Panzer I Ausf.C

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

Aretustöö suunal, mis sai hiljem nimeks Panzer I Ausf. C, käis juba 1938 aastast saadik, kuid alles järgmise aasta septembris jõudis Wa.Pruef.6 niikaugele, et esitas konkreetse tellimuse 40 VK. 6.01 valmistamiseks. Peamisteks töövõtjateks olid Krauss-Maffei A.G. ja Daimler-Benz, esimese rida oli veermik ja transmissioon, teise ülesandeks jäid soomuskered ja tornid.
Relvastusega toimetamine jäi Mauseri kompanii tegemiseks. Torni monteeriti kaks paugurauda: E.W. 141 ja M.G.34, kusjuures mõlema rauaõõne läbimõõt oli sama – 7.92 mm. Seega oli tegemist traditsioonilise Panzer I –ga, mis, nagu ka kõik eelnenud „ühed“ oma tavalises konditsioonis, jäi truuks 7.92 mm -le. Kusjuures E.W.141 oli üsna veider riistapuu (no muidugi vaid minu arvates, kohe põhjendan) rauaõõne läbimõõduks kiputakse pahatihti pakkuma 20 mm ja samuti tituleeritakse seda automaatkahuriks. Ent siiski oli tegu „kõigest“ poolautomaatse relvaga – laadimine oli küll automaatne, kuid iga lasu sooritamiseks tuli päästikule vajutada. Rauaõõne pikkuseks oli 1085 mm ja spets moon SmK H võimaldas kuulile algkiiruse 1170 meetrit sekundis. Niisuguse iseloomustuse tõttu võiks seda nimetada ennemini tankitõrjepüssiks kui kahuriks...
Edasised märkmed on 25 aprillist 1940, projekt leiab äramärkimist, kui Pz.Kpfw. neuer Bauart, tehakse plaane ka 1000 VK.6.01 tootmiseks juhul, kui aretustöö VK.9.01 kallal peaks läbi kukkuma.
Järgmine ülestähendus on juulist 1941 –masina nimetuseks on saanud Pz.Kpfw.I n.A. Neid tanke kavatseti kasutada nii õhudessantüksustes, kui ka koloniaal – soomusüksustes (Kolonial Panzertruppen). Kaks tanki esimesest kuuest masinast anti üle 1941 aasta juulis, tellitud 40 tankist koosneva partii üleandmine algas sama aasta oktoobris. Oli ka märgitud, et selle projektiga ei kiirustatud, tootmine toimus sellises tempos, mis ei seadnud ohtu suurema prioriteedi saanud tankide aretamist. Kogu selle aja jooksul muudeti projekti vaid nii palju, et tanki külgedele keevitati lisaks 5,5 mm paksune lisasoomus. Esimesed 0-seeria masinad said 1941 aasta lõpus alla roomikud, mis sarnanesid poolroomikmasinatel kasutatavatele – veorattad koosnesid rullikutest ning roomikulülidel olid kummipadjad, lülide šarniire tuli kindla intervalli järel määrida. 1942 aasta kevadel tehti ühe veermikuga pikk katsesõit, kimati mööda autobahni Münhenist Dachausse ja tagasi sõideti mööda maastikku ning külavaheteid. 14. mail tehti otsus vahetada senised roomikud tavalise (mittemääritava) šarniiriga roomikute vastu ning Krauss-Maffei –ga sõlmiti ka leping 40-ne 0-seeria masina pastelde ümber vahetamiseks. Lõplik nimetus, Panzerkampfwagen I Ausführung C, tuleb esmakordselt ette Heereswaffenamt –i raportis 1 juulist 1942.
Kahte Panzer I Ausf.C -d mainitakse 5. märtsil 1943 aastal asuvat 1.Soomusdiviisi II jaos, novembri alguses jõudsid nad idarindele. Sama aasta 20. novembri raportis on neist järel üks masin, 10. detsembril raporteeritakse selle saatmisest saksamaale kap.remonti. Ülejäänud 38 tanki teenisid oma aja ära prantsusmaal LVIII Panzerkorps –is nekruteid tankistideks treenides.

Sai selline suhteliselt igavavõitu lugu. Aga kuna Hobby Boss võttis vaevaks ja treis mudeli valmis, siis tuli ka kohemaid kihelus sellega lähemalt tutvuda. Olgu, alguses kasvatasin iseloomu ja üritasin sellele mitte mõelda, ent kui olin sõbra juures näinud Kuivalaise poest värskelt toodud karpi, läks kogu mu iseloom täiega allavett... Sai siis suht kiiresti samuti Kuivalaisest läbi astutud ja siis, kodus, õnnelik naeratus näol, käsi karpi aetud. Seekord olen üritanud olla veidi kindlameelsem ja teha võimalikult palju „otse karbist“, kuigi üht-teist on tulnud sellegipoolest kohendada. Nagu näiteks alustuseks ette võetud veorattaid – lõikasin vaid kodaraid veidi õhemaks ja sedagi mitte kogu ulatuses – ent fotol tundub, et seegi annab välimusele jumet juurde.

Pilt

Seejärel kere ja torn kokku ja veidi keevitamist, need õmblused torkavad piltidel kohemaid silma, on lausa selline „must be“ värk. No ja augud kastide kinnitamiseks korkisin kah kohemaid kinni – „päris“ kastidel olid paksemast plekist väänatud jalad, mul ei olnud erilist tahtmist kohe plekiga jändama hakata ja seetõttu lõikasin olemasolevad jalad õhukeseks, eks pärast värvimist paisab, kas oli hea mõte.

Pilt

Netist leitud revüüs http://www.amps-armor.org/ampssite/revi ... 40&Type=FB kurdeti, et torn ei anna õieti pöörama – juhi luugi lukuauk või õigemini selle ääris segab. Ja oligi nii – võtsin siis samuti ja lõikasin tolle imeõhukese lible maha, et kohe-kohe kleebin veidi kaugemale... siis nõudis perekond äkitselt kibekiiret tähelepanu, tegelesin veidi muude toimetustega ning tagasi töölaua juurde jõudnud, oskasin selle paganama lible kuhugi lendu lasta...krt.... Seetõttu tuli treida uus jupp ja paika liimida. Igatahes torn pöörab nüüd nii, nagu ette nähtud.

Pilt

Järgmise korrani.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Postitusi: 2105
Liitunud: 21 Apr, 2006 1:42
Asukoht: Kalamaja
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas vaoinas »

Sa ikka üllatad. Ma juba arvasin, et oled töö tõttu haigusest üldse lahti saanud ja nüüd siis selline asi.

Aga senine töö on vägev - põhjalik nagu ikka. Kas vedrustuse osa oli alusvanni külge kinni vormitud, või sai detailid ikka ise sinna liimida?


Kristjan
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

No ega sellisest tõvest niisama lihtsalt pääse.. :shock:
Aga vedrustusega on kõik OK. - balanssiirid, amordid ja nendega külgnevad mingisugused talad(ei ole seni aru saanud, mis otstarbelised need elemendid on) - need on kõik eraldi detailid, lihtsalt sel ajal, kui neid kokku panin, ei olnud norm ilma ja kunstvalguses ei hakanud plõksima.

Aga eks laseme siis pisitasa edasi... Juhi ees oleva vaateava kohal on binokulaari avad, avade servad olid veits "ära lutsutatud", nii et neid tuli veidi korrigeerida:

Pilt

Seejärel sai tungile traadist pidemed väänatud ja külge aretatud, kinnituste küljed lõikasin juba veidi õhemaks, pealmised osad õhendan veits hiljem ja lisan spets, poolikud liblikad. Pilte vaadates tundub, et tungi tagaosa peaks veel ka vinkliga toetama, aga seda kah edaspidi. Samuti tegin "kõvera starteri" kinnituse tiba ümber - originaalis oli käepideme küljes samuti jämme tihvt, selle võtsin maha ja panin keres oleva augu täis, asemele siis figuurne plekilible.

Pilt

Puksiirkonksudele aretasin poldid ja stopperid külge, samas on näha, et laternad on paras õnnetus, aga kuna jätan pimenduskatted peale, siis on võimalik ainult kosmeetikaga piirduda.

Pilt

Järgmise korrani.
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas calico »

jajah..
Seekord olen üritanud olla veidi kindlameelsem ja teha võimalikult palju „otse karbist“
näha on.. sulle ei või ilmselt isegi neid revelli putuka [ja/või] anatoomiamudeleidki lasta kokku panna ilma et sa seda omapoolselt muudaks või juurde ehitaks.
aga ikka on hea vaadata!
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Joss Metsast
Liige
Postitusi: 2062
Liitunud: 23 Aug, 2005 9:34
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas Joss Metsast »

Vägev, muide siiani on ju täitsa otse karbist. Uskumatu et fossiil pole veel midagi põhjalikult ümberteinud / klooninud, ootame :)
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas FW Anton »

Oot-ooot, see on ju alles algus! Küllap tal mingi riugas veel plaanis on 8)
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas calico »

seda minagi kardan et alles algus! :D
sest vaata juba on
binokulaari avad, avade servad olid veits "ära lutsutatud", nii et neid tuli veidi korrigeerida
traadist pidemed väänatud ja külge aretatud
Puksiirkonksudele aretasin poldid ja stopperid külge
jne jne
igatahes jälgime hoolikalt pärani silmi :shock:
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
von manstein
Liige
Postitusi: 1403
Liitunud: 25 Mär, 2008 13:16
Asukoht: saaremaa
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas von manstein »

Tundmatu looma nahk!

Häbi tunnistada, et selline versioon Panzer I-st on üllatuseks. Aga nüüd, peale fossiili kohustuslikku ajaloolist selgitust on asi selge.
Aga jah, et otse karbist ning ümbertegemisteta. Praegu on küll umbes nii.
Aga saab näha, mis lintidega toimuma hakkab. Kas jäävad originaalid, või tuleb miskit kloon?
Ees ootab üksjagu põnevat.

Aga ootaks siiski ka mõnd prototüübi jaoks välja valitud ajaloolist fotot, kasvõi sissejuhatuse illustratsiooniks.
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

Olgu nii, paar pilti siis masinast nummriga 15, nagu seda ka Hobby Boss dekaalina pakub, pildid on viletsa kvaliteediga, aga paremaid hetkel käepärast pole:

Pilt

Mõne teise tähistusega masinale pole seni peale juhtunud.

Aga nüüd veidi edasi: kirves, samuti praktiliselt "otse karbist", lõikasin kinnitused tüki maad õhemaks, kuni nad hakkasid normaalseks muutuma:

Pilt

Ja ports labidaid, neid endid, nagu ka kinnitusi, sai samuti töödeldud ja õhendatud, kuid kangi kinnitusega tekib jama - tollele on keskkohta mingi arusaamatu kärakas tekitatud, ei tea kohe, kas austet publikum lubab sellest kärakast sanga lisamise teel klambri aretada? :scratch:

Pilt

Järgmise korrani.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Postitusi: 2105
Liitunud: 21 Apr, 2006 1:42
Asukoht: Kalamaja
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas vaoinas »

Edeneb ilusti. Õhuvõtuavad tunduvad vaid maksuseinalised ja jässakad - kas see peabki nii olema?

Ja kui kriitikat pilduda, sisi ühest asjast mina ei saa aru. Sa näed roppu vaeva keeviste ümber tegemise, binokliavade, puksiirkonksu detailide ja muu sellisega, aga tööriistaklambrid!!! Olgugi, et sa nad õhemaks viilid ja ka nendega roppu vaeva näed, jätad ikkagi plastist ja tööriistade külge valatuna. Miks sa ei muretse Griffoni, või Aberi, või Voyageri klambrite etsikomplekti? Palju nad ei maksa ja sinu kaliibriga haigele nende koostamine ka peavalu ei tohiks valmistada. Saaksid vähemalt kümme tulevast tanki varustada korralike ning detailsete klambritega.
von manstein
Liige
Postitusi: 1403
Liitunud: 25 Mär, 2008 13:16
Asukoht: saaremaa
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas von manstein »

Minu meelest pole klambritel häda midagi. See, kuidas Urmas hapra plastiku möötu hööveldab, nõuab juba ise juveliiri käppa.
Ja küllap on Meistril töövõtete valikul ka oma nägemus. Pahatihti pole etsitud detailid päris hästi möötkavas.

Või mis?
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

Miks sa ei muretse Griffoni, või Aberi, või Voyageri klambrite etsikomplekti?
Hea küsimus - ilmselt seetõttu, et kunagi on mul olnud paar kogemust klambritega, millega polnud muud teha, kui prügikasti suunas lennutada... Ilmselgelt liiga suured :dont_know:
Kui sul on isiklik kogemus, et mõned sinu poolt loetletud tootjad teevad ka korralikke, õiges mõõdus klambreid, siis mine tea - telliksin ehk isegi.. Võimalik et väristaksin sinu suunas kätt - kui hakkad endale miskit sarnast tellima, anna teada.
Õhuvõtuavad tunduvad vaid paksuseinalised ja jässakad - kas see peabki nii olema?
Vaat selle küsimuse oleksin pidanud esitama endale enne, kui nood jupid kere külge liimisin...krt..., nüüd lõikan keskmisi lamelle pisitasa õhemaks... :evil: Aga tänud osutamast sellegipoolest...
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

Aga saab näha, mis lintidega toimuma hakkab. Kas jäävad originaalid, või tuleb miskit kloon?
Nonii, just leidsin meeldiva uudise:
http://www.friulmodel.hu/en/atl-118-pzk ... k601-i213/
Friul tuli parasjagu õigel ajal sobiva uudisega lagedale, eks tuleb varsti hakata eurisid veeretama....
fossiil
Liige
Postitusi: 3553
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas fossiil »

Nonii, õhuvõtuavade vahel olevad lamellid lõikasin mõõtu, ent unustasin sellest kohast pildi tegemata, järgmine kord siis... :scratch:
Aga nüüd kanistrid, kaasas on esmapilgul üsna kenad mannergud, kuid kui neid võrrelda veidi järele aidatud Dragoni kloonidega, siis on vahe siiski olemas:

Pilt

Mistõttu kasutan klooni, komplektis pakutavasse etsitud raami mahub ta samuti kenasti. Nii et sellega lähen "otse karbist" tegemise reeglitega veidi pahuksisse. Aga kui juba, siis juba: ka tungi alla käiv puupakk on seda vaid üsna tinglikult, käiku läheb Porsche Tiigri jaoks tuunitu kloon:

Pilt

Samas kui neid kanistrite raame vaadata, siis minu mõistus ei võta, miks ei oleks võinud nende toorikuid kavandada kammi kujulistena, no et keerad otsad kanku alla kokku - seda kohta ju nagunii näha pole. Ent nüüd on igal raamil neli õieli nurka, mis tuleb kas kokku liimida või joota, või siis hoopis ise kammitaolised toorikud plekist välja nüsida.

Pilt

Aga millegagi olen ma siiski hakkama ka saanud - granaadiheitjad tunduvad kokkupandud kujul liiga peenikesed, ent päris masinal on need palju jämedamad:

Pilt

Treisin siis olemasolevatele õhukesed hülsid ümber ja installeerisin paika, tulemus on siin. Samuti üks esilatern, millel vähendasin pimenduskatte piiluava:

Pilt

Järgmise korrani.
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Panzer I Ausf.C

Postitus Postitas FW Anton »

Üpris põhjalik 8)
Anton - horridoo!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist