Üldmobilisatsioon Eestis?

Vasta
hmm
Liige
Postitusi: 49
Liitunud: 28 Jaan, 2010 16:35
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas hmm »

Rahustaks pigem inimesed maha, kellel ei ole SA ametikohta (mis iganes põhjusel).

Riigikaitse ei võrdu ainult relvaga sõdimisega vaid on oluliselt laiem mõiste - mõelge oma peas läbi see, mida Teie oma oskustega saaksite teha, et panustada riigi toimimisse.
Kui on kriis (nt sõjaline) on puudu kõigest, üldine segadus jne... seega kriitilise tähtsusega on, et sotsiaalsed funktsioonid säiliksid miinimum tasemel.
Uskuge või mitte aga ka relvajõud vajavad elanike toetust paljudes valdkondades, et saaks sõjalist jõudu rakendada, ... alates teavitajatest, finantsistidest, IT-s, laotöölised, ehitajatest, reporteritest, autojuhtidest, mida iganes veel.... antud isikud ei pruugi olla KV-struktuurides, kuid see ei tähenda, et rahuaja sarnaseid teenuseid KV-l SA ajal vaja pole...

Seega kui soovite riiki kaitsta siis alustage endast ning mõelge läbi oma tegevuse mõtestatus.
Juba see on märkimisväärselt hea tulemus, kui muuta oma suhtumist ning mitte mõelda alati omakasule. Ehk kui on kriis siis tulge esimesse KV-kogunemise kohta, haiglatesse, riigiasutustesse jne ja pakkuge ennast appi - sellest juba piisab, sest Teie ju elate siin ja see on Teie kodu ka.

Aga sõdureid on ka vaja seega olge oma Sa ametikohast teadlikud.
8)

Mis puutud KL struktuuridesse paigutatavatest reservväelastest siis need tuleks varem või hiljem KL üksustesse, sest tegutsemine sõjas = kulumine inimestes ja ressurssides. Kus kohast KL täiendust saab?? Värbamistest ja mobilisatsioonist ehk teisisõnu kaasmaalastest, kes ei ole eelnevalt KL seotud.
KL tuleb selle mõttega harjuda mitte taguda rusikaga vastu rinda ja öelda, et mina "tavalise" reservväelasega rindele ei lähe... sellise suhtumise eest :evil:
Jällegi, kui KL soovib, et struktuur oleks "õigete" meestega täidetud siis tuleb selleks anda oma panus - kaasates isikuid keda vaja (ei pea ilmtingimata KL liikmelisust pähe määrima) ja pakkuma neid KRK-le, et saaks need isikud "õigetele" kohtadele paigutada. :write:
Vabadus on piiratud paratamatus...
Kui tõde üldse olemas on, on see võitluse küsimus.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui on kriis (nt sõjaline) on puudu kõigest, üldine segadus jne... seega kriitilise tähtsusega on, et sotsiaalsed funktsioonid säiliksid miinimum tasemel.
Mitte sotsiaalsed, vaid elutähtsad. See selleks.

See "funktsioonide" säilitamine sõjaolukorras peab käima samasuguse peensusteni läbi mõeldud ja harjutatud mehhanismi järgi. Kahjuks on liigutama end asutud alles viimastel aastatel ja paljuski täna on asi veel kõmiseva jutu tasemel. Vastasel juhul on tulemuseks kaos ja "funktsioone" ikka pole. Sellest rääkimata, et ca 20 aastat on aega raisatud ja nüüd avastati ameerika - riigikaitse on laiapõhjaline ja ametiteüleme. Dziisus. :dont_know:

Kas täna välistatakse mobilisatsiooni hulgast nt torumehed, elektrikud, energeetikud? Vastake ise enda jaoks. Täna välistatakse seaduse järgi ainult teatud ametnikke ja see on ka kõik.

Paraku ei käi veevarustus või toiduainete tootmine üksnes kamina või politsei ametnike abil, vaid selleks on vaja spetsialiste, kohati väga raskesti asendatavaid.

Aga hea, et kõige tähtsam on tehtud, avalikult teadvustatud vajadust. Vaadates nt kriisikomisjonide tegemis - ega peale Tallinna ja Pärnu mujal suurt aru saadagi, misasi see kriis on ja mida seal tegema peab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas metssiga »

soesilm kirjutas:Jumala lahe! :roll:
Mõelge veel korra ja ... JAH või EI!
Ülejäänut võib lugeda teiste teemade altki!
EI, aga vanamehena sisekaitses JAH.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas hummel »

Kompaniile antakse kompanii ülesanne. Kui selles kompaniis on 70 inimest (kaitseliitlast), siis tuleb sinna reservist inimesi juurde panna, et kompanii oma ülesandega hakkama saaks. See on vägagi mõistlik, arvestades et kompanii struktuur oma ülematega on juba olemas.
Neljandaks on eriliselt loll jutt tõrjuda Eesti kodanikest reservväelasi KL üksustest. Eriliselt loll, rehepaplik, asjatundmatu, mitteriigimehelik jne. Justkui sõdiks 70 kaitseliitlast paremini, kui 70+ veel 100 riigi kodanikku. Eriti kui arvestada tänast seisu nende 70 mehega. Kus nad on ja kas nad on, seda teavad kaitsliitlased ise paremini ...
Segan pisut vahele veel.
Küsimus pole mitte ainult, et kas 70 kaitseliitlast sõdib paremini, vaid nad võivad teatud oludes kahjuks ka kehvemini sõdida, arvestades keskmiste kaitseliitlaste ja pealike seinast-seina ettevalmistust ja aktiivsust. Tavareservväelaste, kes läbinud ajateenistuse, tase on aga üldiselt etteaimatav. Eriti "Kevadtormide põlvkond". On saanud käia aastaid KL õppustel vaatamas või abiks ja pilt kohapealt on kindlasti märksa realisitlikum, kui albumist või ettekannetest. Näiteid on loomulikult olnud häid, aga ka viletsaid. Peamine puudus on just need pealikud, kes küll "olemas", kuid kelle väli-juhtimisettevalmistus ja -kogemus on nagu on. Loomulikult on KL puhul suureks hädaks marginaalne lahingutoetus ja lahinguteenindustoetus nii materiaalosa, kui know-how poolest. Isiklikult, kui oleksin vastutav juht, eelistaksin kindla peale välja minekut, mitte loteriid. See on üks põhjus, miks ma jätkaksin üldise reservväe, kui sellise, komplekteerimise ja RÕK-ide tegemise täiesti KV hooleks. KV-s on omad mured, kuid KL-ist on arengutase enamuses valdkondades vähemalt 10 a ees. Samuti kandiksin osa malevate instruktorpersonali üle KV teenistusse.

KL-il on eeliseid ka! Eelisena näen kiiret reageerimisvõimet. Suvalise KV kompanii-pataljoni otse reservist enam-vähem lahingkõlblikuks kokkuklopsimiseks läheb minimaalselt 2-3 päeva. Ainuüksi formeerimiseks (varustamine, struktueerimine) läheb terve päev. KL lahingkompanii, olgu ta lõpuks 70, 100 või 120 meest/naist, peaks saama lahinguvalmis maksimaalselt 1-2 päevaga - praktiliselt poole kiiremini. Tuleneb peamiselt asjaolust, et individuaalvarustus koju jagatud, ülesanded omavahel hästi paigas ja mott kõrge. Lisaks pole praktiliselt vaja saata tähitud postiga kutseid 4 kuud ette või pasundada välja mobilisatsiooni - ainult telefoniteavitus ja mõne tunni pärast on esimesed laigulised suure kotiga tüübid laoväravas ning nõuavad automaate. Jalaväerühma tasemel tegevused ka üldiselt bro.

Aga palun nüüd kaitseliitlastel ja funkstionäridel mitte tigedaks saada! Elu läheb nii edasi, kuidas ta on läinud. Lihtsalt minu arvamus ja võtke, kuidas soovite. :D

Ja arvan, et reservväelased peaks teadma vähemalt oma üksust, kuhu kuuluvad ja kuhu peavad ilmuma. Samuti peaks seda (ehk täpsemaltki) saama meie e-riigis kuskilt keskregistrist igaüks hõlpsalt järele kontrollida.
BackInAction
Liige
Postitusi: 258
Liitunud: 04 Apr, 2006 8:41
Asukoht: Kuidas juhtub...
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas BackInAction »

Väike tähelepanek, et elukutselistel on juba selline SMS süsteem korraldatud(Scoutsis). SMS ja 2 tunni jooksul "lendad" kohale.
[i]"The best form of defense is attack."[/i](Karl von Clausewitz)
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas soesilm »

NO SHIT, SHERLOCK! :shock:
BackInAction
Liige
Postitusi: 258
Liitunud: 04 Apr, 2006 8:41
Asukoht: Kuidas juhtub...
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas BackInAction »

SMSi süsteem hetkel ainult Scoutsis, kuid olen kuulnud midagi, et olevat seda süsteem tahetud ka viia KL sisekaitsekompaniise, hingeelu kohta viimasel ajal midagi pole kuulnud. Ise pooldan muidugi seda SMS süsteemi. Prioriteetsetele üksustele tuleks see teavitamine kohe kasuks, miks ? Sest see vähendab mingil määral avalikusele teatamist(ehk siis saame seda salajas läbi viia), samuti ka kiire reageerimine kes on selle süsteemis olevad kaitseväelased/reservväelased.
Teen ettepaneku viia sinna SMS kiirteavitusesüsteemi viia ka just ajateenistuse lõpetanud mehed, kes niikuinii peavad aasta või kaks olema nii-öelda "kuumas reservis". Aga ka kaitseliitlased, kelles on vajalikes üksustes, mis koheselt rindele saata, et vältida üllatusmomenti vastase poolt nagu näiteks VGR, LuR.

Mis puudutab vajalike tsiviilfunktsioonide täitmisesse nii kriis, sõja või ka erakorralise olukorra ajal siis olen igati nõus kaasfoorumlase Kapten Trummiga selles küsimuses, et arstid, erialaspetsialistid kes on hädavajalikud riigi strateegiliste võimekuste toimiseks, tuleb võtta välja moppi alt, või siis kantida nad ümber üldreservi ning viia neid sõtta siis kui enam mehi pole kuskilt võtta.

Probleemiks on ka Kaitseliidu üksuste ülemate praktika juhtimaks neile määratud üksusi, lahenduseks on näiteks koos kaitseväelastega osalemine erinevalt õppustel koos, kus on võimalik reaalselt nagu üksust juhtida, see tuleks muuta poolvabatahtlikuks kõigile kaitseliidu "võllidele".
[i]"The best form of defense is attack."[/i](Karl von Clausewitz)
allatah
Liige
Postitusi: 1063
Liitunud: 15 Veebr, 2006 17:04
Asukoht: Tallinn/Tartu/Võrumaa
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas allatah »

No KV kaader KL õppustele süsteem on ju toiminud. Ei tea, kas vastupidi ka tehakse või mitte, aga see oleks justkui päris huvitav mõte. Vabatahtlikele KL ülematele väike praktika KV õppustel ei teeks ilmselt paha, kui neil endal soovi on. Ainult see on paha, et selle ülemuse ajutistel alluvatel läheks ilmselt kiiresti meelest suurte raskustega sisseõpitud ja KVs üpriski rangelt jälgitav distsipliin. :D Ma ei pea silmas käskude ülelaskmist(mida ei toimu KL-is), aga korrektset pöördumist ja muud sellist. Muidugi, eks seda võiks õppida ka KL üksuse ülemus...
Aga et KL palgaline kaader osaleks veel KV hrjutustel... Käsi püsti KL palgalised, kellel hetkel on veel liiga vähe tööülesandeid ja tahaksid nädala koos KVga metsas veeta :D Ega ma ei tea, aga tunne on selline, et mõni mees elab malevas ja kord aastas sõidab nädalaks koju puhkusele.

---
Seda toetan (ja ilmselt see nii ka on), et arstid ja muu erialaspetsiifika ei läheks mopi alla või siis nimetatakse Mustamäe haigla "Eesti sõjavägede kesklaatsaretiks" ja kõik töötajad muutuvad sõjaväelasteks. Aga kui enam kuskilt, MITTEKUSKILT pole mehi võtta, siis pole nende arstide rindelesaatmisest ka enam kasu. Las nad ravivad ellujäänud eestlasi, et nad saaks ehk kunagi kauges tulvikus meie alad jälle vabaks laulda. Kui me võitleme ikka nii viimse meheni, et juba mingi 400 000 eesti meest on kastis või haiglas, siis oleme andnud sellise lahingu, et võib vähemalt auga alla anda.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas soesilm »

SMSi süsteem hetkel ainult Scoutsis, kuid olen kuulnud midagi, et olevat seda süsteem tahetud ka viia KL sisekaitsekompaniise, hingeelu kohta viimasel ajal midagi pole kuulnud. Ise pooldan muidugi seda SMS süsteemi. Prioriteetsetele üksustele tuleks see teavitamine kohe kasuks, miks ? Sest see vähendab mingil määral avalikusele teatamist(ehk siis saame seda salajas läbi viia), samuti ka kiire reageerimine kes on selle süsteemis olevad kaitseväelased/reservväelased.
Teen ettepaneku viia sinna SMS kiirteavitusesüsteemi viia ka just ajateenistuse lõpetanud mehed, kes niikuinii peavad aasta või kaks olema nii-öelda "kuumas reservis". Aga ka kaitseliitlased, kelles on vajalikes üksustes, mis koheselt rindele saata, et vältida üllatusmomenti vastase poolt nagu näiteks VGR, LuR.
:lol: Sa BIA oled oma PASIga rännates aastate taha kinni jäänud.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas TTA »

allatah kirjutas:No KV kaader KL õppustele süsteem on ju toiminud. Ei tea, kas vastupidi ka tehakse või mitte, aga see oleks justkui päris huvitav mõte. Vabatahtlikele KL ülematele väike praktika KV õppustel ei teeks ilmselt paha, kui neil endal soovi on. Ainult see on paha, et selle ülemuse ajutistel alluvatel läheks ilmselt kiiresti meelest suurte raskustega sisseõpitud ja KVs üpriski rangelt jälgitav distsipliin. :D Ma ei pea silmas käskude ülelaskmist(mida ei toimu KL-is), aga korrektset pöördumist ja muud sellist. Muidugi, eks seda võiks õppida ka KL üksuse ülemus...
Ma näen siin üht teist probleemi. Nimelt, ega KV "kaader" õppustel ka teabmis palju praktikat ei saa, kui rääkida rühma ja jao tasandi ülematest. Seal peavad praktikat saama just ajateenijatest ülemad, ja kui tuua KL neile õppustele siis mis saab ajateenijast reservülema praktikast? Täna oleme tihti sellises seisus et kui kuhugi tahame juurde anda peame kusagilt ära võtma.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas soesilm »

Numbrid on veidi väiksed statistikaks aga mis teha.
Vaatasin mis seis meil (foorumis) nende SA ametikohtadega on.
JAH - 17 vastajat
EI - 8 vastajat (umbes neist pooled pole tõenäoliselt teeninud EKVs ja ei oma ametikohta seepärast, ehk saavad veel :))

Lisaks teab üks mees oma RÕKi toimumist ehk siis saab ta sealt ka ametikoha.
1 Allatah - teab, kuid lubab deserteeruda paremasse üksusesse. Tähendab, kus isamaal temast rohkem kasu on. Kahjuks on selliste isamaaliste inimeste saatus kurb ... tribunal. :)

Minu arvates polegi nii halb seis. Need kellel midagi oli öelda, näitavad kokkuvõttes normaalset pilti.

Üle 5000 kasutaja ei ole mingit märki andnud. No küllap pole nemad kõik päris kasutajad.
Siiski ka mõned aktiivsed militaarnetlased pole endast märki andnud. Eks see ole nende asi.
Mõni ei peagi endast rääkima, sest ilmselgelt pole ta üle 18 talve näinud :wink: ja seepärast peavad nad täna eriüksuste teemadega piirduma. :lol:
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas hillart »

Seda toetan (ja ilmselt see nii ka on), et arstid ja muu erialaspetsiifika ei läheks mopi alla või siis nimetatakse Mustamäe haigla "Eesti sõjavägede kesklaatsaretiks" ja kõik töötajad muutuvad sõjaväelasteks. Aga kui enam kuskilt, MITTEKUSKILT pole mehi võtta, siis pole nende arstide rindelesaatmisest ka enam kasu. Las nad ravivad ellujäänud eestlasi, et nad saaks ehk kunagi kauges tulvikus meie alad jälle vabaks laulda.
:lol: :lol:
Ärge omage illusiooni, et need väidetavad haavatud kuidagi "minu soovil, havi käsul" iseenesest sellesse "Eesti sõjavägede kesklaatsaretti" jõuaksid (ja, muideks, elusast peast), kui vägedes arste-õdesid-parameedikuid pole, aga seda tsiteeritud ettepanek ju ette näebki, sest neid ei peaks väidetavalt mobiliseeritama. Seda enam, et Eesti Kaitseväel puudub tänase päeva seisuga igasugune haavatute evakuatsioonivõimekus ja seda ei nähta isegi plaanide tasemel ette.
Nii, et taoline toetus just-kui edumeelsele ettepanekule on äraarvamata lühinägelik ja, vabandage väljendust, aga "madalalaubaline". :lol: :lol: Jääbki see Eesti Vabariigi eriti kõrgväärtuslik kontingent sinna "Eesti sõjavägede kesklaatsaretti" patriotismist pungil ja steriilsetes kinnastes käed püsti, pikisilmi haavatud kodumaakaitsjaid ootama. (Kuni - ülla-ülla - hakkavad sinna hoopis haavatud kodumaa-anastajad kohale vurama.)
Aga kõik kirikuõpetajad ja muidu igasugu usulahkude pastorid tuleb küll kõik viimseni mobiliseerida, sest neil saavad matusetalitustega väga kiired päevad olema. :roll: :cry:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
ghost
Liige
Postitusi: 277
Liitunud: 17 Mai, 2006 21:01
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas ghost »

Ei ole SA ametikohta ega üksust. Ei ole EKV-s käinud, ka õppustel mitte.
Aga ma tean, kuhu ma sellekohase info saamise korral minema pean ja mida tegema hakkan.
Nii imelik, kui see ka ei tundu.
Mida paksem ajatolm, seda ilusamad tunduvad selle all olevad asjad.
allatah
Liige
Postitusi: 1063
Liitunud: 15 Veebr, 2006 17:04
Asukoht: Tallinn/Tartu/Võrumaa
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas allatah »

Hillartile. Eksisin siin jah natuke. Pidasin silmas nende arstide mobiliseerimise all BIA pakutud varianti:
...või siis kantida nad ümber üldreservi ning viia neid sõtta siis kui enam mehi pole kuskilt võtta.
Ma tahtsin öelda, et neid elutähtsaid teenuseid pakkuvaid spetsialiste ei peaks saatma rindele mingeid otseseid lahinguülesandeid täitma. Arst võibolla veits kaugemal, sidumispunkti parameedik rindele lähemal, aga mitte ei peaks nad tegema põhitegevusena jalaväelase tööd. Kui asi on juba nii kriitiline, et võetaksegi arstid kokku ja tehakse nendest 516. JVP, siis on juba liiga hilja. Esialgu toodud näide Sõjaväe Mustamäe kesklaatsaretist oli vale.
Seda ka, et ma ei tea kellena töötavad VÕKides tegutsevad arstid. On nad seal poole kohaga ja poole kohaga mujal haiglas vms? Aga kuna mu teenistuskohas Tagalapatis oli neid arste peaaegu et isegi sõja jaoks piisavalt ja kuna mu kasarmu oli laasareti peal, siis jäi mul vähemalt nende arvukusest hea mulje. Ma ei tea mis seisukord oleks sõjaajal mõnes jalaväepataljonis. Meil on ju meedia väidete järgi isegi tsiviilis neid arste nii vähe... Mu kaitseliidu üksuse meditsiinivõimekus innustab mind aga hoolega kaevikut kaevama ja maskeeruma.

Soesilmale. Ma siiski arvan, et mind ei oota tribunal. Tribunal peaks ootama neid reserviste, kes üritavad autoga Lätti põgeneda (iseasi on muidugi Läti olukord). Sõltuvalt situatsiooni kujunemisest on aga selline suht suur võimalus, et ma lähen ärevatel aegadel oma KL üksusega metsa "etteplaneerimata kompanii rännakut" teostama. Ja nagu tublile võitlejale kohane lülitan ma oma telefoni välja, et vaenlase elektroonilise luure üksus ei saaks märgata kuskil metsatukas 150 sisselülitatud mobiili. Ma paraku ei tea, milleks on vaenlase elektrooniline luure võimeline, seega parem karta kui kahetseda. Ja kui nüüd samal ajal kuulutatakse välja üldmobilisatsioon ja mina sellest teada saan, eks ma teen siis vastavalt käsuliinipidi ettekande oma jaoülemale ja annan talle teada, et ma pean nüüd ära minema (ilma ettekandeta ei saa ma isegi rahuajal ära minna, sest mul pole relvakandmisluba ja ma ei saa ju relva niisama vedelema jätta). Eks siis vaatab mis vastuse ma sealt saan või läheb see info veel RÜle ja KÜle ja mis nad ütlevad. Võibolla öeldakse: "jäta loba ja tegele oma ülesandega edasi" või öeldakse: "jah, tagasta püss, saapad ja vorm ning proovi hääletades teise Eesti otsa jõuda". Eks ma teen siis nii nagu kästakse ja võimalik, et leian isegi vahendid etteantud aja jooksul oma õigesse punkti jõuda. Võibolla tuleb aga hoopiski uhke must-valge passat ja sõidutab mind vangi.
Einoh, kui tribunal, siis tribunal, aga no EI USU... niipalju suuremaidki muresid neil sõjas lahendada...
Probleem on olemas aga sõltumata minu tegutsemisest, sest väga sarnases olukorras inimesi on ju veel, keda reaalselt oodatakse kahes kohas.

See KL ja KV kaadri miksimine tekitab jah probleeme. Üks reaalne probleem on veel see, et lõpuks ongi meil osad inimesed võimelised juhtima oma üksust ka kõige keerulisemas lahingolukorras ja teised vaid koondrivis paraadplatsil. Pigem võiks see olla ikkagi KLi asi, et saavutada organisatsioonisiseselt ühtne tase. Kuivõrd hästi või halvasti asi praegu on, ma ei tea.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Üldmobilisatsioon Eestis?

Postitus Postitas nimetu »

Seondub osaliselt mobilisatsiooniga. Nimelt üks kodanik tunneb jubedat muret, et KV saab kütuse rohenõude osas erandi. Esiteks ei olevat selline asi sugugi roheline, sest "Sõjaline tegevus ja selle harjutamine on oma olemuselt loodust saastav", ning teiseks ei olevat see üldse vajalik, sest "Tänapäeva sõjalised konfliktid, mis tekivad harva üllatusena julgeolekuringkondadele, ei ole ka niivõrd mastaapsed, et vajaksid täielikku ja kohest üldmobilisatsiooni". Selle esimese mõtte osas pole autor Ameerika avastaja. Teise mõtte puhul aga oleks piisanud ainult pisikesest matemaatikast, et kogu asi kahtluse alla seada. Võtame, et ühe auto tankimiseks kulub keskeltläbi näiteks 10 minutit (tegelikult võib ka vabalt rohkem kuluda). 2500 sõiduki puhul teeks see umbes 400 töötundi, ehk sisuliselt 17-18 ööpäeva või siis 50 täistööpäeva. Isegi mitmete tankurmasinatega oleks sellest tulenev reageerimiskiirus ulmeliselt aeglane.

Ehk siis lühidalt - kodanik tunneb muret ja arvab, et teab paremini kui mobilisatsiooni planeerivad ametnikud, kuid tegelikult ei tea tuhkagi.

https://arvamus.postimees.ee/6746525/ka ... kodanikule
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist