Nursipalust, Keskpolügoonist jm KV harjutusväljadest

Vasta
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas mart69x »

ribikardin kirjutas: Juhul kui tsiatsungõlmaal mingit suurt pauku tehakse, siis sa võid seda Võrru kuulda, aga vaevalt et siiski aknaklaasid värisema hakkavad, selleks peab mingi muu põhjus olema.
.
Noo seda ma tõesti ei tea, et kummas seal pauku tehakse, kas tsiatsungermaal või nursipalus.
Tänane kord sisuliselt tähendab seda, et riik võib otsustada, et kõik elanikkonnast peavad tõestama, et nad ei ole rasedad ja rasedustest selleks ei kõlba, samas kõlbab ostutsekk 5 kuud tagasi ostetud kondoomile.
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas alax »

Kõik see vastusõdimine Nursipalu polügoonile on seotud valimiste lähenemisega. Vallavanemal on vaja plusspunkte, muidu kasutaksid konkurendid seda kohe ära. Hea võimalus midagi väljapressida.
Samas on Nursipalu parim koht Võru lähedal laskeväljaks. Mitte kaugel Võrust, looduslikult hästi piiratud soode ja inimtühjade metsadega. See koht sobis omal ajal hästi ka raketibaasile.
Meie kamin oleks võinud juba 20 a. tagasi laskeväljade ja ja muu sellise taristu planeerimisega tegeleda. Tegelikult on niigi veel hästi, et mitte kõiki maid ei erastatud-tagastatud.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

mart69x kirjutas:
Borja kirjutas: Järsku lõpetad üldse hala ja kolid uttu siit alateemast :lol: :lol:
10 punkti suhtumise eest.
Jätka samas vaimus tore kaasfoorumlane
Sorry - nothing personal :mrgreen:

Lihtsalt oma texti järgi tundud teisel pool rindejoont olevat :(

NB! teine pool - s.t vale pool 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
ribikardin
Liige
Postitusi: 379
Liitunud: 25 Jaan, 2009 15:13
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas ribikardin »

mart69x kirjutas: Noo seda ma tõesti ei tea, et kummas seal pauku tehakse, kas tsiatsungermaal või nursipalus.
See on juba teine jutt. Tsiatsungõlmaal tehti minu ajal noortele ka demoõhkamist, umbmäärasel kaugusel metsas olles (ajateenijad saadeti paugu ajaks ohutusse kaugusesse) oli minu rümale mõeldud seerias 1x tegu korraliku pauguga, mis võis isegi hea kõrva ja sobiva tuule korral Kubjale ja Võrru kuulda olla. Minu teada oli selliseid ettevõtmisi ikka väga harva. Kas see aknaklaasid värisema võis panna - ei usu, aga sõltub vist akendest. Mina arvan, et palju kindlamalt võid sa akende värisemises ja koerte närvitsemises süüdistada raudteed, eriti aga vagunite haakimist.

Kapten Trumm kirjutas:
Jamajutt. Sõmerpalu on ju teises vallas (Sõmerpalu vald) ja sealne vald ei kehtesta mingeid planeeringuid, mis puudutavad Nursipalu. Küll aga kuulub Nursipalu Rõuge valda ja teema rambivalgusse tõstmine näitab lihtsalt, et kohalikud kommunaalpoliitikud on Nursipalu teema oma valimisvankri ette rakendanud. Nursipalju asub ju ise täielikus pommiaugus, pole seal mingeid arendusi ega kinnisvarahuve, lihtsalt hulk soist ja rikutud kuivendusega metsa.
Nojah, aga keegi ei saaks ju Sõmerpalu rahval naaber vallas toimuva üle nurisemist takistada, kas või omavahel õlle taga või poe sabas seistes.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nojah, aga keegi ei saaks ju Sõmerpalu rahval naaber vallas toimuva üle nurisemist takistada, kas või omavahel õlle taga või poe sabas seistes.
Kohalikel vallaisadel on seal nähtavasti oidu mitte jagada lubadusi, nagu nad protsessi kuidagi mõjutada saaks.
Ja ilma teema rambivalgusse tõstmiseta on sellel nurinal rohkem teoreetiline tähendus.

Samas kogu see asi ei vähenda asja lolli ajastust, seda teemat pidanuks kamin aktiivselt suruma 2009-2010, st vahetult peale KOVi valimisi ja saavutama läbimurde eelmise aasta algupooleks.
Sestap kõlab selle eest vastutanud eksasekantsleri jutt sama õõnsalt kui jutt varustuse nappusest kaitseuuringute blogis.
Küsimus on, kus mees siis oli, kui asjaga tegeleda oli vaja?
Kui asi areneb avaliku sildistamiseni meedias, siis ongi KOVi asjameeste eesmärk täidetud - tasuta publicity neile kui kohale huvide eest võitlejatele.
Sellele tasuks mõelda ka siis, kui artiklite või blogitamiste isu tekib.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Hydrazine
Liige
Postitusi: 1182
Liitunud: 17 Mär, 2008 11:12
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Hydrazine »

Lemet kirjutas:Pirita tee linnapoolses otsas olen näinud hääletult kõrgust koguvat reaktiivi, kusjuures vahemaa on ikka kõvasti alla kümne kilomeetri ja startiv reaktiiv teeb kõva häält.
Lennukid ja lennuväli vs polügoon ja paugurauad pole päris pädev võrdlus. Tallinna lennuväljalt startiv kaasaegne reisilennuk ei tekita 500m kaugusel lennurajast mingisugust märkimisväärset mürareostust, sest müraprobleemiga on ICAO juba ammuilma tegelenud ja tänapäeval on igal reisilennukil mürasertifikaat. Konkreetse sertifitseerimise nõuete piiridesse mahtumisega tegeleb juba lennukit projekteeriv inseneritiim.
See ei olnudki nii ammu, kui näiteks vene Tu-154 euroopast "minema kihutati" kuna tekitab liiga palju müra. Keegi on selle ka wikipeediasse kenasti kirja pannud.

"Early versions of the Tu-154 cannot be modified to meet the current Stage III noise regulations and are banned from flying where those regulations are in force, such as Europe. The Tu-154M may use hush kits to meet Stage III and theoretically Stage IV. However current European Union regulations forbid the use of hush kits to meet Stage IV. The Tu-154M would need to be re-engined to meet Stage IV within the EU, an extensive and potentially expensive upgrade"

Samas, kes on seisnud Tallinna lennuraja kõrval kui sealt stardib F-15'e paar, see teab, et Tu-154 tekitatud müra on tühine selle kõrval. Aga militaarvärk käibki teiste reeglite järgi.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Lemet »

Jaa, aga täpselt samasugune tähelepanek on mul muideks ka 80-ndatest, mil startivateks lennukiteks olid Tu-134d. Mis tänapäevastest tükkis kõvemat müra tegid. 90-ndate keskpaigas oli näiteks Suur-Sõjamäe sisehoovis võimalik ilma mingi kahtluseta määrata, kas startiv lennuk oli vene või lääne päritolu. Aga hetkel on see kõik sekundaarne, põhiline küsimus hetkel on see, kas 15 km kaugusel paukuv automaat paneb aknaklaasid värisema ja on hullupööra häiriv mõi mitte. Minu jaoks kõleb see jutt mõnevõrra kahtlaselt, no ei suuda ette kujutada, et püssipauk südalinnas paneks näiteks Viimsi vallamaja aknaklaasid värisema ja kohalikud koerad haukuma. Kusjuures on seda vahemaad ikka üle mere tükkis vähem kui 15 km ja häälel sirge tulek.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eesti baseerunud masinad nagu MiG-23, Su-24 (ka nende eelkäijad) ning Tu-16 kasutasid turboreaktiivmootoreid (turbojet engine), mis on samavõimsatest turboventilaatormootoritest oluliselt kärarikkamad. Nt F-16 teeb ikka suht vähe müra võrreldes MiG-23-ga. Turboreaktiivmootor on tõhus üksnes suurtel kiirustel, väikestel kiirustel tuleb seal kõvemini pressida, see tagab omakorda kõva müra ja tahma tootmise. Kes on lennushow-l näinud F-4 demolendu, teab hästi, kuidas siseorganid vibreerivad.

Turboventilaatormootoreid, mis muidu on vähe vaiksemad, kasutasid ainult Tu-22M3'd ja Il-76'd. Seal aga on küsimus juba mootori suuruses, mis müra annab. Lisaks muidugi vene konstruktorite poolne mürateemadega mittetegelemine.

Tu-134 iseenesest oli juba turboventilaatormootoritega. Kuid ka neid on kärarikkamaid ja vaiksemaid.

Estonian Airi staazikas kapten kommenteeris ise võrdlust 737 ja Tu-154 vahel, et tunde järgi on ameerika masin paremini motoriseeritud (võimsam) ja harva on startimisel vaja klots põhja panna, Tu aga ei pidanudki mingitel osagaasidel Tallinnast õhku tõusma, kohe alguses tuleb klots põhja pressida. 737-l pidi nagunii asi läbi arvuti käima, kes siis ise arvestab lähtudes asjaoludest, palju pressida vaja on. Eks see mõjutab ka müra.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
diesel
Liige
Postitusi: 630
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas diesel »

mul pole õrna aimugi, millega näiteks kloogal lastakse. linnulennult on sinna nii umbes kümme versta. vaikse ilmaga õues olles võib vahel kuulda, et mingi harva sagedusega "püss" popsub. seda küll eeldusel, et linnud eriti ei laula.
vene aegu startisid lennukid suht kõrvalt, ämarit pean silmas, ei segand need ka eriti.
võimalik muidugi, et lõunaosariikides on kõvema pauguga torud ja sel juhul minu kogemused ei kvalifitseeru võrdlusse.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hilja õhtul või vara hommikul on isegi Mustika keskuse juurde kuulda, kuidas Männikul "lahing" käib.
Männikul on muidugi 23-7 tuli seis ka. Tuleb harjuda. Kui oled 25 a tagasi MiG-ide madallende Mach 1 lähedal "nautinud" öö läbi, siis ei saagi agu, mis kuradi vigin see praegu iga püssipaugukese peale käib :rip:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Heigo
Liige
Postitusi: 219
Liitunud: 24 Juun, 2008 22:23
Kontakt:

Polügoon

Postitus Postitas Heigo »

Esivanemate kodu on praeguse keskpolügooni kandis. Esivanemad vahel kommenteerisid, et kui Eesti sõdurid millegi suuremaga lasevad (tõenäolised 122mm või 155mm), siis on tunne nagu laseksid nagu lauda tagant. Tegelikult oli vene ajal umbes kilomeeteri endise NSVL insnertehniliste vägede utzebka õppeväljak ja vastav hoonestus, kus BAT-d vahel ka torudega sõjamasinad ööd kui päevad ringi joristasid nii, et terve mets oli sinist diisli vingu täis. Muide Tapalt saabus roomikutel sapööritehnika omal käigul ja müristas täie hiilgusega läbi Põima küla ja Ohepalu küla. Tapa-Loobu maantee vasakul poolt Tapa poolt tulles on veel aimatav rohtu kasvanud renn-roopad. Ei jooksnud vene ajal ükski küla lehm sõjatehnika peale kiini, praegu pole enam lehmigi... Ahjaa muide meelde tuli ka üks külalegend. Seal kandis tuntud teatud tegelased kirusid kaitseväge südamest, keskpolügoonilt ei saa enam metsa varastada. Eks tuleb vaadatata ka seda, kas kaitseväe pidev kohalolek pärsib teatavat ebaseadusliku majandustegevust.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aegviidus olevat tehtud ka Grad'ide lahinglaskmisi.
Tollal mõistagi neid metsavahelisi elumajakesi polnud (õigemini polnud asustatud).
Aegviidus on täna üks talumajapidamine otse lahinglaskmiste välja külje all.
Isegi ühel luureretkel sealt läbi hiilitud. 8)

See on laiem probleem- enne 100 000 eurose maja ostmist või ehitamist võiks ostja ikka natuke analüüsivõimet omada ja tausta uurida.
Ei puuduta see ainult müra-allikaid, vaid ka muud eluks vajalikku nagu teed, veevärk, kanalisatsioon, kool jne.
Meil aga rabatakse hurraaga asi ära ja pärast on suhtumine, et MUL on siin maja, TEIE kolige sealt oma kaitseväe, lennuväljaga vms minema.

Tüüpilised vigisemise kohad, mis on silma jäänud (ja kus ostja võib vaid enda rumalust süüdistada)
-kinnisvaraarendused Klooga lähedal (Kloogal laskeväli)
-kinnisvaraarendused Ülenurme lennuvälja kõrval
-lugematud juhtumid, kus hiljem avastatakse, et müüja on jama kokku lubanud.

Ja ongi stressis vinguvad inimesed. Võib vaid ette kujutada, mis kisa hakkab tulema Ämari ümbrusest (sinna kah kõvasti uusi maju kerkinud), kui seal hakkavad hävituslennukid igapäevaselt müristama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ahjaa muide meelde tuli ka üks külalegend. Seal kandis tuntud teatud tegelased kirusid kaitseväge südamest, keskpolügoonilt ei saa enam metsa varastada. Eks tuleb vaadatata ka seda, kas kaitseväe pidev kohalolek pärsib teatavat ebaseadusliku majandustegevust.
See on ju vana teada tõde ja rahvusvaheline praktika, et sõjaväe käes olevatel laske- ja harjutusaladel tegelt loodus väga hästi säilib ja kosub, sest kõikvõimalikud tsiviilpoolele omased kuritarvitused (salaküttimine-salapüük, röövraie, hooletud süütamised, maa põllumajanduslik väljakurnamine jne jne) on sõjaväe harjutusaladel pea täielikult välistatud... 8)

Kõikvõimalikud omakasupüüdlikud KOV-id jm lurjused teavad seda ka muidugi väga hästi aga varjavad hoolega raffa eest, võimendades ja müstifitseerides samal ajal igati laskmistel tekkida võivat müra :lol: :lol:

Ei ole midagi uut siin ilmas ühesõnaga... Ja kõikide sõjaväe harjutusalade-vastaste kampaaniate taga on alati mingi väikese klike räigelt omakasupüüdlik huvi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mina olen mitmeid loomi looduses nägema juhtunud justnimelt harjutusväljadel.
Sestap ei pea paika plära, et tekkiv kära loodust häirib.
Loomadest nähtud nt saarmast, kobrast, karu - mida mul pole muidu looduses au olnud 30 aastat näha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Nursipalu polügoon.

Postitus Postitas oleeg »

Kõikvõimalikud omakasupüüdlikud KOV-id jm lurjused teavad seda ka muidugi väga hästi aga varjavad hoolega ...
Maksimumpunktid sisu eest! Kuna selles pole aga midagi uut, siis võtaksin 1 punkti maha! :write:
Kindlasti, toonitan KINDLASTI on ka midagi uut... mis erineb varasematest analoogsetest näidetest :scratch: Näiteks veelgi nahhaalsem valetamine, veelgi suurem plaan omastamiseks etc.

Seega võiks kohalikud jäljekütid rohkem "kellegi" näppudele vaadata...

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist