Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Andres
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 31 Okt, 2005 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

relvaseadus

Postitus Postitas Andres »

Varem oli ajalooliste relvade, mida seaduse silmis relvaks ei loetud, piiriks võetud tõesti 1890. aasta ( et kuna 1891. a. tuleb Mosin-Nagant vintpüss ).
Ei tea millest autorid siin lähtuvad? Kas mitte varem kahe-silma vahele jäänud esimesest vene (S & W) 4,2 (10, 67 mm) liinisest armeerevolvrist, mille esimene mudel pärineski vist 1870-1872 aastatest. Tegemist ju igati vintraudse tukiga, kuigi sellisele uunikumile padrunite leidmine vist küll raskendatud. Võibolla on olnud praktikas juhuseid, kus selliseid registreerimata asju inimeste kätte jäänud, kuid pärast ekspertiisi selgunud, et polegi Nagant revolver (alates 1895), ning seega seaduse silmis mitte-relv. Võib muidugi ka midagi muud siin taga olla.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

scarface kirjutas:
Satakas kirjutas:et kardate laserite ja summutite osas pätte? noh, olge rahulikud. pätid saavad need niikuinii kätte. olgu need keelatud või mitte.
Asi pole kättesaadavuses vaid kättesaadavuse lihtsuses.
kättesaadavus = kättesaadavuse lihtsus
Kasutaja avatar
scarface
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 09 Veebr, 2005 11:53
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas scarface »

Satakas kirjutas:
scarface kirjutas:
Satakas kirjutas:et kardate laserite ja summutite osas pätte? noh, olge rahulikud. pätid saavad need niikuinii kätte. olgu need keelatud või mitte.
Asi pole kättesaadavuses vaid kättesaadavuse lihtsuses.
kättesaadavus = kättesaadavuse lihtsus
oi jah, on ju 2 eri asja:
1. raskesti kättesaadav
2. lihtsasti kättesaadav
ei ole ju raketiteadus ?
Guns don't kill people, people do ;)
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Jah pätid saavad need kätte küll.Aga ikka vähe proffimad pätid.Kuid summutajaid/lasersihikud lihtsalt poes müüma hakates saab neid kätte ka suvaline tont,et siis linna peal hitmani mängima hakata
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

ma rääkisin üksnes kättesaadavusest. kerguse/raskuse tõid sa ise mängu. ja ka kerge kättesaadavus = kättesaadavus nagu ka raske kättesaadavus = kättesaadavus.

et raketiteadust sullegi arusaadavamaks teha, küsin nüüd ühe lihtsa küsimuse: kas raske ülesanne pole ülesanne? kas kerge ülesanne pole ülesanne?
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

uusmario kirjutas:Jah pätid saavad need kätte küll.Aga ikka vähe proffimad pätid.Kuid summutajaid/lasersihikud lihtsalt poes müüma hakates saab neid kätte ka suvaline tont,et siis linna peal hitmani mängima hakata
olen veendunud, nagu narkolegaliseerimise küsimuseski, et kättesaadavuse raskusastme lihtsus ei ole võrdelises sõltuvuses kuritarvitajate arvuga. seda tõestab lihtne väide: kui teha relvad, summutid, lasersihikud või narkootikumid vabalt kättesaadavaks kõigile, ei hakkaks ometigi KÕIK neid (kuri)tarvitama.

kui mõnel tüübil on sees vihaussike ja ta naabrimees kah just kiitaväärt tegelane pole, siis vaevalt see asi summuti või granaadiheitja kättesaadavuse taha pidama jääb - juba kiviajast alates on üks hea kirves alati oma nime õigustanud.

iseenesest seab juba poerelva hind, tema hankimiseks vajaliku relvaloa hankimine, lasersihiku või summuti hind ja kõigega kaasnev bürokraatia omad piirid selle kraami ebasoovitavaks levikuks. summutiga relva poolest näen ma end ohustavat ainult kolme tüüpi: kummaline palgamõrvar, rahahädas narkar või hull. nii kummaline kui see ka pole, ei maksaks ilmselt keegi minu palgamõrva eet ja kui maksakski, siis sedasorti tüüp ilmselt oma kraami poest ei osta. leiab mujaltki. rahahädas narkar aga poleks rahahädas, kui ta jaksaks poest püstoleid ja summuteid osta. hullu eest jällegi pole meist keegi kaitstud.

niisiis tekib küsimus: milles sellel kõigel mõte?
Martään
Liige
Postitusi: 266
Liitunud: 10 Nov, 2004 16:40
Kontakt:

Re: Relvaseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seadus

Postitus Postitas Martään »

scarface kirjutas:Igasugu imelikke seoseid võib leida kui seda seadust lugeda.
Näiteks kaitseministeeriumi relvahange HK USP'd mis tulevad koos
helisummuti ja lasersihikuga.
Et siis muudetakse relvahange seaduslikuks.

Seda ikka tead, et sõjaväerelvad selle tsiviilrelvaseaduse alla ei käi?

Üldiselt, rahunege maha. Ei too see relvaseadus mingeid hordide viisi pätte tänavale, kui natukenegi loogiliselt mõelda.

Minumeelest just tervitatav. (ka riigilõivu muutmine - muidu on nii, et odavamate relvade puhul riigilõiv on samapalju, kui relva hind)

Peaasi, et mingid aktivistid just ettekäänet ei leiaks üldse relvad keelata.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kummaline on ka see 1890 aasta muutmine 1870-ks (jutt on siis
tulirelvadest mida võib vabalt omada ja mis on valmistatud enne
antud daatumit), et millest selline huvitav muudatus ?
Kas liigub miskeid Mosin Naganti prototüüpe mis enne 1891
välja lastud ?
Segane lugu - praegune seadus ütleb: §2. Seaduse kohaldamisala
Käesolevat seadust ei kohaldata:
2) enne 1890. aastat valmistatud tulirelvale;

Parandus: 2) paragrahvi 2 punkt 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:
“2) enne 1870. aastat valmistatud tulirelvale;”;

Ja selle "seletus": Eelnõu p 2 – RelvS § 2 p 2 muudatuses asendatakse RelvS mittekohaldamise alla kuuluva tulirelva valmistamisaasta “1890” valmistamisaastaga enne “1890”. Nimetatud muudatusega viiakse RelvS kooskõlla Schengeni konventsiooniga (art 82 ap a), millega on Eestil peatselt liituda.
Nagu näete, on seletus ise vigane ja väheütlev. Sõber KaMin-ist teadis rääkida, et tegu on kohalike nurgaadvokaatide keeleoskamatusega ja teema mittetundmisega. Viidatud konventsioonis midagi sellist ei nõutavat, segi oli vist aetud konkreetsel ajal valmistatud relvad ja relvad, mille prototüüpe hakati mingis ajavahemikus tootma. Piltlikult öeldes on 1900. toodetud lahingurelv, mille leiutamine ja esmatootmine jääb 1890 aasta taha, eurooplaste silmis seadusega reguleerimist vajav tukk, eestlased panid oma sõnastusega sinna ka kõik Eesti Rahva Muuseumi hülgepüssid. :lol:
Vähemalt nii sain mina aru - ehk on targemaid kommenteerijaid?

http://eoigus.just.ee/?act=6&subact=1&OTSIDOC_W=56583
Kasutaja avatar
tambovski volk
Liige
Postitusi: 177
Liitunud: 09 Okt, 2005 18:34
Asukoht: tallinn
Kontakt:

helisummuti

Postitus Postitas tambovski volk »

neid pagana summuteid mingi vana teeb ükskõik mis relvale mingi 250 eegu eest ,elab kuskil Ida -Virumaal
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

Meid ümbritsev elukeskkond on saastatud müraga.
Igati tervitatav on see, et ometi võetakse midagi praktilist ette selle saasteliigi vähendamiseks.

Rohelise mõtteviisiga inimesena olen rõõmus, et edaspidi kuuleb lasu heli vaid see, kes laseb ja see, kelle pihta lastakse... asjasse mittepuutuvad kaaskodanikud ja metsloomad jäävad häirimata.

Eestimaa puhtaks!

ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kuidas surmakarjeid vaigistada? Tsüankaaliumlaengud?
relvavend
Liige
Postitusi: 75
Liitunud: 16 Sept, 2005 14:07
Kontakt:

Postitus Postitas relvavend »

aastaarvu muutmine 1890 aastalt 1870nele on arvatavasti mõne kadeda "geeniuse" ponnistus. Seda selleks, et inimesed ja antiigiärid, kellel seinal 1870 aasta berdanka, peaksid oma väärtusliku eseme rõvedalt läbi puurima-keevitama-saagima-viilima ja muud hirmsat tegema. Alternatiiviks on siis toru võmlasse toimetamin. Sealt edasi rändab ese juba seaduse kirjutanud ametniku erakogusse või sahkerdatakse välismaale.
carlein
Uudistaja
Postitusi: 5
Liitunud: 19 Nov, 2005 20:52
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas carlein »

See summuti on nii lihtsa ehitusega.Selle valmistamisega saab iga vilunud treial hakkama.Aga jahh,ma olen näinud,kui seda on tiirus kasutatud.Pealegi see vähendab tagasilööki ka,ja mitte vähe.Kes on vinti lasknud,see teab kui kõva mats tagasi tuleb.Soomes näiteks on summuti lubatud.Ma küll ei ole kuulnud,et seal hirmsad tapatalgud toimuks.
Jääb nii nagu pikk ütles...Aga pikk mingu p....e.
thor199
Liige
Postitusi: 164
Liitunud: 29 Nov, 2005 19:55
Kontakt:

Postitus Postitas thor199 »

Meie riigis on viimasel ajal üldse kombeks igasugu asju keelata. Kui midagi tundub mingile härrale kuskil veidi kahtlane või võõras, või siis lihtsalt ta ei viitsi ennast asjadega kurssi viia siis on lihtsame teha lüke; keelatud. Igaks juhuks.
Nagu keelame öise viinamüügi linnas, et kõik täis peaga sõidaks viimsisse või kasvõi kapakohilasse jne.
Tänapäeval summitit või kasvõi lasersihikut omale tekitada on lihtsamast lihtsam, kui just ise ei taha seda kuidagi keeeruliselt teha.

See summuti keelamine on nagu natuke naljakas teema küll. Ei saa nagu mingit loogikat sealt leida. Et tavaliselt leitakse tulistajaid tänu sellele, et keegi kuulis pauku ja tänu sellele teadis politsei kohe relvanumbri ning polnudki vaja ballistikat teha ?

Või täpselt nagu keegi ennist mainis, et kõik hakkavad salamõrtsukateks. Pooled relvaomanikud rõõmustavad metsikult, jess sumbuti lubatud, nüüd saan vaikselt naabrimehe ära tappa, nii isegi ta naine ei märka seda enne hommikut :)

Jääb üle arvata, et seadusetgijatel on mingid salahirmud või psüühikaga pole kõik korras. Nende enda hirmud ja soovid võimenduvad seadustes.
Nii et olge ettevaatlikud bürokraatidega suheldes, juhul kui summutid peaks äkki lubatama. Või mõnes riigiasutuses istudes, kui punast täppi näete vehklemas, lahkuge võimalikult kiiresti ja varjatult :)
seadusemehed ei naljata
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Kunagi läks jahimees metsa kõige tavalisem "kaheraudne" õlal ja ei kurtnud.Nüüd,mida aega edasi,seda mugavamaks jahimehed lähevad.Tänapäevasel verinoorel (või välismaalt tulnud) jahimehel on kindlasti vaja vinti(täpsem ju),vintpüssi peale optikat(jama ka kui peaks mööda laskma,peab veel külmas ja hirmuäratavas metsas ringi kolama,et uut saaki leida ja pealegi häbi ju)siis veel summutajat,et muidu hakkab kõrvadele või on tagasilöök liiga raju.Pealegi kui lask peaks vaatamata viimase peal tehnikale mööda minema,paneb loom,vana õelus,veel jooksu ka.Ja loomulikult on lasersihik ka vajalik,siis ei pea ju pead sihiku juurde väänama,vaata ainult kus täpp on ja ainult anna tuld,siis varsti tuleb mõni mees jahile automaadiga.Ei mingit solitaarsust,see kes seisab toru valelpool otsas ei vingu(vähemalt pikalt mitte),et "ai kõrv on lukus".
Muide,kui puudub kahtlusalune,kellel on relv,pole ballistilisest analüüsist mingit kasu,sest keegi kuuli peale relvaloanumbrit ei kraabi.Kui puudub võrdlusmaterjal on analüüsist vähem kasu,kui lasu kuulmisest.Lasku kuuleb vahetult ja siis võib varjuda,kisada või siis teha mis tahes tegevust mille abil ennast turvaliselt tunned
Ja see jutt,et selle(summutaja/lasersihiku) saab ise teha on selline teoreetiline,saaks küll,aga aeg on näidanud,et eriti ikka ei viitsita küll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 7 külalist