Militaarne noortetöö USA, GBR, RUS, LIT moodi

Raamatud, ajakirjad, muud trükis ilmunud materjalid. Filmid. Webilehed. Muud kohad kust infot ammutada...
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA ja GBR moodi (+ Vene)

Postitus Postitas oleeg »

Seega võib eeldada, et madalseis jätkub ja vähene huvi organisatsiooni tegevuse vastu nii noorte, kui täiskasvanute poolt jääb kestma.
Ei maksa eeldada, see on fakt.
KL-st on suur hulk tegijaid väljaimetud ja asemele on pumbatud mujale mittesobivaid.
Paralleeli võiks tõmmata sellise nähtusega nagu bürokraatia, millel on komme ennast ise juurdetoota...
Kuni suurpuhastuseni selle organisatsiooni igasugustes organites pole aastatetaguse arenguhoo sissesaamisest mõtet väga rääkida. Hetkel valitseb aga olukord, mille üle lihtliikmed ega ka teised riigikaitsjad millegipärast ühkust ei taha tunda.

Kahju küll, kuid nii see on.

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA ja GBR moodi (+ Vene)

Postitus Postitas hummel »

Ei mõelnudki, et tegemist on faktiga, kuid suuresti sinnasuunas allvoolu see lugu liikumas on.

Isiklikult toetaksin KL kaadri roteerimist KV väeosadesse paari aasta kaupa. Mitte nii, et imeme parema kaadri KV-e ja surume viletsama KL-i. See oleks kasulik nii KL-ile, kes saaks kogemusi toimivamast suuremast süsteemist, kui KV-le, kes saaks pedagoogilist värskendust.
Probleemiks on, et KL-is on instruktoritele ja muudele tegelastele virutatud korralikult kõrged ametikoha auastmed. KL nooreminstruktor on näiteks enamasti v-vbl ametikoht. Samas tema koolitustegevuse ega teenistuskogemuse tase KL-is ei ole mitte kompanii, vaid heal juhul tugev rühm. Oleks ametikoha auaste vbl, saaks roteerida näiteks 2 aastaks KV rühmavanemaks ja ta saaks juba 1 aastaga rohkem juhtimis-, organiseerimis- ja teenistuskogemust, kui KL-is 3 aastaga. KL kaadri suuremaks probleemiks on minumeelest, et neil puudub laiem pilt ning kogemus tegelikust militaarsüsteemist, kui sellisest. Tänu sellele ei osata piisavalt sõjaliselt organiseerida ja organisatsiooni tegevust arendada.

Mis NK organisatsiooni aga puutub, siis teadaolevalt on noortel küll suur huvi rohkem sõjandusega tegeleda, kuid sageli puudub võimalus, sest pole vastavalt pädevat vabatahtlikku noortejuhti rühma etteotsa võtta. Kui rühmapealikuks on pandud lihtsalt keegi sama kooli õpetaja vms tegelane, siis muidugi ta pigem teeks noortega sõlmi, ringmänge, liivakooke, meisterdamist, tuubiks elutarkusi vms. Vahel saadaks ehk kuhugi mängulaagrisse või loodusmatkakesele. Vanasti nimetati seda koolis pikapäevarühmaks. Noorte vaba aja kasulik sisustamine on tore, kuid asi käib antud juhul kaitse-, mitte haridus- ega sotsiaalvaldkonna rahakotist.
Pole siis imestada, et noorkotkaste huvi hiljem KL-iga liituda on marginaalne. Enamus noori aga organisatsioonis KL eani ei jõuagi, sest jätkuv tilu-lilu tüütab ära. Seega kuuluvad NK aktiivsesse liikmeskonda Eesti lõikes peamiselt kuni 13 a poisid, kuna vanematele (kes juba oma peaga mõtlema hakkavad) ei paku pinget.

Omalt poolt oleks küsimus suurele ringile, et huvitav, kas meie eru- või reservohvitserid oleks huvitatud noortetöösse sekkumisest ja noorsootöö militaarsemast suunamisest?
Olen aru saanud, et välismaal see mil-noorteorganisatsioonide elu just nii toimibki, et majandavad peamiselt eruohvitserid ja ka reservohvitserid. Kuni erukolonelideni-kindlraliteni välja. Neil on teadmised, oskused ja elukogemus militaarsüsteemist, kui sellisest. Samuti organiseerimis- ning juhtimiskogemus. Lisaks auastmest tulenev autoriteet ja tutvused. Eruväelastel peaks ka pisut rohkem vaba aega olema... Ehk ka huvi vanu aeg meenutada ja end mõnes mõttes vormis hoida? :wink:

NK toimib vabatahtlikkuse alusel ja vabatahtlikul juhil on sõnaõigus organisatsiooni arengu suhtes. NK-s on vb miski u 250 toimivat aktiivset vabatahtlikku täisealist noortejuhti. Neist on aga vabatahtlikke aktiivseid kaitseliitlasi või kaadrikaitseväelasi ehk max 25%. Ülejäänud on lihtsalt lambi-tsiviilid, noorsootöötajad, pedagoogid vms. Kui oleks võimalik kaasata täna KL noortetöösse u 50 eru- ja reservohvitseri (ka -allohvitseri), annaks see kohe võimaluse organisatsiooni kurssi, struktuuri, korraldust ja koolitust märksa riigikaitselisemaks muuta.
:write:
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA ja GBR moodi (+ Vene)

Postitus Postitas Lemet »

Olen aru saanud, et välismaal see mil-noorteorganisatsioonide elu just nii toimibki, et majandavad peamiselt eruohvitserid ja ka reservohvitserid.
Ka sel paljukirutud nõukogude ajal(millest meil väidetavalt mitte milleski õppust võtta polevat) tegelesid koolides sõjalise õpetusega nimelt eruohvitserid.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA ja GBR moodi (+ Vene)

Postitus Postitas hummel »

Noorkotkad ja Kodutütred käisid väikese pundiga suvel ära Leedus LŠS noorte põhilaagris, kus satuti kokku brittidega.

Selle kohta väike artikkel
http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/ ... d=64746326

Põhjalikum käsitlus ilmub arvatavasti sügisel Kaitse Kodus.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA, GBR, RUS, LIT moodi

Postitus Postitas hummel »

Põhjalikum käsitlus ilmub arvatavasti sügisel Kaitse Kodus.
http://issuu.com/kaitse_kodu/docs/kaits ... geNumber=1

Leedu noortetegevuste asjadest on pisut kriitilisema ja eri tahke analüüsivama pilguga kirjutatud lk 46-50.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Militaarne noortetöö USA, GBR, RUS, LIT moodi

Postitus Postitas hummel »

Dokumentaalfilm "Kids with guns".
Jälgitakse mõnede teismeliste elu ja arengut Briti ACF-is 2012-2014.
Need kadetid, kellega kokku olen puutunud, on olnud muidu seal nähtava rivi osast paremad, aga eks nende rivi ole ka selline eriline vehkimine. :D
Poole filmi pealt vahetuvad noorte seljas riided, sest vahepeal mindi üle armee uue laiguga vormile.

https://www.youtube.com/watch?v=QYTsYq37Dtk
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist