Militaarne noortetöö USA, GBR, RUS, LIT moodi

Raamatud, ajakirjad, muud trükis ilmunud materjalid. Filmid. Webilehed. Muud kohad kust infot ammutada...
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Militaarne noortetöö USA, GBR, RUS, LIT moodi

Postitus Postitas hummel »

Jätkuks Kaitseliidu ja noorte teemale Vaba teema all paneksin vaatamiseks ja imestamiseks mõned lingid sellest, kuidas tehakse asjast huvitatud (vabatahtlikele) noortele ametlikult sõjalist kasvatustööd Inglismaal ja USAs.

Kuigi on nimetus "kadetid", pole tegemist siiski sõjavälise õppeasutuse kasvandikega. Lihtsalt selline nimetus.
Auastmed ja vormiriietus on pm sama, mis täiskasvanutel, vaid tunnused on teised. Ka auastmed on samad (lagi on vanemallohvitser) - kirjutatakse aga organisatsiooni eesliitega.

United States Army Cadet Corps (USAC)
Osalusvanus on 12-18.
http://www.goarmycadets.com/
Väljaõpe: http://www.militaryadventurecamp.org/index-2.html
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Sta ... adet_Corps
http://www.youtube.com/watch?v=AfL7_oQY ... re=related

United States Naval Sea Cadet Corps (USNSCC)
Vanus 11-17.
http://www.seacadets.org/public/
http://www.seacadets.org/public/mission/ - vasakul all on ka videolink. 10 min aastast 1995.
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Sta ... adet_Corps

Young Marines
Vanus 8-18 a. See on pisut skautlikum organisatsioon, kuid eks nad käpivad vaikselt relvi ja värke ka.
http://www.youngmarines.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Young_Marines

Materiaaltehniliselt toetavad tegevust armee ja rahvuskaart. Enamasti tegutsetakse suvelaagrites paari nädala kaupa, kuid mõnedes üksustes on tegevus ka talvel ja vähemalt korra kuus (1 nädalavahetus). Osalmise eel peavad kõik noored ja vanad läbima FBI kontrolli.

Army Cadet Force - UK
http://www.armycadets.com/home/
http://www.youtube.com/watch?v=jC__wbD8 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=g3NMmcje ... re=related
Teles: http://www.youtube.com/watch?v=zNUcdLUl ... re=related

Kadetiteema on olemas ka näiteks kängurumaal, kus lisaks maa- ja mereüksustele on ka õhuüksused.

Meie ligilähedasemgi vastav noortetegevus KL-is on selle kõrval pm naljategemine. :D
Viimati muutis hummel, 26 Aug, 2012 15:35, muudetud 2 korda kokku.
krijgsvolk
Liige
Postitusi: 784
Liitunud: 09 Aug, 2009 9:40
Asukoht: Jõgevamaa
Kontakt:

Postitus Postitas krijgsvolk »

Vaatasin ja tutvusin ja kadestan!
Ja arvan, et kui riigi ja rahvusena selles hullumeelses maailmas ellu tahame jääda on meil igal juhul vaja käivitada selline noorte militaarse kasvatamise ja harimise süsteem või midagi ligilähedastki.
See garanteeriks noorsoo ärksamale osale päris hea motivatsiooni sõjaväelase elukutse valida või vähemalt rõõmuga ajateenistusse minna.
Kõigele lisaks on veel sellisel noorkadettide süsteemil ka sotsiaalne mõõde: suurendab ühiskonna sidusust, kodanikutunnet, hoiab ehk ära nii mõnegi karviku kõverale rajale sattumise jne.
Patriotism on kord selline taim, mida tuleb vahetpidamata hooldada ja kasta: parem kui rahu ajal mõtestatud tegevusega või halvemal juhul sõja tingimustes verega...
Minu arvates on meil taolise süsteemi ülesehitamise alustamiseks konkreetselt asjaga tegelema hakkavaid inimesi võimalik leida küll.
Kuid asi võib jääda ilmselgelt meie poliitilise eliidi soovimatuse taha sellise süsteemi käivitamiseks raha jm vahendeid leida.
Alguste algus eeldaks, et asutavad ühise koordineeriva struktuuri KAMIN ja Haridusministeerium, kaasates Kaitsejõudude spetsialiste jne jne jne... Kes siis mõtleks asja läbi ning töötaks välja konkreetsed ettepanekud süsteemi stardiks.
Paraku jääb minule esialgu täiesti segaseks, kuidas teha otsustusõigusega inimestele seal üleval selgeks noorkadettide süsteemi käimalükkamise vajadus ...
Muuseas, nüüd ma saan aru küll, kuidas jänkide ja brittide elukutseliste armeede komplekteerimine erilisi probleeme ei tekita!
Ja kui nüüd mõelda, et meie naabrite poolt kostub konstantselt permanentne militaarne ämbrikolin oma sõjavägede komplekteerimisega ...
Lätlased on juba värbamisega püstihädas ja kui nii jätkavad, siis ilmselt lõpetavad nende kaitsejõud mõne aja pärast eksisteerimise.
Pole täpselt küll kursis leedukatega, võimalik, et nende ajaloohämarustest pärinevad sõjalised tarditsioonid ja endiste suurvürstide alamate uhkus ei lase asja niikaugele. Võimalik.
Aga mürki võib võtta selle peale, et mingisugust ülaltoodud süsteemi neil küll ei ole.
Oma mänge professionaalste kaitsejõududega oleks nad pidanud alustama korralikult funktsioneeriva noorte militaarse kasvatuse süsteemi loomisega, vastasel juhul kujuneb sellest pikemas perspektiivis välja avantüür, ei enamat.
Hakka või pisutki meie enda valitsusest ja parlamendist selle valguses lugu pidama.
Eks ta ole, kõik selgub võrdluses.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Raha, raha, raha.

Kui on raha, siis on ka tegevused lahti. Aga seda (raha nimelt) pole meil mitte.
Ja kodanike vaba tahet ei ole samuti lõppematuseni võimalik (ja ka mitte eetiline) ekspluateerida. Pean silmas seda, et lausa enesestmõistetavana peaks keegi seda või teist nagu puhta tasuta, oma ajast ja tahtest, tegema. Just KL-tu on ametliku poole pealt sageli selline suhtumine.

P.S.
Muideks! Kümmekond aastat tagasi minu teada taheti ju meil midagi taolist teha. KL egiidi all ja USA rahadega. Päris reaalne asi oli käimas, muideks. Kuid millegi taha see igatahes toona seisma jäi ja asjast asja ei saanud. Vist kuuldavasti olla mingid juriidilised probleemid, alluvusdilemma (kes siis ikka seda struktuuri kamandama hakkab?) ja lõpuks meiepoolne (EV) finantseerimisest täielik keeldumine olnud põhjuseks. Aga kuna välisinvesteering oleks tulnud vist ainult sellel juhul, kui oleks mingi pisuke meiepoolne osa kah sees olnud, siis ... Noh, nagu seda meil lugematu arv kordi juba enne on olnud ja ka tulevikus veel olema saab. :cry: (sügav ohe)
Ise ma selle looga tollal seotud polnud, kuid selliselt ma seda asja kõrvalt kuulsin-nägin. Kas ka õieti nägin-kuulsin? Kes seda teab. Eks tollased asjaosalised tea paremini selgitusi anda.
Viimati muutis hillart, 01 Sept, 2010 8:01, muudetud 1 kord kokku.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Patriotism on kord selline taim, mida tuleb vahetpidamata hooldada ja kasta: parem kui rahu ajal mõtestatud tegevusega või halvemal juhul sõja tingimustes verega...
Nagu lugupeetud kamraadid seda juba korduvalt kuulnud on, nimetatakse taolist tegevust, mida mujal pool maailmas KODANIKUKASVATUSEKS peetakse ning riiklikult juhitakse-finantseeritakse, EV-s AJUPESUKS ning seega väga mitteaktsepteeritavaks tegevuseks (rääkimata siis juba selle finantseerimisest). :cry: :lol: :cry: :lol: (naer läbi pisarate). Libademokraatia? Anarhhia soodustamine? :roll:

P.S.
Kuid, nagu te kõik igapäevaelust ka tähele panna võite, siis vastavalt elementaarsetele loodusseadustele (loodus tühja kohta ei salli), tegelevad OMA kodanike kasvatamisega SIIN teised, kui meie ise seda ei tee (ja seda tegelikkuses ei tehtagi). Ning seda kindlasti mitte meie riigi huvisid silmas pidades. Tulemid on kah juba näol olnud. Näiteks aprillis 2007.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Tore, et see teema veel kedagi huvitab. :)
Kümmekond aastat tagasi minu teada taheti ju meil midagi taolist teha. KL egiidi all ja USA rahadega. Päris reaalne asi oli käimas, muideks. Kuid millegi taha see igatahes toona seisma jäi ja asjast asja ei saanud. Vist kuuldavasti olla mingid juriidilised probleemid, alluvusdilemma (kes siis ikka seda struktuuri kamandama hakkab?) ja lõpuks meiepoolne (EV) finantseerimisest täielik keeldumine olnud põhjuseks.
Ise pole sellest vist midagi kuulnud, kuid see võib olla reaalne küll. Ma arvan, et siin võis saada üheks tegelikumaks suuremaks komistuskiviks hoopis toonase noorkotkaste (ja kodutütarde?) juhtkonna pelgus rivaali ees ja vastav vastutegevus. Küll need juristid siis ka lõpuks "leidsid põhjuse, kuidas ei saaks". "Me ei kasvata lapssõdureid!" oli (on?) ka üks kotkajuhtide juhtlause...
Noortejuhid olid minuteada 1990ndail üsna pahased ka KL noorliikmete teema peale, sest nägid parema noortekontingendi äravoolu. Iseenesest oli neil muidugi täitsa õigus.

Tegelikult eks ta ole loogiline, et kui KL-is on juba organisatsioon Noored Kotkad, siis miskit kadetikorpust sinna kõrvale teha on natuke küsitav. Sama, kui Kaitseväe koosseisus oleks täna 2 eraldi mereväge ... kuigi hea, kui ühekski ressursse piisaks.
Järelikult jääb võimalus ühte olemasolevat transformeerida või muteerida selliseks, et vajalik ülesanne ära täita. Teine variant on olemasoleva organisatsiooni tegevuse lõpetamine ja uue asutamine 0-ist. Tavaliselt on teine variant siiski töö- vahendite- ja ajamahukam. Ühesõnaga ebaefektiivsem.
Kui on raha, siis on ka tegevused lahti. Aga seda (raha nimelt) pole meil mitte.
Raha on. :wink: Küsimus, et kuhu raha siis täna läheb? Läheb noorkotkastele, kes dubleerivad ja imiteerivad sellega omakorda jõudu-mööda Eesti Skaute Ühingut (vt viimase tsitaadi eelset lõiku dubleerimisest!). Skautide enda projektipõhine eelarve on ilmselt mingi 1/4 kotkaste omast, liikmete arv aga 1/2. Kaitseliidust voolab küll rahajõgi kotkastele, aga 2500st (8-18 a) noorkotkast saab aastas kaitseliitlaseks vaid u 75. Loogilisem nr oleks u 200, aga enamus kotkastest ei jõua KL-i, vaid lööb üldse varem käega. Vanematele poistele igav... :?

Kuna noorte sõjalis-kodanikukasvatusliku organisatsiooni nišš on meil siiski täitmata, tuleks see täita. Kui juba selistes demokraatlikes ja arenenud riikides nagu USA ja Inglismaa, ei nähta probleemi noortele põnevuse mõttes sõjalise õpetamises ja nende seeläbi ka tublideks kodanikeks kasvatamises, ei tohiks ka siinmail poliitilis-moraalseid vastunäidustusi olla. Pigem vastupidi - kui konkreetselt hästi ära näidata, et vot EU ja NATO kontekstis, siis kõike sealt suunast pärinevat ju kummardatakse meil maani ja kiidetakse taevani. Küllap siis ka seda.
Lisaks saaksid poliitikud ja asjamehed rääkida trummipõrina ja heldimuse vaheldudes lisaks õitsvale sõjalisele koostööle ka vastavast koostööst noorte kodanikukasvatuse vallas. :P

Mis ma tahtsin selle pika jutuga öelda, oli, et meil oleks selleks tegevuseks juba baas olemas Noorte Kotkaste näol, kuid seda struktuuri tuleks lihtsalt vastavalt tegelikule vajadusele ringi formeerida, võttes seejuures usakatest ja inglastest maksimaalselt eeskuju. Enamuse asju annaks meie oludesse täitsa normaalselt ringi teisendada, kui tahetaks. Eks süsteem on seal tegelikult oma armee nägu, ainult väikeste taandamistega noortele, ja samuti lihtsalt saaks teha meilgi. Näiteks need noorte-eesliitega auastmed.
:write:

Küllap saaks, kui suudetaks käima lükata...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ei saa unustada, et USA ja UK puhul on need noorteprogrammid värbamisvälja loomine laiapõhjalise ajateenistuse asemele - mis on nt meie värbamisväli.

Kõige parim, mida Eesti tegelikult teha saaks, oleks kõikide tervete meessoost kodanike teenistus jas KV, KL või nt mingite pääste-tsiviilkaitse formeeringute koosseisus ja selle kadetikorpuse võib rahulikult unustada. :)

Meie sõjameeste tegemised välismaal on siiski näidanud, et meie värbamisväljalt saab küllalt kvaliteetset kraami armeesse, oleks vaid see väli laiem...
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Üks asi on jah värbamine, teine aga noorte kodanikukasvatus.

Need kadetikorpused ei ole ametlikult otseselt värbamiseesmärgilised ettevõtmised, kuigi mitte kellelgi pole selle vastu mitte midagi, kui tegevusest ja combat-laagritest läbi käinud teismelised hiljem kas siis sõjaväelase, politseniku, päästja, piirivalvuri vms elukutse valivad.

Siiski on oluline osa ka kodanikukasvatusel (patriotismil) ja tervete eluviiside propageerimisel noorte seas põnevas õppes osalemise stiimuli abil. Narkomaane, bandiite, samuti ülekaalulisi (ei tee PFT norme ära...) noori osalema ei võeta. Moraal: tahad vinget asja teha - hoidu juba maast-madalast narkost, alkost, gängidest! Lisaks - toitu tervislikult (mitte vaid burks & limps) ja ole füüsiliselt aktiivne! :wink:

On loomulikult õige, et rohkem kodanikke peaks läbima ajateenistuse või asendusteenistuse. Kahjuks jah see asi meil on nagu ta on. Armee on nii tilluke, et ei suuda isegi iseendale kõiki vajalikke erialaspetsialiste koolitada, rotatsioonist rääkimata. :evil:
Kui "kadetid" vms aga siirduksid KL-i, siis arvestades kaitseliitlase (ajateenijaga võrrelduna) üsna lühikest ja pealiskaudset väljaõpet, oleks neil juba hea põhi all - tulemuseks suurem pädevus.
Loomulikult läheks ka ajateenistuses oskuste omandamine märksa libedamalt ja neist saaks päris hääd NAK-i materjali.
Oleks abiks! :wink:


Vb peaks panema üles infot ka Vene organisatsioonidest... võrdlusmoment...
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Vb peaks panema üles infot ka Vene organisatsioonidest... võrdlusmoment...
Väike pilguheit siis ka idasuunas. Seal pole ka papist poisid-tüdrukud koos mitte. Sealsete nõrgaks kohaks on ühtse juhtimise, süsteemi ja korralduse puudumine. Igaüks ajab oma asja omas maanurgas nii hästi, kui oskab. Aga eks hinnake ja mõelge ise. Tahtmist neil igatahes jagub.

Klubi SKAT Jakuutiast.
http://www.redut14.narod.ru/

Klubi Ataka. Tundub, et pole aktiivne või ei uuendata saiti, kuid siiski huvitavat materjali:
http://ataka-club.narod.ru/video.html

Russkije Vitjazi Stavropolis.
http://rv26.ru/
http://rv26.ru/klub_1.php

Junõi dessantnik
http://vdvkids.narod.ru/

Elektrostali linna patriootliku kasvatuse keskus.
http://www.egcpv.ru/
http://www.youtube.com/watch?v=VF9kdhka ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=dSbOhJvy ... r_embedded

Leidsin üles ka noorkasakate teema. Sibirskaja zastava Novosibirskist.
http://www.youtube.com/watch?v=pb2elymF ... re=related
Vapsee väikestele siin tehakse juba asja selgeks... :o mina isiklikult nii noorte kaasamist ei pooldaks
http://www.youtube.com/watch?v=jSuWKe8r ... re=related
Lisaks on samas leitav ka üks mitmeosaline film sellest värgist.

P.S. Inglismaal on ka selline poolmilitaarne noorteorganisatsioon nagu Young Eagles... rohkem küll õhuasjanduse ja õhuväe teemast.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Artikkel

Postitus Postitas hummel »

Artikkel militaarse väljaõppe võimalikkusest NK organisatsiooni baasil...

http://www.kaitseliit.ee/static/files/2 ... r_2010.pdf

lk 11-15
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Lisaks ka oma viimased 5 krooni teemasse... :scratch:

Kui raha leitakse suuremate poliitiliste parteide noorteorganisatsioonide üleval pidamiseks, siis on äärmiselt imelik, et seda ei leita normaalse korrastatud üle-eestilise noorteorganisatsiooni loomise tarbeks. Siinkohal tuleks mõelda tõsiselt dubleerivate süsteemide kaotamisele...

Aga tõepoolest, mingite poliitbroilerite kasvulavaks leiab iga partei vajalikud ressursid ning jahitakse lausa verinoori (erinevalt parteist, siis liikmeks juba 14 aastaselt!!!). Minu arust peaks noor inimene õppima, tegema lollusi, avastama maailma ning mitte tegelema poliitikaga kuni valimisealiseks saamiseni. Sellised poliitilised noorteorganisatsioonid peaksid olema üldrahvalikult taunitavad...
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Ознакомление с «Государственной программой «Патриотического воспитания граждан РФ на 2011 – 2015 гг.» от 5.10.2010, на которую выделено 777,2 млн. рублей (из них - 596,75 млн. рублей за счет средств федерального бюджета) приводит к печальным выводам.

Патриотизм в период до 2015 года у нас будет пониматься исключительно как военное воспитание, формирование позитивного отношения к службе в вооруженных силах и гордость за победу в Великой отечественной войне. 95% программы направлено именно на такие мероприятия. Пара пунктов уделяется сохранению памяти о подвиге советских солдат в Афганистане, победе в войне 1812 года, строительстве флота Петром 1 и др.
http://abstract2001.livejournal.com/1285338.html
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Noo-jah. Aga sellel religioonil ju see riik koos püsibki. See on ainuke kõiki ja kõikjal, kus vene keelt räägitakse, haarav usk, mis on võimeline seda suvalist konglomeraati koos hoidma. Ei kujuta kohe kuidagi ette, et mis küll võiks olla see kõiki venemaalasi liitev ühisidee, mis töötaks. Ka oleks praeguse riigi poliitilise ja majandusseisu juures mingi riigi kandva idee muutmine võrdväärne selle riigi katastroofiga. Mis muud, kui et tuleb trummi lüüa. Ja lüüa ikka seda samust, vana ja läbiproovitud, sõjatrummi. Muidugi kaasneb selle karmi muusikaga eneste vastandamine muu maailmaga jne., jne. Vana ja teada muusika. Klassika, nii öelda. :roll:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

On jagada infot, et NK süsteemi tehakse ka lähiajal pisut ringi, kuid põhiteemaks jääb ikka kodanikukasvatus või skautlus (ka vajalikud ja toredad asjad, kuid mahukad ja mitte nii ligitõmbavad), mille kõrvale siis veidi riigikaitselist osa. Küsimus selles, et suuremal osal tegelejatest on keeruline militaarsüsteemi eripärasid mõista. Näiteks on raske selgitada, et kõrgemate järgukatsete sooritamisel peaks olema nõuete all juba ka juhiosa/juhikooltus nagu see on armeeauastmete puhul enesestmõistetav.

Senised lapsikud järkude nimetused (pesapoeg jne) on muutumas järgunumbriteks nagu tüdrukutel. Kaitseväe auastmete sarnane (nagu on läänes noortel) oleks küll huvitavam, kuid seda on kohalikel raske aru saada esialgu.
Sellegi poolest on oodata, et militaarsem tegevus NK-s saab ka pisut vabamad käed.
muhgel
Liige
Postitusi: 155
Liitunud: 11 Juul, 2008 10:30
Kontakt:

Postitus Postitas muhgel »

selline väljamõeldud intervjuu siis lapssõdurite kasvatamise ja muu sellise jama kohta .
FEMALE INTERVIEWER: So, General Reinwald, what things are you going to teach these young boys when they visit your base?"

GENERAL REINWALD: We're going to teach them climbing, canoeing, archery, and shooting."

FEMALE INTERVIEWER: "Shooting! That's a bit irresponsible, isn't it?"

GENERAL REINWALD: "I don't see why, they'll be properly supervised on the rifle range."

FEMALE INTERVIEWER: "Don't you admit that this is a terribly dangerous activity to be teaching children?"

GENERAL REINWALD: "I don't see how. We will be teaching them proper rifle discipline before they even touch a firearm."

FEMALE INTERVIEWER: "But you're equipping them to become violent killers."

GENERAL REINWALD: "Well, you're equipped to be a prostitute, but you're not one, are you?"
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA ja GBR moodi (+ Vene)

Postitus Postitas hummel »

Viimastel andmetel siiski NK tegevus pärast reformimist senisest märkimisväärselt militaarsemaks ei muutu, aga rohkem tuleb katsetesse sisse igasugust kohustuslikku üldist kodaniku- ja rahvaõpetust. Kodanikuoskused on küll toredad ja kasulikud, kuid mitte eriti põnev ja ligitõmbav teema noortele vabast ajast õppimiseks ja koos käimiseks. Arvestada tuleb, et NK näol on ikkagi tegemist vabatahtliku organisatsiooniga. Noored (vähemalt linnades) teevad vabal ajal seda, mis on nende jaoks huvitav, põnev või pinget pakkuv. Olgu siis trennis käimine, niisama kolamine või arvuti taga passimine.

Teine case on laigulise vormiriidega, mis kellelegi (keegi ei tea täpselt, kellele) nagu vastukarva olla. Ametlikult on seni lubatud kanda kv laigulisi õppustel ja kantakse nagunii, aga oma oma laagrivormi (mitte nimetus "välivorm") ei taheta laiguliseks teha.
Meenutab KL olukorda 1990ndail, kus kaitseliitlased ametlikult vorme ei saanud. Isegi osta oli raske. Kes kust midagi KV kasutatud varudest vasakule sai, käis normaalsemalt riides. Enamus üksusi aga nägi rivisse panduna väga mardisantide bande moodi välja. Probleem lahenes 2000ndale keskel, kui KL-il avanes lõpuks võimalus saada suurtes kogustes KV individuaalvarustust.
Sama lugu on ka NK-ga. Seni, kuni neile pole vabaks antud KV riidevarustust (olgu või kasutatud), on enamus rühmasid mardisandi välimusega. Kes kust midagi kellegi armust kätte saab. Noortele on aga tänapäeva ühiskonnas välimus ja riietus väga oluline küsimus... Asi ei parane vist enne, kui sarnaselt KL-ile hakkab ka NK saama KV varustuselemente organiseeritult.

Seega võib eeldada, et madalseis jätkub ja vähene huvi organisatsiooni tegevuse vastu nii noorte, kui täiskasvanute poolt jääb kestma. Eelmisel aastal olla organisatsioonist lahkunud või välja arvatud sadu noori, kellest vaid 10 ringis astus KL-i.

Erinevalt meie "lastekasvandusest" toimub aga Leedus asi tõsiselt.
LŠS ehk Leedu Küttide Liit või ka Noored Kütid on alates 2000ndate keskpaigast alates otseselt eeskujuks võtnud Briti Army Cadets tegevuse. Poisid ja tüdrukud on üheskoos.
Relvadena kasutavad lahinguõppel ilmselt peamiselt airsoftikaid ja relvaõppeks siis pärisrelvi. Varustus tundub endine armee varudest välja arvatud stuff.

http://www.youtube.com/watch?v=n58V2h2yM5M
http://www.youtube.com/watch?v=oPz9oeufhXM
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist