Vozroždenije poolsaar ja Nõuk. bioloogilised relvad

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Reserv
Liige
Postitusi: 151
Liitunud: 14 Mai, 2007 15:51
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Vozroždenije poolsaar ja Nõuk. bioloogilised relvad

Postitus Postitas Reserv »

1992. aasta lõpus jäeti baas kiiruga maha. Mööbel ka isegi televiisorid jäeti korteritesse. Autod, traktorid, töökojad ja varuosade laod jäid täies koosseisus maha. Siltide järgi
otsustades elasid laboratooriumikorpuse juures asuvates barakkides põhiliselt naised. Elamistingimuste põhjal võib arvata, et tegu oli vangidega. Laboratooriumikorpuses oli mitu arstikabineti moodi ruumi, kus olid günekoloogilised toolid. Nende kõrval oli hermeetiliselt suletava uksega tuba. Laest laskus umbes meetri kõrgusele roostevabast terasest toru. Ühes toas oli mitukümmend suurepärast painduvate käte ja jalgadega mehe- ja naisemannekeeni. Alles jäi ka suur bioloogiaraamatukogu ja tohutu kolbide ja erianumate ladu. Enamiku keldriruumide rauduksed on kinni keevitatud ning pole seniajani avatud. Kõikjal on seife, mis on väga erineva suurusega.

Asula ja laboratooriumikorpuse vahel on katlamaja sarnane objekt, milles aga katlaid ei ole. Reservuaaridest viib laboratooriumikorpuse poole kolm eri värvi toru.

Surnuaia asemel töötas krematoorium.

Ruutudeks jaotatud polügoon on teadmata otstarbega. Teine samasugune polügoon on mõnesaja kilomeetri kaugusel Üstirti platool.
https://et.wikipedia.org/wiki/Vozro%C5% ... e_poolsaar

Äratab õudust ja huvi. Kes oskab kommenteerida?
Ich bin kein Soldat. Ich bin ein Reservist.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas Lemet »

Mis siin kommenteerida, läbi aegade biorelvade labor ja katsepolügoon olnud. Üheksakümnendate algul aga suleti paljud programmid rahapuuduse tõttu.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
valvejoodik
Uudistaja
Postitusi: 16
Liitunud: 10 Mai, 2006 10:18
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas valvejoodik »

Inglise keelsest wikist saab lugeda, et toimusid ka inimkatsed...
Reserv
Liige
Postitusi: 151
Liitunud: 14 Mai, 2007 15:51
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas Reserv »

See mind hämmastabki, et miks inimkatsete jaoks veel mingeid painduvaid mannekeene vaja läheb.
Ich bin kein Soldat. Ich bin ein Reservist.
vanahalb
Liige
Postitusi: 2620
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas vanahalb »

Vaatasin ka huvi pärast : venekeelses vikipeedias inimkatsetest juttu ei ole, eestikeelne vikipeedia on minumeelest tõlgitud ühest artiklist mis muuhulgas selle kohaga seotud müüte käsitleb. (vt. lisamaterjal vene viki lõpus) Kes iganes seda tõlkis, allikmaterjal tundub na kahtlane. Aga eks vikipeediasse saabki igaüks iseenda ajalookäsitluse kirjutada.

Siin üks pikem film
http://www.youtube.com/watch?v=x2Hjx8ywmOQ

Osa on vene ja osa inglise keeles. Venekeelne jutt näikse asjalik, inglisekeelne on põhiosas hämmastuses turisti ahhetamine. Pilte on palju, lausa surnuaeda ei näinud, aga kellegi hauasammas oli küll. Krematooriumisse oli hea koolnud rotte, merisigu ja ahve ajada, mis nendega muidu ikka teha. Naisi olevat palju olnud. (ma ise olen ka meditsiiniasutustes naiste ebatavaliselt kõrget kontsentratsiooni täheldanud) Günekoloogitoolide rida ei näinud, samuti ei paistnud töötsoonis vangide barakke (või ei osanud ma vaadata) Kolm erivärvilist toru olid küll - no ei tea, Kohtla-Järvel nägin kunagi samasuguseid :)

Põhiline hädaldamine käis antraksi tünnide üle, mis Gorbatšovi ajal sinna biorelva hävitamise käigus maha maeti. 1992 löödi väeosa laiali, NSV Liit lagunes ära ja saar jäi Kasahhi ning Usbeki territooriumile. Laboratoorium ja muu väärtuslik viidi kodumaale, mõttetu rämps, sh mööbel, televiisorid, autopark jne jäeti aborigeenidele.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas Lemet »

Nagu tellimise peale...pildiseeria 70-ndate lõpust-80ndate algusest sellest saarest tema õitseajal...

http://lenta.ru/photo/2014/01/21/aral/#0

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Ja vastukaaluks tänane päev.

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar

Postitus Postitas Lemet »

Teema algatajale- kui vene keel suus ja huvi venelaste bioloogiliste relvade vastu, tasuks lugeda sellist raamatut
http://www.seu.ru/cci/lib/books/bioweapon/
Küllaltki huvitav ja intrigeeriv. Näiteks väidetakse seal Rootsi alama Raoul Wallenbergi kohta niimoodi...
А 17 июля 1947 года точно так же закончил свою жизнь в спецкамере "Лаборатории-Х" швед Р.Валленберг, с которым не удалась политическая игра и который в преддверии Нюрнбергского процесса был И.В.Сталину ни к чему. Министр госбезопасности В.С.Абакумов запретил вскрывать тело погибшего и приказал кремировать [234].
http://www.seu.ru/cci/lib/books/bioweapon/4/02.htm

EDIT:
Et ennetada vahtu propaganda ja vandenõuteooriate levitamise kohta, panen üles ka andmed raamatu autori kohta- näikse, et taat teab siiski, mida kirjutab, omab erialast tausta ja päris kontrollimatut jampsi ei levita

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1% ... 0%B8%D1%87

Ainuüksi biograafia on muljetavaldav...

1946—1953 гг. — обучение в Ставропольском Суворовском военном училище.

1953—1956 гг. — обучение в Костромском военно-химическом училище.

1956—1959 гг. — офицер химических войск.

1959—1964 гг. — обучение на химическом факультете МГУ.

1965—1978 гг. — научный сотрудник Института элементоорганических соединений (ИНЭОС) АН СССР.

1978—1998 гг. — научный сотрудник Института геохимии и аналитической химии (ГЕОХИ) АН СССР/РАН.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas ruger »

Venemaal toimus järgmine juhtum. Plahvatus bioloogiliste relvade uurimiskeskuses.
В Роспотребнадзоре подтвердили взрыв и пожар в центре вирусологии и биотехнологии "Вектор" в Новосибирске, где хранится одна из самых полных в мире коллекций вирусов, в том числе лихорадки Эбола, лихорадки Марбурга, SARS, натуральной оспы и пр.
https://twitter.com/vits2014/status/1173600346796699653
Explosion occurred in 5th floor of Novosibirsk "Vector" Center for Virology

Officially: gas bottle exploded during repainting prep works, 30m2 area caught fire. Windows blown out. No biohazard (YMMV on that considering the blast damage to glass)
https://twitter.com/akihheikkinen/statu ... 0895892481
https://www.nsktv.ru/news/proisshestviy ... 920192214/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar ja Nõuk. bioloogilised relvad

Postitus Postitas Manurhin »

Niisiis, käimasoleva koroonapandeemiaga seoses on salajaste uurimislaborite teema päevakorda tõusnud. Praeguseks on Vozroždenije isegi mitte enam poolsaar, vaid lihtsalt üks koht keset kuivanud Araali mere kunagist põhja, omal ajal aga oli see keset Araali merd asunud saar, pindalalt meie Muhumaaga enam-vähem võrdne: https://et.wikipedia.org/wiki/Vozro%C5% ... e_poolsaar
Iseenesest biorelva arendamiseks ja katsetamiseks sellisena väga sobiv koht - kui midagi juhtunukski, saanuks vajadusel lihtsalt terve saare karantiini panna. Aga piisab veidikesest pardakist, kus info ei liigu ja üks ei tea, mida teine teeb ja ongi õnnetus käes. 1971. aastal oleks sealt äärepealt rõugeepideemia lahti pääsenud: https://en.wikipedia.org/wiki/Aral_smallpox_incident
Lühidalt, laevadel oli keelatud sõita saarele lähemale kui 40 km. Aga üks uurimislaev lähenes siiski merest planktoniproovide võtmiseks 15 km kaugusele. Laeval aga ei teatud, et saarel oli just viidud läbi biorelva katsetus. Sedapuhku siis katsetati mingit rõugete eriti kurjaks tuunitud tüve. Üks inimene laeval nakatus ja kandis nakkuse edasi Aralski linna. Kokku nakatus 10 inimest, kellest 3 suri. Kõik surnud olid vaktsineerimata (4- ja 9 kuune laps ja üks 23 aastane naine). Ülejäänud 7-st nakatunust 6 olid vaktsineeritud, aga haigestusid ikkagi (haigusnähud kergetest kuni rasketeni).
The incident caused ten individuals to contract smallpox and three unvaccinated individuals (a woman and two children) died from the haemorrhagic form of the disease. One crew member of the Lev Berg contracted smallpox as the ship passed within 15 km (9 miles) of the island. This crew member became ill on 6 August with fever, headache, and myalgia. The ship then landed in the port city of Aral on 11 August. The ill crew member returned to her home, and she developed a cough and temperature exceeding 38.9 °C (102 °F). Her physician prescribed antibiotics and aspirin. Although she was previously vaccinated for smallpox, a rash subsequently appeared on her back, face, and scalp; her fever subsided; and she recovered by 15 August. On 27 August this patient's 9-year-old brother developed a rash and fever, his pediatrician prescribed tetracycline and aspirin, and he recovered.

During the following three weeks, eight additional cases of fever and rash occurred in Aral. Five adults ranging in age from 23 to 60, and three children (4 and 9 months old, and a 5-year-old) were diagnosed with smallpox both clinically and by laboratory testing. These children and the 23-year-old were previously unvaccinated. The two youngest children and the 23-year-old subsequently developed the haemorrhagic form of smallpox and died. The remaining individuals had previously been vaccinated, and all recovered after having an attenuated form of the disease.
Juhtuks taolised superrõuged praegu kusagil valla pääsema, oleks asi koroonaga võrreldes vähemalt miljon korda hullem. Eestis esines rõugeid viimati 1937. a., vaktsineerimine lõpetati 1980. a. Kas ammune vaktsineerimine veel kaitset pakub?
WHO arvab, et mingil määral pakub:
I had the vaccination when I was a child. Am I still protected?

Anyone who has been vaccinated against smallpox (in most countries, this means anyone aged 40 or over) will have some level of protection. The vaccination may not still be fully effective, but it is likely to protect you from the worst effects of the disease. However, if you were directly exposed to the virus which causes smallpox, a repeat vaccination would be recommended.
Meie kuulsusrikas Terviseamet arvab, et ei paku:
Eestis lõpetati rõugete vastu vaktsineerimine 1980. aastal. Kuna vaktsiin annab kaitse kümneks aastaks, oleme kõik rõugetele vastuvõtlikud.
Rõugete vastu vaktsineerimisel tuleb arvestada sellega, et vaktsiin võib põhjustada tüsistusi, isegi surmaga lõppevaid.
Hm, ei surnud mina selle kätte ja ei tea ka, et keegi oleks surnud või mingid rämedad tüsistused saanud. Samas, siin on teemaks n.ö. tavalised rõuged, mitte viiruse mingi "steroide söönud" tüvi. Viimase vastu, nagu järeldub, ei pakkunud ka vaktsineerimine täit kaitset.

Üks pikem ja põhjalikum lugemine Vozroždenije laborist ja polügoonist, sisaldab ka palju pilte ja terve hunniku huvitavaid linke. Soovitan soojalt pilk peale visata! Jätkub lugemist pikemaks ajaks: https://sometimes-interesting.com/2014/ ... ye-island/

P.S. Ootan juba huviga, millal Eesti "ajakerjandus" selle teema üles korjab ja netist tõlgitud materjali põhjal vastava artikli üllitab, sealjuures tingimata tasulise :lol:.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vozroždenije poolsaar ja Nõuk. bioloogilised relvad

Postitus Postitas Kriku »

Professor Merits:
Millist viirust te neist, mis praegu kuskil maailma laborites hoiul on, kõige ohtlikumaks peate?

Kui ajalukku tagasi vaadata, siis on selge, et kõige ohtlikum on rõugeviirus. Rõuged on tänapäeval maailmas likvideeritud, nii et alates 1980. aastatest nende vastu enam ei vaktsineerita. Hetkel on rõugeviirus alles kolmes kohas. Neist kohtadest kaks on suhteliselt ohutud: laborid Novosibirskis ja Atlantas. Aga kolmas koht on internet ja see on vähem turvaline.

Mida te selle all mõtlete?

Rõugeviiruse geneetiline järjestus on internetis avalikustatud ja hea tahtmise korral saab viiruse laboris umbes kahe kuuga järele teha. Seda juhul, kui laboritele ei rakendataks mingisuguseid kontrollimeetmeid. Rõugete vastu on olemas tõhus vaktsiin, aga soovi korral saaks nikerdada valmis ka sellise viiruse variandi, mis vaktsiinile nii hästi ei allu. Sel juhul võib muidugi mingi muu viiruse omadus kaduma minna, näiteks võib selliselt muudetud viirus raskemini levida. Rõugeviirus on seejuures suur ja keeruline viirus. Koroonaviiruse saaks laboris kokku panna paari nädalaga, gripiviiruse paari päevaga – juhul kui on olemas vahendid, oskused ja teada on viiruse genoomi järjestus.
https://ekspress.delfi.ee/intervjuu/vir ... d=89171293
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist