Mustamäe all on tõesti lõhkeainet!?

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
plekkpea
Liige
Postitusi: 1775
Liitunud: 03 Nov, 2005 21:30
Asukoht: Harju
Kontakt:

Mustamäe all on tõesti lõhkeainet!?

Postitus Postitas plekkpea »

Tsiteeriks üht ammust Õhtulehe artiklit.
"Kuigi-nii palju,kui mina asja tunnen,pole see ohtlik.Ilma lõhkekapslita donariit ju ei plahvata,"kinnitas nõmmelane P.O.
Paar päeva tagasi avaldas "Õhtuleht" endise nõmmelase kirja,kus räägiti umbes praeguse Ehitajate tee langu kohal II maailmasõja lõpul olnud sakslaste väliraudteest ja salapärastest toestatud käikudest,milles lebas lõhkeaine.
"Seda aega mäletam minagi,"ütles P.O. "Olin 16 aastane uudishimulikpoisirüblik, ning käisin sealt donariiti hankimas.Olid umbes 200 grammised paberisse mähitud pulgad.Minu mäletamist mööda seisid seal sakslastel seal veel paar väiksemat suurtükki.Ju kardeti dessanti ja taheti vastu hakata.Ja mis üllatav:kümmekond aastat tagasi kavandasin ühe Kaera tänava(see läheb Mustamäe nõlvaga paralleelselt) maja juurde veetoru.Trassi uurimisel tuli välja paarimeetrise betoonlaega bunker.Ilmselt oli see mõeldud kaitseliini juhtpunktiks.Maja peremees-või oli üürnik?-veel rõõmustas,et küll nüüd saan hea keldri."
P.O. arvas ,et küllap päris Nõmme keskmes elanud inimesed teavad nendest lõhkeainekäikudest rohkemgi kui tema.
Vot selline artikkel oli , ehk keegi oskab midagi lisada või ümber lükata,kuid olen selle kohta veelgi kuulnud.
kapralheinz
Liige
Postitusi: 260
Liitunud: 08 Juun, 2005 22:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas kapralheinz »

Ehitajate tee langu kohalt ei läinud päris kindlasti ühtegi suuet mäe sisemusse. Esimese Vabariigi ajal häda-abi tööde käigus tehtud S-kujulise mahasõiduga mäeläbindus rikkus loodusliku veeliikumise ja ala mõlemal pool teetammi soostus. Mingit raudteetammi sihisarnast jäänukit on näha vasakul pool (mäest alla laskudes) teetammi. Usun, et kui mingi ladu oli selles kandis, siis nõlvaosas Ehitajate teest Suusahüppe tornini.
plekkpea
Liige
Postitusi: 1775
Liitunud: 03 Nov, 2005 21:30
Asukoht: Harju
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Olen asja kohta veel kuulnud,et käikudesse sai ka nn"vana miilitsakooli"alt ,ise ei tea kus see asub.Teised otsad mis olid aga varisesid üsna ruttu kinni kuna elanikkond käis sealt toestuseks kasutatud puitu ära nihverdamas.Olin kuulnud ka nende teiste ligipääsude asukohast kuid ei mäleta enam.
Kasutaja avatar
paharet
Liige
Postitusi: 531
Liitunud: 14 Jaan, 2005 11:53
Asukoht: Tamsalu
Kontakt:

Postitus Postitas paharet »

kapralheinz kirjutas:Ehitajate tee langu kohalt ei läinud päris kindlasti ühtegi suuet mäe sisemusse. Esimese Vabariigi ajal häda-abi tööde käigus tehtud S-kujulise mahasõiduga mäeläbindus rikkus loodusliku veeliikumise ja ala mõlemal pool teetammi soostus. Mingit raudteetammi sihisarnast jäänukit on näha vasakul pool (mäest alla laskudes) teetammi. Usun, et kui mingi ladu oli selles kandis, siis nõlvaosas Ehitajate teest Suusahüppe tornini.
Hiiul Suurtüki tänava otsas asus Peeter Suure merekindluse suurtüki positsioon 305mm kahuri juures asus ka laskemoonakelder teine positsioon oli veel Nõmme turu juures mõlema juurde viis ka kitsarööpmeline raudtee.Äkki sakslased kasutasid mõnda nendest laskemoonakeldritest.
Heiki
Liige
Postitusi: 179
Liitunud: 31 Dets, 2004 11:24
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Heiki »

Nimetatud piirkonnas olid 1.maailmasõja ajal ehitatud ja ka Eesti Vabariigi ajal tegutsenud laod kuhu viis ka kitsarööpmelise haru (tuli Rahumäe surnuaia tagant alla). Küllap neid ladusid kasutati ka 2.maailmasõja ajal. Sütiste tee äärsel lagendikul on säilinud üks maa-alune ehitis kuhu pääseb vabalt sisse. Sellest kompleksist pärinevaid paekivihooneid (tean vähemalt kahte) saab näha Mustamäe haigla juures.
Pilt
Pilt
Front Line Eesti MTÜ
www.front-line.ee
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist