandust ja värki, tuleb teinekord ise natuke pinda käia ning ennast meelde tuletada.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaitseliiduga liitumine

Postitus Postitas metssiga »

allatah kirjutas:
Sellist mõnusat liikmesolemise tunnet hakkad sa ajapikku tundma siis, kui sind paigutatakse oma üksusesse ja tegutsed seal koos nende meestega, kellest osadega satud võibolla ka KL välisel ajal kokku, sest elate lähestikku või puutute tööalaselt kokku.
Vaat see ise ja koostegutsemise tunne, koos heade kamraadidega ja oma ja meie kõigi EV jaoks, see maksab rohkem kui raha.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Üks mees
Uudistaja
Postitusi: 16
Liitunud: 29 Mär, 2014 11:48
Kontakt:

Füüsiline vorm Kaitseliidus ja teised küsimused

Postitus Postitas Üks mees »

Tere,
kas Kaitseliiduga liitumiseks on ka mingid füüsilised eeldused, ala mingi jooks aja peale, kätekõverdused jne?

Mulle tundub järjest rohkem, et ma pean Kaitseliitu minema, loomulikult viimaste sündmuste valguses.
Ja eriti selles valguses, et kui siia tuuakse mingi NATOkate roteeruv osakond, ma ei saa siis lihtsalt diivani peal istuda kui võõramaa mehed mind kaitsma tulevad.

Ma olen 43 aastane, vigastusi jagub, selg ja põlved valutavad, kuid suudan joosta umbes 5-10 km aeglases tempos. Lõuga ei jaksa tõmmata, liiga paks. Kätekõverdusi pole kunagi proovinud. Samas kükki teen korralikult ja sügavalt, üle saja kilo. Jõutõmme ka üle saja.

Mul on B ja C load, töötan IT juhina, tehtud on ka esmaabi põhikursused. Elan Põhja-Tallinnas. Lapsed suureks kasvatatud ja laenud makstud.

Kas mul on mõtet Kaitseliitu minna \ kas minusugust on sinna vaja või oleks see riigi raha raiskamine? Mis tegevust mulle seal pakutaks? Võib olla on mõistlikum oma raha eest soetada relv ja hakata kasvõi practical laskmisega tegelema?

Mul küsimusi veel palju, kuid ootan esimese tagasiside ära.
Aitäh, kes võtavad vaevaks vastata.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Füüsiline vorm Kaitseliidus ja teised küsimused

Postitus Postitas pagan »

Sõduri baaskursuse lõpurännak on 40 kilomeetrit (või oli 50 kilomeetrit?) koos seljas matkakoti ja varustusega. Osaliselt ka läbi lume. Kõmpimine. Kestab 2 päeva, seega on võimalik teha rahulikus tempos ja end rebestama ei pea. On ka hulk naisterahvaid selle ära teinud. See vast oleks see umbmäärane orientiir.

C juhilubadega mehed on mõnes kohas arvel. :) Ülekatte mõttes, oleks vaja.
Mitte, et selle puudumine sõjaolukorras takistuseks oleks.

Mina arvan, et tasub kindlasti minna. Kaitseliitlased on väga toredad inimesed, ennastohverdavalt abivalmid võiks öelda. Vennaskond.
Tiirus sa koostööd ei õpi ja paljud vajalikud nüansid jäävad sul teadmata.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Mercurius
Liige
Postitusi: 667
Liitunud: 08 Juul, 2011 14:02
Kontakt:

Re: Füüsiline vorm Kaitseliidus ja teised küsimused

Postitus Postitas Mercurius »

Kaitseliidu SBK 40km lõpurännak my ass...
:D

Ühele mehele: sinusuguseid on KL-s märkimisväärselt ja igaühele on leitud jõukohane rakendus.
C-kat on eriline boonus. IT-mehed sobivad näiteks side peale. Kaste võib tõsta logistikas ja formeerimisel.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline