Augustiputš Eestis

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Eesti võit 1991 augustis

Postitus Postitas Manurhin »

setu kirjutas: sest tihti ühendust 76es ei saanud ja nad olid seega ära lõigatud.
Minus tekitab siiamaani imestust asjaolu, et ründajad raadioside puudumisel oma staabiga sidepidamiseks mingeid teisi kanaleid ei kasutanud. Tavaline telefonside minuteada ju toimis? Pluss Tallinnas paiknevates väeosades leidunuks ilmselt veel mitmeid muidki sõjaväe erisidevõimalusi. Muidugi on ka võimalik, et Tallinna toodud (ja seal juba eelnevalt viibinud) väeosade komandörid ka ise just suurima heameelega relvituid inimesi tapma hakata poleks tahtnud. Kõrgemalt poolt tulnud käsule otse vastu hakata olnuks ohtlik, aga raadioside jukerdamine kõlbas hädapärast vabanduseks küll. Kes teab, ehk lekkisidki vajalikud raadiosagedused tegelikult vene sõjaväelaste endi käest nende kätte, kes raadiosidet segasid. Kuigi ametliku versiooni kohaselt peilisid raadioamatöörid nende põhi- ja varusagedused välja juba siis, kui soomukikolonn veel kusagil Lõuna-Eestis oli ja saadud andmed edastati kõige harilikumast Tartu telefoniputkast Tallinnasse.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Re: Eesti võit 1991 augustis

Postitus Postitas Shiim »

Manurhin kirjutas:Kes teab, ehk lekkisidki vajalikud raadiosagedused tegelikult vene sõjaväelaste endi käest nende kätte, kes raadiosidet segasid.
Sellel spekulatsioonil pole küll erilist alust. Arvatavasti ei olnud NL vägede poolt kasutatavate raadiosageduste väljapeilimine osava raadioamatööri jaoks mitte just raketiteadus.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Eesti võit 1991 augustis

Postitus Postitas Manurhin »

Shiim kirjutas:
Sellel spekulatsioonil pole küll erilist alust. Arvatavasti ei olnud NL vägede poolt kasutatavate raadiosageduste väljapeilimine osava raadioamatööri jaoks mitte just raketiteadus.
Nõus. Kuid sellegipoolest jääb minule arusaamatuks, miks ikkagi ei kasutatud raadioside puudumise korral alternatiivseid variante?
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
OnuEnn
Liige
Postitusi: 562
Liitunud: 10 Nov, 2011 22:38
Kontakt:

Re: Eesti võit 1991 augustis

Postitus Postitas OnuEnn »

"miks ikkagi ei kasutatud raadioside puudumise korral alternatiivseid variante?"

milliseid? aastal 1991 võõrastel vägedel võõras riigis alternattised sidekanalid kui raadioside oli täieliku kontrolli all?

eestlastel oli olemas kogu pihkva diviisi tehnoloogia nende endi käest ostetud seadmete näol, enne kui asi karmiks läks, oli aega kasutatavate sideviiside ja lainealadega tutvuda ja vastuabinõusid planeerida. loe meeste vahetuid mälestusi, viiide jiba anti aga ma võin korrata: http://www.kodukaitse.ee/eestikodukaits ... idekeskus/
viiking
Liige
Postitusi: 594
Liitunud: 06 Mär, 2008 11:00

Re: Eesti võit 1991 augustis

Postitus Postitas viiking »

Kui jutt igas asjas ainult Kodukaitsele läeb...pole teemat, ütlen, pole :?

...Kodukaitse valvas hooneid seest, Kaitseliit väljas...nii lepiti omavahel kokku...see on raamatust...nii see ka oli...

Tegelikult mis seal kokku lepiti, teavad asjaosalised. Üht ütlen, mees liitus endise Kaitseliiduga, mitte mingi uue moodustisega...

Pealöögi siis väljas võtnuks endale KL, mitte Kodukaitse, neile seda lihtsalt ei saanudki usaldada :wall: :wink:


Veel...osade kolonnide tagasiliikumisel Teletorni juurest valiti marsruut läbi kesklinna möödudes Raadio-Telemajast ja seda ei osanud otseselt oodata KL üksused...Tartu mehed...ehk oli ka side puudulik v mis iganes...v kardeti ikkagi nö. järelrünnet ja mehed olid valmis otsustavaks tõrjeks!

Kui oleks toimunud KL rünne, oleks rohkem jama olnud, ok, hästi öeldud, laibad taga ja mitte vähe...Peale selle aga oleks protsess mis ei olnud enam nähtud peatuma lihtsalt natuke takerdunud ja läbirääkimised veninud veits, olukordi vaagitud jne., edasi aga oleks kõik samamoodi liikunud nagu liikus...lihtsalt kannatajad mõlemal poolel, mehed mõlemal poolel tegid tööd mida nad tegema läksid ja teatud saak oleks meile jäänud 8)
marx87
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 23 Nov, 2012 19:29
Kontakt:

Re: Augustiputši mälestused.

Postitus Postitas marx87 »

Kas kellelgi on mälestusi/meenutusi selle kohta milline oli Eestis paiknevate Nõuk. ohvitseride(Abdurahmanov,Belov) suhtumine Eesti iseseisvusliikumisse ja augustiputši? On ju väidetud et nad "hoidsid omamoodi tegevusetut neutraliteeti" nagu keegi uhes ajaleheartiklis ütles, aga näiteks Hardo Aasmäe meenutab ühes intervjuus,et admiral Belov oli teletorni rünnanud soomukite üksuse ülemat lausa ähvardanud, et "kui 21. korrusele ronid saadan merejalaväelased kaela" Eriti oodatud on mälestused/meenutused nendelt kes selliste kõrgete asjameestega läbi käisid(kui siin foorumis on selliseid)
margus69
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 05 Mai, 2013 12:06
Kontakt:

Re: Augustiputši mälestused.

Postitus Postitas margus69 »

Olin Kuressaares PV garnisonis . Suurtest õppustest oli juttu juba mõni päev varem ja paar päeva varem olme justkui häire olukorras . Kui putš algas , anti kohe teada , et seoses eriolukorraga 91.a. sügisel kedagi koju ei lasta ja tuleb teenida veel vähemalt järgmise aasta kevadeni .
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Augustiputši mälestused.

Postitus Postitas alax »

Olin siis just kolhoosi viljakuivatis tööl. Tassisin kodunt amatöörraadiojaama sinna ja vedasin antenni ka paika. Õhtul "Vremjat" vaadates hakkas klaaruma, et need putši juhid pole tasemel. Karismaatiliste juhtidega oleks võinud putš õnnestuda.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Augustiputši mälestused.

Postitus Postitas Kriku »

VANA LEGEND | Kas putšikolonnist pandi pihta soomuk?

Kas seda on juba siin kuskil arutatud?
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Dr.Sci »

Martin Herem kirjutas:
.. ausalt öeldes, kui oleks võimalik aega tagasi kerida aastasse 1991 august, siis teletorni asemel võtaksin spinningu ja läheks jõe äärde.
Mis see siis on? Lihtsalt ebaõnnestunud trotsi näitamine või ...?
Päriselt ka elaks NLis edasi? Et kui on valida tänase Eesti ja NLi vahel, siis pigem viimane?
Vot nüüd tuleb küsida: Kas sa loodad värske poliitilise liikumisega (mitte tingimata EKRE) kuskile jõuda või tahad siit minema või tahad ENSVsse?
Muidugi jõgi on ju praegugi olemas. :)
1991 oli see "trotsi näitamine" tegelikult reaalne võimalus lõpetada kuuliaukude või sapöörilabida jälgedega. Või siis kui ajalooratas oleks keeranud vasakule, siis ehk hoopis Siberis. Need olid teada asjad ja sellega ka riskiti (lootuses et tuleb kokku piisavalt rahvast ja uutmisetuultes genotsiidi ei tekitata). See mida ma enne kirjutasin - see tähandaski pigem seda et praegu saavutatu nimel ei oleks pidanud sellist riski tollal ette võtma.
Kusjuures
Ma ei igatse üldse taga tollast NSVL-i
Kuid ma kardan seda mis hakkab toimuma tulevikus, seda just rahvuse säilimise seisukohalt. Kui antud teemast "rahvus" maha tõmmata - siis oleks kõik iseenesest super, ainult, et siis ei näeks ma mõtet ka EV kui riigi eksisteerimisel üldse, võiks kohe ohjad kellelegi teisele üle anda.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Avatar »

Pole võib-olla päris teemakohane, aga jäi ERR arhiivis näppu selline tore ajalooline foto:
Manused
21.08.1991 Teletorn.jpg
21.08.1991 Teletorn.jpg (80.67 KiB) Vaadatud 4982 korda
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Mis Ukrainas toimub? 5. osa

Postitus Postitas Martin Peeter »

See foto on 21.08.91. Siis, kui kõik selge oli ja massiline kangelaslikkus hakkas ilmnema. Isegi Savikas otsustas ise eesliinile tormata, et ebakindlate ja mitteagressiivsete sõjaväelaste pealt oma poliitpunkte lõigata.
Siis, kui oht tõeliselt suur oli, oldi ilmselt massiliselt kalal. Savikas ise Soomes, teda asendas otsustusvõimetu Leimann. Igal juhul ei tulnud ka sealt Soomest telefonitsi midagi adekvaatset. Ainsad, kes Rahvarinde poolt midagi adusid, olid Lauristin ja Hänni, kes nõustusid iseseisvuse taastamisega õigusliku järjepidevuse alusel, mis tähendab, et Savka ei püüdnudki midagi juhtida.
Vabandan, kui akf dr Sci ka seal oli, aga 20.08. kl 04.00 oli Raadiomaja juures vbl 50 inimest ja Kaitseliidu Žigulli juht koju välja magama sõitnud. Kella 01.00 ajal oli väljas max 100 inimest, aga alguses ei lastud inimesi isegi Raadiomaja peldikusse. :mrgreen:
Samal ajal liikus kolonn Tallinna peale, eriüksus asus juba Tallinna lennuväljal ja Tallinnas oli vaindlasel piisavalt kohalikku sõjajõudu, et võim üle võtta. Arutelu, et äkki blokeerivad tartlased Kärevere silla ehitusmaterjaliga, selleks jäigi.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Augustiputš Eestis

Postitus Postitas Kriku »

Jah, ma tahtsin ise ka midagi sellist kirjutada, aga mõtlesin, et ootan parem, kuni mõni kohal olnud akf seda teeb. Neid meil siin ju on mitu tükki.

---

Täiendasin veidike teemat ja tõin õigesse alamfoorumisse üle.
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Drax »

Avatar kirjutas:Pole võib-olla päris teemakohane, aga jäi ERR arhiivis näppu selline tore ajalooline foto:
Kas lipuvarda tipuks on Ukraina vapisümbol?
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Augustiputš Eestis

Postitus Postitas toomas tyrk »

Ja vardas on Ukraina lipp.

Ja eelpool räägitut kommenteerides - jah, 21.08.91 päevane aeg oli juba järelmäng. Aga ei kipuks ka ületähtsustama seda 19/20.08 ööd. Siis oli see Pihkva kolonn ikkagi alles teel. Ärevus oli loomulikult suur, aga otsene hädaoht ehk veel mitte nii akuutne. Vähemasti minu mälestus on selline.

20. augusti hommikupool päeva jõudis see Pihkva kolonn Tallinna. Sai ise töö juures aknast vaadatud, kui mingi osa neist meist mööda Tondile sõitis. Siis tekkis ikka tõesti see tunne, et nüüd hakkab juhtuma. 20. õhtul oli ka algul veel rahvast üsna vähe. Raadiomaja juures oli aga ikka juba sadades. Kui aga siis tuli raadioüleskutse, et tulge ometi kohale - siis ka tuldi. Ja sel ööl ka ainus action siin Tallinnas toimus. Ei konutatud kodudes ega käidud kalal.

Ja minul isiklikult ei ole ka järgmine kord plaanis kalale minna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist