Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Vormid, auastmed, auastme- ja erialatunnused. Ja kõike muud, mis ühe "laigulise" või "mitte-laigulise" pealt leida võib.
Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas hummel »

Otsustasin pidut infot jagada mõtetest NK välivorminduse teemadel. :write:

Kuna noored maastikul käivad ja riigikaitseorganisatsiooni allorganisatsiooni kuuluvad, on neile vajalik ka vastav vormiriietus. Põhikiri (mis minu puht-isiklikul hinnangul vormistuselt juriidilselt suht kahtlane dokument) sätestab, et laagrites võib kanda laagrivormi ja olen kuulnud, et ka KL juristid olla ühtlasi kindlaks teinud, et noorkotkaste poolt KV välivormi kandmine ei ole probleem. Iseenesest loogiline ka. Ainus häda, et erinevalt näiteks kaitseliitlastest (ja isegi vist naiskodukaitsjatest), puudub noorte puhul igasugune toimiv süsteem välivormiriietuse väljastamiseks.
Tulemus on, et enamus noorkotkaid käib ringi kuskilt sebitud või laenatud vormidega. Kellel digi-, kellel ümarlaik, kel ostetud mingi muu riigi välivorm. Usun, et enamus ümarlaiku on idee poolest saadud kuskilt "juriidiliselt ebaselgel teel". Rivi pilt on sageli üsna mardisandibande moodi nagu see oli ka KL puhul kuni 2000-ndate alguseni. Eks see mõju teatud määral ka organistatsiooni noorte moraalile ja enesehinnangule.

Võrdlusena näiteks USA ja Briti mil-noorteorganisatsioonidel on vabakasutuses oma maa armee välivormiriietus.

Mingil ajal on üritatud ka noorkotkastele oma vormi genereerida, kuid see ei ole tulemuseni viinud ning ega vii vist ka. Oma asja väljanuputamine ja väikestes kogustes hankimine-tootmine on lihtsalt ebaproportsionaalselt kallis lõbu. Samuti on praktiliselt kindel, et osa noori jääks ikka kandma KV laiku, kui lihtsalt autoriteetsemat. Eriti, kui seda on näiteks võimalik laenata emalt-isalt-vennalt. Rivi pilt oleks seega ikka nagu malelaud. :? Samasugune halb kogemus selles osas on Leedus.

Mina ei näe muud arukat lahendust, kui (sarnaselt KL-iga) noorkotkastele KV välivormide kasutamiseks väljastamine nagu see toimib demokraatlikus läänes. Teadaolevalt ei ole käputäie välivormide eraldamine aastas ka KV mass-hanke-logistikale oluline probleem ja ega neid esialgu korraga rohkem polegi vaja, kui malevate parimatele ja vanematele poistele. Iga aastaga arv kasvaks ja ega väljastamine pole noorele päriseks. Samas tuleks aga noortele rangelt paika panna ka kandmise ja väljastamise reeglid. Praegugi kantakse KV vorme, aga puudub mõistlik kontroll ja juhendamine, kuidas...
Kinnitamata info kohaselt olla tiba pidurdanud noortele KV vormide ametlikku väljastust KL nüüd juba endine ülem. Võimalik, et uued ülemad on pisut asjakohasemad ja noh kokkuvõttes on asi otsustatav kõrgemal.

Ettepanekud noortele võimalikuks KV vormide väljastamiseks oleksid:
- Vanus peab jääma vahemikku 12-18 a ehk noorematele (haukaealised) pole mõtet väljastata. Noorematele ei väljastata ka läänes ning ega nii pisikesi numbreid pole väga saadagi.
- Enne väljastamist tuleb noorele läbi viia koolitus vormi kandmise, käitumis- ning viisakusnõuete osas.
- Väljastada võiks suvemütsi, suvejaki, suvepüksid, talvemütsi ja talvejope. Muu juurdekuuluv stuff (tumeroheline või must T-särk, poolsaapad, soble) tuleks muretseda KL/NK või isiklikest vahenditest.
- Sini-must-valge mütsimärgi asemel tuleks sarnaselt KupJVP -ga kanda eristamise huvides metallist kotkamärki. Kas ka vastav riigitunnus tuleks maha harutada? Brittidel ja USA-katel on muidu peale jäetud.
- Kui noorkotkas siirdub KL-i (rääkimata ajateenistusest või lihtsalt lahkumisest), peab vorm tervena või parandatuna tagasi tulema. Katkised-kasutet vormid tuleks saata mahakandmiseks tagasi sinna, kust nad uuena tulid.

Lisaks on mõned ideelahendused ka noorte oma auastmetunnuste osas nagu see toimib üsna hästi läänes, aga sellest edaspidi.
skorpion
Uudistaja
Postitusi: 11
Liitunud: 23 Sept, 2009 8:42
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas skorpion »

Mõte on väga hea, aga kahjuks ei jagu vähemalt malevas kuhu mina kuulun vorme ka kaitseliitlastele. Uuele ringile on läinud juba vanad vormid mis mehed tagasi andsid digide vastu. Ja kui eile oma rühma uuele võitlejale käisin vormi välja võtmas siis näiteks mütsi ei saanudki. Vihmariideid ja talveürpe pole mõtet küsidagi.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas hummel »

Olen kuulnud kõlakat, et KL-is olla tehtud miski planeerimisviga lähiminevkus ja tänu sellele ei tellitud ka üldisest fondist piisavalt uusi vorme. Samuti läksid ajateenijad sellest aastast üle digilaigule ja ei ole ka nagu reservi, mida lisaks anda. Küll aga paari aastaga peaks asi normaliseeruma.

Mis KL riidevarustamisse puutub, siis pole suures osas malevates vist ka liikmetel aastaid harjumust olnud laost saadud individuaalvarustuse tagastamiseks. Mis on kord saadud, see oma (võimalik, et kõlbab isegi internetis edasi müüa). Oleks vormid asjad tagasi võetud juba aastaid, poleks ka väljastamisega olulisi muresid.

Seesama eelnev jutt käib ka NK kohta, kui peaks hakkama KV vorme saama. Kõik peab arvel olema ja tuleb liikmel hiljem tagastada.
Kui eraldada NK-le kokku miski 100 komplekti aastas, siis mõne aastaga on vajadus praktiliselt rahuldatud (12-17 a reaalselt aktiivseid noorkotkaid hindaks max 400...500 kanti) ja edasi jääks vaid vahetada iga aasta kulunumaid välja - vb 50 kompl jagu aastas.
airman
Liige
Postitusi: 119
Liitunud: 30 Juun, 2004 8:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas airman »

Kas 1 variandina ( seni kuni ei ole suudetud väljamõelda lahendust NK vormiprobleemile) väljastada neile Rootsi abina saadud vorme, mida peaks lademetes olema? Loomulikult ma saan aru, et iga NK unistus oleks kanda laigulist. Kuid hetkel hoiaks see ära selle karnevali, mis maastikul liigub. Samas ühtne väljanägemine hoiab ära ka nn. klassivahe. Olen näinud kotkast, kes tänu võimalustele liigub maastikul paremini varustatuna kui enamus kaitseliitlasi ja samas on pundis poiss, kellel on ainult dressid õhuke jope ja kummikud.
Aga seni kuni ei suudeta midagi konkreetset välja mõelda, siis võiks vähemalt poistele õpetada, et vorm ei ole suvaline riietus, mida võib kanda nii nagu pähe tuleb. Mõtteainet noortejuhtidele.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas hummel »

Rootsi abina saadud välivorme on noortele ka väljastatud, kuid minuteada pole ka neid enam eriti saada (ega ei tule ka juurde) ja see pole jätkusuutlik lahendus.
Kui nüüd väga aus olla, on need ka suhteliselt ebapraktilised ja ka koledavõitu võrdluses Eesti (ka muude laiguliste) vormidega ning paljud asjalikumad või vanemad (u 13+) noored ei ole enam ülemäära motiveeritud neid kandma. Linnavahele ei julge vist keegi nendega minna. :)
Enamuse tänapäeva noorte jaoks on riietus ja väljanägemine au ja identiteedi küsimus ning seda ei muuda olulisel määral ei jõu ega meelitustega. Kui üks noorkotkas seisab, rootsi roheline seljas, rivis, kus temast vasakpoolsel kutil on seljas vanema venna digi ja parempoolsel ema rahaga netist ostetud laiguline (kandmise kuri keeld poleks samuti arukas ega ei toimiks ka), siis loomulikult ta tunneb end pisut alaväärsemana ja see ei mõju moraalile ega tahtele positiivselt. Lisaks on rivi pilt mardisandilikult kirju ja ei jäta just asjaliku ettevõtmise muljet.
Aga seni kuni ei suudeta midagi konkreetset välja mõelda, siis võiks vähemalt poistele õpetada, et vorm ei ole suvaline riietus, mida võib kanda nii nagu pähe tuleb. Mõtteainet noortejuhtidele.
Absoluutselt nõus. Sellele tuleb rohkem tähelepanu pöörata ja samuti, kui saab kord KV vormi, peab olema tagatud väljastamise eeltingimusena korrektne kandmine.
Kui juba noorena õpetatakse vormi õigesti kandma, kannab nii ka hiljem kaitseliitlasena.
airman
Liige
Postitusi: 119
Liitunud: 30 Juun, 2004 8:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas airman »

Täiesti nõus, selle Rootsi vormi suhtes, et on ebapraktiline ja ei näe ka just selline välja, mis lausa kutsuks kandma :), see oligi pakutud välja nn ülemineku perioodiks. Samas olen kuulnud, et logistika laod pidid neid maast laeni täis olema ja lihtsalt vedelevad ja kopitavad seal. Kas sellel jutul ka päris tõepõhi all on ei oska kommenteerida.
Samas kui oleks võimalik soetada malevatel nt. mingi kogus vorme õppusteks (nn. taktikavormid, ei pea olema moodsat digilaiku) ja neid jagada noortele enne õppust kätte ja hiljem hooldatuna tagasi võtta langeks ka ära vormi elementide väärkasutamine ja samas hangitavate vormide kogused ei oleks väga suured. Aga, see vist suht utoopiline mõte, kuna tagasi korjatakse kõik millel on natukenegi näha mingit laikku. Lahendus oleks see kui kaitseliitlased vahetades välja oma vorme, siis vanu ei hävitata vaid võetakse kotkaste juures arvele. Selline väike mõte tekkis
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas hummel »

Teadaolevalt kavatsetakse anda kevadel välja vormide kaitseväe välistele institutsioonidele kandmiseks lubamise kohta ministri määrus. Sellega saaksid ametlikult vormi kandmise õiguse kaitseliitlased, KRA ametnikud, riigikaitseõpetajad, riigikaitseõpilased, reservohvitserid. Praegu pidi olema see lugu lüngaga, mis tähendab, et teoorias ei oleks täna ka kaitseliitlasel õigust kv vormi saada ja kanda. Loomulikult kantakse ja ka edaspidi.

Muret tekitab asjaolu, et mingid jõud sooviksid nagu mitte anda välivormi kandmise õigust KL noorliikmetele ehk alla 18 a. Samuti oli ühes projektiversioonis kummaline, et riigikaitseõpilased saaksid täieliku KV välivormi kandmise õiguse, aga KL noorteorganisatsioonid samas mitte.
Sel teemal on saanud ka nüüd pisut kella lüüa ja võimalik, et KL poolt sisendi edastamisel jäeti allorganisatsioonide või muude asjasse puutuvate arvamus küsimata. Igatahes KL ülema kt olla kuulujuttude järgi isiklikult huvitatud, et ka KL nooretorganisatsioonide liikmed, kes üldiselt vähemalt kord kvartalis metsas käivad, KV vormi kandmise õiguse saaksid. Miks nad peaks riigikaitseõpilastest, kes vb kord-kaks aastas laigu selga ajavad ja kaitsejõududega mingit otsest seost ei evi, viletsamad olema?
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas just plain mean »

mida rohkem kannavad kaitseväe vormi igasugused mittekaitseväelised vennikesed, seda vähem tahavad end selles näidata kaadrikaitseväelased.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Noorkotka väli- ehk laagrivorm ja tunnused

Postitus Postitas hummel »

Minumeelest ei ole küsimus niivõrd selles, KES kaitseväe vormi kannab, vaid KUIDAS kannab.

Kui on ühtne korrektne vorm, on ka parem nõuda selle korrektset kandmist. Ei saa jätta mainimata - eeskuju peavad andma siin just ülemad ja pealikud ning kandmise nõuded peavad olema kõigile lugemiseks kättesaadavad !
Usun, et need, kellele kandmise õigust taotletakse, on ka täitsa õigustatud vormi kandma tänu oma riigikaitselise tegevuse iseärasustele.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist