...kaitseväereform...

Vasta
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

...kaitseväereform...

Postitus Postitas oleeg »

Sobiks tuntud-teatud räpiloo baasil:
Näib, et miskit toimub - ...

"Ministeerium kavandab iseseisvusaja suurimat kaitseväereformi"
Kaitseministeerium kavandab suurimat reformi alates Eesti kaitseväe taasloomisest, muudatusi kaitseväe toetustegevustes, logistikas ja relvas­tuses. Kõike selleks, et tõsta võimet «vaenlasele tappa anda».
http://www.postimees.ee/609480/ministee ... aereformi/

Palju küsimusi viidatud artiklis sisalduva kohta, ei enamat. Aga mis seal ikka ...

Soovin jõudu ja jaksu ministeeriumirahvale!

terv
o
Viimati muutis oleeg, 25 Okt, 2011 17:37, muudetud 1 kord kokku.
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas hillart »

Päevauudiste ülevaatest selgub, et ettevõtmise eesmärk olla tõsta KV nn. võitleva osa osakaalu teiste valdkonade (k.a. logistika ?!) arvelt. S.t., et tõstetakse KV võimekust kusagil kaugel maal "vainlasele tappa anda". Ettevõtmise seotus iseseisva kaitsevõimekusega on vaid deklaratiivne ja tegelikkuses tehtavaga (või sellega, mis on plaanitud teha) seostamatu.

Tegelikkuses ütleb väga ilmekalt ära plaanitava reformi tulemi iseseisva kaitsevõimekuse kontekstis artikli viimane lõik.
«Kui olen raskerelvadega metsas lume sees õppusel ja kui midagi juhtub, juba siis on raske igal ajal neid kahte appi saada,» ütleb major Kütt, näidates tsivilistidest mehaanikutele, ja hõikab: «Aga kus te olete siis, kui sõda lahti läheb, kas tulete remontima?» – «Siis oleme Rootsi laeva peal,» lõõbivad noormehed vastu.
S.t., et vainlase maale tulles on meie võitlejaist pungil "võimekus" ühemomentselt ilma igasugusest logistikast ja igasugusest tagamisest. Ja nii ongi. (On veel täpsustamata, kes see "võitleja" selline on. Kas ainult see mees, kes vahetult päästikule vajutab, või ka mees, kes laskemoonakaste tassib? See viimane ju vaid tagab esimest? Ja toitu hakkab tooma Catering? Haavatasaamisel on perearst vallast saadud elektriautoga kohal nagu nipsti? :) ) Tagamisest siis nii palju, et võimalik võitlus ise saab kogu reformi plaanipäraselt kulgemisejärgselt kestma ca. 1-2 päeva, ehk siis senikaua kuniks jätkub sellest, mis võitlejal endaga kaasa. :cry:
Aga, noh, see selleks. Eks midagi sellist oli ka oodata. Arengud selles suunas toimuvadki, et juba kaugel maal vainlasele tappa anda, selmet oodata kuni ta meie piiridesse jõuab. Paraku on senine riigi ja rahva ajalugu meile hoopis tõusva päikese poolt lähtuvaid ohte ilmutanud?! Mina olen end sellel teemal igatahes juba siin, seal ja kolmandas kohas nii tühjaks rääkinud-kirjutanud, et tunnen end ammu juba "rikkis grammofonina". :cry:
Viimati muutis hillart, 25 Okt, 2011 8:01, muudetud 2 korda kokku.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40178
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mnjaa, loodetavasti pole tegemist inglaste ühe ütlemise elluviimisega.

"While amateurs discuss about tactics, professionals talk about logistics".
Keskendumaks sõjaliste võimete arendamisele, vabastatakse kaitsevägi sõjalise kaitsega otseselt mitteseotud administratiiv- ja toetusülesannetest
Tekib küsimus, KES neid ülesandeid siis tulevikus täidab. Keegi peab ju suppi keetma ja raamatupidamist pidama, tõstes selle kamina alla on raha ühest taskust teise tõstmine. Juttu, kuidas erasektor selle tõhusalt ära teeb, paluks mu kõrvadele mitte ajada. Teeb kindlasti, kuid kordi kallimalt. Kui haubitsaid remontiv erafirma päeval H uksed suleb (viidates vääramatule jõule), siis on lihtsalt haubitsate parandamisega kööga. Oma töötajatele saab pati ülem kasvõi püssimehed järgi saata, aga erafirma töötajatele? Kuna Eesti turg on sedavõrd väike, ei saa olema KV tellimustele spetsialiseerunud firmade tõsiseltvõetavat konkurentsi, järelikult tarbija elik EKV istub selle erafirma lõa otsas.

Kuigi idee on pealiskaudsel vaatlusel õige, teevad ettevaatlikuks suured loosungid, teatud nimed selle taga ning KV ettevaatlikkus. Ka on kahtlane see PzH-2000-ga vehklemine, kui plaan on vahetada pataljon patarei vastu, on sest ka vähe togu.
Sakslased arendasid just FH-70 asendamiseks omakorda välja roomikutel liikuva Panzerhaubitze 2000, mille meeskonnas on kolm meest ja laskekiirus 10–11 mürsku minutis. Rääkimata manööverdamisvõimest – sakslaste ja rootslaste haubitsad võivad ise ringi kihutada, eestlaste oma tuleb aga veoauto järel ringi vedada –, on eespool nimetatud mitu korda produktiivsemad, kui kasutada majandustermineid. Sama arvu meestega saadakse rohkem tulemit.
Valejutt, arvestage selle "tulemi" sisse ka tehnika soetushind ja käigushoidmise kulud (roomiktehnika sõidu km maksab vääga palju). Et ta tulejõult parem on, on siililegi selge, aga jutus majanduslikust tõhususest julgen kahelda (sügavalt). Tahaks arvutusi näha, seni ainult tegemist ministeeriumi lauaülemate jutuga.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Toddie
Liige
Postitusi: 345
Liitunud: 16 Aug, 2007 9:19
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Toddie »

Ilmselgelt tekitavad sellised suured reformikavad alati suurt furoori ja nii positiivset kui negatiivset vastukaja. Minu meelest oli seal samas artiklis brigaadikindral Roosimägi, kes ka ütles, et kui seadused korda saab, siis on asjal lootust. Nii harva kui Roosimägiga nõustun, siis praegu tundub see õige olevat. Korralik seadusandlus ja selle kinnipidamise tagamine kindlustab suure tõenäosusega korraliku koostöö erasektoriga, loodetavasti ka sõjaolukorras.

Teisest perspektiivist võiks kogu seda reformi vaadata koos teatava annuse fatalismiga. Nimelt on ilmselt enamus foorumlasi minuga nõus, et kui idapoolt hakkab keegi üle piiri trügima, siis lõputult me ise vastu ei suuda veel lähimate kümnendite jooksul pidada. Seda toetavad kõik need kontseptsioonid, nagu "esmane iseseisev" kaitsevõime, kahesambaline riigikaitsemudel jne. Ühesõnaga point selles, et meie oma logistika peab tagama võitlusvõimelise kaitseväe mingi piiratud aja jooksul, pärast seda aega (x nädalat, y päeva ja z tundi), tuleks nii kui nii enamus sellest logistikast, mis tolleks ajaks veel püsti on, panna HNS-i rakkesse. Seega pole ju eriti vahet, kes sellel lühikesel, intensiivsel ja raskel perioodil logistilise toetuse eest vastutab, peaasi et asi töötaks. Võttes arvesse totaalkaitse printsiipi peaks sõjaolukorras nii kui nii kõik ressursid olema riigikaitsesse rakendatud. Jällegi ei ütle ma et, see on kõikse parem reform maailmas, aga kui seadusandlus korda teha, siis mingid logistilised funktsioonid võib kahtlemata erasektorile anda.

Edasi võiks juba optimistlikult mõeldes näha seda, et kui näiteks seesama haubitsate ja relvastuse remont anda erasektori teha, siis mingi aja jooksul võiks koguneda ka piisav kogus know-howd erasektorisse, et saada mingi alus natuke tõsiseltvõetavamale sõjatööstusele.

Kolmandaks, kaitsevägi on niivõrd suur organisatsioon, tööandja ja rahade liigutaja, et kui mingid olulised funktsioonid erasektorile üle antakse, elavdab see tahes tahtmata majandust, mis on ju ikka positiivne.

Ühesõnaga igal kepil on kaks otsa ja 100% rumala ning kahjurliku ideega pole igastahes tegemist, sest praegune süsteem tõesti ei tööta, eriti just majanduslikult ratsionaalsest perspektiivist.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40178
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eestis tähendab olulise osa riigikaitse rahade suunamist erasektorisse tohutut korruptsiooniriski ja nagu elu näitab, rahakraanide juures olevad inimesed pole meil just kõige ausamad.

Teiseks on KV ja laiemalt Eesti turg liiga väike. Paraku eksasekantsleri uuring ei käsitle üldsegi (kas teadmatusest või sihilikult) probleemi nimega konkurents ja turu suurus. Eraettevõttel põhinevad lahendused toimivad ÜKSNES siis, kui eksisteerib reaalne konkurents (töövõtjaid vähemalt 3-4). Eesti olides tähendab suure raha suunamine välja seda, et endised süsteemi asjapulgad teevad "uue ja parema" kaitsetööstusettevõtte ja aasta-paari pärast algavad pahandused. Arsenali lugu peaks juba tuttav olema. Samuti Fortestari lugu.
Aiva pahandused.

http://www.icds.ee/fileadmin/failid/Mar ... ekt....pdf

Toodud Saksamaa ja Soome näidetel on üks oluline, lausa fundamentaalne probleem - nimetatud riikide turud on kaks suurusjärku suuremad ja seal eksisteerib mitmeid pakkujaid.
Kes oleks täna tegija lahingutehnika remondi alal?
Kolmandaks, kaitsevägi on niivõrd suur organisatsioon, tööandja ja rahade liigutaja, et kui mingid olulised funktsioonid erasektorile üle antakse, elavdab see tahes tahtmata majandust, mis on ju ikka positiivne.
Nullväärtusega argument. Majandust elavdab tehnika parandamine Tapa angaaris täpselt samapalju.

Muideks, Eestis on see teenuseostmise idee teoorias ära proovitud, kunagi 90ndate lõpus käis ühe turvaärimeeste seltskonna initsiatiivil läbi sensatsiooniline kava luua eravanglad. Noh, riik ostab teenust näiteks G4S-lt. Tänaseks on tollal ministriportfelli pidanud RE ka ise aru saanud idee rumalusest (ega propageeri seda enam aastaid), teoorias ilus, aga 1. turvafirmad pääsevad ligi allilma siseinfole, kes sed jama pärast klaarib 2. potentsiaalseid pakkujaid oli ainult üks (tollal Falck)- oht jääda puukfirma haardesse. Analoogne näide, kuidas ilus idee põrus paari tehnilise probleemi läbi. Täpselt samad probleemid terendavad ka siin silmapiiril, kuidas näiteks vähendada (poliitilise) korruptsiooni riski?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6226
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas kaur3 »

Trumm:
Valejutt, arvestage selle "tulemi" sisse ka tehnika soetushind ja käigushoidmise kulud (roomiktehnika sõidu km maksab vääga palju).
Arvestage sisse ka ellujäämishind counter-battery tulelöögi tingimustes.

Praegu arutatakse, et rahuajal ei suudeta süsteemi käigus hoida. Artikli põhjal eelkõige majanduslike põhjuste tõttu. Tehakse lõpuks reform ära, siis avastatakse Kaitseuuringute keskuse (kuhu lõpuks jõuavad ka natuke teisiti mõtlevad sõjaväelased) paberi põhjal, et pagan, see ei tööta meil ju ka sõja ajal, sest geograafiliselt oleme liiga väikesed, enamus tugiüksuseid vastase tuleulatuses, varuosi ei ole riiulisse tellitud (kopterite keiss) jne. Kui rahakott ei kanna, siis jõuab majanduslikus mõistes mõistus kiiresti kohale. Sõjaaja stressitestiks on vaja aga midagi muud. Ronige esialgu simulaatoriklassi :)

Noormehed: "Me oleme Rootsi laeval". "Nimed marmortahvlil" oli õpetlik episood, kus üks võitleja keeldus oma põhimõtete tõttu vastast tulistamast. Põhimõte kehtis täpselt nii kaua kuni esimesed kuulid tema suunas lendasid.

Roosimägi, (brigaadi-kindral, erus): "Soome sõdurisööklas on toit paras pask." Tovariš ofitser, kak že tak?
Toddie
Liige
Postitusi: 345
Liitunud: 16 Aug, 2007 9:19
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Toddie »

Ole hää, Trumm, võta nüüd natuke põhjendada, miks "Majandust elavdab tehnika parandamine Tapa angaaris täpselt samapalju."
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Lemet »

Kommentaar PM st. OT küll, aga oskab keegi kommenteerida asja tausta? Kui nii on, nagu kirjutatud, siis on mage lugu küll.
Ja kas te teate kes olin need kaks sinistest tunkedes mehaanikut? Need oli kaks endist Kaitseväe veeblit, kes töötasid eelnevalt suurtükiväes, kuid jäid kütuse varastamisega vahele ja said kinga. Kuna tegemist on aga ainukeste inimestega Eestis, kes nimetatud haubitsaid remontida oskavad, siis tegid tüübid firma ja Kaitsevägi maksab enda ridadest välja heidetud varastele kordades rohkem palka kui nad said tegevteenistuses olles. Kaitseministeeriumil on palju pakilisi probleeme- vaja rajad ja hooldada võidusammast, pidada igasugu konverentse jne. See, et Kaitseväe kaader jookseb madalate palkade tõttu laiali ei olegi justkui oluline. Kõige hullem on see, et antud juhtum annab selgelt eeskuju- röövi oma tööandjat ja saad vastu suurema palgaga ja mõnsama graafikuga töö.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Hjalmar Nelk
Liige
Postitusi: 548
Liitunud: 01 Apr, 2005 7:47
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Minu arust tuleks see logistikapool ikka selgelt kaheks lüüa. Esimene on sõjapidamiseks eluliselt vajalik ja teine on rahuaegne toetav tegevus (sinna alla kuulub suuresti ka tehasetasemel hooldus).

Niisiis kahurid - selge on see, et kaitseväel peab olema endal võime neid kahureid välitingimustes hooldada ja neile esimest remonti läbi viia. Ikka selleks, et kahur laseks. Siin ei tohiks olla mitte mingit küsimust. Suurem probleem on niinimetatud tehasetasemel hooldus/remont. Kas seda on tõesti vaja kaitseväe enda käes hoida? Mina küll nii ei arva, aga see on ikkagi läbirääkimiste küsimus.

Aga nüüd selle rahuaegse tagamise juurde. Kaitsevägi ei pea tegelema administratiivse tegevusega nagu selleks on näiteks kinnisvarahaldus. Kas seda tõesti on ka sõjaajal vaja? Või hoonete koristamine. Või sööklas igapäevaselt toidu vaaritamine. See on ikka täielik lollus ja raha raiskamine. Kõige hullem on see, et ei raisata ju raha ainult nende koristajate/kokkade/kinnisvarahaldajate palkamisega, vaid keegi peab ju neid palkama, ehk siis keegi peab ju kursis olema sellega, mida kinnisvarahaldurilt nõutakse jne.

Ja ka hillartiga ei ole suuresti nõus. Hillart - minu arust Sa vahepeal lihtsalt vahutad. Minu arust (ainult minu arvamus!) on meie kaitseväe meditsiiniteenistus suht mõtetu tegevus. Mida nood siis pakuvad? Põhiliselt perearstiteenust. Kas seda ei saa siis sisse osta? Enne, kui vahutama hakkad, ütle palun, kuidas on meie sõjakirurgia arenenud tänu välisoperatsioonidele? Eks need kirurgid on ikka erasektorist tulnud ja vahepeal vormi selga ajanud. Aga mida see ülejäänud kaader teeb? Või kuidas sellest kaadrist üleüldse on kasu oknud, et neid tsiviilarste sisse osta? Minu arust tegeleb see meditsiiniteenistus suuresti rahapesuga peale selle - vaata nende osalust teadusgrantides. Mingisugused mõtetud ilma igasuguse praktilise väljundi ja tulemuseta uuringud.

Kokkuvõttes - kamin ajab hetkel küll õiget joont ja vähemalt loosungid on õiged.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40178
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kommentaar PM st. OT küll, aga oskab keegi kommenteerida asja tausta? Kui nii on, nagu kirjutatud, siis on mage lugu küll.
Selline ongi Eestis tavapärane "kaitsetööstusmudel". Eri põhjusel ära läinud personal hakkab sama teenust KV-le müüma, muidugi mitmekordse hinnaga. Tõmmata saab kokkuvõttes maksumaksja.

Seejuures eeskuju on näidatud päris kõrgel tasemel.
Ole hää, Trumm, võta nüüd natuke põhjendada, miks "Majandust elavdab tehnika parandamine Tapa angaaris täpselt samapalju."
Majanduse seisukohast on isetegemine Tapa angaaris erafirma asemel kehvem ainult selle võrra, kui palju läheb ressurssi "vasakule". NSVL ajal läks palju, meie ajal läheb vähem.
Materjale ostetakse sisse samamoodi, inimesed vahetavad oma palga ostetavate hüvede vastu samamoodi, elektrit ja muid energikandjaid läheb samamoodi, stabiilsed riigipalgalised on muide hoopis parem klientuur kui mingid ehituse asjamehed, kes ühel hetkel teenivad ulmesummasid, teisel hetkel on rahatud töötud. Ka ma kahtlen väga sügavalt selles, kas sisuliselt monopoolses seisus eraettevõttes tekib seda lubatud tõhusust, mis maksumaksja raha säästa lubab. Vaada vahelduseks eraettevõtetest vee- ja soojatootjaid, kas sa näed nende väidetavas tõhusususes (põhiline majandusteoreetiline argument) mingit võitu kliendile? Kas sellest, et Tallinna Vesi pani asja tõhusalt tööle, võitis klient? Ei võitnud.

Ehk siis sellised outsourcingud peavad toimuma range ja objektiivse kuluanalüüsi, mitte loosungite ja kõva PR kisaga. Lõppkokkuvõttes pole oluline hiiri püüdva kassi värv.
Aga nüüd selle rahuaegse tagamise juurde. Kaitsevägi ei pea tegelema administratiivse tegevusega nagu selleks on näiteks kinnisvarahaldus
Kinnisvarahaldus on tegelikult odav kommiraha kogu mängus, miskipärast ei taha kamin aga kuulda sellest, et Riigi Kinnisvara ehitab kasarmud ja KV maksab kokkulepitud renti. Oled mõelnud, miks see nii meil on? Eriti vaadates selle valdkonna "võimekust" võidusamba saagas? Ehituse maksete tegemine 2-3 aasta asemel 30-50 aastaga annaks ju olulist lisaressurssi paljudele asjadele - eriti praeguses nappuses, ehitusrahad on suurusjärgus sajad miljonid igal aastal?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40178
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hjalmar Nelk kirjutas:Minu arust (ainult minu arvamus!) on meie kaitseväe meditsiiniteenistus suht mõtetu tegevus. Mida nood siis pakuvad? Põhiliselt perearstiteenust.
Kui sa tähele paned, siis põhiline käegakatsutav väljund on 150 ajateenija väljaõpe eri meditsiinirollide täitmiseks. Et perearstil või hambaarstil võiks kuskil arstipraksises käia, on iseasi, aga puhtalt mingiks mõttetuseks asja kuulutada on ülim rumalus. Pealegi sõja-aja meditsiini püstipanemiseks on vajalikud teatud otsused KVPS ja kamina tasemel, raz i na vsegda asja otsustamise asemel on tegeletud seal põhiliselt asendustegevustega (milleks muide kvalifitseerub ka hetkel meditsiinioskustega tsiviilisikute sõjaväelasteks nimetamine).

Aga seda, mida on teha lastud (nt parameedikute väljaõpe), siis KV parameedikud on kiidusõnu saanud nii kiirabiarstidel kui ka tõestanud end välismissioonidel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6226
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas kaur3 »

Aga seda, mida on teha lastud (nt parameedikute väljaõpe), siis KV parameedikud on kiidusõnu saanud nii kiirabiarstidel kui ka tõestanud end välismissioonidel.
... ja nüüd peab kahjuks hillart rääkima metsast puude taga ehk kuhu viivad kiirabiarstid oma haiged ja kuhu transporditakse välismissioonidel haavata saanud võitlejad peale seda kui parameedikud on oma töö teinud. Kui meil siin madinaks läheb ja seni suurepärast tööd teinud ja tegevad mehed/naised hakkavad vedama mehi regionaalhaiglatesse, siis mis seal toimuma hakkab? Nüüd oleks vaja regionaalhaiglate juhtide ja kirurgiaosakonna juhatajate kommentaare.

Siin veel paar näidet kiidusõnadest. Kas kiidetakse vale asja eest? Ei kiideta ju.
Taani kaitseminister kiitis Eesti moodsat miinijahtijat
13. august 2009
http://www.mil.ee/?id=2791
Pärastlõunal külastas mereväe ülem Ühendkuningriigilt soetatud Sandown-klassi miinijahtijat Admiral Cowan ja mereväe tuukrijaama.

«Eesti mereväelaste praegune põlvkond on Kuninglikule Mereväele miinitõrje alal kompetentne ja professionaalne partner,» ütles admiral Stanhope.
http://www.postimees.ee/166920/briti-me ... ituukreid/
Toddie
Liige
Postitusi: 345
Liitunud: 16 Aug, 2007 9:19
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Toddie »

Kaitseväe meditsiiniteenistuse ära kaotamine või mõttetuks tembeldamine, on küll väga lahmiv teguviis. Meditsiini puhul on tegemist viimase "toetava" valdkonnaga, mis tuleks kaitseväe kuljest lahku lüüa. Küll aga annaks parandada tunduvalt KV medteenistuse ja tsiviilmeditsiini seotust ja sidusust:
1. Kiiremas korras peaks looma vajalikud tingimused, et noored arstiks või õeks õppijad, saaksid käia kaitseväes residentuuris või praktikal. Jah, praegu on see teoreetiliselt võimalik, aga tegelikult väga keeruline ja ressursside puudumisel mitte just eriti tasuv tegevus.
2. Residendid ja õed kaitseväes lihtsustaks ka tunduvalt med. personali värbamist, sest kui keegi on juba süsteemis sees, siis jääb ta märksa tõenäolisemalt sinna ka edasi. Isegi USA sõjavägi, kellel pappi peaks nagu olema, ei värba endale väljaõpetatud arste tsiviilist, isegi neil ei ole raha, et arste/kirurge/spetsialiste üle osta.
3. Kogu süsteem tahab paindlikkust, et arstid saaksid ja oleksid ka motiveeritud tsiviilsüsteemi ja kaitseväe med.teenistuse vahel liikuma, sest nii tuleb juurde ka kogemust.
4. Loomulikult on ka palgaküsimus, vähemalt perearstide keskmine palgatase tsiviilis ja kv-s tuleks samale summale lähedale saada.
John
Liige
Postitusi: 506
Liitunud: 17 Juun, 2006 19:57
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas John »

Logistika, käitsetööstuse ja korruptsiooni koha pealt...

Ülikooli majandusloengute raames oli mul võimalik kokku puutuda ühe Eestis tegutseva kergetööstuse esindajaga kes teeb mitmeid tellimustöid üle Euroopa ja kes on ka võitnud nt Norra armee konkurentsi (armee konkurentsid on ühed kõige karmimad üldse oma nõudmistelt). Küsimuste esitamisel pärisin ka sellise huvitava fenomeni kohta mida peab igaüks on kogenud kes kunagi on käinud KV mõnes laos varustust korjamas ja on esemete hinnakirju näinud- nimelt miks maksavad KV tabelvarustus pea kaks korda rohkem kui tsiviilis käibel olevad analoogid? Vastus oli huvitav kuna antud esindaja ise ka ütles, et ta on järelpärimisi teinud selle kohta (mitte ainult tema vaid ta ka kolleegid analoogsetest ettevõtetest) nii Logistikakeskusele kui ka isegi KAPO-sse pöördunud sellega. Kõik uurimised on seisma jäetud ja isegi hoiatatud, et parem ära torgi seda. Muidugi läbi rooside. Samuti sai omal aja pataljoni logistika ohvitserilt sama küsimus esitatud ja tema vastus oli "ma ise ka kahtlustan, et midagi on valesti".

Ennem kui keegi arvab, et tegemist on lihtsalt mõne konkurentsil alla jäänud laimukampaaniaga siis mainiks, et antud ettevõte on ka täitnud tellimusi Logistikakeskusele.

Samuti just Norra konkurentsis rääkides mainis ta ka, et üldiselt eelistavad välisriigid omamaist kaitsetööstuse arendamist. Eesti on tema teada ainuke juhtum kus on asi vastupidi. :)
Inter arma enim silent leges (sõja aegadel on seadused vaiksed) Cicero
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40178
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: ...kaitseväereform...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

... ja nüüd peab kahjuks hillart rääkima metsast puude taga ehk kuhu viivad kiirabiarstid oma haiged ja kuhu transporditakse välismissioonidel haavata saanud võitlejad peale seda kui parameedikud on oma töö teinud. Kui meil siin madinaks läheb ja seni suurepärast tööd teinud ja tegevad mehed/naised hakkavad vedama mehi regionaalhaiglatesse, siis mis seal toimuma hakkab? Nüüd oleks vaja regionaalhaiglate juhtide ja kirurgiaosakonna juhatajate kommentaare
Meie elu ja mõtteviis käib kohati Camp Bastioni rutiinis, kus lahingutegevus on andmine n küla all ning kirurgide nokitsemine kellegi sisikonnas on eraldiseisvad sündmused. Lahingutegevus on siis jao, rühma ja kompanii tasandid (mis arste ei vaja ja mis kasutavad valdavalt ajateenijate tööjõudu, neid tänu taevale veel on) ning Camp Bastion on see teenus väljaspoolt kuskil regionaalhaiglas, kuhu pihta idanaabri MRLS-id kogupauku ei tee ja kus elu kulgeb oma rada. Sest igasugu konventsioonid kaitsevad.

Teiseks paneb mind imestama, et selliseid muudatusi/järeldusi tehakse selliste 20 lk referaaditaseme kirjatükkide järgi. Majanduspraktikuna küsiks ma kohe, kus on peatükk Eesti turu iseärasustest, riskidest ning Saksa ja Soome kogemuse rakendamise probleemidest. Ilma selleta on see lihtsalt üks majandusteooriast (a'la "erasektor on tõhus") kantud vaht. Kas seda reformi hakataksegi selliselt tasemelt tegema? :rip:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist