Kaitseliit - oleksoloogia

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas Gordon »

allatah kirjutas:
Ajateenijal pole üldiselt erilist pääsu, 8 või 11 kuud on garanteeritud.
Ma küll usun ja omadest kogemustest ütlen, et suurem osa kaadrist päris selle moto järgi ehk ei ela.
Selles ma ei kahtlegi ja eks põrssaid satub igale elualale.

Minu arvates on osalt KLi probleem see, et keskmine aktiivsus on väike, et seda piskutki hoida tuleb vähem motiveeritumaid, kuid siiski aeg-ajalt osalevaid liikmeid suhteliselt siidkinnastes kohelda (või siis teate ise, mida pilpa peal hoitakse). Sellest ei toimi ka sama "käsuvedru" (nii vist Trumm ütles) nagu ajateenijatele. Kuigi jah, mul poleks mitte vähematki selle toimimise vastu. Täna saadad üksusele välja info väljaõppe ürituse kohta ja üldiselt võid kindel olla, et normaalses mahus tagasisidet ei saa, pead ikka ise personaalselt helistama või siis lausa ukse taga käima. Neil üksuste ülematel, kes selle teavitamise keberniidiga (mind paneb alati kiruma, et mis krdi vabatahtlikud, mida peed ma neid siis meelitama pean) "tegelikkus elus" kokku puutuvad poleks tugeva "käsuvedru" vastu midagi. Selle vedru pingutamine ei saa sündida üleöö, kuid midagi tuleb selles suhtes ette võtta. Olgu või 5x vähem liikmeid aga olgu siis sellised kelle peale saab kindel olla. Selge see, et meil kõigil võib tulla elus perioode, kui ei saa väga aktiivselt tegevuses osaleda. Ma arvan(loodan), et sellest pole ka kunagi probleeme tehtud.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas soesilm »

Minu arvates on osalt KLi probleem see, et keskmine aktiivsus on väike, et seda piskutki hoida tuleb vähem motiveeritumaid, kuid siiski aeg-ajalt osalevaid liikmeid suhteliselt siidkinnastes kohelda (või siis teate ise, mida pilpa peal hoitakse). Sellest ei toimi ka sama "käsuvedru" (nii vist Trumm ütles) nagu ajateenijatele. Kuigi jah, mul poleks mitte vähematki selle toimimise vastu. Täna saadad üksusele välja info väljaõppe ürituse kohta ja
üldiselt võid kindel olla, et normaalses mahus tagasisidet ei saa
, pead ikka ise personaalselt helistama või siis lausa ukse taga käima. Neil üksuste ülematel, kes selle teavitamise keberniidiga (mind paneb alati kiruma, et mis krdi vabatahtlikud, mida peed ma neid siis meelitama pean) "tegelikkus elus" kokku puutuvad poleks tugeva "käsuvedru" vastu midagi. Selle vedru pingutamine ei saa sündida üleöö, kuid midagi tuleb selles suhtes ette võtta. Olgu või 5x vähem liikmeid aga olgu siis sellised kelle peale saab kindel olla. Selge see, et meil kõigil võib tulla elus perioode, kui ei saa väga aktiivselt tegevuses osaleda. Ma arvan(loodan), et sellest pole ka kunagi probleeme tehtud.
Ma eemaldume ühest mõttest aga läheneme ühele teisele.
1) Veel kord: pole vahet kas juhid ajateenijat või kaitseliitlast. Ajateenija puhul on inimesega käitumise vigade ja valede juhtimisvõtete tulemused nähtavad ajateenistusest väljalangemises, RÕKile mitteilmumises ehk viletsamas riigikaitses. Kaitseliitlase puhul ilmnevad samade vigade tulemused madalamas aktiivsuses (täielikus passiivsuses) ehk ... VILETSAMAS RIIGIKAITSES!

2) Vabatahtlik riigikaitse eesmärkidega organisatsioon. Kui isegi liikmetevaheline side, ka sisemine side nii kuradi vilets on, millisest SA ülesandest me siis rääkida saame? Ma ei räägi sellest, et isik ei saa või ei taha kohale tulla. Ma räägin teavitusest, osalemisest/mitteosalemisest informeerimises. Äkki on teatud "vabadus" siiski demoraliseeriv ja vale suund?
Üks näide. Mul tuleb meelde kaks KL liiget, kes läksid ajateenistusse sirge seljaga. Neil oli isegi plaanis kaadrikaitseväelaseks saada. Aga ajateenistuses toimus murdumine. Mitte et keegi oleks neid konkreetselt väärkohelnud aga see tegevus oli väga erinev KL tegevusega. Laskmine, söömine, jooksmine, taktikaharjutus - kõik toimusid ühe venna käsu peale. Kaasa rääkida ei saanud. Kogu tegevus oli raamidesse surutud. Jah seda nad möönsid, et ega endal polnudki sel tasemel millestki kaasa rääkida, kaitseväelane kes käsutas oligi kõige targem ja kogu see raamistik tagas väljaõppe efektiivsuse. Aga KLs on asi hoopis lihtsam ... sõbralikum ... rahulikum ... Kõige selle tulemusena neid mehi KV kaadri hulka ei jõudnud ja KLis pole nad ka vist aktiivsed.
No hea küll, minu pärast võib KL õppustel ja SA ülesande täitmisel lisada "TEHKE" ette "PALUN". Kuigi igaüks saab aru, et see on jabur ja seda ei ole vaja. Aga mida arvata olukorrast, kui isikkoosseis mitu aastat isegi ei vasta? Äkki peaks kogu süsteem olema konkreetsemate vedrudega. Raske, karm, konkreetne, eneseohverdust nõudev, ... huvitav, väljakutsuv, austusväärne, ... tulemuslik, kasumlik, ... viisakas, inimlik - üheaegselt.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Äkki peaks kogu süsteem olema konkreetsemate vedrudega.
Nüüd sa ise kirjutasid alla sellele, millega hetk tagasi vaidlesid (mõte "KVs ja KL-s" pole vahet).
See vahe just ongi, et vedru vilets või puudub sootuks.
Estonia kaevuril või Selveri kassiiril on see väga selgelt olemas - seotud elatusallika kadumisega. Ei tee tööd korralikult, saab kinga.
Võibolla ma tiba liialdan, aga minuarust toimib see vedru meil 1-2 mehel kümnest. Ülejäänutele tuleks siis kinga anda. See on suhteliselt lihtne (oletame, et need vanematekogud vms demokraatiamängud ei segaks püha eesmärki).

Nüüd kuidas seda kingaandmist korraldada, kui kehtivade SA üksuse ülesannete kvantitatiivseks täitmiseks kuluvad ära kõik "poolkõvad" asjamehed (kes tükati kohale ei tule), surnud hinged (keda aetakse ikka RÕK-idele käsukorras kord 5a takka) ja tuleb puudugi? Mõistagi kõbusamad, noored jne satuvad sinna toiduahela ülemisse otsas (VGd, LaKo-d jne). Formeerimisse jne toiduahela alumisse otsa midagi kobedad ei jätkugi, ülemad võivad või kõrvade peal seista, aga ei jätku.

Nüüd tuleb uuesti tulla tagasi teemani, millega palju piike murtud siin - ülesanded peavad olema inimressursile vastavad.
Kui maleva peale aetakse kokku 60 nägu (mis ongi reaalne võimekus ressursside mõttes), siis on selleks reaalseks ressursiks 2 rühma.
Tuleb ressursid keskendada nende varustusele, relvadele ja väljaõppele - ja see annab ka tulemusi. Mis relvad ja ülesanded - on taktika küsimus.

Ülejäänud poolkõvast massist ja surnud hingedest võib kord viie aasta takka kokku ajades teha ehk asjamehi, kes kriisi ajal püss seljas Prisma toiduladu valvavad, aga mingit toimivat kompaniid või pataljoni võib sellest materjalist ette kujutada üksnes elava fantaasiaga inimene. Selle seltskonnaga algab õppekogunemine pihta automaadi lahtivõtmise-kokkupaneku, rakmete pakkimise ja autokasti-maha ronimiseega käsu peale. St üksikmehe oskuste uuesti õpetamisega (sest viimati oli RÕK 10a tagasi ja automaat oli siis veel hiina oma ning rakmed Idasaksa omad) ja kui nädalane üritus lõpeb, osatakse üsna ladusalt laagri ringkaitsepositsioonidele joosta ja lagedal maastikul ahelikus otserünnakut teha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas soesilm »

Oehh - Trumm, minu jaoks on KL: ... kaitsejõudude osa, Kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsev vabatahtlik, sõjaväeliselt korraldatud, relvi valdav ning sõjaväeliste harjutustega tegelev riigikaitseorganisatsioon, mis täidab temale Kaitseliidu seadusega ja selle alusel pandud ülesandeid ... Seega on kõik see konkreetsus põhimõtteliselt tagatud. Lihtsalt reaalses elus, nagu ka siin foorumis öeldud on ... saan mina sellest mõistest "sõjaväeliselt korraldatud" valesti aru.

Järgnevalt ei kavatse ma mingit kontseptsiooni arendada, vaid katsun hoiakuid mõista.
Kui ma nüüd Trummist aru sain:
Pole vaja tänasele täiendavaid "vedrusid" KL käsusüsteemis? Mingit sunnimeetodit, karistamist/väljaarvamist (jumal hoidku!) pole vaja?

SA ülesande määramisel tuleb arvestada iga maleva puhul 50 + 100 kuni 300 inimest. Esimesed 50 tegelevad ... mingi lahinguga ja teised ehk täpselt määratlematu suurus, tegeleb oluliste objektide valvamisega. Need objektid määratakse ... vastavalt kohaletulevate isikute arvule. Ülejäänud objekte valvatakse teiste jõududega. Ärge nendele numbritele väga palju tähelepanu pöörake. Minu poolest võib olla ka 100 + 200 kuni 1000.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui ma nüüd Trummist aru sain:
Pole vaja tänasele täiendavaid "vedrusid" KL käsusüsteemis? Mingit sunnimeetodit, karistamist/väljaarvamist (jumal hoidku!) pole vaja?
Ei saanud sa (õigesti) aru.
Ma ei öelnud, et "vedrusid" pole vaja, vaid et vedrusid ei ole/on kehvad.
Kui kogu süsteem on orienteeritud liikmete arvule, siis käib see väljaviskamine kah kaunis vastumeelselt. Malevad pole huvitatud taandumisest malevkonna rolli, malevkonnad pole huvitatud taandumisest kompanii rolli, kompaniid pole huvitatud taandumisest rühma rolli. Kaitse Kodus lüüakse kahte kätt kokku, sel aastal nii ja naapalju lisandus. Kõik on huvitatud suurtest arvudest. Üldiselt neid, kes on harjunud lorutama, naljalt ümber ei kasvata (minu arvamus), eriti selliseid keskealisi vorste. Tuleb minema lüüa, võtta tänavalt uued, õpetada-koolitada ja siis ehk saab asja, kui algusest peale ohjad pingul hoida. Niiet, vedrusid on vaja, aga kuidas seda teha :dont_know:

Muide, mis puudutab seda EROK-i kirjatööd mõne aasta tagusest ajast, siis mulle tundub, et kõige teostatavam variant olekski "KL ajateenistuse" sisseseadmine - st teatud arv KV latist allapoole jäänud seltskonda läbibki teenistuse nt 5a jooksul osade kaupa KL malevates ja nendest moodustataksegi peamised üksused (lisaks kõbusamatele vabatahtlikele).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
John
Liige
Postitusi: 506
Liitunud: 17 Juun, 2006 19:57
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas John »

Kuidas esimese Eesti ajal tagati KL aktiivset osalust?
Inter arma enim silent leges (sõja aegadel on seadused vaiksed) Cicero
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas oleeg »

John kirjutas:Kuidas esimese Eesti ajal tagati KL aktiivset osalust?
Väga õigeaegne küsimus, sest teema käib nagu pall ühe värava alt teise alla juba kaheksandat veerandit... :scratch:
Meetmeid ja mehhanisme oli mitmeid, kuid kõiki neid siinkohal loetleda oleks mõttetus. Paraku on ühiskond sedavõrd muutunud, et paljud toonased mehhanismid enam... kuidagi ei sobiks. Esimene ja kõige olulisem on meeste jagamine vastavalt väljaõppele, vanusele ja veel mõningatele parameetritele. Iga tekkinud "klassi" või vanusegrupi jaoks olid ja oleksid ka täna mehhanismid erinevad. Näiteks enne sõjaväeteenistust KL-s teatud katsete sooritanutele võimaldati lühemat ajateenistust. Täna oleks see võibolla kohaks, kus saaks valida katsete sooritanute hulgast "motiveeritumaid" näiteks mingitele kursustele jne jne.
Teenistuses käinutele jne tuleks analoogselt kaasaegsed mehhanismid/motivaatorid leida.
Nagu ühes varasemas postituses märkisin, hakkavad rolli mängima malevas eksisteeriv meeskond ja nende motivatsioon.

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6223
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas kaur3 »

Soesilm ütles mingis teemas teravalt Eesti reservohvitseride arvamuste kohta. Allpool on kirjas ühe soomlaste kehandi seisukoht. Võib-olla on autoriteetsem :)
Sissisota

Silloin tällöin julkisuudessa esitetään väitteitä,
joiden mukaan puolustusvoimien sodan
ajan miesvahvuuden tulisi olla mahdollisimman
suuri. Joidenkin mukaan jokaiselle
varusmieskoulutetulle tulee olla sodan ajan
sijoitus koko reservissä oloajan. Mies, rynnäkkökivääri
ja kypärä katsotaan riittäviksi
välineiksi, joilla Suomea voidaan puolustaa -
kunhan niitä on riittävästi. Tämän ajattelutavan
mukaan määrä korvaa laadun.
Sodan ajan tehtävän mukaisen sijoituksen
pysyminen koko reservissä oloajan ei jo
pelkästään fyysisen kunnon ja taistelukentällä
vaadittavan suorituskyvyn näkökulmasta
ole perusteltua. Mies, rynnäkkökivääri ja
kypärä -periaate johtaisi kriisissä siihen, että
Suomi joutuisi sissisotaan. Hyökkääjän kiilat
tunkeutuisivat syvälle Suomeen ja olisimme
operaatioissa altavastaajina. Moderni yhteiskunta
ei tätä kestäisi. Tärkeitä toimintoja
ja kohteita ei kyettäisi pitämään omassa hallussa,
eikä kykyä vastustajan karkottamiseksi
Suomesta tällöin olisi.
Puolustusvoimat kehittää puolustusperiaatettaan
jatkuvasti olosuhteittemme mukaisesti.
Vaikka tulevaisuudessa rintamalinjat
ovat yhä epäselvempiä, voidaan edelleen
eritellä vihollisen selusta, varsinainen
taistelualue ja oma selusta, taistelutilan kolmiulotteisuutta
unohtamatta. Maavoimien
operatiivisten ja alueellisten joukkojen välinen
raja on tulevaisuudessa yhä häilyvämpi.
Osana alueellisten joukkojen kehittämistä on
suunniteltu tarvittavat vastustajan syvyydessä
ja selustassa toimivat joukot. Näiden tiedusteluun
ja hajautettuun taisteluun - ”sissisotaan”
- soveltuvien joukkojen suorituskykyvaatimukset
ovat korkeat. Ilman riittävää
koulutusta ja huippuluokan varustusta näillä
joukoilla ei ole toimintaedellytyksiä.
Kaikkien sodan ajan varalle suunniteltujen
joukkojen varustuksen on oltava tehtävään
nähden riittäviä. Niille joukoille, joille
ei ole jakaa varustusta, ei tule myöskään
suunnitella tehtäviä. Näitä paperitiikereitä
ei myöskään kannata pitää joukkoluetteloissa.

Pelkästään ”Mies, rynnäkkökivääri ja kypärä”
– periaatteella muodostetut joukot eivät
vastaa 2020-luvun sodankäynnin vaatimuksia.
Omassa selustassa kohteiden suojaamiseen
ja alueiden valvontaan käytettävät
joukot voivat kuitenkin olla osin vaatimattomimmin
varustettuja kuin vastustajan
selustassa toimimaan tarkoitetut joukot. Nämäkin
joukot tarvitsisivat kyetäkseen toimimaan
taistelukykyisinä paljon muutakin materiaalia
kuin vain rynnäkkökiväärin ja kypärän.
http://www.google.ee/url?sa=t&rct=j&q=s ... GE&cad=rja
USP
Liige
Postitusi: 725
Liitunud: 23 Okt, 2007 21:19
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas USP »

Seda enam paneb imestama, kui KL-lt oodatakse edukat tegevust vaenlase rünnakukiilude või diversiooniüksuste vastu. "Mees, püss ja kiiver" ei saa hakkama "mehe, summuti, öönägemisseadme ja rauaaluse granaatiheitjaga". KL jääb sellisel juhul alati vaid reageerima vastase tegevusele. Meil pole selliseks jamaks piisavalt mehi, maad ega aega.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas soesilm »

Viimases KKs räägitakse liikmemaksudest ja minul jälle suu ammuli. Lääne malev suutvat eesrindlikuna koguda ligi 70% liikmemaksudest. Tavapärane protsent olevat 30. Ja ma saan aru, et asi pole viletsuses vaevlevate liikmete pärast. Ma saan aru, et põhjus on tahtmatuses. 2005 olevat isegi vaieldud selle maksu üle. Eks ma saan ka aru, et mõni liige tasub tegevusega rohkem kui teine rahas (12 euri nüüd).
Aga kuidagi, kohe mitte kuidagi ei saa ma aru sellest, kui organisatsiooni astudes on inimene teadlik liikmemaksus ja siis hiljem liikmena lihtsalt vilistab sellele. Õige oleks see, kui maksaks kuni pole reegleid muudetud ... Mitte et see organisatsioonile erilist rikkust tooks aga distsipliini küsimus.
Rikkusest. Ütleme et 10000 liikmest pooled on 12 euri maksmata. See teeb siis 60000 euri.
Ja see kõik tuletab meelde, et mul endal see aasta maksmata :oops:
wambambola
Liige
Postitusi: 165
Liitunud: 25 Aug, 2012 9:30
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas wambambola »

See 12 eurot on elementaarne ära maksta ja ei tohiks ära tappa. Selle raha sööd ära paari korraga. Ma pean ise ka veel selle aasta oma maksma aga krt, suhtumine on kohati sitt aga mis seal parata.
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas Gordon »

Minu arvates on see liikmemaks praegu küll saatanast. Tea kas saadav tulu ületab kulud (materiaalsed ja immateriaalsed).
Kui 90-95 % liikmetest maksaks seda maksu mokakõbinata, siis asi toimiks. Olen ise kõik aastad maksnud ja maksan kuni ise KLis aga see, et maksmine ikkagi suht "vabatahtlik" on paneb küll kulmu kergitama.
Mõneti haakub see ilmselt ka liikmete aktiivsuse teemaga - maksavad vast ikka aktiivsemad. Aga kuidas sa lähed passiivset "aktiveerima" ja ütled, et kuule maksa liikmemaksu võlg ka ära - kogu eelnev agitatsioon lendab vastu taevast.
Maksu kehtestajatel ei ole ka ideed, kuidas selle laekumist parandada - nad krt. keeravad pea kõrvale, et probleemi mitte näha ja keevitavad maksule otsa.
Paraja miini otsas istume selle maksuga :twisted:
wambambola
Liige
Postitusi: 165
Liitunud: 25 Aug, 2012 9:30
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas wambambola »

Ma olen aru saanud, et selle maksuga tuleb mingid vähesed hüved/boonused kaasa aga on ka erandeid. Olen kuulnud ühest tüübist, kes ei maksud pikka aega aga sai head paremat vastu. Keegi lihtsalt ei küsinud nagu ma aru sain.
Gordon
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 22 Jaan, 2007 15:46
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas Gordon »

On jah selle maksuga seotud mingid hüved - maleva aastapäeva peole ja perepäevadele saad minna tasuta või väiksema tasu eest. No ma jõuan muude hobide ja kohustuste kõrval paremal juhul ühele neist kord viie aasta sees. Mis on vast isegi üle maleva keskmise. Aga võta nüüd kaitseliitlane Jaan Kükametsalt, kes üritab 1-2 korda aastas väljaõppest osa võtta aga seltsitegevus teda ei morjenda. Tal ju tekib siis küsimus, et "mäs ma seda maksu massan?" Olgugi, et maks on kohustuslik on tema küsimuses iva sees. Seda, kuhu malev seda liikmemaksust kogunevat tulu kasutab jääb ju üldiselt maleva ja malevkonna juhatuse teada. Võib-olla läheb see raha ka IGA tavaliikme hüvanguks aga me ei tea seda. :dont_know:

Pole siin midagi muud, kui las aga selle supi kokku keetjad ka näitavad, kuidas see supp söödud saaks. Praegu pusib (kui üldse) iga malev selle probleemiga oma ette.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas pagan »

Oponeerin siin ridade vahelt kõlavale seisukohale mis kõlab umbes selliselt, et "Viskame vähemaktiivsed (mittemaksvad, mitte kohal käivad) liikmed KL-ist välja."

KL-ist ei saa kedagi välja visata, sest kõik mehed on vande andnud ja arvel puhtalt oma relvakasutamisoskuse tõttu. Riik on hulga raha magama pannud väljaõppe ja varustuse peale. Õmblejatest kaadrini, kütusearvetest muu moonani.

Ega siin ei annagi vist midagi muud teha kui anda vähemaktiivsetele, vähem aktiivsust nõudvaid ülesandeid ja vähem resurse. Valvaku midagi või täitku liivakotte. Nendeks ülesanneteks pole erilist väljaõpet vaja.
Leida igale mehele jõukohane ülesanne. Samas räägib selle range piiritlemise vastu potensiaalselt tekkiv psühholoogiline lõhe - a la "aktiivsed ja mehised" vs "mitte aktiivsed ja jobud". Liigitamine prestiizhi järgi oleks ka vesi ebasõbralike propagandaveskile. See skaala kahe äärmuse vahel võiks sujuv olla. Et mitte kahe kiiruseline, aga kolme-nelja või enama kiiruseline. Igal liikmel peaks olema võimalus mööda astmeid liikuda. Väljast peaks asi endiselt ühtne välja paistma.
Probleemiks kujuneb (on juba kujunenud) vist "trepi astmete" ja üksuse põhise väljaõppe kokku sobitamine. :write:
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 21 külalist