Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
thor199
Liige
Postitusi: 164
Liitunud: 29 Nov, 2005 19:55
Kontakt:

Postitus Postitas thor199 »

Ühe mu tuttava relvahullust vend ehitas summuti ühele vintrauale olles ise kuskil kaheteistaastane jõmpsikas. Härral oli noorest peast lihtsalt relvahullus peal. See võttis tal aega koos kooliskäimise, õppimise, lolluste tegemisega ca nädala. Summuti sumbutas häält. Niimoodi et no ütleme 25 meetri pealt uks tuleb mürtsuga (mitte väga kõvaga) kinni. Poiss ise kurtis ka et kiire oli proovimisega, et oleks saanud parema aga hirmus isu oli poole pealt proovida.

On keeruline ?
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

kurat, kunagi sai nalja pärast oma fn1922 külge paar improviseeritud summutit keritud. tuginedes rahvapärimusele ja ollivuudi filmidele proovisin

1) padjaga. mürts oli muljetavaldav. mitte oluliselt vaiksem "summutita" versioonist. ütleks, et mitte nii terav kui ilma. mina olin keldris, eksperimendi paariline aias. oli kuulda küll. paarilise arvates oleks ka naaberaias olnud ära kuulnud.

2) tühjaksuuristatud saiaga ( :roll: ). oleks mu keldris palju tuvisid elanud, oleks nad palju-palju nokkida saanud. pauk ei erinenud paarilise sõnul tavalisest.

3) tühi plastpudel 1 liiter. õnn, et ma ümber nurga lasin. pärast korjasime pool tundi ilusaid, tillukesi rohelise plastmassi kübemeid ema moosipurkide vahelt. pauk..ee...paistis, et valjem, kui muidu :twisted:

4) 2l plastikpudel, auklik toru selle sees ning klaasvill toru ümber. no oli vaiksem küll aga "summutatud lasuks" seda nimetada ei saaks.

(PS! samas keldris sai kord katsetatud mingit "baby-browningut" 6.35mm. panin seinast paarikümne cm kaugusele umbes tollise kuuseplangu, sihtisin ja lasin. respekt! kuul läks 5m pealt läbi plangu, kündis valatud tsementpõrandasse 5cm pikkuse kuni 1cm sügavuse kaarja vao ning tungis nii sügavale tsementseina sisse, et kätte enam ei saanud :? )
___________________

muuhulgas sai ühe K98 karabiinigagi kunagi sedasama 2-liitrist pudelit katsetatud. pauk oli vägev ja paistis, et kogu koduvabariik ja lähivälismaagi on täis plastiku ja klaasvilla helbeid.

muideks. sellesama karabiiniga juhtus üsna kahetsusväärne ja "üle noatera" intsident. nimelt leidis mingi naabrikutt maalt lakast sellise toreda karabiini. kaba käepideme tagant murdunud. muidu nii prillikivi nagu üks 50a lakas vedelenud toru olla saab s.t. tiba mustaks ja siit-sealt punakaks tõmbunud aga ilma ühegi roosteauguta. mina olin just nädalapäevad tagasi ei-mäleta-kust saanud paarsada sobilikku padrunit üsna heas konditsioonis. no käisime siis "luha pääl" proovimas. mõni töötas, mõni mitte. mis ei töötand, sai kõrvale pandud ja kui paarkümmend pauku tehtud, proovisime kordamööda veel ka neid tõrkega padruneid. ükski ei funktsinud. viimase "paugu" tõrkepadruniga proovis püssi õnnelik omanik. klõps käis ära ja otsustasime, et ah, aitab kah - miilits niikuinii juba püssirohuhaisu ninna saanud. hakkasime asju pakkima. kutt oli jätnud püssi tühjaks laadimata (no padrun ju nii suss, kui olla saab) ja tahtis padrunipesa hermeetilisust proovida - kükitas maas ja puhus aga otsast sisse. no oli tihe küll :twisted:

puhus siis ära ja jäi kükitama, püss murdunud kabaga vastu maad ja laad õla vastu toetamas, toru taevasse vahtimas. vahtis siis mind ja äkki...LÄRAKI!!!! seda nägu pole ma varem ega hiljem rohkem näinud. (või kui, siis liglähedaselt ehk propatria peas pärast seda, kui mingil õppusel sai RG-42 laengut ühe raadi hoone peal proovitud ja tulemused ületasid pehmelt öeldes ka kõige julgemaid ootusi). lühidlt: pauk käis ära. ehk paar minutit peale tühja klõpsu ja paarkümmend sekundit peale seda, kui toru kutil otsapidi suus tolknes. jah, kutt SITTUS püksid täis. nii minut peale ootamatut pauku. närv ei pidanud vastu. pärast tunnistas, et oli veel õhtuni pasal käinud ja mitu päeva kergelt tudisenud. eks ma ise kah tudisesin tibake. ei teagi, mis teinud oleksin...14-15a tatina poleks võmmid vast suurt turjal ratsutanud aga ankeet oleks veel kauaks-kauaks rikutud olnud :? see minu plaanidega aga kokku ei käinud. ju vist oleks vakselt "ära auranud" ja mõnest taksofonist ametimeestele "vihje" teinud sest õnneks keegi ei teadnud, et me koos olime. :oops:
Kasutaja avatar
scarface
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 09 Veebr, 2005 11:53
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas scarface »

uusmario kirjutas:"selle lasketiirus või -paigas kasutamise eesmärgil"

Aga mis asi on laskepaik?See võib küll ääretult loll küsimus olla,aga minu jaoks on laskepaik,koht,kus sa lased oma relvaga.Olgu see siis metsas,koduaias või linnatänaval.
No soovitan läbi lugeda seesama seadus mille muutmisest jutt
käib https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=780438
(või teema järgi peaks vähemalt käima), seal miski definitsioon kenasti kirjas.
Teeks summutite ehituse ja tööpõhimõtte kohta eraldi teema enne
kui jutt läheb heli levimise kiiruse mõõtmiseni eri tingimustes?
Guns don't kill people, people do ;)
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Relvaseadust olen lugenud,kuu või kaks peale selle vastuvõtmist.Ju on see koht ununenud,ega ma erilist rõhku ei pööranud ka lasketiiru ja laskepaiga erinevusele.
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Summutatud PM-iga saab erinevalt kööginoast tapa distantsilt,ilma käsivõitlusesse laskumata,pealegi üsna vaikselt,sest noavõitlusega kaasneb tavaliselt kisa.Jäävad ära paugutamise või lärmipeale politsei kutsuvad naabrid jne.Pealegi mõni inimene lihtsalt ei ole noa inimene.Omaette küsimus on milline loll teeks olukorras,kus vähemalt veel mõned aastad tagasi müüs üks vanake Jaama turul koos potide-pannidega PM raudu(palju ta nende eest tahtis ei tea,ega küsinud ka,ei huvita säärane kaup),sellist asja seadusliku relvaga(õigem oleks vist öelda,et rauaga).

"Ma arvan, et peamine põhjus, miks me üksteist ei mõista on see, et ühed mõtlevad "Miks lubada", samas kui teised mõtlevad "Miks mitte lubada?".

See lause on sul tõest õige.
Kasutaja avatar
scarface
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 09 Veebr, 2005 11:53
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas scarface »

uusmario kirjutas:"Ma arvan, et peamine põhjus, miks me üksteist ei mõista on see, et ühed mõtlevad "Miks lubada", samas kui teised mõtlevad "Miks mitte lubada?".

See lause on sul tõest õige.
No nii, juba teine võitleja siin, tabab asja (teema) sisu :)
Mina olen selle mittelubamise poolt.
Paljud kommenteerijad lahmivad emotsioonide põhjal.
On ju selgelt kirjas et: "helisummutit on lubatud omada või vallata üksnes
kinnitatuna tulirelvale selle lasketiirus või -paigas kasutamise eesmärgil.
Kogu maailmas on levimas sportlike harjutuste laskmisel täiskaliibrilistest
relvadest summutite kasutamine, mis oluliselt vähendab müra nii
lasketiirus kui lähiümbruses."

Et siis räägime teemast.
1. Kas teie olete tõesti sellist trendi märganud, et kogu maailm on üle
minemas tiirus sportlaskmisel helisummutitele ?
2. Millised on karistused helisummuti kasutamisel väljaspool lasketiiru/laskepaika?
3. Lasersihikute kohta. Lubatakse kasutada vastava spordiala või jahipidamise
juures. Kuna vastavaid spordialasi, kus lasersihikut kasutatakse eriti ei tea,
siis on üsna loogiline , et asi suunatud jahimeestele.

Summutite kohta on mul lähiminevikust vahva lugu.
Mõned kuud tagasi astusid Männiku lasketiirus uhkest dzhiibist välja
2 seltsimeest, kelle jahikarabiinide küljes olid ilusad läikivad (aga kahjuks keelatud ;))
helisummutid. Tüüpidel läks asi nats nihusti, kuna seal toimus ka parajasti
miski SP laskeüritus. Relvad võeti neil kohapeal käest ära, aga mis asjast
edasi sai on teadmata. Kui tegu oli miskite tähtsate ninadega, siis loomulikult
mätsiti kogu lugu kinni.
Guns don't kill people, people do ;)
Martään
Liige
Postitusi: 266
Liitunud: 10 Nov, 2004 16:40
Kontakt:

Postitus Postitas Martään »

uusmario kirjutas:Summutatud PM-iga saab erinevalt kööginoast tapa distantsilt,ilma käsivõitlusesse laskumata,pealegi üsna vaikselt,sest noavõitlusega kaasneb tavaliselt kisa.Jäävad ära paugutamise või lärmipeale politsei kutsuvad naabrid jne.Pealegi mõni inimene lihtsalt ei ole noa inimene.
Hollywoodi filmid panevad tihti meid uskuma, et relvad tapavad silmapilkselt.
Tegelikkuses on nii, et silmapilkselt sureb vaid siis, kui kahjustada aju alumist osa. Seda on isegi lähidistantsilt raske tabada.
Isegi hävitatud südame või läbilõigatud aordiga on isik veel mõned sekundid täiesti võimeline vastu hakkama või karjuma.
Distantsi kohta: PMi kuuli energia langeb distantsi puhul kohe ja järsult. Effektiivseks kasutamiseks on vaja lähikontakti (kuni u. 2 meetrit). Sealt edasi ei ole lasketäpsus enam piisav, et tabada piisavalt hästi ja tugevalt.
Summutatud relvaga tapmine on ikka häälekam: jääb alles nõelaklõps, plahvatuse heli, üsna tugev kolks, kui kelk tagasi lendab, kuuli lennu ja tabamise heli. Distantsi puhul ka keha kukkumise heli.

Noaga annab ka hääletult tappa. Selja tagant: läbi ribide kopsu. Võtab natuke aega, kuid ohver häält teha ei saa.
Eestpoolt: krabada kaelusest vasaku käega. Paremaga nuga kõhust suunaga üles, nii et läheb rinnakorvi alt südame või kopsude poole.

Kui on läbimõeldud, peaks olema hääletu.

Niipalju siis teooriast. Noaga saab sama hästi (kui mitte isegi paremini) tappa, kui summutatud relvaga. Jääb ära ka relva hankimise keerukas protseduur, püssirohujäljed ning lisaks ka odav ning igal pool kättesaadav.

Omaette küsimus on milline loll teeks olukorras,kus vähemalt veel mõned aastad tagasi müüs üks vanake Jaama turul koos potide-pannidega PM raudu(palju ta nende eest tahtis ei tea,ega küsinud ka,ei huvita säärane kaup),sellist asja seadusliku relvaga(õigem oleks vist öelda,et rauaga).
Täpipealt.


Ühesõnaga, summutil on oma kindlad eelised, kuid seadustamine mingit vägivalla suurenemist tõenäoliselt ei too.

Mulle pole see seadus uudis. Tean seda juba suvest saati. Panin tähele mõndasid väga tervitatavaid punkte (näit. õõnsaotsalise laskemoona seadustamine püstolites/revolvrites - väiksem rikošetioht ja läbivus)

muutmise seadus:
http://eoigus.just.ee/?act=dok&subact=1&DOK_W=86731
ja vastav seletuskiri:
http://eoigus.just.ee/?act=dok&subact=1&DOK_W=86732

Konkreetsed muudatusettepanekud pärast arutelu:
http://eoigus.just.ee/?act=dok&subact=1 ... 717fbeed35

Ahjaa, ja lasersihik on ainult neile, kes practicali käivad laskmas.
thor199
Liige
Postitusi: 164
Liitunud: 29 Nov, 2005 19:55
Kontakt:

Postitus Postitas thor199 »

Muideks kõige hääletum ja puhtma asi on ikkagi hea mürk. Nuga ja summutiga relv ei saa lähedale kuidagi. Vaeva on natuke rohkem aga tulemus superhea. Õige segu korral surm silmapilkne.

Kui veel kasutada nüüd ühest näiteks "vedruleht ja natuke natuke nuppu + osavad käed" valmistatud ammu, mille nooleots on "töödeldud" mõnede rahvuslikke traditsioonide kohaselt, kahtlen kas leiate käsitulirelva mis mingitki konkurentsi pakub, välja arvatud laadimiskiirus.

Või siis kui ammu ei viitsi valmistada, mine osta tavaline harpuun balti jaama turult.
Need vene omad, rohelist värvi kui mäletate, neil on jõudu piisavalt et kaks üksteise taga seisvat meest noolega seina külge naelutada.
Kui hiljem välgumihkliga suitsu süütad, teeb see rohkem häält.

Nii, et vaikselt tapmises pole küsimus. Ma üldse ei saa aru miks kedagi on vaja tulirelvadega tappa kui on palju tõhusamaid asju olemas. Tõsi, nad vajavad natuke rohkem harjutamist käsitsemisel, kuid see ei tee paha ühele palgamõrvarile.
Jäävad tulevikus ära juhused kus süütud inimesed tänaval kannatavad sest keegi oinas tellib mõrva mingi täieliku idioodi käest kes ei oska relvagi kasutada.
Ehk siis pika jutu ettepanek. Seadusemuudatus võiks olla karistusregistris, professionaalne palgamõrvar kes on oma töö väga täpselt sooritanud saab poole vähem karistada. Selline diletandist jobu aga topelt.
Praegusel juhul on aga nii, et hea "töömees" saab täiega. Tolvan aga ainult katse eest.
Ega see palgamõrvade arvu suurenda. Nõudlus on ikka vastavalt sellele palju m****e maailmas on.
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Keegi uut TM vaadanud on?Nagu tellitult kirjutati summutatud relvadest.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Tühi plastikpudel toru otsa, või lask läbi padja peaksid ka veidi lasku summutama.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
alari
Liige
Postitusi: 1614
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

hugo1 kirjutas:Tühi plastikpudel toru otsa, või lask läbi padja peaksid ka veidi lasku summutama.
Sõjaväes üks rühmakaaslane pani tühja 1,5l plastpudeli ak-4 toru otsa (leegisummuti võttis ära) ja lasi paukmoonaga. Eriti see pauku ei summutanud, aga plastmassi tükkidega sai ta üsna valustalt vastu näppe.
thor199
Liige
Postitusi: 164
Liitunud: 29 Nov, 2005 19:55
Kontakt:

Postitus Postitas thor199 »

Nagu siin üks eelnev härra katsete põhjal seletas võin ka mina õelda. Padja ainuke mõte on selles, et sulgi mööda tuba laiali lasta.

Võimalik, et Los-Angeleses ja võib-olla terves ameerikas on kasutusel mingid spets sisuga padjad mis summutavad :)
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

tavaliselt olen ma kuulnud plast pudeli kasutamisest püstolite puhul, ehk jäi AK4-ga 1,5 liitrisest lihtsalt väheks ning too ei pidand tekkivale rõhule vastu ....
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Plastikpudelist lasku olen näinud läbi jahipüssi kunagi ammu, summutas küll.
Muidugi mingi plaks käib ikka.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

seoses selle seadusega ja eriti relva piirvanusega tekkis küsimus, et mis saab siis, kui produtseerin ISE relva, mis oleks otsekui "muldvana". s.t. ammu olen heietanud mõtet nikerdada üks eestlaetav, kapselsüütega tulenui. ei ole plaanis mingi konkreetse asja replicat teha või mingit stiili järgida. lihtsalt - tuleb nagu tuleb.

põhimõtteliselt peaks ju nagu jääma väljapoole relvaseaduses keelatud ajapiiri aga irw...TOOTMISAEG oleks laias laastus käesolev aastatuhat. kas kellelgi on kogemusi või infot analoogsete pretsedentide kohta?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 21 külalist