Kuidas ehitada punkrit

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Kasutaja avatar
MrBlack
Uudistaja
Postitusi: 21
Liitunud: 21 Veebr, 2008 16:02
Kontakt:

Postitus Postitas MrBlack »

Ega mis siin ikka öelda,mädanes ta umbes kahe aastaga ära, kuna põhjavesi ronis üks aasta nii kõrgele, et midagi polnud teha ka. Aga samas saigi ta rohkem naljapärast tehtud nii,et mis seal ikka. Vähemalt oli talvel väljas -20 ja meil sees +40 :lol: Rekord inimeste arvuks saime 15 sinna,aga siis oli pigem tunne nagu liinibussis oleks :mrgreen:
sõber
Liige
Postitusi: 44
Liitunud: 06 Dets, 2006 1:15
Kontakt:

Postitus Postitas sõber »

Olev, sa oled ikka sooda :lol:


Enda hoovi ehitasid või ?
Kasutaja avatar
MrBlack
Uudistaja
Postitusi: 21
Liitunud: 21 Veebr, 2008 16:02
Kontakt:

Postitus Postitas MrBlack »

Ei mina pole Olev,aga tema hoovi sai see tehtud jah. Nüüd pole seda enam umbes kolm aastat olemas juba. :wink:
Kasutaja avatar
gvardimatros
Liige
Postitusi: 397
Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
Asukoht: TLN, Võru, Värska
Kontakt:

Postitus Postitas gvardimatros »

punkri lael peaks olema suht paks kiht täidet, et
kastepunkt jääks täite kihi sisse
see lihtne füüsikaseaduse jälgimine aitab
lae ja seinakonstruktsioonidel kauem kesta
praktikas tähendab miskit meetri paksust kihti

vaatan seda ehitaja vaatevinklist 8)

Kastepunkt (ehk kastepunkti temperatuur) – temperatuur, milleni tuleks õhu temperatuuri alandada, et õhus olev veeaur hakkaks veelduma ehk kondenseeruma.
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
qwerty009
Liige
Postitusi: 97
Liitunud: 17 Mai, 2006 14:50
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas qwerty009 »

kangelaspioneer kirjutas:Paar nüanssi:

- koorimata palk otse pinnase sees on saatanast- mädanemine algab kohe, ehituse elueaks ei ole rohkem kui kolm-neli aastat. Midagi tuleb sinna vahele panna, et pinnas palgiga vahetult kokku ei puutuks.
- kile palkide vastas on samuti saatanast, eriti lael. Ei lase niiskust välja, kondents hakkab kohe laepalke määndama. Taaskord, midagi peab sinna vahele panema, kui see kile seal tingimata olema peab. Heaks variandiks on kahekordne palkidest lagi ning selle peal kiht kive- õhk pääseb liikuma ja lagi on ka kaudtulele teataval määral vastupidav.
Mädanemine on bioloogiline protsess kus igasugused pisikesed elusorganismid hakkavad sellest puitmassist toituma (lagundavad seda). Vesi on küll selle protsessi eelduseks (ilma veeta pole elu), kuid selle ärahoidmiseks piisab ka puidu keemilisest töötlemisest (puidu immutamisest puidukaitsevahendiga - põhiline koostisosa seal on boorhape).
O: Vanemat mil tehnikat
1661
Liige
Postitusi: 450
Liitunud: 18 Dets, 2004 23:53
Asukoht: Valga
Kontakt:

Postitus Postitas 1661 »

Tere.
X linnas on ühel vanainimesel saksa punkri laineplekist seksioonidest tehtud puukuur. Möödaminnes võtab küll suud vesistama.

Toomas.
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Postitusi: 1114
Liitunud: 10 Juun, 2004 15:02
Asukoht: Tartu või Sinimäe
Kontakt:

Postitus Postitas ugandiklubi »

Kudrukülas ,Narva jõe ääres hoiab talumees korralikus saksa betoon plokkidest tehtud punkris oma kartuleid , ümber on tehtud vähe ainult sissepääsu , aga muidu kõik ilusasti algselt säilinud .
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Postitusi: 1606
Liitunud: 10 Veebr, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Kuidas ehitada punkrit

Postitus Postitas Smith »

Teema kuueks aastaks unarusse vajunud.
On keegi vahepeal ehitanud ? oskab äkki keegi nõu anda ja nippe jagada.
Või on leidnud internetist väärt materjale. Suvi käes - nüüd viimane aega hakata punkrit rajama.
Endalgi plaanis seda õige pea tegema hakata , ni , et keegi oskab aidata? :)

EDIT: Kirjavead
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19588
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Kuidas ehitada punkrit

Postitus Postitas ruger »

Pane enne paberile kirja, mida ja kuhu sa tahad endale teha. Ehitamisele kulub aeg, mis ära olles äratab tähelepanu. Mitmele inimesele see peab olema? Mõtle läbi, milliseid tööriistu vaja läheb ja milliseid materjale, kui palju ning kes need materjalid kuidas kohale toob. Kui oled veidi ringi vaadanud asukohas mõtle sellele, kas tegu on kõrgema kohaga või kui niiske piirkond on. Uuri järgi pinnase sisaldus, et sul ikka kaevamiseks ruumi oleks. Paekivi ja graniidi peale sattumine võtab aega ning ei võimalda töödel edeneda. Kuigi enamus 2-se maailmasõja aegsed ja järgsed punkrid täiesti maaalused polnudki. Paljud punkrid ja varjualused ehitati hoonetesse sisse(heina alla, topeltseina taha, puuvirna alla jne...). Kuidas varjata kavatsed selle asukohta?

Kuna soovid teha maaalust esialgsetel hinnangutel siis pead leidma/ehitama/ostma endale sinna ahju. Niiskus tuleb sisse. Selle saad välja pliidi/ahjuga. Kui sa ikka mõtled seal sügavas metsas olla siis kuidas sa kavatsed sinna toitu saada?

Mõtle, kas tahad seda lihtsalt suviseks varjualuseks, mida keegi ei leia või lihtsalt noorte poiste onniks. Iga ehitamine toob kaasa helisid, mis kostuvad kaugele. Kes ehitavad? Mida rohkem inimesi, seda rohkem info liigub. Kuidas varjata kavatsed seda? Palju aega kulub? Kui palju oskad kasutada labidat, kangi, kirvest?

Kui võimalust siis hangi endale endise metsavenna Alfred Käärmanni "Sissitegevuse käsiraamat", kus on kirjeldatud ehitamist ja 1 mehe suvepunkrit ning talvepunkrit 2-4 inimesele. Arvesta, et tegu oli siis sõjaajaga ning kas sulle seda vaja ikka on? Peidetud koha tegemine tahab tõsiselt läbimõtlemist.

PS-kuna meil nüüd enamus era ja riigimaad siis mõtle enne kui kuhugi midagi tegema lähed. Kas sul on ikka õigus sinna maale teha seda? Pärast maaomanik tige ja saad veel maapinna ja metsa rüüstamise eest.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
gruppen
Liige
Postitusi: 388
Liitunud: 01 Dets, 2005 3:49
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Kuidas ehitada punkrit

Postitus Postitas gruppen »

Et saavutada kõige parem tulemus - tuleb ennast mõelda metsavennaks ning vastavasse ajastusse ning kõik muu loksub juba selle tagajärjel paika 8)
Ma tean, ma tegin nii kevadel :lol:

Ehitusstiil - maapealse puhul on sul ka ahju vaja, sest kuna sa seinapalke ilmselt varama ei hakka, siis paljalt samblatoppimisega toorest puust punkrit sooja, rääkimata valguse pidamisest ei saa. Tappimise asemel on mõistlik kasutada nurgapostide süsteemi a la Käärmann. Kuigi. Seal tuleb teha mõned modifikatsioonid aga sellest saad ehitamise ajal juba aru. Üksi läheb kaua, kaksi on parem.

Head kirvest - jääb üle soovida, kui mõtet realiseerima hakkad :wink:
Kasutaja avatar
Actual
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 13 Mär, 2008 11:47

Re: Kuidas ehitada punkrit

Postitus Postitas Actual »

Kas tänapäeval see punkri ehitamine nii lihtne ongi. Alustuseks, ei tohi ju päris suvalisse sobilikku kohta ehitada. Eramaal on vajalik maaomaniku nõusolek ja riigimaadel valdaja nõusolek. Kui plaan on punker rajada maa sisse ja varustada küttekoldega ehk külmumispiirist sügavamale ja küttega aastaringseks elamiseks, ei ole tegemist enam kergehitisega vaid punker vajab projekti, koos kõige kaasaskäivate normide ja juriidikaga :lol:
Seaduskuulekas kodanik ei tohi isegi korstent ise puhastada vaid tuleb litsentseeritud spetsialist kutsuda :)
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2471
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kuidas ehitada punkrit

Postitus Postitas Castellum »

Actual kirjutas:Seaduskuulekas kodanik ei tohi isegi korstent ise puhastada vaid tuleb litsentseeritud spetsialist kutsuda :)
https://www.riigiteataja.ee/akt/116042013007
Tuleohutuse seadus
§ 11. Ahju, kamina ja pliidi ning korstna ja ühenduslõõri puhastamine
(4) Üksikelamus, suvilas, aiamajas, taluhoones ja väikeehitises võib ahju, kaminat või pliiti ning korstnat ja ühenduslõõri enda tarbeks puhastada, välja arvatud tahma põletada suitsulõõrides, ka korstnapühkija kutsetunnistuseta isik, järgides küttesüsteemide puhastamise nõudeid.

(5) Käesoleva paragrahvi lõikes 4 nimetatud juhul peab üks kord viie aasta jooksul ahju, kaminat või pliiti ning nende korstnat ja ühenduslõõri puhastama korstnapühkija kutsetunnistusega isik, kes väljastab küttesüsteemi tehnilise seisukorra ning ohutuse kohta korstnapühkimise akti.

Seega, kohustuslik on 1 kord 5 aasta jooksul. Ülejäänud tavalised 9 korda võid ise teha.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2471
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Soomes müügis üsnagi heas korras punker

Postitus Postitas Castellum »

Lugu ise selline:
http://www.elu24.ee/2666968/soomes-kusi ... -000-eurot
Hinda ei oska kommenteerida, aga uudis ise annab natuke aimu võimalustest võtta selliseid ehitisi tänapäevasesse kasutusse...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist